Téměř sto miliard korun cizích peněz...

...tři pojišťovny, dvě banky, dvě investiční společnosti, dva obchodníci s cennými papíry, leasingová společnost, společnost splátkového prodeje, penzijní fond... tak nějak začíná soupis majetku a firem, které jsou úplně ovládány skupinou PPF poté, co jí FNM a Komerční banka prodaly svůj čtyřicetiprocentní podíl v České pojišťovně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2001 9:06

Nechápu proč nikomu ve státě nevadí, že se neví, jaký je vztah mezi Cespo Holdings B.V. a CESPO B.V. na straně jedné a skupinou PPF na straně druhé. Jsou to sesterské firmy, Cespo vlastní PPF nebo obráceně?
Podle mého soukromého názoru by marketingový výzkum názorů české veřejnosti (včetně jejich pojišťovacích poradců) na akcionářskou strukturu ČP dopadl takto:

20% ČP je státní podnik
40% je to akciovka, ale stát má majoritu
30% stát má minoritní podíl (dnes už žádný)
10% největší podíl má nějaá česká firma
0,000001% by vědělo, komu největší akcionář patří

Mě osobně mrzí, že se málo ví, komu patří ČP a už vůbec se neví, jestli PPF, a.s. patří Petru Kellnerovi. Nikde se nevysvětluje, za co to skupina PPF koupila, jestli ji na to někdo půjčil nebo jde o peníze ruské nebo jiné mafie (jak se v odborných kruzích spekuluje) nebo celá PPF jsou jen nastrčené figurky někoho solidnějšího, kdo si je najmul na špinavou práci (nákup od DIKů, jiných fondů a pomocí Kočárníka také od státu) a pak to do nich jako odkoupí za férovou cenu.
Také se nikde neprezentuje, co je smyslem existence PPF (Cyprus) Ltd. a jestli ji fakt vlastní ruská mafie nebo ano.
No prostě PR ČP a skupiny PPF zvládají (zatím) oblbovat obyčejné lidi, ale zasvěcení mají přinejmenším pochybnosti o průhlednosti. Podezřelá je už jenom výroční zpráva, která v češtině píše, že vlastníkem s kvalifikovanou většinou je Ing.Petr Kellner, ale anglická verze říká, že majoritní podíl vlastní fyzické osoby. Asi sami tuší, že zahraničním partnerům by se nemělo naznačovat, že největší vlastník největší pojišťovny v ČR je vlastně jeden muž, který se veřejně vůbec neprezentuje.

Tímto prosím o odtajnění naznačených otázek. Myslím si, že 4,2 mil. klientů životního pojištění s ČP má právo znát odpovědi na tyto otázky. Také by to měla vědět KCP, MF a možná také ČNB a Finančně analytický útvar Ministerstva financí ČR, protože tato firma spravuje více než 70 mld. Kč technických rezerv, jejichž vytunelování by definitivně pohřbilo důvěru v český kapitálový trh.

Tyto otázky jsem posílal mluvčímu PPF i ČP, výkonnému řediteli ČP a jiným vysokým představitelům ČP. Nikdo neodpověděl. Asi souhlasí.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

11. 12. 2001 9:52

V pátek nebo kdy převedli gauneři kolem PPF těch 90% podílu na CESPO z Holandska, což se nikdy před tím ještě nestalo. Důvod je zřejmý dividendy vyplácené do Holandska jsou podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění osvobozeny od daně z příjmů. Podle holandských zákonů dividenda vyplácená holandskému subjektu nepodléhá daně z příjmů.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2001 20:27 | Martin Vrba, mailto:martV@post.cz

V podstatě nemám rád internetové diskuse, protože se jich logicky chtějí účastnit pouze lidé s kritickými připomínkami. Myslím, že je ale třeba říci i klady, jinak nejde o nic jiného než o žvanění u piva. Ale k PPF a České pojišťovně.
Připomínka o tom, kolik, že bank to PPF nechala zbankrotovat je omyl. PPF ovládla ČP (nejdříve spolu s IPB) až v roce 96 a proto je třeba poznamenat, že
- krach Kreditní banky a Pragobanky byl pouze následek stavu, ve kterém v té době už byly. eBanka na tom myslím není špatně a opravdu buduje pobočky, protože se z ryze internetové banky klube trocha konzervativismu. To není na škodu. Stejně málokdo věřil v úspěch na tak malém trhu jakým ČR je. První městskou b. pak přebrala ČP až letos.
- vývoj, kterým prošla ČP za posledních 5 let rozhodně není sestup ze slávy. Dokonce by se mělo říci, že od začátku kampaně na demonopolizované povinné ručení (tj. podzim 99) ČP pouze boduje.
Ale co se týče neprůhlednosti, jistě je třeba souhlasit, že u tak dominantní společnosti, by více otevřenosti neškodilo. Je jasné, že ČP byla investicí zvláště investičních a podílových fondů spravovaných PPF (resp. investiční společností ze skupiny PPF) a tu ovládá p.Kellner (poté co odkoupil i zbylé podíly ostatních dvou společníků - to jsou stále ještě veřejné informace). Do vazeb s CESPO (že by zkratka od CESka POjistovna) však již vidět asi není.
A odpověď z otázky pro diskusi? ANO - PPF je dobrým partnerem a akcionářem České pojišťovny. NE - dlouhodobým partnerem stejně bude některá z velkých mezinárodních finančních skupin. Jestli až v okamžiku, kdy ze skupiny ČP bude středoevropský "gigant", to je otázkou pro věštce.
A pro ty, kteří by tento názor nejraději smetli do odpadu. I já bych v roce 91 přivítal raději rozřezání ČP a její prodej po částech a tím okamžitou demonopolizaci pojistného trhu. Ale současná fakta se mi přesto zdají být jiná, než jak je vidí ostatní účastníci.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2001 12:56

Che, internetová banka se dostává do ztráty výstavbou poboček. To je geniální. Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšel.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 11:46 | Jarry

V podstatě souhlasím, jenomže eB se dostává každoročně do stráty hlavně díky výstavbě nových poboček a implementace nových systémů. Narozdíl od jiných, které si zadělali špatnými úvěry.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 17:57 | XXX

Ten clanek jsem cetl a radsi trosku zpomalte ve Vasem rozhorceni. EURO sice nehovorilo s Respektem, ale pokusilo se hovorit s advokatem ktery u soudu v pripade Jedlicka-Respekt zastupuje Respekt. Krome toho by bylo zajimave uvest, jake konkretni informace by Respekt k dane problematice uvedl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 16:39 | Pedro

Zajímavou skutečností také je, že v První městské fungovali nějakou dobu lidé, kteří stáli v KB za pochybnými půjčkami pro firmy okolo H-Systému... nevím, jestli náhodou ještě nefungují :(
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 13:47

Také je zajímavé vzpomenout si na "úspěchy" ČP a PPF na poli bankovnictví. Stačí jmenovat:
Kreditní banka Velkomoravská banka IPB (s ní plánovali holding a vzájemně se mírně vlastnili) Pragobanka eBanka První městská banka
Asi všichni víme, jak dopadli první čtyři. eBanka je zajímavý nápad, ale loni prodělala čtvrt mld Kč. První městská banka se má stát municipální a hypoteční bankou. No to je dobrej vtip. Já si myslím, že si spíš zapíše nový předmět podnikání (money laundering). Myslím, že by státní dozor ČR, SR a Ruska měl umožnit nákup dalších firem na východě (Banka Slovakia, Slovenská poisťovňa, nějaká ruská banka...). Úspory z rozsahu fungují přece i tady.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 11:01 | čtenář Respektu

Z rozhovoru s Jaromírem Prokšem, viceprezidentem PPF z února 2001 v Respektu: PPF je majitelem týdeníku Euro. K čemu je dobré mít ekonomický časopis? Je to podnikání jako každé jiné, na specifickém trhu s drobnou klientelou. Nevím, co k tomu víc říci. Můžete si ověřit v archivu Respektu na http://respekt.newton.cz/
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 10:32 | TGP

Je pravda, že tajné služby obvykle prověřují partnery při prodeji státního majetku. Při projednávání prodeje ČP ale žádná taková analýza předložena nebyla - a nikdo se neptal proč. Takže se obávám, že se na své otázky odpověď nedovíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 10:30

To je zajímavý. Taky jsem měl ten časopis rád a četl jsem ho úplně celej. Prosím podejte důkazy. Hodně mě to zajímá. Děkuju
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 10:24 | čtenář Respektu

S tím bezpochyby souvisí i hlavní článek Eura minulý týden o stíhačkách a sporu Respektu s s Milanem Jedličkou, který je blízkým přítelem Šloufa. Euro se nijak neobtěžovalo hovořit s Respektem, ale pouze na něj svalovalo vinu. Tak se zdá, že PPF výměnou za podíl v pojišťovně slíbilo Šloufovi a spol. pozitivní publicitu. U časopisu, který jsem měl rád, je mi to líto. Ale prachy jsou jistě bližší než objektivita.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 9:07 | TGP

Zapomněji jste napsat, že PPF vlastní také časopis Euro (to jen aby bylo jasnější, proč o pojišťovně a spol. píše tak, jak o ní píše).
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 9:06

Nechápu proč nikomu ve státě nevadí, že se neví, jaký je vztah mezi Cespo Holdings B.V. a CESPO B.V. na straně jedné a skupinou PPF na straně druhé. Jsou to sesterské firmy, Cespo vlastní PPF nebo obráceně? Podle mého soukromého názoru by marketingový výzkum názorů české veřejnosti (včetně jejich pojišťovacích poradců) na akcionářskou strukturu ČP dopadl takto:
20% ČP je státní podnik 40% je to akciovka, ale stát má majoritu 30% stát má minoritní podíl (dnes už žádný) 10% největší podíl má nějaá česká firma 0,000001% by vědělo, komu největší akcionář patří
Mě osobně mrzí, že se málo ví, komu patří ČP a už vůbec se neví, jestli PPF, a.s. patří Petru Kellnerovi. Nikde se nevysvětluje, za co to skupina PPF koupila, jestli ji na to někdo půjčil nebo jde o peníze ruské nebo jiné mafie (jak se v odborných kruzích spekuluje) nebo celá PPF jsou jen nastrčené figurky někoho solidnějšího, kdo si je najmul na špinavou práci (nákup od DIKů, jiných fondů a pomocí Kočárníka také od státu) a pak to do nich jako odkoupí za férovou cenu. Také se nikde neprezentuje, co je smyslem existence PPF (Cyprus) Ltd. a jestli ji fakt vlastní ruská mafie nebo ano. No prostě PR ČP a skupiny PPF zvládají (zatím) oblbovat obyčejné lidi, ale zasvěcení mají přinejmenším pochybnosti o průhlednosti. Podezřelá je už jenom výroční zpráva, která v češtině píše, že vlastníkem s kvalifikovanou většinou je Ing.Petr Kellner, ale anglická verze říká, že majoritní podíl vlastní fyzické osoby. Asi sami tuší, že zahraničním partnerům by se nemělo naznačovat, že největší vlastník největší pojišťovny v ČR je vlastně jeden muž, který se veřejně vůbec neprezentuje.
Tímto prosím o odtajnění naznačených otázek. Myslím si, že 4,2 mil. klientů životního pojištění s ČP má právo znát odpovědi na tyto otázky. Také by to měla vědět KCP, MF a možná také ČNB a Finančně analytický útvar Ministerstva financí ČR, protože tato firma spravuje více než 70 mld. Kč technických rezerv, jejichž vytunelování by definitivně pohřbilo důvěru v český kapitálový trh.
Tyto otázky jsem posílal mluvčímu PPF i ČP, výkonnému řediteli ČP a jiným vysokým představitelům ČP. Nikdo neodpověděl. Asi souhlasí.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 8:21 | Karel Juřík

Četl jsem si ten legrační přehled bohatých lidí v LN - a jediný (kromě sportovců), u koho to je bezpochyby pravda, je pan Kellner, majoritní vlastník PPF. Ten jediný může přijít a všechen zisk ze dne na den vybrat, ten jediný může zcela změnit život a práci několika tisíc lidí pracujících v jeho firmách.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services