KCP říká: Datek by měl mít českou licenci

Ve snaze varovat investory zveřejňuje KCP v pravidelných intervalech seznam nelegálních investičních nabídek. O tom, jak seznam vzniká a o důvodech kontroverzního zařazení amerického Dateku, jsme si povídali s Miroslavem Klauzem, ředitelem odboru monitoringu KCP.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2001 10:22

No, takhle se mi to líbí, děkuji za odpověď! ;o)

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2001 8:11, TGP

Jenom poznámka k doméně: klasická ukázka neschopnosti státní správy. KCP žila v domění, že domény jsou na příděl. Všem zaměstnancům nechala vytisknout vizitky s maily na doméně kcp.cz - a teprve poté zjistila, že ji už má dávno zaregistrované Kongresové centrum Praha (tatáž zkratka KCP, nejde tedy o žádnou spekulativní registraci). No a tak rádi sáhli po "americké" zkratce, která nijak nesouvisí s českým názvem a která normálního člověka nemůže napadnout. Ale aspoň jsme světoví, že?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

18. 4. 2020 23:38 | Černá Zina

KCP zrušil 13.3.2020 koncert Gregorian,kam se mám obrátit o vrácení vstupného,kvůli korona viru. Nebo bude náhradní koncert. S otázkou jsem se obracela na Kongresové centrum a ti mi napsali,že se mám obrátit na adresu: Pekny den /Tym KCP ,jste to vy? Děkuji předem za odpověď
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2001 10:22 | Harpagon

S vydáváním zákonů je to trochu jinak. KCP nemůže až na výjimky vydávat obecně závazné předpisy (vyhlášky), pouze podávat jejich návrhy MF ČR. Když se podíváme na to, co bylo vydáno, je to zoufale málo. KCP měla např. navrhnout prováděcí předpisy k obchodnímu zákoníku (ve znění do 31.12.2000) - nebylo vydáno nic. Doporučuji si přečíst zprávu o činnosti KCP za rok 1999 (www.sec.cz), kde se legislativní impotence vysvětluje: i) nekvalitní legislativní plán, ii) nejsou zkušení lidé, iii) příslušná ustanovení obchodního zákoníku jsou těžko vyložitelná ... Nepřipomíná to něco z minulosti?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2001 19:04 | SYROVY

S vyjimkou platu pracovníků KCP bezvýhradně souhlasím s předloženým názorem. Nevím, kolik mají nejmocnější z mocných, ale platy na úrovni vedoucích oddělení, neřkuli řadových referentů, jsou směšné (bylo mi tam nabízeno místo). Poslanci dali KCP nepředstavitelné pravomoci kromě jediné - předkládat zákony. Nyní můžeme diskutovat o tom, zda je to dobře nebo špatně. Dovolím si ale parafrázovat Remarqa - jediný rozdíl mezi Bohem a KCP je v tom, že Bůh ví všechno a KCP ví všechno líp.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 10:22

No, takhle se mi to líbí, děkuji za odpověď! ;o)
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 10. 2001 19:06 | Harpagon

Zase tak moc dobře placení nejsou (i když vzhledem k výsledkům jsou možná přepláceni :o). Ti schopnější rychle odcházejí za lepším. Řadu z nich znám osobně. Rozhodně netrpí nedostatkem sebedůvěry.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 10. 2001 19:00 | Harpagon

Být úředníkem správního úřadu, řádně bych zvážil, než začnu firmy osočovat z porušování českých předpisů. Monitoring KCP je pověstný tím, že neprověřuje prvotní zdroje. Mě osobně se stalo, že opsali doslovně novinový článek i s chybným obchodním jménem a žádali vysvětlení.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 10. 2001 18:18 | Hedgehog -- hedgehogreview@yahoo.com

..co byste jako KCP dělal vy..? pta se pan Harlekyn
Tak treba:
CR je clenem IMSN ( http://www.imsnricc.org/imsn/activities.htm ) ktera provadi mezinarodni dozor nad Internetovym obchodem a marketingem .. Ja to radsi ocituji : "The IMSN conducts sweep days to target the growing number of fraudulent and deceptive scams emerging on the Internet..." Jako KCP bych navazal kontakty a spolupraci s mezinarodnimi partnery, Jako KCP bych kontaktoval prislusne urady v zemi z niz 'scam' je nabizen.
Hlavni funkce KCP v teto oblasti je osveta, vcetne spoluprace s SOS, ( viz napr http://www.spotrebitele.cz/ci/ , ktera jiz ma jiste informace o ochrane spoterbitelu v mezinarodnim obchode) a pak dohled na dodrzovni zakonu v CR (tak napriklad zavreni stranek http://www.mujweb.cz/www/zlaty_dul/ , ktere CKP ma na svem sajtu hned vedle Datek-u a ktera (na rozdil od Datek-u) 1) je v jejich pravomoci 2) a je podvodna' nabidka (scam)
atd atd
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 17:37

Ad monitorování) Tohle opravdu nevím, vycházím z vyjádření KCP uvedeného v článku nad touhle diskusí. Jak se to zjišťuje, to je podle mě otázka sice související, ale jiná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 16:53

Poznámky k předchozím: 1). Český občan z hlediska devizového z., zákona o CP, z. o bankách, z. o IS a IF, z. o KCP a obchodního zákoníku může uzavřít smlouvu se zahraniční společností spočívající v obstarání nákupu a prodeje CP na zahraničních trzích. Musí splnit pouze jisté oznam. povin. 2). Jestliže uzavřu smlouvu s obchod. s CP, který má sídlo v USA, tak na základě Dohody o zamezení dvojího zdanění a formuláře W8-BEN odvádím daně z většiny výnosů dosažených na amer. kap. trhu v ČR, dle z. o dani z příjmu. 3). V ČR bohužel stále převládá názor, že stát musí dohlížet na vše, zejména v oblasti investic. Český občan velice rád podléhá lákavým nabídkám, aby následně oklamán se dožadoval náhrady od státu s argumentem:“Vy jste nám měli zabránit, abycho investoval tak a tak,“ a samozřejmě žádá vrátit své investice. Jestliže získám nabídku na investování do zahraničí, je to pouze mé rozhodnutí, zda vložím své peníze na účet u Dateku či do První sibiřské zlatokopecké. Role KCP by zde měla být pouze osvětová, měla by informovat občany o možných hrozbách. Zákon o KCP přímo hovoří o spolupráci s zahraničními partnery. Upozorňuji, že píši o případě investování prostřednictvím zahr. společnosti, která v ČR nepodniká, nemá registraci či sídlo. 4). Otázkou je, co to je nabízet investiční služby. Až budeme znát přesný obsah pojmů nabízet a poskytovat, možná zjistíme, že celá záležitost je pouhé nedorozumění. 5). Osobně přeji Dateku hodně českých klientů. S přáním pěkného dne Honza
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 14:27 | Zargon

Jak můžete zjistit že někdo posílá cílené e-maily-to nelegálně monitorujete nějaké poštovní servery nebo jste provedl průzlum na reprezentativním vzorku? Opravdy by mě zajímalo podle čeho na tu cílenost můžete usuzovat.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 8:26

O.K. tak co byste jako KCP dělal vy, kdybyste se dozvěděl, že nějaká zahraniční firma, o které nic nevíte (abstrahujme teď od DATEKu) nabízí na území ČR své investiční služby (cíleně posílá občanům ČR na jejich e-mail své komisionářské smlouvy)? Mě by totiž opravdu zajímaly nějaké konstruktivní návrhy od všech těch chytráků, kteří vždycky nejlíp vědí, co kdo udělal špatně. Ale chápu to, ono se po takovém vydařeném anonymním zanadávání docela uleví.... PS: A na www.fool.com zdaleka nepíšou to, co jste tady uvedl. Sáhněte si do svědomí, že jste si k tomu něco přidal, abyste byl pádnější, co? ;o)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2001 1:51 | hedgehog email: hedgehogreview@yahoo.com

KCP je zcela na omylu. Z hlediska americke firmy (treba firmy Datek) transakce probiha na uzemi USA (i kdyz pres Internet z CR) a tedy jejich cinnost nepodleha CR regulaci. (To neznamena ze CR nemuze mit zakon platny pro ceske obcany, ktere by omezili cinnost ceskych obcanu; nemohou ale omezit cinnost americke firmy na americkem uzemi, jinak nez mezinarodni smlouvou.)
Toto, v anglictine, je vysvetleno treba zde: http://www.fool.com/FoolFAQ/FoolFAQ0041.htm
ALE nez pobezite do Internetove kavarny si otevrit ucet s on-line brokerem uvazte otazku dani: Vase zisky mohou byt zdanene (a ten broker muze podrzet (widtheld) jistou cast Vasich penez pro ucely dani). Aby jste dostali vsechno co Vam patri zpet, muze byt nezbytne podat danove priznani pre cizozemce ( formular 1040NR ) ktere neni zrovna jednoduche.
Pokud vase aktivita v US je jen koupe/prodej akcii jako soukroma osoba, dan za zisku muze byt kolem 30% podle toho .. (poradte se s odbornikem).
Detajly (a je jich mnoho premnoho) jsou na treba na http://ftp.fedworld.gov/pub/irs-pdf/p519.pdf (v anglictine) i jinde. PS Nektre brokerske firmy pro Vas ty danove data povedou, jine ne. V pripade Datek-u ktery to nedela by jste museli sami (pro ucel priznani pro IRS) si zaznamenat 1) datum mnozstvi a cenu nakupu 2) datum mnozstvi a cenu prodeje
pro kazdy cykl, aby jste mohli spocitat zisk (capital gain).
-- konec koncu, on ten SEC dozor neco stoji - a ta SEC se plati z dani
-- holt kazda legrace neco stoji :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 22:17 | Prochazka

je neuveritelne, ze neco takoveho verejne muze existovat a jeste na ne platime dane....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 22:10 | Larry

A proc jenom Datek? Slavna KCP by mohla licencovat treba i Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter, Goldman Sachs nebo Charles Schwab :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 18:32

Plně se ztotožňuji s kritickými pohledy na KCP. Je to pro řadového občana další skupina dobře placených darmožroutů.Neznám jediný případ, kdy by KCP včasným a racionálním zásahem zachránila peníze minoritních akcionářů či investorů fondů. Pokud uloží "pokutu", není to nikdy na účet osobního majetku statutárního tuneláře, pokutu dostane fond, a.s. V konečném zúčtování jde taková pokuta k tíži těch, kteří byli okrádání za blahovolného přihlížení KCP. O její činnosti uvedu dva příklady: Již řadu měsíců probíhá houfně rušení veřejné obchodovatelnosti akcií a jejich povinné odkupy.Odkupy jsou v drtivé většině realizovány a tzv. vážený průměr, který je u a.s. řízený do nedávna uvědomělými soudruhy směšný.Dovolil jsem si učinit na toto loni na jaře dotaz u KCP.Cituji odpověď R.Procházkové: "O výklad obch.zák. o zrušení veřejné obvhodovatelnosti akcií se vedou právní spory...Jedním z názorů je i ten, že v době, kdy je a.s.povinna učinit návrh na koupi akcií, nejsou již její akcie veřejně obchodovatelné, a proto se jejich cena určuje jako podíl na čistém obch.jmění firmy.KCP není oprávněna dozorovat plnění povinností daných obch.zák.a její právní stanovisko není závazné.Závazný výklad může dát jedině soud." Minoritní akcionář se může podle KCP v našem právním absurdistánu soudit o pár tisícovek...Podíváte-li se do zák. o KCP (15/98 Sb)dočtete se: - Státnímu dozoru KCP podléhají plnění povinnosti stanovených fyz.i práv.osobám - KCP rozhoduje o právech,zájmech a povinnostech práv.i fyz. osob, pokud tak stanoví tento či jiné zákony (!!!) - KCP sleduje působení zákonů v oblasti kap.trhu a informuje ministerstvo o potřebě přijetí zák.úprav v oblasti kap. trhu. V obch.z. se pak dočtete: Ministerstvo na základě návrhu KCP stanoví právním předpisem podrobnější pravidla pro plnění povinnosti učinit návrh při výkupu akcií, včetně dalších náležitostí návrhu smlouvy. Líbí se Vám také, jak si KCP plní povinnosti uložené jí zákonem o ní samé? Zatímco KCP zachovává ledový klid dostaneli minoritní akcionář od soudruha ředitele na vybranou, prodá-li mu akcie jeho a.s. za 15,-Kč/ks, nebo si s nimi vytapetuje WC, tam, kde by občánek mohl dostat cenu slušnou reaguje bleskově. Harwardi začali konečně, byť omezeně, vykupovat akcie za 6OO.A KCP okamžitě vyhrožuje plameny pekelnými každému, kdo by si dovolil být chamtivý a získat 12.000. Názory budou jistě různé.Mně se taková KCP jeví pro řadového občana stejně užitečná a potřebná třeba jako senát....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 16:55 | Harpagon

KCP má postupovat podle zákona. Když někdo neoprávněně poskytuje investiční služby, má s ním zahájit správní řízení a napařit mu pokutu až 100 mil. Kč. Může také podat trestní oznámení pro TČ neoprávněného podnikání podle § 118 TZ. Ale co to je "Datek by měl mít českou licenci"? Pokud KCP na Datek právními prostředky nedosáhne, neměla by se blamovat, potuchu vycouvat a ostudu dále nerozmazávat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 16:20 | Kamil

Myslim, ze to bude lepsi bez ceske licence
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 16:20 | Frantisek.

Myslim, ze neni problem uzavris smlouvu s Datekem podle americkych zakonu, myslim, ze je to tak i lepsi, protoze alespon za obemi stranami stoji spravedlnost, kdezto u nas bych cekal, ze s udelenim licence by chtel nekdo zkusit nejaky tunel, zname Cechy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 16:19 | Frantisek

Myslim, ze je to pravda, pokud bude KCP kontrolovat DATEK u nas, tak by mohl dopadnout uplne stejne jako PI/OI. Vubec nikdo totiz nevi, kdo v KCP je znamym Kukly nebo tech ostatnich top manageru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 15:33 | Neverici Tomas

Jeste jedna poznamka. Chat ktery zde uvedl PEPIK123 je fak vybornej a pokud se chcete dozvedet neco o americkych akciich tak se tam nezapomente podivat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Lízal

ekonom

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services