Nečekané dozvuky krachu PI - problémy fondů

V pátek večer vydala Komise pro cenné papíry tiskovou zprávu, upozorňující na problémy, které může krach Private Investors způsobit některým podílovým fondům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2001 16:01

Vazeni pane Drozd, slibili jsme, ze budeme v co nejrychlejším sledu obeznamovat podilniky bude-li nejaky vyvoj v situaci. Jak jsme v minulosti sdelili, je třeba nejdříve zjistit aktuální stav - a ten se porad šetří. Teprve po zjištění zda-li došlo ke škodě, popřípadě jejimu rozsahu, můžeme zaujmout konkrétnější stanovisko a vyvinout (jeste vice) konkretnejsi aktivity. V kazdem pripade vitame i tuto iniciativu. Kdybyste cokoliv potreboval, staci zavolat. Dalsi informace jsou k mani na www.akro.cz. Pavel Kucera, medialni zastupce, IS AKRO, 0602 325650.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2001 3:23

Dobrý den pane Kučero,
myslím, že ať se rozhodnete situaci řešit jakkoli, vždy půjde Vaše rozhodnutí zařadit do jedné ze dvou kategorií: podílníků se buď nedotkne anebo se podílníků dotkne.
Varianta a) znamená, že se k problému postavíte čelem, přiznáte si že způsob jakým technicky zabezpečujete své obchody je pro podílníka neviditelný, nemá šanci jej ovlivnit a neměl by tedy - na rozdíl od následků rizika spojeného s vývojem kapitálových trhů, které je nedílnou součástí tohoto způsobu investování - nést jeho následky. Neboli, že ztráty takto vzniklé zamáznete z vlastního jmění investiční společnosti. Cokoli jiného spadá do varianty b).
Způsob řešení, který zvolíte, bude velmi zajímavou praktickou ukázkou významu velikosti a kapitálové síly investiční společnosti. Půjdete-li cestou "za á", ukážete že silná investiční společnost znamená vyšší bezpečí pro investice podílníka. Půjdete-li druhou cestou, a přenesete, třeba jen z části, ztráty na Vaše podílníky, ukážete že kapitálová síla (kterou se investiční společnosti tak rády ohánějí) je podílníkovi z praktického hlediska zcela k ničemu. Umožní totiž v případě krize přežití mateřské společnosti, nikoli ale podílníka. Renomé a síla správce, tolik doporučovaná jako kriterium při volbě fondu, se stane prakticky bezcennou informací. Potenciálním investorům naopak ukážete, že libovolná investiční společnost, ať už vypadá jakkoli skvěle, může zafungovat jako bílý kůň a přenést na něj následky chyb podnikatelských subjektů, které jsou za IS nějakým způsobem schované.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

27. 5. 2001 16:58

Vážený pan Rukeš, není na místě předkládat takto černobíle, že jsou jen dvě varianty. Až po důkladném šetření se zjistí jaký je skutečný stav. Dále potom bude záležet na naší schopnosti i nadále spravovat naše portfolio, byť v poměrně specifických podmínkách. Neprávem nám ubíráte schopnost situaci řešit tvůrčím přístupem. Nepředjímejte prosím naše rozhodování. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 16:52 | ajka

Ten češtin, co?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 14:47 | Lada Rukes

Obávám se, že možnosti jsou pouze dvě: buďto se fond zlikviduje a klienti Akra přijdou o peníze nebo si Akro někde půjčí 38 milionů a v zájmu zaqchování své budoucnosti je vrátí klientům svého fondu. Jinak podle mě nemají šanci na trhu přežít, protože vždycky budou tou společností, které zkrachoval fond a své investory připravila o peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2001 14:35

Bylo to již nějaký čas na stránkách Akro IS. Jako první z médií to přineslo www.fincentrum.cz, ještě před vydáním jakýchkoli tislových zpráv, např. od KCP.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 14:31

I v zahraničí se obchoduje většinou přes brokera. Málkdy si fondy vyměňují bloky akcií mezi sebou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 13:36

Vážený pane, hluboce se Vám omlovám. Jestli jste ještě nebyl informován, tak beru vinu na sebe. Byť to není omluva, je pravdou, ze jsme se snažili všech 400 podílníku informovat co nejrychleji. Sdělte mi prosím emailem Vaše tel. číslo, popřípadě mi hned zavolejte na 0602 325650. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 13:31

Rád bych podotknul, že úpadek PI a OI se týká pouze OPF Akro svět, NIKOLIV naše ostatní fondy. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 13:29

Tato informace byla důležitá primárně pro naše podílníky, které jsme informovali jako první v dnech následující pozastavení obchodování OPF Akro světu. Skutečně není podstatné, zda-li zbývající část veřejnosti získá informace v pátek, zítra či popříští týden. Zvažuje se celá řada trestních oznámení a některé již byl uskutečněny. Cíle jsou od ABW až po PI a konkrétních jedinců. Všeobecně k otázce lidských zdrojů: obdobným způsobem bych Vám mohl dokázat, že "nekteré stejné osoby" kolem IS AKRO ovládájí celý kapitálový, bankovní a průmyslový sektor v České republice!! Nehledej me tudíž senzace kde nejsou a dejme věcem čas který potřebují pro řádné vyšetření. IS AKRO je zdravá společnost a hodlá se v rámci možností férově vyspořádat s podílníky zjistí-li se zda-li vůbec k nějaké škodě došlo, popřípadě v jakém rozsahu. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 13:16

Vážený pane Šebesto; poprosil bych Vás abyste se nesnažil podceňovat inteligenci mojí, podílníků IS AKRO, účastníky tohoto diskuzního fóra a hlavně vlastní. Skutečné příčiný potíží PI jsou šetřeny a obdobné neuvážené a zavádějící poznámky mohou jen vyústit m.j. i v přímých a razantních právních krocích vůči vaší osobě. S úctou, Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 13:03 | TGP

Opravdu? Jsem podílník, ale žádnou informaci jsem nedostal, ani poštou ani mailem. Poprvé jsem se to dočetl v sobotu z novin, které o tom informovala Komise pro cenné papíry, nikoliv vaše společnost. Byl bych rád, abych se to příště dověděl přímo od své investiční společnosti, zvlášť pokud to bude Akro, kterou jsem si vybral právě proto, jak důvěryhodně na mě především pan Vařeka působil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 12:51

Jediná část veřejnosti pro kterou je důležité v tomto momentu vědět jaké jsou naše kroky jsou podílníky, a ty také byly v co nejrychlejším sledu se situací obeznámeny a budou i nadále pravidelně informováni. Všeobecně k otázce vyplácení, je třeba nejdříve zjistit aktuální stav - ten se momentálně šetří. Teprve po zjištění zda-li došlo ke škodě, popřípadě jeho rozsahu, můžeme zaujmout konkrétnější pozici. Rád bych ubezpečil podílníky, že vyvíjíme maximální úsilí. Váš přítel je specifičtější případ. Ať zavolá do IS AKRO v pondělí anebo pošle mi kontaktní údaje a detajly ohledně příkazu emailem. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 12:48

V žádném případě jsme veřejnost neklamali. a) Jediná část veřejnosti pro kterou je tato informace relevantní jsou podílníky - ti byly v co nejrychlejším sledu se situací obeznámeny a budou i nadále pravidelně informováni a b) pozastavili jsme až do odvolání odkupování podílových listů, takže nikoho jiného se to netýká. K otázce vyplácení, je třeba nejdříve zjistit aktuální stav - ten se momentálně šetří. Teprve po zjištění zda-li došlo ke škodě, popřípadě jeho rozsahu, můžeme zaujmout konkrétnější pozici. Rád bych ubezpečil podílníky, že vyvíjíme maximální úsilí. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2001 10:07 | terminak

Ja se na to pekne vyser., tak uz krachuji i OPF Uz v zivote nechci nic mit zadnymi investicemi zlate sice ztratove terminaky, nebo mate jiny nazor pane Pavle Kohoute.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 23:37

... tak děti, teď možná víme, kdo položil PI (off course mimo naší trojici a její margin ). Akro chtělo své money back. Akro dostal do PI Olaf Ruud, který v PI pracoval do 1/2 roku 99. Od té doby dělá náhončího pro Wells Fargo ( možná to dělal i před tím ), kam chtěl zřejmě převést i peníze od PI ( za to mohla být pěkná provize ). BINGO ! Očekávám lavinu krachů od obchodníků s CP po fondy. Znovu říkám, ten, který přežije 1/2 roku, má šanci jít dál. Investorům doporučuji prázdniny ( alespoň v ČR ). Petr Šebesta
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2001 21:42

Chtel jsem se p.Kucery zeptat.Proc byla tato dulezita informace zverejnena az v patek?Dale by mne zajimalo zda bylo podano jiz nejake trestni oznameni a pripdane proti komu?Treti dotaz bych mel tento.Na www.justice.cz jsem nasel u spolecnosti kolem AKRO IS a spolecnosti kolem PI nektere stejne osoby ktere zde pusobili v minulosti.Jedna se zejmena o spolecnosti Online Investor, Software602, Penize , AKRO Consulting a AKRO Capital.Muzete mi prosim poskytnut nejaky komentar tzn. zda tyto osoby stale pusobi v AKRO IS?Predem dekuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2001 20:04 | TGP

Jak jste si ale mohli dovolit zveřejnit to až v pátek, když jste o tom rozhodli už v úterý. Není to náhodou tak trochu klamání veřejnosti? A jak dlouho podle vás bude trvat, než lidem fond vyplatí peníze? Mají vůbec nějakou šanci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 20:02 | Petr Kubišta

To samozřejmě není pravda, služeb registrovaného obchodníka s cennými papíry musí pro své obchody využívat podle zákona všechny investiční společnost, žádná si to NESMÍ zajišťovat sama.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 19:59 | Petr Kubišta

Bohužel jde o nedokonalost české legislativy - každý fond totiž musí nakupovat a prodávat přes nějakého obchodníka s cennými papíry a nemůže si obchody dělat sám pod vlastní kontrolou. Možná je na čase, aby se změnila legislativa, aby si to fondy mohly dělat samy a nebyly závislé na nějakém obchodníkovi. Pak je totiž údajná bezpečnost fondů jenom prázdnou frází a lidem nezbyde nic jiného než se vrátit k termíňákům v bance.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 19:58 | TGP

Aspoň nějaká dobrá zpráva. Kdy je ale získá zpátky? Proč nezveřejníte více informací?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 19:55 | TGP

Pěkný průšvih. Fondy se radovaly, že kvůli krachu PI získají více peněz, protože lidé utečou od obchodníků s cennými papíry k fondům. Ale jak je vidět, tak to není to nejlepší, protože bezpečnost peněz ve fondech není o nic větší než u obchodníka.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Dienstbier

politik

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services