Kupte si index, nestojí mnoho

Poslední trendy v sektoru podílových fondů naznačují, že neustále roste počet lidí, kteří dávají přednost pasivnímu přístupu k investování. Projevuje se to přílivem peněz do indexových fondů, jejichž hlavním cílem je co nejúžeji kopírovat vývoj zvoleného indexu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2001 20:03

Pěkný článek, ale chtělo by to ještě informaci, kde a za kolik si český investor může takový ETF pořídit. Dá se to udělat přes normální brokerskou firmu jako v případě obyčejných akcií?

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2001 13:09, ajka

S tou minimální investicí u ETF je to prosté, protože se obchodují většinou za zlomkovou cenu vůči hodnotě sledovaného indexu (aby byly likvidnější). Například nejznámější SPY se v současné době obchoduje kolem 128 USD, Diamonds (DJIA 30) za 110 USD, QQQ (Nasdaq 100) se teď obchodují kolem 49 USD. Protože se ETF obchodují na burze stejně jako akcie, tak samozřejmě neexistuje nějaká minimální investice, tou je vlastně cena, za kterou se obchodují, protože si můžete koupit třeba i jeden podílový list ETF. Na minimální investici ovšem můžete narazit u brokera, obzvláště u amerického. Pokud zůstenete u brokera v tuzemsku, tak, pokud si dobře vzpomínám, na spodní hranici nenarazíte (pro konkrétnější info kontaktujte přímo brokery). Aktuální informace najdete například na internetových stránkách jednotlivých sponzorů nebo American Stock Exchange, kde jsou ETF obchodovány:
AMEX
iShares
HOLDRS
Ještě jednou k těm brokerům. Samozřejmě, že se to dá dělat přes jakéhokoliv renomovaného brokera, stačí aby obchodoval na AMEXu, což je případ prakticky všech brokerů. Výběr konkrétního brokera a potažmo i optimálního ETF by měl záviset na tom, co od dané investice očekáváte a jaká je Vašich investičních parametrů (cíl, vztah k riziku, horizont, částka...) a posléze parametrů jednotlivých ETF (správcovský poplatek, sledovaný index,...).Pokud chcete investovat pouze jednorázově, tak Vám asi bude jedno, zda-li ušetříte dolar nebo ne, při častějších investicích je třeba velmi dobře zvážit nabídku každého brokera. Zkuste se třeba podívat na nabídku těchto brokerů:
Sharebuilder
Datek
BuyandHold
CharlesSchwab
Poplatky se různí podle nabízených služeb (full-service nebo naopak discount), frekvence obchodování, atd., v zásadě se však pohybují od 3 do 20 dolarů.
Děkuji za Váš dotaz, přiměl mě k tomu, abych příští článek o ETF koncipoval více prakticky s důrazem na způsoby a možnosti investování do ETF. Pokud budete mít další dotazy, tak mě neváhejte kontaktovat. Přeji Vám hezký víkend.
Tomáš Janča

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

26. 5. 2001 13:09 | ajka

S tou minimální investicí u ETF je to prosté, protože se obchodují většinou za zlomkovou cenu vůči hodnotě sledovaného indexu (aby byly likvidnější). Například nejznámější SPY se v současné době obchoduje kolem 128 USD, Diamonds (DJIA 30) za 110 USD, QQQ (Nasdaq 100) se teď obchodují kolem 49 USD. Protože se ETF obchodují na burze stejně jako akcie, tak samozřejmě neexistuje nějaká minimální investice, tou je vlastně cena, za kterou se obchodují, protože si můžete koupit třeba i jeden podílový list ETF. Na minimální investici ovšem můžete narazit u brokera, obzvláště u amerického. Pokud zůstenete u brokera v tuzemsku, tak, pokud si dobře vzpomínám, na spodní hranici nenarazíte (pro konkrétnější info kontaktujte přímo brokery). Aktuální informace najdete například na internetových stránkách jednotlivých sponzorů nebo American Stock Exchange, kde jsou ETF obchodovány: AMEX iShares HOLDRS Ještě jednou k těm brokerům. Samozřejmě, že se to dá dělat přes jakéhokoliv renomovaného brokera, stačí aby obchodoval na AMEXu, což je případ prakticky všech brokerů. Výběr konkrétního brokera a potažmo i optimálního ETF by měl záviset na tom, co od dané investice očekáváte a jaká je Vašich investičních parametrů (cíl, vztah k riziku, horizont, částka...) a posléze parametrů jednotlivých ETF (správcovský poplatek, sledovaný index,...).Pokud chcete investovat pouze jednorázově, tak Vám asi bude jedno, zda-li ušetříte dolar nebo ne, při častějších investicích je třeba velmi dobře zvážit nabídku každého brokera. Zkuste se třeba podívat na nabídku těchto brokerů: Sharebuilder Datek BuyandHold CharlesSchwab Poplatky se různí podle nabízených služeb (full-service nebo naopak discount), frekvence obchodování, atd., v zásadě se však pohybují od 3 do 20 dolarů. Děkuji za Váš dotaz, přiměl mě k tomu, abych příští článek o ETF koncipoval více prakticky s důrazem na způsoby a možnosti investování do ETF. Pokud budete mít další dotazy, tak mě neváhejte kontaktovat. Přeji Vám hezký víkend. Tomáš Janča
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2001 15:42

Díky za velmi zajímavý článek o indexových fondech a ETF. Mám několik otázek: Jaká je výše minimální investice u indexových fondů a u ETF ? Přes koho to administrovat - nabízíte české brokery... Ale jak vědět, s jakou kategorií brokerů oni spolupracují ? Dá se to třeba dělat přímo přes amerického renomovaného brokera ? Jak vůbec vybrat optimální fond, resp. ETF, resp. index , nebo spíše kde sehnat informace o konkrétním fondu nebo ETF ? A kde se pohybují zhruba poplatky brokerovi americkému a kde českému ? Díky za odpovědi.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2001 19:33 | stromecek

Mate pravdu. Radeji si koupim ETF, nez abych sponzoroval reklamni kampan na Felixe...
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2001 9:07 | Ladass

Pokud chcete mé "výkřiky" o "indexových fondech" ignorovat, tak je prosím skutečně ignorujte! Pokud použiji Váš termín, tak stejnou písničku melou zástanci toho, že zmíněné české fondy jsou indexové se všemi výhodami a nevýhodami, které indexová investiční strategie přináší. Opravdu zde nechci opět začínat další debatu na toto téma, své argumenty jsem uvedl v předešlých debatách několikrát, bohužel byly až na výjimky nepochopeny. Nikdy jsem netvrdil, že na prostředí trhu nezáleží. Nesrovnávám české a americké podmínky. A pokud jste přesvědčen, že dané fondy jsou skutečné indexové se vším všudy, tak Vám nezbývá než popřát hodně štěstí a pevné nervy. Pokud mohu ale jen trochu poradit, tak klidně ignorujte mé "výkřiky", ale prosím neignorujte investiční strategii a poplatky! Tomáš Janča, Peníze.cz
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2001 8:52

Já začínám ty vaše výkřiky o indexových fondech v Čechách pomalu ignorovat. Melete pořád stejnou písničku. Není vám to už trapné? Snažíte se o nějakou antireklamu? Já jsem přesvědčen, že se o fondy indexové jedná. Na rozdíl od vás si myslím, že na prostředí trhu záleží! Takže nesrovnávejte americké a české podmínky. U nás by totiž "americký" druh indexového fondu nepřežil. A současně ani český na americkém trhu. Pokud si někdo koupí ETF, jeho věc. Ale s pár desetitisíci v kapse bych to rozhodně nedoporučoval.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 4. 2001 8:35 | Ladass

Bohužel Vás asi zklamu, protože skutečné indexové fondy v naší zemi nejsou. Někdy jsou mezi indexové fondy zahrnovány fondy Akro Svět nebo IKS fond světových indexů, jež by se ale daly spíše nazvat fondy, které drží ve svých portfoliích některé z indexových instrumentů resp. konkrétně ETF (dost často se navíc jedná o nákladné ETF). Ovšem jejich poplatková struktura a investiční politika však naprosto popírají všechny výhody indexového investování. Neodvažuji se vyřknout nějaké obecné investiční doporučení, ale jsem přesvědčen o tom, že pro spoustu investorů bude daleko efektivnější investovat přímo do ETF a ne platit fondů za to, že tyto ETF za ně nakoupí. Přeji Vám hezký den. Tomáš Janča, Peníze.cz
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2001 16:08 | aslav

Pekny clanek, v kterem z drivejsich byly zminky o ceskych index OPF? Event. ktere mezi ne patri. Diky. Slavicek.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2001 22:50

Máte pravdu, tato informace je docela důležitá. Indexové certfikáty lze nakoupit prostřednictvím jakéhokoliv brokera, který dělá USA resp. American Stock Exchange - AMEX (tzn. pokud se nemýlím : Online Investor, Bohm and partner, Fio - ti jsou online, ostatni klasicky prepazka nebo telefon). Nicmene na danou problematiku, ktera se bude zabyvat konkretnimi indexovymi instrumenty (a naklady na jejich porizeni), pripravuji dalsi clanek. Díky za připomínku.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2001 20:03

Pěkný článek, ale chtělo by to ještě informaci, kde a za kolik si český investor může takový ETF pořídit. Dá se to udělat přes normální brokerskou firmu jako v případě obyčejných akcií?
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2001 11:22 | Ladass

Ano, pasivní investování se skutečně logicky ukázalo býti výnosnější než aktivní investování , ale, jak jsem uvedl i ve Vámi zmíněné diskusi, studie, které toto přesvědčivě potvrzují, vycházejí z jiných parametrů (platných pro jiné, zéjmena severoamerické trhy). U nás jsou ty parametry (tzn. poplatky, investiční strategie, způsob indexování, etc.) nastaveny jinak (méně příznivěji), takže automaticky dochází více či méně k popření výhod indexování. Laicky řečeno to znamená, že když řekneme A, tzn. že indexové fondy obecně jsou lepší aktivně řízených, tak musíme dodat i to B, tzn. že to platí pouze tehdy a tehdy. Tomáš Janča
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2001 10:25 | Jan Zedník

Asi je nyní nejvhodnější doba, abych napsal také já svůj názor na indexy. Sledoval jsem nedávno širokou diskusi Vás, pane Jančo, s ostatními na téma "indexové" OPF u nás. Pominu-li Vaši výtku k správcovským poplatkům, zjistím při pohledu na tabulky, že indexové OPF u nás se pohybují na špičce "výkonnosti" v akciovém sektoru. To jest pro mne to nejdůležitější, bez ohledu na poplatky všeho druhu. To platilo i ve zlatých časech růstu roku 99. Pro mne je podstatné, že, jak také píšete, ve většině případů, tj. asi 2/3, nedokážou z dlouhodobého hlediska portfolio managements přebít, přechytračit indexy. I u nás patří poplatky index. fondů k těm nejnižším (v našich podmínkách). S úctou Jan Zedník
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Bakala

podnikatel, BXR Group

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Zdeněk Bakala
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services