Půl na půl (a trochu s odřenýma ušima)

Minulý týden byl velmi rozporuplný - zatímco investoři do fondů přinášeli nové peníze, výkonnost šla velmi rychle dolů. V nejbližších dvou týdnech tak uvidíme, zdali poklesne příliv nových peněz, což by potvrzovalo oblíbenou teorii, že se investoři rozhodují podle aktuální výkonnosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2001 11:29, S.K.

..."Velké a osvědčené americké indexové fondy si ročně účtují poplatky už od 0,2 procenta (při nulovém vstupním poplatku)".
Je pro běžného domácího investora dosažitelnost zahraničních indexových fondů s nulovými vstupními(výstupními)poplatky taková jako u tuzemských fondů?Proč by většina z nás ( investujících do Akro Svět )měla potěšení platit větší náklady?
Možná by to mohl být námět na samostatný článek. (PS:Osobně si myslím,že Akro Svět "MÁ" v tuzemsku své místo).

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 48 komentářů)

20. 3. 2001 10:03 | ajka

Úvodem bych chtěl zdůraznit, že u fondu AKRO Svět jsem pouze a jenom kritizoval klamavý způsob propagace. AKRO Svět se vydává za indexový fond, jímž tak docela není (důvody výše). K investování do zahr. fondů: Problém podle mě spočívá v tom, že spousta lidí dává přednost usedlejšímu a pohodlnějšímu způsobu investování prostřednictvím českých fondů. To neříkám jako výtku, souhlasím s tím, že ne všichni mají předpoklady a chuť vyřizovat své investice v cizím jazyce. Ale na druhou stranu jde o naše peníze... Nebudu tu teď jakkoliv hodnotit informační servis českých inv. společností, snad dodám pouze to, že např. americké fondy podléhají daleko přísnějším zvěřejňovacím povinnostem (u českých fondů nezřídka narazíte na fond, u kterého ani nevíte, kolik stojí, tzn. jaký je jeho vstupní nebo správcovský poplatek). Jinak souhlasím s tím, že při menších částkách je spousta zahraničních fondů nedostupných. Nevím jakého máte brokera, ale vizte, že v ČR se dá obchodovat s americkými CP (a tedy i indexovymi certfikaty) za skutečně ne mnoho (navíc jsou i brokeři, spíše asi jenom američtí, kteří favorizují průměrování investice). Indexové certifikáty by pro racionálního investora neměly být nástrojem častého obchodování, protože tím by se popřela jejich pozitiva. Je to pravděpodobně velmi dobrý nástroj, ale pro dlouhodobého investora. Nicméně musím zdůraznit, že investor by měl u každé investice zvážit všechny její aspekty a její hlavně nákladovou část (brokerské poplatky, správcovský a vstupní nebo výstupní poplatek, poplatek při konverzi měn....). Už po několikáte bych chtěl zopakovat, že v tomto případě kritizuji především klamání investorů ne výše uvedený fond jako takový. Mým cílem není rozmluvit českému investoru investici do tohoto fondu, který, opakuji, nechci více hodnotit. Mým cílem byl jenom poukázat na to, že není všechno zlato, co se třpytí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 9:15

Myslím, že ve spojení s minimální výší investice jsou zahraniční fondy pro řadu českých investorů nedostupné. Obdobná situace platí i v případě indexových certifikátů - zkuste přijít k brokerovi např. s 50 tis. korun a uvidíte jaké poplatky si bude účtovat. Navíc se poplatky za obchodování platí i při prodeji certifikátu. České fondy mají výhodu v nízké výši minimální investice (v Kč) a informačním servisu (bezplatná linka x telefon do zahraniční správcovské společnosti; materiály v čestině apod.). Když zvážíte platby v devizách (kurzové riziko) a poplatky bance za převod do zahraničí, myslím, že AKRO SVĚT vychází levněji a je také vhodnější pro průměrování investice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 8:22 | letal

Podle mých zkušeností většina lidí, kteří ví že chtějí investovat do telekomunikací jde už přímo k makléři a nakoupí. Takoví nepotřebují nebo nechtějí poradit. Nejhorší situace však nastane, když je finanční poradce zamilovaný například do těch telekomunikací(nebo nesnáší český akciový trh) a tento svůj pohled projektuje na doporučení klientů. Nejde pak tedy o analýzu situace a potřeb klienta, ale o doporučení toho co se líbí(nebo nese) mně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 21:23 | stromecek

IKS fond svetovych indexu - rovnez bych uvital podrobnejsi rozbor tohoto fondu, uvazoval jsem o nem a vyse poplatku mne odradila. Dosud sice 'nic' nepredvedli, ale vzhledem k dobe cinnosti a vyvoje na akciovych trzich za posledni rok je to pochopitelne. Nicmene podle objemu prodeju je fond mezi investory bran v uvahu velmi vyznamne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 20:24 | ajka

Přesvědčení bohužel nestačí.....je třeba to logicky zdůvodnit, v opačném případě je to nezodpovědná spekulace, vůči které se vymezujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 18:57 | TGP

Myslím, že si pletete finančního poradce a spekulanta. Pokud klient přijde a chce investovat do telekomunikací, mnohonásobně raději mu poradím firmy jako Nokia nebo Deutsche Telekom než Český Telecom nebo Radiokomunikace. Jsem 100% přesvědčen, že udělá líp.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 17:59 | letal

Absolutně nesouhlasím s tvrzením, že toto riziko není vyváženo vyšším výnosovým potenciálem. Je a čas to prokáže. Je fakt, že pohledem na světovou tržní kapitalizaci, tedy na jakousi "váhu světa" spatříme téměř nulové zastoupení titulů z pražské burzy. Tento fakt si však může dovolit ignorovat třeba americký investor pletoucí si česko a čečensko. Domácí investor a finanční poradce(byť samozvaný) si nemůže dovolit paušalizovat jako Vy. Měl by raději využít znalost místního prostředí a pokusit se tuto výhodu proměnit v peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 17:22 | pjt

V Cesku zalozeny, uzky oborovy fond, by byl tak prtavy, ze by nemohl poradne zainvestovat. Naklady na jeho provozovani by byly neskutecne vysoke.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 17:20 | LuckieP

No nevím, zdálo by se mi trochu nezodpovědné preferovat v souvislosti s akciemi krátkodobý horizont, pakliže tak skutečně svým klientům radíte. Jinak mi nezbývá než zopakovat svou otázku: na základě jaké analýzy jste dospěl k závěru, že riziko u českých akcií není vyváženo vyšším potenciálním výnosem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 17:04 | Gladiator

Ano, riziko je vyssi, ale i potencialni vynos je vyssi. CR brzy vstoupi do EU, to se musi projevit v rustu cen akcii (viz drive Spanelsko, Recko a spol.). P/E ceskych akcii je asi dvakrat nizsi nez u akcii v EU, ceny ceskych akcii tedy musi nahoru. Privatizace probehnou, to se projevi v rustu cen ceskych akcii. Ceska ekonomika zacina rust, makroekonomicke udaje se zlepsuji, ceske akcie porostou. Muj osobni tip je, ze za 3 - 5 let budou akcie v CR o 100 % drazsi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 15:37 | martinahu

Pouze se mi nelíbilo, že kritizujete jednookého mezi slepými. Článek o IKS idexovém fondu bych nesmírně uvítal. Slovo vyděračský je z mé hlavy a zapadá přesně do mého postoje k tomuto poplatku. Přeji hezký den:-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 15:12 | TGP

Obávám se, že investice na český akciový trh je investicí v horizontu několika desetiletí :-) Z tohoto pohledu uvažuji opravdu krátkodobě. Možná jste mě nepochopil, ale jediné, co jsem říkal, bylo, že nemohu s čistým svědomím doporučit klientům, kteří mají zájem o akcie, český trh. Jeho riziko je mnohem vyšší než u trhů západních a toto riziko rozhodně není vyváženo potenciálně vyšším výnosem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 14:55 | LuckieP

Je mi líto, jestli jsem Vás zklamal, ale vizte, že naším cílem je podávat korektní informace a naopak upozorňovat na ty nekorektní. Souhlasím s Vaším hodnocením stavu na české BCP, ale nemůžu akceptovat tvrzení, že investice do českých akcií jsou vyhozené peníze. K tomu fondu Akro Svět. Mou ambicí není "šít" do tohoto nebo jiného fondu. Reagoval jsem pouze na zavádějící prezentaci tohoto fondu. Že jsem tak učinil zrovna v této debatě, to vyplynulo z jejího obsahu a účasti zástupce Akra a pana finančního poradce zde. Pevně si stojím za tím, co jsem napsal výše, nicméně jsem otevřen jakékoliv debatě na toto téma. O fondu světových indexů od IKS vím a věřte, že si o něm myslím svoje. Možná by stálo za to podívat i na něj (třeba v některém z příštích článků). Proč se lidé neohlížejí na náklady při jakémkoliv investování to mohu pouze hádat. Myslím, že svou roli zde hraje jak neinformovanost a laxní přístup investorů k vlastním úsporám, tak i mnohdy neprofesiální činnost správců, kteří z neinformovanosti profitují. Pokud budete mít nějaké námitky k mé výše uvedené argumentaci, tak opakuji, že Vám rád vysvětlím případné nejasnosti. Mimochodem, slovo "vyděrač" jsem ve svých příspěvcích nepoužil ani jednou. Doufám, že na nás nezanevřete a zachováte nám přízeň. Jde o nám skutečně o blaho Vašich peněz:).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 14:40 | LuckieP

Díky. Jinými slovy spatřujete na českém kapitálovém trhu nadměrné politické riziko. Souhlasím s argumentem nižší likvidity českého akciového trhu. Nemohu však souhlasit s tvrzením, že investice do českých akcií jsou vyhozené peníze, protože si nemyslím, že lze házet do jednoho koše investici do českých akcií a například pofiderní společnosti typu AGW.cz (to jsou skutečně vyhozené peníze, protože svěřit peníze této instituci může v současné době jenom nezodpovědný člověk). České akcie jsou investicí jako každá jiná, byť s odlišnými parametry. Osobně také jednoznačně preferuji společnosti rekrutující se z vyspělých zemí (Severní Amerika, Evropa), ale nevidím důvodu jakkoli zatracovat investování v Čechách. Ještě si neodpustím jednu poznámku: v předposlední větě nepřímo naznačujete, že Váš investiční horizont (a Vašich klientů) je spíše krátkodobý. Pokud je to pravda, tak bych Vás jenom chtěl upozornit, že i na slavných amerických akciových trzích existuje vysoká krátkodobá volatilita a že velkou měrou se na této volatilitě podílejí médiemi do role nadpozemských bytostí pasovaní analytici (např. Abby J. Cohen...).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 14:32 | martinahu

Teda nezlobte se, ale svými příspěvky na této stránce jste možná zklamal některé lidi, včetně mě. Už jenom proto, že objem obchodů na naší burze je tristní a navíc jde jen o tytéž firmy-Č.Telekom, Radiokomunikace, ČEZ, atd., a občas se objeví nějaká vlaštovka v podobě uhelných dolů a podobně, tak se nedivte, že se moc lidí nežene na tu slavnou burzu ve Střední Evropě. A tvrdit(kritizovat), že A.Svět je vyděrač, to snad nemyslíte vážně! Podívejte se na konkurenční fond IKS, hrůza! Že nešijete do něj. Jestli je investování do indexů pouze otázka nákladů, tak proč si lidé nevybírají fondy podle nich? Protože zde tolik takovýchto fondů není. A raději si vyberu Svět nežli nějaký "osvědčený" fond typu Pioneer, který možná ten nejrizikovější Eurotech dožene ve ztrátě, navíc s "vyděračskými" 5,5 %.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 13:51 | TGP

Děkuji za výzvu :-) Můj aregument je jednoduchý - podle mě je velmi riskantní investovat na trhu, o jehož vzestupech a pádech nerozhodují fundamentální údaje, ale politická rozhodnutí (o privatizaci či jejím pozdržení) a nálady několika málo zahraničních investorů (sám asi víte, že průměrný institucionální investor z USA nakupuje v takových objemech, které jsou schopny výrazně vychýlit statistiku pražské burzy). A opravdu nechci, aby byly moje peníze (nemluvě o klientech) závislé na rozhodnutí několika málo velkých institucionálních investorů. Proto dávám přednost zahraničí, kde se lze daleko více spolehnout na analýzy kvality firem a jejích výsledků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 12:54 | LuckieP

Díky za pomoc, taky jsem se na to chtěl pana finančního poradce zeptat (ale věnoval jsem se jistému fondu) :). Skutečně by mě zajímalo, na základě jaké analýzy pan poradce dospěl k tak paušálnímu a negativnímu tvrzení...někdy mám pocit, že vyhazováním peněz je spíše financování činnosti finannčích poradců (nic osobního).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 12:48 | Gladiator

Proc byste nesel do ceskych akcii, proc je to vyhazovani penez a proc je to obrovsky risk?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 11:59 | LuckieP

Pokud bude fond AKRO Eurotech fond s největším růstovým potenciálem (může být, ale to si bez hlubší analýzy netroufám tvrdit), tak je samozřejmě i fondem s největším potenciálem k poklesu. Pokud akceptujeme vypovídací schopnost směrodatné odchylky jako vyjádření finančního rizika a normální rozdělení výnosů (tzn. symetrické rozdělení výnosů kolem průměru), tak když řekneme A (maximální výnos), tak nelze nedodat B (maximální pokles). Zdůrazňuji, že si teď netroufám hodnotit fond jako takový, ale pouze mi vadí asymetrie podobných tvrzení. Tomáš Janča
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2001 11:36 | LuckieP

Myslím, že by investor (a finanční poradce dvojnásobně) měl hodnotit investice nikoliv na základě nějakých osobních sympatií, ale důkladné analýzy. Už jenom letmý pohled na zmíněný fond Akro Svět mi říká, že, sympatie-nesympatie, tento není tím pravým ořechovým. Na webových stránkách společnosti AKRO (http://www.akro.cz/nab_f.php3 )si lze u tohoto fondu přečíst, že...využívá osvědčenou strategii indexového investování....což je podle mě hrubě matoucí. Hlavní devízou indexového investování jsou nízké náklady indukované pasivní správou, tzn. při minimálním obratu portfolia a minimálních režijních nákladech. Fond Akro Svět si při prodeji podílových listů strhává 2 procenta (při investici do 99 999 Kč, troufám si řící, že to se týká většiny investorů, ale buďme velkorysý a klidně kalkulujme s jedním a půl procentem při investici do půl milionu korun), což je u indexového fondu postačujícím faktorem pro jeho diskvalifikaci (pouze jako indexového fondu!). Správcovský poplatek činí 1,7 procenta , což je opět až neslýchaně mnoho (na indexový fond, za který se Akro Svět vydává). Znovu opakuji, indexové investování je úspěšné pouze a především kvůli nízkým nákladům, nic víc a nic míň. Velké a osvědčené americké indexové fondy si ročně účtují poplatky už od 0,2 procenta (při nulovém vstupním poplatku). K tomu všemu je nutné připočítat potenciální brokerské poplatky, které jsou u skutečných indexových fondů nízké (nižší obrat portfolia). Investiční strategie fondu Akro Svět nevylučuje nějaké větší obchodování (v současné době číta portfolio fondu cca 11 titulů) resp. nabízí prostor pro aktivní správu (a tudíž i vyšší brokerské poplatky). Z celé řady akademických studií je více než jasné, že lidé prostě neumějí vybírat akcie, což se samozřejmě týká jak fondmanažerů, tak i analytiků. Není důvodu se domnívat, že toto lidé v investiční společnosti Akro dovedou (do není nějaká invektiva vůči Akro, klidně si lze za to dosadit jinou investiční společnost). Navíc nevidím důvod, proč nenavštívit brokera a indexové certfikáty (lépe řečeno podílové listy fondů obchodovaných na burze, tzv. ETF) si nekoupit u něj. Mimochodem, samotné ETF si účtují poplatky už od 0,1% (většinou kopírující hlavní americké burzovní indexy) nebo některé regionální i 1 procento i více. To se bezpochyby projeví i na realizovaném výsledku investice do Akro Svět. Závěrem zopakuji, že fond Akro Svět si neoprávněně přivlastňuje výhody indexového investování, více tento fond nehodnotím, protože to by vyžadoval důkladnější analýzu a na tu tady není prostor. Akro Svět může být skvělým akciovým fondem, ale znovu opakuji: náklady hrají podstatnou roli a lze s velkou pravděpodobností konstatovat, že tento fond žádne terno nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Němec

právník a mediátor

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services