Půjdete na berňák pěšky, nebo po webu?

Zdeněk Fekar | | 9. 2. 2001 | 4 komentáře
Už dávno se internet nepoužívá jenom jako levnější alternativa papírové pošty nebo prostor pro komerční prezentaci firem, případně pro zábavu. Internetové obchody i v Česku rostou dynamičtěji – měřeno meziročním nárůstem tržeb -, než jejich kamenní příbuzní. I e-banking je spíš než převratnou novinkou nutností, která ve strategii žádné pořádné banky nesmí chybět. Když už se na webu nakupuje a dokonce i platí, proč by se nedalo po síti také podávat daňové přiznání?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

24. 5. 2001 7:19

K tématu daně :
Zde je problematika dost široce diskutovaná a kupř. v MFD dobře analyzována. Stranou bohužel zůstávají formuláře "Přehled o příjmech a výdajích OSVČ" pro sociální pojištění a zdravotní pojištění (co pojišťovna, to jiný formulář). Zde bych doporučoval více pozornosti, protože zejména u OSVČ, kteří podnikají při zaměstnání, studentů a důchodců není situace až tak snadná. Stejně tak schází vazby řádků mezi daňovými formuláři a přehledy pro pojišťovny.
Samozřejmě kromě daní z příjmů FO jsou i daně jiné, které pak nemají osvětu téměř žádnou, o "nalejvárnách" k jednotlivým formulářům ani nemluvě.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2001 8:08

Vzhledem k tomu ,že daňový program mi pomůže vyplnit kolonky formuláře o nichž mnohdy ani nevím co znamenají, Off line , t.j. v klidu , je pro mě velmi dobrá zpráva. Navíc data , která odeslal téměř automaticky byla zašifrovaná (nedala se přečíst), takže jsem s tímto projektem spokojen
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 2. 2001 15:58 | FekarZ

Mrzí mne, pokud máte dojem, že jsem se snažil útočit na informatiky ze státní správy, že snad nic nedělají. Ten článek byl především o možnosti využít služby daňového poradce nabízené prostřednictvím internetu. Jediná zmínka, že zatím oficiálně daňová přiznání nelze podávat přímo elektronicky finančnímu úřadu, měla být pouhým připomenutím faktu, že legislativci sice již přijali s velkou pompou zákon o elektronickém podpisu, ale jeho realizace v praxi zatím možná není. Zjevně při přijímání zákona někdo nemyslel na nutnost promítnout jeho znění i do souvisejících právních předpisů. Škoda.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2001 15:53 | FekarZ

Dnes na článek reagoval pan Michal Faltýnek, ředitel odboru automatizace daňové soustavy a informačních technologií ministerstva financí ČR: Se zájmem jsem si přečetl Váš článek o možnosti používání internetu při podávání daňových přiznání. Protože v této oblasti pracuji - jsem ředitelem odboru ministerstva financí, který za informatiku na finančních úřadech odpovídá, znám tuto problematiku o něco lépe. Situace totiž není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Jde především o legislativní problémy, protože podání daňového přiznání je poměrně zásadní právní úkon a bez patřičných úprav zákonů a vyhlášek to není možné změnit na elektronický způsob. A vysvětlit některé problémy informatiky pravníkům též nepatří k nejjednodušší záležitostem. Současná situace je totiž taková, že zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, totiž podávání přiznání pouze v elektronické podobě bez klasického podpisu zkrátka neumožňuje (§ 21 odst. 4 citovaného zákona). Rovněž není řešena návaznost na další instituce - např. soudy, které vyžadují originály dokumentů. A kolik soudů je dnes již vybaveno počítači na potřebné úrovni - nedávno jsem slyšel údaj, že 13 % soudů má počítač. V technické oblasti je pak třeba takovýto způsob řádně technicky zabezpečit - zálohovací systémy, archivace dat, clusterová technologie pro nepřetržitou dostupnost - to vše si vyžádá nemalé finanční prostředky, kterými bohužel státní rozpočet neoplývá. Přes to všechno na řešení tohoto problému intenzivně pracujeme - od ledna 2000 je možné podávat přiznání k dani silniční na disketě spolu s vytištěným a podepsaným listinným formulářem pomocí programu, který je na adrese www.mfcr.cz . V blízké době bude zprovozněna nová verze, kdy se bude soubor posílat přímo po internetu, avšak opět se souběžným vytištěným a podepsaným listinným dokladem, to bude možné pro daň silniční a daň z nemovitostí. Klasický elektronický podpis však bude možné používat nejdříve za rok až rok a půl - podle toho, jak rychle se podaří prosadit změny zákonů. Mrzí mě, že veřejnosti jsou předkládany zjednodušené články, které navozují pocit, že ti lidé, co se zabývají informatikou ve státní správě, mnohdy z finančního hlediska za zlomek toho, co by mohli dostat v soukromé sféře, nic nedělají.


-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Jiří Dienstbier

politik

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services