Žlutá, červená nebo kreditní?

Filip Holba | | 6. 12. 2000 | 17 komentářů
Fotbalovému týmu počet udělených žlutých či červených karet moc kreditu nepřidá. Jinak tomu může být v případě karet kreditních, které se u nás začínají rozdávat. Nejen fotbalistům, ale také vám, a někdy i ostatním členům rodiny ji za různých podmínek a s různými výhodami nabízí již sedm hráčů na zánovním kreditním hřišti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2000 14:47

Pro s prumernym prijmem, ktery hleda mezinarodni kartu na to, aby s ni mohl temer vsude platit a nepredpoklada, ze by si na ni nadlouho pujcoval, asi opravdu zatim Maxim nema konkurenci. Ja jsem si ji poridim mj. proto, ze nektere platby do ciziny jsou jakymkoli jinym zpusobem silene komplikovane. Jeste kdyby snizili fixni poplatky...

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2000 12:53, SkrivanekT

Tak jsem to myslel.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

14. 6. 2002 14:46

Blíží se léto, čas dovolených, mnozí z nás uvažují kam vyrazí. Jiní zase raději vybaví byt či si koupí něco pro radost. A co my, nespokojenci, co by chtěli všechno hned? Řešení je nasnadě - prohledmáme kapsičky a šuplíky a vytáhneme kreditku MAXIM, z které bůhví proč v poslední době nešlo platit. Nicméně zjištění, že úvěrový limit je pouhých 10000 mě neuspokojilo. Hmm, asi proto, že za to si ledničku či pračku do bytu nepořídím, abych tím zaplatil dovolenou pro čtyřčlennou rodinu... to asi také nepůjde... tak co s tím obolusem? Ha! Co takhle zkusit zvýšit limit? Banky to přece umí bez problémů a bonitní klienti (mezi které se dovoluji počítat) přece jen občas urvou nejakou tu výhodu. Takže vyrážím do nejbližší pobočky HVB, řádně vybaven výplatními páskami, potvrzením o příjmech a jiných papírech poníženě žádat o zvýšení limitu. Velmi "ochotný" personál HVB mě posílá... tedy prý abych zavolal na infolinku, prý vše bude vyřízeno přes ni. Tak také činím - beru telefon a pohodlně usazen v parku žádám o limit. Na můj dotaz, jaké že jsou rozhodné údaje pro zvýšení a co že mám doložit je mi odpovězeno, že nechtějí vůbec nic - což mě zaráží, každá jiná banka se zajímá, zda mám na zaplacení a podle toho stanovují limit...hmm... divné. Pak se ptám, v čem že je problém, proč kartou nemohu platit. A ejhle, dozvídám se, že karta byla z bezpečnostních důvodů zablokována (ještě ž jsem na ní nezávislý). A nakonec že si mám zavolat za dva dny, kvůli limitu, abych se dozvěděl, zda mo ho dají či ne... Uplynuly dva dny, volám a co nezjistím: limit prý nedostanu, protože jsem kartou nejakou dobu neplatil! Ač jsem v zásadě klidný a vyrovnaný člověk, toto mě z míry vyvede - já nemohu dostat kredit, protože jsem neplatil kartou, kterou mi HVB samovolně zablokovala! Tak co teď, říkám si, ledničku s pračkou potřebuji, na dovolenou pojedu a finance ssebou potřebuji, tak kde je vzít? Naštěstí je tu Citibank, stačí zažádat a je tu karta, stříbrná s fotečkou a limitem 80000, bez větších problémů.... no když HVB moje peníze na úrocích nechce, ať nechá být... já půjdu tam, kde si mě jako klienta budou vážit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2000 0:11

Seky byly v CR tak nejak preskoceny. Daleko vic je videt rostouci terminalova sit schopna prijimat elektronicke a embosovane karty, nez mista prijimaci seky. A to je zde zaveden tzv. zarucni sekovy system, tzn. ze sek bude vzdy clenskou bankou proplacen bez ohledu na stav uctu. Seky prijima napr. v Cesku velmi znamy samoobsluzny velkoobchod Makro, neprijimajici z duvodu obecne malych rabatu karty. Bezne super a hypermarkety prijimaji jen karty. Banky seky nijak nepropaguji, obecne je nikdo nezna.
Co by zajimalo me: drzi se v USA jeste imprintery nebo je sit ciste terminalova? Jaky pristup maji vetsinou terminaly (vytacena telefonni linka nebo nejake pevne datove okruhy) - tzn. jak dlouho trva autorizace transakce? Zde se pouziva v naproste vetsine pripadu vytacena linka a to je videt na tom case nutnem pro autorizaci. Autorizuji se vsechny platby (elektronicke karty i EC/MC, VISA, AMEX).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2000 23:57

Zajimave na tom je, ze v napr. v Rakousku neslo i v obchodech, kde meli symbol Maestro(a jen Maestro-bez ruznych dalsich nalepek), pouzit ceske Maestro (terminal ji proste nevzal), ale jen rakouske. Podobne jsem slysel i o Italii.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2000 14:51 | TGP

A o tom to přece je - že klasická kreditní karta nabízí dobu úvěru zdarma. Vše ostatní (kromě úroku) je pak jenom nedůležitým dodatkem.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2000 12:25

Autor článku měl na mysli pravděpodobně pouze případ, kdy si pořizuji kreditní kartu pouze za účelem čerpání úvěru a podle tohoto kritéria karty rozdělil na Alešovy a Jeronýmovy. Dokonce se v diskuzi objevil i názor, že "pro normální použití mám debetní kartu a pro čerpání úvěru kartu kreditní", s tím už vůbec nesouhlasím.
Sílu kreditní karty vidím v něčem jiném. Málo si zatím uvědomujeme, jak snadno lze platební kartu zneužít. K nákupu na kartu přes Internet stačí znát číslo karty, její platnost a nic víc. Oba tyto údaje jsou zapsány na kartě a má je k dispozici každý obchodník u nějž jsme platební kartou aspoň jednou zaplatili. V obtížnosti zneužití se debetní a kreditní karty pochopitelně neliší. Liší se však v dopadu zneužití na majitele karty.
Pokud někdo zneužije kartu debetní, peníze z mého účtu zmizí. Pokud neověřuji denně zůstatek účtu, tak se to dozvím až ve svém měsíčním výpisu nebo v horším případě v okamžiku kdy chci platit a ono to nejde. Pak nezbývá nic jiného, než neoprávněnou platbu reklamovat a čekat týdny než dostanu peníze zpět. Po tu dobu však peníze nemám, což může znamenat nutnost rušení termínovaných vkladů nebo narychlo zakládané úvěry a podobné nepříjemnosti. I když dostanu nakonec peníze zpět, tyto dodatečné ztráty mně nikdo nenahradí.
Pokud však někdo zneužije kartu kreditní, žádné peníze neodcházejí. O neoprávněné platbě se dozvím z měsíčního výpisu a budu ji reklamovat, ovšem bez toho, abych ji byl nucen nejdříve zaplatit!
Já bych karty rozdělil spíše na karty na dvě odlišné skupiny:
1) Pro běžné placení. U těchto karet je důležitá existence bezúročné lhůty, neboť kartu používám i tehdy, když má na účtu likvidní finanční prostředky. Důležitý je také typ karty (meinárodní/česká, VISA/ECMC atd.) Do této skupiny patří Maxim a Karta ČSOB. Možnost získat úvěr je vítaná, ne však nejdůležitější.
2) Pro získání úvěru. To jsou všechny ostatní karty. Zde je důležité kritérium výše úroku. Úvěr si soudný člověk nebere každý týden, takže karta tohoto typu nebude tak často využívána. Z toho vyplývá, še paušální poplatek by měl být co nejmenší nebo žádný. Je dost diskutabilní, zda karty tohoto typu mají význam, uvážíme-li, že typická platnost karty je jeden rok a za toto období ji použiji jednou nebo dvakrát.
Domnívám še, že v dalším vývoji budou se karty druhého typu budou transformovat na karty prvního typu. Konkurenční boj bankovních domů se přesune z oblasti výše úroku a poplatků do předhánění se v poskytovaných službách týkajících se řešení zneužití karty. V civilizovaném světě je běžné, že pokud s některou z plateb na výpisu nesouhlasím, nemusím ji zaplatit a ani platit úroky z této částky. Vlastním kartu Maxim, bohužel mně pracovnice s níž jsem sjednával kartu nebyla schopna sdělit, jak banka postupuje při reklamaci platby.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 12. 2000 14:47

Pro s prumernym prijmem, ktery hleda mezinarodni kartu na to, aby s ni mohl temer vsude platit a nepredpoklada, ze by si na ni nadlouho pujcoval, asi opravdu zatim Maxim nema konkurenci. Ja jsem si ji poridim mj. proto, ze nektere platby do ciziny jsou jakymkoli jinym zpusobem silene komplikovane. Jeste kdyby snizili fixni poplatky...
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 12. 2000 9:36 | TGP

Velmi dobry clanek s vycerpavajici tabulkou. Moc se mi libi i ono dvoji pokracovani clanku! Jen tak dal.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 20:30 | milca

Zkoušela jsem několikrát v zahraničí platit kartou Maestro, ale nešlo to. Všude chtějí jen VISA, nebo EC.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 15:00 | TGP

Šeky už existují, nabízí je většina bank, ale moc se nepoužívají. Málokdo je přijímá a hlavně na to nejsou lidé zvyklí. Skoro se mi zdá, že to banky dělají jenom z povinnosti - a třeba American Express prý u nás vystaví víc šeků pro lidi cestující mimo ČR než kolik vydá Komerční banka svým klientům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2000 14:31 | johnie

Mam pocit, ze autor se dopustil jedne nepresnosti: u CS je mozne uver splacet samozrejme rychleji, ale minimem je 10% nesplacene castky (a ne limitu). Ja pouzivam kreditni kartu VISA od CS spolu se sporozirem a SPOROTELEM, takze neni problem kdykoliv prevest SMSkou potrebnou sumu na kreditni ucet (a to i ze zahranici). Musim priznat, ze tato kombinace mi vyhovuje, i kdyz bych privital, kdyby splaceni uveru do urcite doby (napr. mesic) nebylo uroceno...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 12:53 | SkrivanekT

Tak jsem to myslel.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2000 12:19 | TGP

Připomínám jednu důležitou věc - na první pohled nízký měsíční úrok je ve skutečnosti velmi vysoký, alespoň pokud zboží nezaplatíte téměř okamžitě. Dávejte si proto pozor a nenechte se unést zdánlivou lácí!
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 12:02

A není to spíš o tom, že mám karty dvě - debetní na normální život a kreditní, když si potřebuji půjčit peníze?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2000 10:55 | SkrivanekT

Teda, konecne to v cechach taky zaclo :) jen bych chtel dodat ze ve statech to chodi tak, ze pokud clovek splati celou castlu v grace period (bezurocna doba), tak neplati zadne uroky, pokud se rozhodnu to splacet pres par vypisu, tak platim. A to ze sou jen dve karty ktere maji grace period je docela na nic, protoze kupovat vsechno s tim, ze uz v dobe kdy mi prijde ucet me to stoji vic neni to prave orechove. BTW uz existuji v cechach seky? myslim seky k beznymu uctu, kterejma prave treba budu platit ucty za kreditku ...
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 10:54 | SkrivanekT

Na prikladu kreditnich karet Filip Holba nazorne ukazuje, jakym vysmechem normalnim obcanum jsou bankovni tzv. sluzby v Ceske republice. Nejen, ze si o tzv. kreditni karte vetsina lidi muze jen nechat zdat, ale ti, kteri si ji poridi - napr. pro cesty do zahranici - musi bud platit uroky jako mourovati ci prevadet penize na svuj "kreditni" ucet predem, aby temto nemilym vydanim predesli. Je to jen dalsi ukazka toho, jak se banky hoji na bezbrannych (neb konkurencni prostredi v zirovych uctech neexistuje) obcanech. Bezurocna lhuta pro splaceni dluzne castky je normalni nejen v USA, ale i v "socialisticke" Evrope, minimalne ve Velke Britanii, Francii a Holandsku. Lenka K.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2000 10:51 | SkrivanekT

Souhlas, já považuji za docela zajímavou i kartu Yes. Je zadarmo a jako rezerva pro neočekávané vydání se podle mne hodí. Základ pro běžný provoz domácnosti je ale v debetní kartě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2000 10:38 | mjak1329

Finančně nejvýhodnější je stejně Debetní karta + kontokorent, protože nemusím vždy při použití karty čerpat úvěr i když mám peníze na účtě.
Používám kreditní VISA kartu od ČS pro nouzové účely, ale jenom proto, že její zablokování je o dost levnější, než zablokování debetní VISA karty. Bohužel už jsem blokoval 2x. Pak mám ještě na normální platby debetní maestro + kontokorent.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Jiří Devát

manažer

Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services