Vyplatí se mobil zadarmo?

Petr Vykoukal | | 26. 10. 2000 | 45 komentářů
Bankování na mobilních telefonech se zatím nesetkalo s přílišným zájmem klientů. Do usedlých vod GSM Bankingu však vplul v polovině října nový žralok - GE Capital. Chce klienty k této službě přitáhnout mobilem zadarmo. Rozhodli jsme se tedy vyzkoušet, jak takové zadarmo vypadá v praxi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 11. 2000 16:45

Vcelku mne fascinovaly vypocty nekterych prispevovatelu, jak je nakladny ci levny GSM banking. Za sebe musim rici, ze jsem poplatky bankam nikdy neresil. Je zajimave, kolik rozruchu vyvolaji ty korunove polozky na nasich uctech. Osobne nemam potrebu resit naklady, ktere secteny za cely rok nedosahnou ani utraty za veceri ve slusne restauraci. Dohadovani se o par kacek je podle mne bezvyzname, pri vyberu banky kladu spise duraz na kvalitu sluzeb.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2000 16:06

Naprosto souhlasím. Expresní linku používám a nemá to chybu. (snad jen, že už nemám tolik pohybu jako dřív -))))).

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

11. 2. 2001 22:34 | cs-defence

Ano, musím uznat kvalitní kampaň GECB, ovšem klient by si měl dobře rozmyslet, zda se nechá přesvědčit. Jestli mu stojí telefon, jehož cena bude za několik let poloviční, za to, že přijde u svého dosavadního ústavu o věrnostní výhody stálého zákazníka a podstoupí zařizování všech záležitostí spojených se změnou bankovního spojení. Jestli například jeho banka podobné služby neposkytuje též, kolik ho přechod bude stát na poplatcích, o jaké služby přechodem přijde. Lidé stále slyší na "ZADARMO" a "MIMOŘÁDNÁ AKCE" atd.. Souhlasím s předřečníkem, že u takové nabídky je vždy předem jasné,že se musí nabízejícímu vyplatit. Zde je jasné, že banka se snaží získat více klientů a ti jí navíc vše v krátkém čase zaplatí. Mimochodem- nemyslíte si doufám,že desetitisíce telefonů kupuje skutečně za cenu pro normální zákazníky (se kterou srovnává svoji nabídku)......
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2001 22:48

Po delším zvažování jsem se rozhodla a zašla si pro NOKII 3210, v bance to po delší době proběhlo dobře,ale ouha v prodejně Paegasu jsem zjistila,že mobil není a tak již 14 dní čekám a zatím nic.Služby nade vše.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2000 18:29

Myslim, ze to hlavni uz asi bylo receno. Vypada to mile, ale je to trochu bouda. Clovek si musi otevrit cely balik produktu a najednou ho to stoji kolem 140 Kc za mesic. Zrovna dnes jsem se na vsechno preptal u pobocky GECB... a couvl jsem.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2000 16:45

Vcelku mne fascinovaly vypocty nekterych prispevovatelu, jak je nakladny ci levny GSM banking. Za sebe musim rici, ze jsem poplatky bankam nikdy neresil. Je zajimave, kolik rozruchu vyvolaji ty korunove polozky na nasich uctech. Osobne nemam potrebu resit naklady, ktere secteny za cely rok nedosahnou ani utraty za veceri ve slusne restauraci. Dohadovani se o par kacek je podle mne bezvyzname, pri vyberu banky kladu spise duraz na kvalitu sluzeb.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2000 16:44

Mozna, ze jsem od prirody neduverivy, ale jakmile vidim billboard s napisem ZADARMO, tak je mi jasne ze to neni nic pro mne. Nevim cim to je, ale mam dojem, ze veci zadarmo jsou nejdrazsi. Dalsim spatnym znamenim je fotka uzasneho Ericssonu A1018, coz je dle meho nazoru jeden z nejhorsich mobilu vsech dob, srovnatelny snad jen s Philipsem Fizz neblahe pameti. Tezky telefon, s titernym displayem, mizernym prijmem a zastaralym designem. Ani mne prilis neprekvapilo, kdyz ho snad ani ne po roce prestal Ericsson vyrabet. GECB uz si hure vybrat nemohla. Fakt, ze ho skoro nikdo nechce tedy neni az zas tak prekvapivy a kdyby lide v GECB trosku rozumeli mobilum tak by jim to doslo drive nez po mesici akce. Online bankovnictvi je, ale skutecne spickova vec. Je dobre, ze konecne nase banky se zacaly jim zabyvat. Osobne vsak ze sluzeb online preferuji banku pres Internet, koneckoncu clovek sedi na pevne lince vetsinu pracovni doby, tak neni problem si potrebne zalezitosti rychle vyridit. Klikani v mobilu je dobre tak pokud clovek stoji v zacpe a nema co delat. Velkou nevyhodou GSM bankovnictvi u nas je, ze majoritni operator (Eurotel) ho neposkytuje. Vzhledem k tomu, ze telefon je pro mne zejmena prostredkem komunikace a ne bankovniho styku, tak davam prednost siti, kde se da dovolat, pred siti kde mohu posilat prikazy bance. Co se tyce bank, ktere poskytuji sluzby online bankovnictvi, tak nejprve jsem mel ucet u IPB, banky s pry nejlepsimi sluzbami klientum. Kdyz jsem ho chtel aktivovat tak jsem prisel na prepazku, dostal jsem CD a sel jsem domu generovat klice, hned jsem se vratil i s disketou zpet na pobocku. Jake vsak bylo me prekvapeni kdyz mi pani na prepazce sdelila, ze se mnou nemuze hned smlouvu uzavrit, ale ze mi daji vedet, kdy mam smlouvu podepsat. Nejdriv jsem si myslel, ze si snad ze mne dela legraci, ale kdyz jsem zjistil, ze to mysli vazne, tak jsem pronesl nekolik trosku drsnejsich vyrazu a opustil banku. Nechapu, proc mam cekat az se banka uraci se mnou sepsat smlouvu, cekal bych ze budou mit pripravenou obecnou smlouvu, doplni me nacionalie, vytisknou a za pul hodiny mohu jit, jenze to by clovek asi cekal od IPB trosku moc. Druhy den, jsem na Internetu vyplnil formular Expandia banky, tyden na to jsem se dostavil do jejiho klientskeho centra, presne v danou dobu jsem byl obslouzen. Za hodinu jsem odchazel nejenom s podepsanou smlouvou, aktivovanymi sluzbami, ale i s kartou Mastercard. Od te doby jsem tam nemusel a ucet mam pod kontrolou, kdy chci. Akorat by mohli mozna lide z ebanky investovat do vetsi konektivity, preci jenom obcas neni odezva nejkratsi. Co se tyce nespolehlivosti mensi banky, nevim. Nicmene v nasi zemi si nedelam iluze o spolehlivosti zadne banky. Stabilita KB, ci CS mluvi za vse.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2000 8:36 | TGP

Přesně tak. Proč platit 4,80, když telefon banka má nulové poplatky, člověk volá na 0800 a taky kdykoliv? Nemluvě o tom, že třeba na rozdíl od operátorů Paegasu a Eurotelu se dovolá většinou okamžitě...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2000 22:41

Ja si myslim, ze GE-CBank neda tento mobil zadarmo je tu spousta podminek, jako je nimimalni mesicni vklady a atd. Je to akorat upoutavka na lidi, kteri vidi zadarmo mobil a uz nekoukaji na ceny sluzeb. VENCA@ PS:Je to nabidka s velkym pozadim, ktere je videt, az potom.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2000 12:15 | Hycl

Mohu potvrdit perfektní, fungující a vždy příjemný kontakt s živým operátorem (častěji oprátorkou) v Telefonním centru Komerční banky. Mohu všem vřele doporučit. Dovovláte se vždy, čekací doba je minimální, telefonu jsou zadarmo a měsíční poplatek je snesitelný a odpovídající službě.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2000 10:57

Mam v GE ucet jiz nekolik mesicu, ale ted jsem potreboval nahlasit vyber penez telefonem. Dva dny jsem stravil na telefonu a spojovatelka me prepojovala 10x a vice vzdy do nejake schranky, takze se mi nepovedlo nic vyridit. Pry za to muze GSM banking..., maji moc prace. POZOR na GE!
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2000 9:23

Milý pane Vykoukale, na začátku Vašeho popisu, jak získat mobilní telefon zadarmo, jsem se musel smát. Pak mi Vás spíše přišlo líto,protože zrovna Vy, specialista přes různé vychytávky dnešní doby a odborník na různé druhy správy svých peněz, jste měl takovou smůlu. To já jsem to měl úplně v pohodě. Samozřejmě jsem si nejprve zjistil všechny podklady. Nejprve kolik mě to bude stát, co mi to přinese, a jestli jsem ochoten platit všechny uváděné poplatky. A rozhodnul jsem se, že půjdu do toho. Domluvil jsem si v nejbližší pobočce schůzku. Trochu mě sice vyvedlo z rovnováhy, že tato schůzka byla jen jako by takový zápis do školy - šlo o sjednání té pravé schůzky, ze které už jsem si měl ten telefon odnést. Po několika dnech nastal ten okamžik. Do banky jsem vešel 7.59 Můj termín byl 8.00( nemám rád nedochvilnost). Stálo tam několik lidí a tak jsem si vzpomněl na fronty v ČS počítal, jestli to můj zaměstnavatal vezme jako opožděný příchod do práce anebo si budu muset vzít dovolenou. U jednoho pultíku skončila seance. Už se tam hrnul další klient, na kterého byla řada, ale úřednice řekla pevným hlasem ,, Je tu někdo objednán na 8.00 " Připadal jsem si jako ve snu. Během 45 jsem byl prověřen, podepsal jsem všechny smlouvy ( asi 4 ) a s pocitem, že ta Amerika má něco do sebe jsem odcházel se svým Boschem 909. Za pár dnů mi přijde poštou PIN na Eurocard Mastercard, kterou si posléze vyzvednu bude odzvoněno čekáním ve frontách v bance. Vždyť jsem přece tak sexy ......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2000 9:00

V diskuzi byla již byla několikrát vyzdvihnuta ce na GSM bankovnictví, ale dle mého názoru se sčítá nesčitatelné. 2,- za účetní položku z elektronického bankovnictví jsou jasné. Zmiňovaných 2,80 za SMS (TWIST) + 2,- SMS potvrzující transakci patří spíše do nákladů, které bych zaplatil při cestě do banky s jakýmkoliv klasickým papírovým převoďákem ( nepočítám ztracený čas a nutnost se vázat na otevírací dobu). Tedy 4,80 za cestu do banky pokud to mám pár kilometrů do většího města se vyplatí. Komu se to zdá přesto moc ať zkusí Telefon banku. Mám ji také a je dost dobrá
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2000 22:42 | petrliska

Rád bych se vyjádřil k ceně služby GSM bankovnictví. Obecně vycházím z předpokladu, že manipulace s elektronickou formou peněz je pro banku méně nákladnější než manipulace s hotovými penězi, popř. papírovými příkazy k úhradě. Banka zvýhodnila sazbu za účetní položku, která je místo 5,- Kč za pohyb na účtě "pouze" 2,- Kč. Když k tomu připočtu odeslání SMS zprávy, zaplatím z TWIST karty za podání jednoho příkazu 2,80,- Kč operátorovi. Účetní položka již přijde na 4,80,- Kč. Jestliže vezmu v úvahu měsíční poplatek 30,- Kč za využívání GSM bankovnictví, lze o výhodnosti služby a jejímu masivnímu rozšíření polemizovat. Koneckonců k čemu může běžný klient nepodnikatel a nefandící moderním technologiím GSM banku využít, když většinu plateb má formou inkasa, SIPO, trvalých příkazů? To není ale můj případ, protože mně se realizace GSM banky líbí a elektronickému bankovnictví fandím. I cenu u GECB se pohybuje z konkurence na nížší příčce. A co používání platební karty? Stále je levnější si určitý obnos vybrat z bankomatu a potom peníze utrácet, než platit za zboží kartou, protože se nasčítávají poplatky za pohyb na účtě (5,- Kč za pohyb). Jistý pokrok v podpoře bezhotovostního platebního styku vykonala KB, která sice zpoplatnila výběry z bankomatů, ale za pohyby vzniklé použitím platební karty v obchodní síti nic neúčtuje. GECB zase má určitě výhodu ve FLEXIKREDITU, se kterým můžete disponovat prostřednitvím jediné karty. U KB si lze také otevřít kredit, který je levnější než povolené čerpání do debetu na běžném účtě, ale teď pozor: za kreditní kartu se zaplatí 350,- Kč ročně a za vedení kreditního účtu banka účtuje 50,- Kč měsíčně. Interkarta mezinárodního typu EC/MC stojí u KB cca 600,- Kč ročně. Takže když chci využít kreditu (ne čerpání do výše povoleného debetu), musím vlastnit 2 karty - platební a kreditní. U GECB mi stačí karta jedna! EC/MC přijde měsíčně na 29,- Kč, vedení FLEXIKREDITU na 20,- Kč měsíčně. To nemluvím o pojištění na krátké zahraniční cesty, nemusím navštěvovat svou zdravotní pojišťovnu. Ale tyto i různé další výhody poskytují i další banky.
Souhlasím s názory o odborné kompetenci pracovníků bank. Mám s tím vlastní zkušenosti. Osvědčilo se mi nejdříve se sám do nabídky bank zasvětit a najít si potřebné informace na Internetu, popř. z propagačních letáků, tyto informace konfrontovat se zelenou linkou a potom vyzbrojen pádnými argumenty jít v přátelském duchu za pracovníky na přepážce. Škoda, že lidský faktor neumí prodat kolikrát dobrý produkt a může takto odradit méně otrlého klienta, který by měl zájem.
Také jsem uvažoval o účtu v Expandia bance, hned při vzniku. Viděl jsem jejich prezentaci a poté, co jsem se seznámil s cenami, mohu jenom konstatovat, že je škoda, že už nejsem student. Balíček nabízených služeb pro studenty byl nejlevněšjí při velké koncentraci nabízených služeb.
TELEFON BOSCH 909 DUAL S, KTERÝ NABÍZÍ GECB, JE OPRAVDU NEBLOKOVANÝ, FUNGUJE SE SIM KARTAMI I DRUHÝCH OPERÁTORŮ. OSOBNĚ JSEM TO VYZKOUŠEL.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2000 22:29 | petrliska

To já mám zkušenosti s expres linkou jiné. Zrušení inkasa jsem vyřizoval po telefonu cca 20 minut a stejně zrušeno nebylo. Ale je fakt, že po druhém zavolání asi po dvou týdnech se to již povedlo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2000 12:02

GSM banking mě rozhodně nepřesvědčil. Poplatky jsou drahé, stejnou službu (až na trvalé příkazy, ale kolik jich zadávám za rok ?) mi nabídne Telefonbanka u GE za 30 Kč měsíčně,mohu volat odkudkoli a kdykoli.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2000 19:33 | klara

Včera jsem právě přinesla svému otci mobilní telefon z GECB, a.s. , protože zde má založený účet. . Shodou náhod v této bance vykonávám půlroční praxi a píšu o tom absoloventskou práci. Banka má se zaváděním občas potíže. Někdy nejde systém na uzavírání smluv apod. Vyskytl se další problém s telefony. Banka odhadovala odbyt telefonu Bosch a Ericsson asi 5:4., ale vetšina klientů má zájem o Bosch. Ericssooni nejdou na odbyt. S Nokii nemáme zkušenosti, protože pro ně si klienti chodí do autorizovaných prodejen. Klienti musí čekat na telefon třeba týden, protože mobilní telefony jsou už rozdaný a banka musí čekat na další dodávku a ani neví kolik jich přivezou, ale to se týká vetšinou Boschů. Ale já si myslím, že Bosch se vyplatí. Po uplynutí smlouvy si klient může flexikredit zrušit a tím se mu sníží poplatek o 20 kč a za přímý bankovnictví se už nebude platit 60, ale 30 Kč. S pozdravem Klara. O dalších poznatcích a zkušenostech Vás budu informovat
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2000 10:22

expresní linka Komerční banky je skvělá, příjemní operátoři apod., nicméně se za ní, pánové, platí nyní 75 Kč měsíčně (záleží na zůstatku) a ještě před asi 1/4 rokem to bylo 150 Kč měsíčně - při snížení poplatku za expresní linku byly zvednuty ostatní poplatky, například za zavedení nebo rušení příkazů či účtu jako takového všechno něco stojí, jen je potřeba se lépe koukat - žádná banky Vám nic nedá zadarmo, záleží jaké máte priority a za co chete platit
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2000 9:32

NESOUHLAS! U mě byly ty časy přesně obráceně!! Dovolat se dopoledne bývá někdy pěkný horor. Kromě toho volat, abych zjistil třeba zůstatek na účtu mi příde poněkud divné. ;) Protože jsem se porozhlížel po ježísku pro manželku, byla pro mě nabídka GECB přesně to, co jsem potřeboval. Konto tam už mám, kartu už stejně používám a za těch 60 Kč měsíčně navíc mi to rozhodně stojí. Jinak k té srovnávací tabulce, u toho Boshe vidím jen cenu v bazaru (ale v kolika ho asi tak člověk sežene, he?) a už ne cenu za aktivaci SIM karty. Kromě toho, ačkoliv ten foun žádné zvláštní fce nemá, to co má dělá kvalitně a vypadá super - zvláště pro něžná stvoření!!! Jinak k té možnosti nechat si nahrát banking zdarma na stávájící foun - určitě se vyplatí, jenže já (+ XX% mobiláků) mám 5110, která je bez SIM toolkitu :((( Kromě GSM bankingu má GECB i phonebanking a netbanking je prý na spadnutí, jen ať se snaží dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2000 8:53

Delat banku pres mobil mi prijde jako celkem dobry napad. 0800ku jsem taky pouzil, ale ma nektere nevyhody - treba omezenou kapacitu, musim zase diktovat slecne (coz me vadilo uz kdyz sem chodil na prepazky), a bezpecnost (cist a skrtat cislicka). S mobilem je toho pohodlnejsi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2000 13:13 | PetrV

...tak daleko už asi zašli, když jsem si pořizoval telefon v rámci testu, tak jsem zjistil, že jej má již celé osazenstvo pobočky... Petr Vykoukal
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2000 0:23 | Tomas_Prouza

Po zkušenosti se žádostí o hypotéku na GE na Praze 3 mohu cestu jinam jenom doporučit! Tak nepříjemné chování, dlouhé čekání a neznalost jsem už dlouho nezažil. Pochybuji proto, že budou schopni kvalifikovaně poskytovat tak složitou službu jako GSM banking. Leda že by ho museli všichni zaměstnanci povinně používat, aby se s ním seznámili. Tak daleko ale asi banka nepůjde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Tůma

ekonom a politik

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Zdeněk Tůma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services