Black Jack je dobrá průprava pro obchodování na finančních trzích

František Mašek | rubrika: Rozhovor | 28. 7. 2010 | 4 komentáře
Black Jack je dobrá průprava pro obchodování na finančních trzích
Drobné investory, denně a krátkodobě obchodující na finančních trzích, časem vytlačí počítačové programy, využívající algoritmické obchodování, říká šéf RSJ Karel Janeček.

Svět zažil finanční krizi. Je již to nejhorší za námi?
Lokálně na pár let možná ano. Z pohledu, řekněme, dvaceti let, jsem ale pesimista. Obávám se, že Evropa může zažít totální kolaps. Souvisí to hlavně s veřejnými financemi a morálním hazardem. To platí za předpokladu, že nedojde k nějakému významnému objevu, například téměř neomezeného zdroje energie. Pak by mohl svět kráčet jiným směrem a třeba zažijeme jeden velký socialismus, v němž by se sedmdesát procent lidí přiživovalo a stejně by to fungovalo.

Řídíte firmu, která obchoduje na základě matematických modelů založených na algoritmech. Dají se tyto modely nějak kvantifikovat a porovnat s konkurencí?
Naše aktivity nejsou veřejné. Jde o elektronické obchody. Algoritmy, které využíváme, jsou naprogramovány. Nikdo své algoritmy a postupy nepublikuje. Těžko se tak můžeme srovnávat s konkurencí. Měřítkem ale jsou výsledky, jichž firma dosahuje. Nejde samozřejmě o souboj počítačů, ale myšlenek, nápadů a kreativity. Kdo to vymyslí líp.

Studoval jste teorii pravděpodobnosti a určitou dobu hrál Black Jack. Nakolik vám to pomáhá v práci?
Teorie pravděpodobnosti byla při mém studiu nástroj, který mi umožnil dělat, co dělám. Je důležité vytvořit jakýsi most mezi teorií a praxí, tedy aplikovat matematiku na reálné trhy a reálný svět. K tomu mi určitě pomohla zkušenost s hraním Black Jacku. Je to hra, podobná našemu oku, která vás naučí počítat s reálným rizikem prohry a finanční ztráty. Řada lidí na ně není připravena. Když jim nabízíte výnosnou, ale rizikovou investici, obvykle odkývají, že to riziko chápou. Jenže když je pak investice ztrátová, mají z toho trauma.

Dá se říci, že úspěšní hráči jsou úspěšnými investory a naopak?
Z hlediska psychologie a schopnosti nést ztrátu mají hodně společného. Skutečně platí, že hodně úspěšných hráčů Black Jacku uspělo při investování. Jejich nevýhodou ale je, že nemusí mít potřebné teoretické znalosti, což je úloha vysoké školy.

Zaměřujete se hlavně na deriváty. S čím obchodujete?
Obchodujeme výhradně na derivátových burzách, nejvíce s úrokovými deriváty, ale třeba i s futures na akciové indexy. Nejzajímavější jsou pro nás nejlikvidnější trhy, kde je největší konkurence a nejmenší zisk a přitom nejefektivnější cena (díky velkým obchodům nejvíc odpovídá realitě). Takže je zde nejtěžší vydělat, což je pro nás paradoxně nejatraktivnější. Naše počítače jsou schopny rychle najít malé neefektivity, cenově zajímavé příležitosti, které mohou během několika milisekund využít. Když se pak vynásobí malý zisk objemem obchodů, je to pro nás velmi zajímavé.

Na méně efektivních trzích jsou příležitosti, na kterých lze získat více. Když je ale vynásobíme objemem obchodů, zjistíme, že bychom vydělali méně.

Jak velké objemy obchodujete?
Ve druhém čtvrtletí jsme zobchodovali zhruba 70 milionů lotů. Náš celkový roční objem obchodů je přitom srovnatelný s obchody s akciemi ve výši 100násobku ročního českého hrubého domácího produktu.

Deriváty se dělí na zajišťovací a spekulativní. O které je větší zájem?
Záleží na tom, jak je definujeme. Na londýnské derivátové burze LIFFE probíhá asi 40 procent obchodů s tzv. paper traders, jimiž si banky zajišťují rizika, zbytek připadá na spekulativní obchody. V pozitivním slova smyslu. Díky těmto transakcím totiž roste objem obchodů na trhu, mohou se zde obchodovat i paper traders a vzniká efektivní cena. Alespoň na likvidních burzách.

Má nějakou šanci vydělat i malý hráč?
Pokud jde o spekulace v onom pozitivním slova smyslu, že trhu dodají likviditu a vylepší cenu, tak určitě ne. Mnoho lidí si ale myslí opak.

Deset investorů z tisíce možná několikrát za sebou vydělá, o těch, co prodělají, se ale nehovoří. Šanci drobného investora na zisk snižují i poplatky, které se při malých obchodech prodraží.

Na nelikvidních trzích, třeba na některých akciových trzích, kde není taková konkurence a je tam větší rozpětí mezi poptávkovými a nabídkovými cenami (spread), to může být jiné. Část lidí se vždy živila obchody s akciemi. Hovořím o denních obchodech. Něco jiného je, když si koupím akcie a dlouhodobě je držím s šancí na zisk.

Před dvaceti lety byly trhy málo efektivní a někdo mohl vydělávat krátkodobými obchody. Dnes ale nemají různé systémy, založené na technické analýze, šanci. Počítače je vytlačily. V diskusích na internetu ti, co se živili obchodováním, jen nadávají, že algoritmické obchody ničí trhy. Což je postavené na hlavu – tyto obchody přispívají k růstu likvidity a trhy vylepšují. Není ale divu, že malí spekulanti naříkají – ti lidé přišli o obživu.

A co pražská burza? Považujete ji za efektivní?
Zatím ji považuji za neefektivní trh, protože tam nejsou zcela vidět některé objednávky, respektive kdo to má předplacené, tak je vidí a jiní nikoliv. Drobného investora, který tuto možnost nemá, tak mohou při denních obchodech tahat za nos. U akcií Erste Bank nebo ČEZ ale asi trh relativně efektivní.

Pokud burza zavede nový obchodní systém Xetra, který umožňuje obchodovat v daleko větších objemech, budete zvažovat, že na ni vstoupíte?
Během několika let chceme zahájit globální obchody s akciemi. Je to něco jiného než obchodování derivátů, kde jsou obchody soustředěny na několika málo burzách. Abychom ale efektivně obchodovali na velkém počtu burz paralelně, musíme na ně být napojeni, což nám zabere čas. Pokud bude pražská burza na Xetře, pak ji budeme zvažovat. Není to však otázka měsíců, ale ani roku.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodování akcií pomocí derivátů: bez velkého kapitálu, ale často bez dividendy

11. 5. 2010 | Jiří Tyleček | 1 komentář

Obchodování akcií pomocí derivátů: bez velkého kapitálu, ale často bez dividendy

Zkušení obchodníci, kteří nechtějí nakupovat přímo akcie, ale chtějí vydělávat na jejich poklesu či růstu, mohou využít relativně nový derivát – kontrakt na vyrovnání rozdílů s přímým... celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Pocit lítosti ničí vaše investice

19. 5. 2009 | Vladimír Baláž | 1 komentář

Pocit lítosti ničí vaše investice

Vyhýbání se lítosti je emoční odchylka od racionality, která se projevuje v odkládaní důležitých rozhodnutí. Lidé se bojí, že když přijmou jakékoliv rozhodnutí, budou ho při pohledu... celý článek

Vítejte ve světě spekulantů

5. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Vítejte ve světě spekulantů

Možnost investice s vysokým výnosem, ale i s rizikem drastické ztráty, působí na spekulanty jako červený hadr na býka. Proto jsou hlavními uživateli trhů s finančními deriváty právě... celý článek

Kde končí investování a začíná spekulace

14. 8. 2007 | Vladimír Bádr

Kde končí investování a začíná spekulace

Nynější propad akciových trhů je pro mnohé šance k výdělku. Je ovšem rozdíl, jestli akciový pokles investoři vnímají jako příslib zisku v horizontu měsíců či let, nebo chtějí spekulací... celý článek

Partners Financial Services