Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 18. 11. 2009 | 7 komentářů
Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN
PIN už dávno není neznámá zkratka. Každý z nás těchto bezpečnostních osobních čísel musí znát několik. Jsou potřeba k mobilnímu telefonu a hlavně k platebním kartám. Tady je deset zásad, které byste měli při jejich volbě a používání dodržovat.

Manželka nechápe fungování účtuani karty, dcera i syn rozhazují nesmyslně peníze, rozčiloval se řadu let pražský důchodce pan Sochor, který se domníval, že financím rozumí z rodiny plné vysokoškoláků nejvíce. Suverénní vystupování mu vydrželo do okamžiku, kdy mu při chvilkové nepozornosti při nakupování zloděj sebral tašku s doklady a platebními kartami. Než karty zablokoval, zloděj vybral z účtu několik tisíc korun. Usnadnil mu to tím, že PIN měl napsané přímo na kartě. To je však zcela proti zásadám bezpečného používání platební karty. Kdyby tyto zásady porušila manželka či dospělé děti, vyslechli by si od pana Sochora pořádné kázání, sám se s prohřeškem raději moc nechlubil.

Pravidel, jak si nastavit PIN ke kartě a jak s ním zacházet, je několik. Připravili jsme proto pro vás stručné desatero zásad, jak používat a pracovat s PIN kódem k platební kartě.

1. PIN nikomu nesdělujte.

Neříkejte PIN ani rodinným příslušníkům nebo nejlepším přátelům. Nikdy nesdělovat znamená opravdu nikdy. Svůj PIN nesdělujte tedy ani zaměstnancům banky či policistům.

2. PIN si nikdy nepište na kartu ani na papírek vedle ní či blízko ní v peněžence.

Zloději se velmi rychle zorientují a zpravidla dobře vědí, že čtyřmístné číslo bývá právě PIN.

3. Jak zmást zloděje.

Někteří rafinovaní uživatelé karet v zájmu bezpečnosti případně doporučují napsat na kartu či vedle ní nesprávný kód tak, aby zloděj, který jej hbitě použije takto snadno a bezproblémově zablokoval kartu sám, aniž by to tušil. Karta se totiž většinou zablokuje v okamžiku, kdy se třikrát zadá špatný kód PIN.

4. Jak nezapomenout PIN.

Pokud se obáváte, že číselnou kombinaci PIN zapomenete, napište si ji třeba jako telefonní číslo do adresáře pod vymyšlenou osobu. Znesnadníte tím zloději možnost, jak odhadnout, které ze zapsaných čísel je právě váš PIN. Neměli byste ovšem číslo napsat jen jako čtyři číslice či vymyšlené telefonní číslo zapsat v oddělených čtveřicích číslic.

5. Při zadávání PIN do bankomatu buďte obezřetní.

Vždy, když obsluhujete bankomat, dávejte pozor, aby nikdo za vašimi zády nemohl PIN odpozorovat. V okamžiku zadávání PIN si ani nenechávejte od nikoho radit nebo se nechat jinak vyrušovat. Ani obsluha bankomatu, která doplňuje hotovost, nemá právo vás u bankomatu vyrušovat a vaše transakce přerušit. Pokud se vám něco nezdá, raději transakci u bankomatu přerušte a přejděte k jinému bankomatu na bezpečnějším místě.

6. Vlastní volba bezpečného PIN.

Pokud vydavatel vaši karty vám umožňuje zvolit si vlastní PIN, při jeho výběru se držte bezpečnostní zásady číslo jedna – totiž nevolit pro PIN taková čísla, která se dají snadno z něčeho odvodit. Neměli byste si pro PIN tedy volit například data svého narození nebo narození vašich blízkých (zvláště, pokud jejich údaje míváte napsané v peněžence či diáři, tedy poblíž karty). Stejně tak byste neměli jako PIN mít ani část čísla svého mobilního telefonu nebo dokonce část čísla své platební karty.

7. Potencionálně nevhodná čísla pro PIN.

Podle doporučení bankovních expertů se jako nevhodná jeví také snadno odpozorovatelná čísla a veškeré jednoduché kombinace. Jako PIN byste tak neměli mít například čtyři stejná čísla 1111, 9999 ale třeba ani postupku 1234 nebo všechna čtyři čísla v každém z rohů klávesnice. Takové PIN kódy se totiž dají někdy snadno odhadnout, i když si zakrýváte při jejich zadávání u bankomatu či platebního terminálu klávesnici druhou rukou nebo jinak.

8. Další potencionálně nevhodná čísla pro PIN.

Trochu složitější ke zneužití mohou být vaše oblíbené číselné kombinace inspirované třeba známými letopočty. Ačkoli taková čísla pravděpodobně zloděj, který vás nezná, nemá šanci odhadnout ani dohledat, lidé z vašeho okolí si už ale mohou tipnout dobře, pokud už se rozhodnou vaší kartu zneužít. Podle expertů byste pro PIN tak neměli volit přinejmenším ani ta nejvíce „profláklá“ data typu 1492, 1648 či 1968 ani ta, o nichž hovoříte jako o svých oblíbených.

Anketa

Už jste někdy měnili PIN u své platební karty?

9. Využívejte případně šifry.

Pokud chcete navzdory doporučení údaje jako je datum narození či jiná vašemu okolí obecně známé kombinace čísel využívat pro svůj PIN, alespoň je zašifrujte. Například klient, který by se narodil 24. 12., by mohl místo číslic 2412 do kódu PIN každou číslici třeba o jednu navýšit. Výsledný PIN by tak byl 3523, což už by mohlo být složitější pro odhalení. Samozřejmě je ale třeba volit takovou šifru, kterou si zapamatujete a nesplete ji, i když třeba kartu nebude pár týdnů používat.

10. Jedno PIN k více kartám?

Pochopitelně, že to vám to usnadní život, navolíte-li si ke všem svým platebním kartám stejné PIN. Usnadní to ale život i potencionálnímu zloději. Experti z České spořitelny proto doporučují v zájmu bezpečného používání karty, abyste si pro každou kartu zvolili různé PIN kódy.

Doporučení na závěr: nezapomínejte, že některé banky si za změnu PIN ke kartě účtují poplatky.

Připraveno ve spolupráci s Českou spořitelnou a Raiffeisenbank.

Máte nějaké vlastní triky pro volbu PIN vy nebo vaši blízcí? Doporučte nám některé z nich.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2009 20:43, Pavel

Bežný zloděj neřeší kombinace, vyzkouší napsaný PIN na kartě, možná datum narození a je hotovo. Když také vidí, komu jí krade, také to hodně napoví. Minimálně o tom, kolik má dotyčný na kartě. Větši nebezpečí bychviděl třeba v odcizení dokladů, na které se uzavře úvěrová smlouva a nebo si třeba půjčí auto. Mnoho lidí netuší, že v extrémím případě i zcizená občanka znamená případnou exekuci v budoucnu. A tam je škoda mnohem vyšší než pár tisíc z karty.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2009 13:23, Dr. Voštěp

Doporučení na závěr : vykašlete se na karty. Šlo to bez nich také? Nezdržovali jste u pokladen? Když vám ukradnou peněženku (peníze), ukradnou stejně tak kartu?

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

PIN, platební karta, účet, změna banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

11. 11. 2009 | Věra Tůmová

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

Četli jste na Peníze.cz pozorně články o tom, jak se vás dotknou změny související s novým zákonem o platebním styku, který v Česku platí od 1. listopadu 2009? Vyzkoušejte si své znalosti... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

3. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

Od listopadu lze zrušit bankovní účet zdarma, trvá-li déle než jeden rok. To v Česku většina bank už umožňuje. Nově ale musí každý měsíc klienta zdarma informovat i o pohybech na účtu.... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

29. 10. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

Zablokujete-li kartu kvůli ztrátě, nebudete za to od listopadu nic platit. To je jedna ze změn, které se dotknou majitelů i vydavatelů platebních karet díky novému Zákonu o platebním... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Partners Financial Services