Když bankomat polyká...

Když bankomat polyká...
Víte, v jakých případech vám může bankomat spolknout kartu? Víte, že opakovaně špatně zadaný PIN nemusí vést k jejímu zadržení? Poradíme vám také, co dělat, když karta zůstane uvnitř stroje.

Schlamstne-li bankomat kartu, platí obecná zásada: neprodleně kontaktujte banku, která jej vlastní. "Pokud se jedná o technický problém způsobený bankomatem, měla by banka vydat majiteli kartu zpět ihned. Pokud nelze řešení stanovit na místě, zahajuje se standardní reklamační řízení," vysvětluje mluvčí Citibank (profil, názory) Markéta Dvořáčková. Banka tak prošetří příčinu zadržení a určí viníka. Více se o reklamaci dozvíte na tomto místě.

Karta může zůstat uvězněna z těchto důvodů:

  • vypršela platnost karty,
  • karta už je blokována či v případě embosovaných karet stoplistována (více v textu),¨
  • opakovaně jste špatně zadali PIN (více v textu),
  • překročení finančního limitu, nedostatek prostředků na účtu,
  • umístění takzvané libanonské smyčky (více ve sloupku),
  • velká časová prodleva při vytažení karty z bankomatu po ukončení transakce (pokud si včas kartu neodeberete, vtáhne ji bankomat zpět),
  • poškozený plast platební karty (karta se zasekne a bankomat ji nemůže vydat),
  • porucha bankomatu (více v textu).

Libanonská smyčka:

Pachatel na otvor pro vkládání platebních karet nalepí černý obdélníček z plastu s otvorem, který je totožný s velikostí vstupu pro kartu na bankomatu. Na zadní straně obdélníčku je nalepena páska z videokazety, jež tvoří smyčku, kterou nasune do otvoru bankomatu. Smyčka je dlouhá tak, aby pojala celou kartu. Po vložení uvízne karta ve smyčce, nedostane se do prostoru pro autorizaci karty a nelze ji pokynem na klávesnici vyjmout. Bankomat se tím dostává mimo provoz. V té chvíli přistoupí pachatel k držiteli karty a "poradí", aby opětovně zadal PIN a následně zmáčl ENTER. Při tomto úkonu vysleduje PIN držitele karty. Bankomat nemůže kartu vydat. Pachatel vyčká až držitel odejde reklamovat vadu bankomatu do banky, vyjme obdélníček se smyčkou a kartu se znalostí PINu ji využívá až do jejího zablokování právoplatným držitelem.

Rozeberme si blíže některé body. Pokud jste kartu ztratili nebo vám byla odcizena, je nejrozumnější ji co nejdříve zablokovat (stoplistovat). Kdyby někdo cizí chtěl s takovouto kartou vybírat peníze, bankomat už si s ní poradí a nevydá ji zpět.

Kolikrát na PIN?

Se špatně vyťukaným PINem každá banka zachází po svém. Někde stále platí, že po třetím chybném čísle bankomat kartu nepustí. Jinde je počet pokusů větší nebo se týká jen kreditních karet. Například "kreditka" vydaná Raiffeisenbankou vám povolí zmýlit se nejvýše 3x, pak je karta spolknuta. Pro platební karty toto omezení neplatí, i když se zmýlíte víckrát, kartu dostanete zpět. O kartu se při třetím pokusu nemusíte bát ani v České spořitelně. Spletli jste se potřetí? Zatím ještě nevadí, bankomat vám kartu vrátí a zároveň vytiskne upozornění, že příště už máte na PIN jen jeden pokus.

Mezi poruchy bankomatů podle Pavla Hejzlara z tiskového oddělení ČSOB nejčastěji patří vandaly poškozené čtečky karet. Tento problém pomáhá odhalit takzvaný žurnál, který podává přehled o celé činnosti bankomatu (více ve sloupku).

Omezte nebo zrušte platnost karty

Jak se zachovat ve všech těchto případech, kdy vám karta zůstane uvnitř bankomatu? Na každém by mělo být uvedeno telefonní číslo, kde lze spolknutí karty nahlásit. Jistější ale je, nosit ho s sebou, alespoň pokud vybíráte jenom z bankomatů jediné banky. Jestliže se bankomat nachází přímo u pobočky, můžete informovat její pracovníky a požádat je o vydání karty. Rozhodně jej však nespouštějte z očí. Pokud kartu není možné ihned dostat z bankomatu, zablokujte ji. Některé banky nabízejí i možnost dočasného omezení platnosti.

Žurnál:

Na žurnálu bankomatu se zaznamenává přehled veškerých použitých plateb. K dispozici je jak v tištěné podobě (role papíru), tak i v elektronické formě. Dnes se víc využívá forma elektronická. V bankomatu je "počítač", z něhož se například jednou týdně kopírují data na disk pro pozdější použití. Zaznamenávají se zde důležité údaje jak je číslo karty, datum a čas, požadovaná částka, vlastní průběh výběru a zda byly peníze klientem odebrány. Rovněž jsou zaznamenávány všechny anomálie jako chybné zadání PINu, zadržení karty. Na žurnálu není nikdy zapsán PIN.

To znamená, že po zablokování není karta použitelná pro žádné elektronické transakce. Až se problém vyřeší, můžete požádat o obnovení platnosti. eBanka nabízí podobnou službu, a sice takzvané zamykání platební karty. Skončila vám karta v bankomatu? Pomocí SMS zprávy ji můžete zamknout. Banka doporučuje mít kartu běžně zamknutou, kdy s ní nelze vybírat z bankomatu ani provádět jakékoli elektronické transakce, a odemknout jen v případě, když ji chcete použít. Provádíte-li s kartou operace ale často, prodraží se to.

Tyto služby totiž pochopitelně nejsou zadarmo. Blokace i dočasné omezení platnosti elektronických karet vás vyjde na několik stovek, nejčastěji na 200 Kč. U embosovaných zaplatíte kolem 2 000 Kč. Zamknutí karty v bance je zdarma, odemknutí vás bude stát 2,90 nebo 3,90 Kč podle zvoleného programu. V případě, že chyba nebyla na vaší straně, ale způsobil ji vadný bankomat, většinou vám banka poplatek odpustí. Pokud to neudělá automaticky, požádejte o jeho storno.

Starou, nebo novou?

Kdy dostanete kartu zpět? Pokud se jedná o technický problém, vrátí vám ji obsluha bankomatu ihned po příjezdu. Pokud však kartu spolknul bankomat na příkaz banky, předpisy karetních asociací nedovolují její okamžitý výdej.  S pracovníkem se domluvíte, kdy a na které pobočce si kartu vyzvednete. Jinak se karta zasílá vydavatelské pobočce. Obvykle se s kartou shledáte do 2 až 3 pracovních dní. Proces se může prodloužit, pokud jste použili cizí bankomat.

Poplatky spojené s blokací karty u vybraných bank
Služba Komerční banka
(profil, názory)
Česká spořitelna
(profil, názory)

ČSOB
 (profil, názory)
a Poštovní spořitelna
(profil, názory)

eBanka
(profil, názory)
GE Money bank
(profil, názory)
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Cena blokace platební karty 150 Kč u elektronické, 350 Kč u tuzemské Unikarty, 4 000 Kč mezinárodní Gold karty, 2 000 Kč ostatní mezinárodní od 200 Kč u elektronické až po několik tisíc Kč u zlaté embosované karty 200 Kč u elektronické, 2 000 Kč u embosované 200 Kč u elektronických, 1 900 Kč u embosovaných 100 Kč u elektronických, 2 000 Kč u embosovaných 200 Kč u elektronických, 2 000 Kč u embosovaných
Cena dočasného omezení platnosti karty nelze nelze 200 Kč zamknutí karty zdarma, odemknutí 2,90 nebo 3,90 podle programu zdarma 200 Kč
Cena obnoveného vydání karty s původní platností zdarma 100 Kč 100 Kč 250 Kč zdarma 90 Kč
Zdroj dat: banky

Buď dostanete kartu s původní platností, jejíž vydání je zadarmo nebo vás vyjde kolem 100 Kč, anebo kartu zcela novou. Pak ale budete muset většinou čekat standardní dobu nutnou k vyřízení, zhruba týden až dva, a zaplatit poplatek podle sazebníku dané banky. Například Bawag (profil, názory) však vůbec karty z bezpečnostních důvodů nevrací, ale vydává úplně nové. A to na náklady banky do 1 týdne. Pokud se o kartu včas nepřihlásíte, bude skartována.

Spolknul vám nebo vašim blízkým bankomat kartu? Co jste v takové situaci dělali? Dostali jste kartu zpět ihned?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankomat: spása, když nemůžeme na pobočku?

16. 9. 2005 | Dana Chytilová

Bankomat: spása, když nemůžeme na pobočku?

Využíváte bankomat jen k výběru hotovosti? A co další služby? Chcete vložit bankovky na účet a nemáte čas zajít na pobočku? Potřebujete půjčit peníze? Podat příkaz k úhradě? Banky se... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

21. 7. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou... celý článek

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Partners Financial Services