Svět platebních karet hlásí novinky

Svět platebních karet hlásí novinky
Bezkontaktní platební karty, karty se zdrojem světla či zvuku nebo s fotografií domácího mazlíčka. To jsou některé z novinek, kterými by nás už brzy mohly překvapit karetní společnosti.

Platební karty jsou u nás čím dál oblíbenější. Na konci loňského roku mělo některou z platebních karet více než šest z deseti Čechů, to znamená o milion víc než předešlý rok. Objem peněz, které pomocí karet jejich majitelé utratili, se téměř zdvojnásobil. Částka se oproti roku 2002, kdy útrata kartou činila 42,5 miliardy Kč, zvýšila na 78 miliard Kč.

Také počet nákupů vzrostl asi o 90 % na 68 milionů. Držitelé karet tedy postupně mění své zvyky a využívají bezplatné možnosti plateb u obchodníků. Přesto však podle šéfa společnosti Visa Miloslava Kozlera stále 90 % transakcí tvoří výběry z bankomatů, pouhých 10 % tedy zbývá na platby u obchodníků. Podle generálního ředitele společnosti MasterCard Jana Čárného je poměr u karet vydávaných touto asociací asi 70 k 30 %. Češi si na nynější možnosti platebních karet stále zvykají. Jak přijmou novinky, které už jsou nebo se brzy objeví i v tuzemsku?

Možnosti čipu

Karty hybridní, tedy karty s čipem i magnetickým proužkem, dnes už v tuzemsku některé finanční instituce vydávají. Do roku 2005 by podle zástupců MasterCard a Visa měly všechny elektronické karty v Evropě být opatřeny vedle magnetického proužku také čipem. Výhodou čipu proti magnetickému proužku je nesrovnatelně vyšší bezpečnost a více možností. Čipové karty totiž budou zvládat řadu dalších aplikací: věrnostní programy, doklady, práva pro vstup do budov, elektronická peněženka a další. Bezpečnost například plateb u obchodníků je třeba zajištěná vyžadováním PIN kódu. Ten si navíc budou moc majitelé sami volit.

Hudbou budoucnosti jsou zcela určitě bezdotykové čipové karty. Ty se v zahraničí osvědčily například při placení v restauracích, při placení v telefonních automatech nebo v městské hromadné dopravě. Při placení v metru bude například možné pouze projít kolem turniketu a jízdenka bude zaplacena z klintovy karty. Podobně už nyní fungují například permanentky na vleky, kdy je čip zabudován v hodinkách lyžaře. K turniketu se stačí pouze přiblížit. Tato technologie umožní hlavně rychlost srovnatelnou s platbami v hotovosti a také větší pohodlí. Bezkontaktní platební technologie není výhodná pouze pro držitele karet ale i pro obchodníky, kterým přinese značné časové úspory (až 18 vteřin u každé transakce). Problém by mohl být v jejich bezpečnosti, a to pokud dojde ke ztrátě či odcizení. V případě plateb totiž není vyžadována autorizace, tedy zadání PIN.

Předplacené karty

Novinkou by už brzy mohla být také služba Cash back, která umožňuje získat hotovost přímo u obchodníka při platbě kartou. Ta by měla mít přímý vliv na rozšiřování akceptační sítě a zvýšení počtu plateb u obchodníků. Služba se také stane přidanou hodnotou pro obchody, protože přitáhne nové zákazníky. Více si o službě Cash back přečtěte v článku Do obchodů už i pro peníze.

Další novinkou, kterou by mohli spotřebitelé využívat už během tohoto roku, jsou anonymní předplacené karty. Na ty lze "nabít" určitou sumu peněz, dají se použít jako dárek pro někoho blízkého. V tomto případě jde o platební karty jednorázové, zákazník tedy nabije částku pouze jednou. Tento produkt však lze považovat pouze za marketingový tah, jak přilákat nové zákazníky. Vždyť dostat jednorázovou předplacenou platební kartu je totéž jako najít pod stromečkem obálku s penězi či dárkový šek místo skutečného dárku.
Druhou možností jsou karty dobíjecí, na které lze peníze posílat opakovaně. V některých zemích je využívají například zaměstnavatelé pro zasílání výplat.
Předplacené karty mají nestandardní tvar a specifický design, může na nich být například obrázek zvířete, z karty pak vystupují uši. Kvůli atypickému tvaru je nelze vsunout do bankomatu. Karetní asociace tak zákazníky učí platit přímo u obchodníků. Podle Čárného v tuzemsku zatím není žádný vydavatel předplacených platebních karet, do konce roku však již prý možná nějaký bude. "Z technického hlediska není vydávání těchto karet problém. Karty je možné vydávat třeba hned. Záleží ovšem na prioritách bank. My jsme zaznamenali zájem tří velkých finančních institucí," prozrazuje Kozler.

Jde i o "image"

Předplacené karty jsou bezpochyby záležitostí image. Ještě více se ovšem mohou klienti "odlišit" díky kartám, na které si držitel může nechat zobrazit jakoukoliv fotografii, nebo kartám, které jsou vyrobeny z poloprůhledného plastu.
Karetní asociace obecně sází na design platebních karet. V tuzemsku chtějí také představit miniaturní karty, které se například vejdou jako přívěsek na klíče. Opět se jde o způsob, jak spotřebitele donutit platit kartou v obchodech, protože tento typ platebních karet nelze použít pro výběr hotovosti z bankomatu. Jsou to tedy pouze karty doplňkové, vybavené jen magnetickým proužkem.

Asociace Visa připravuje také mnoho inovací do budoucna. Jednou z těchto novinek by měly být takzvané PowerCard. Půjde o platební prostředky, které mají miniaturní baterii, elektrický obvod a spínač. Mohou fungovat jako zdroj pro světlo, zvuk nebo LCD displej. Svítící karta "LightCard" by měla být podle slov Kozlera k dispozici během roku 2004. Do konce tohoto roku by se měly objevit i "SoundCard". Karty, které po stisknutí spínače zahrají melodii uloženou v paměti. Lze je tedy využívat jako dárkové karty s vlastní gratulací. Do konce roku 2005 chce Visa vyvinout i takzvanou DisplayCard. Půjde o platební čipovou kartu s integrovaným LCD displejem, který by po stisknutí tlačítka zobrazoval informace o transakcích a zůstatku.

Co si myslíte o novinkách, které pro klienty bank připravují karetní asociace? Koupili byste někomu blízkému předplacenou kartu jako dárek k narozeninám? Přivítali byste kartu, která by uměla zobrazit transakce a zůstatek? Myslíte si, že všechny tyto chystané novinky budou pro lidi přínosem? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do obchodů už i pro peníze

30. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Do obchodů už i pro peníze

Získat hotovost od pokladní při placení kartou není v zahraničí nic zvláštního. Čeká služba cash back i na spotřebitele v České republice, nebo je to jen pohádka budoucnosti?

Procházka poplatkovým sadem

18. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Procházka poplatkovým sadem

Rozhodli jste se svěřit peníze bance? Připravte se na to, že za její služby vydáte nemalé částky. Za co všechno zaplatí klienti, kteří si u finanční instituce otevřou běžný účet a existuje... celý článek

Sazebníky bank: zpřehlednění či maskování?

16. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Sazebníky bank: zpřehlednění či maskování?

Chcete si porovnat poplatky za služby a produkty bank na jejich internetových stránkách? Překvapení na vás čeká v případě dvou peněžních institucí, které na webu zveřejňují pouze část... celý článek

Poplatková horská dráha

3. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Poplatková horská dráha

Od zdražování, které před časem ohlásila Živnostenská banka, byl na trhu poměrně klid, pomineme-li rušení poplatku za zavření účtu u některých institucí. Včera však oznámila změnu poplatků... celý článek

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

27. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

Součástí či doplňkem platebních karet bývá cestovní pojistka. Víte, jaké jištění skrývá ta vaše? Možná jste i s celou rodinou v zahraničí "v bezpečí" a ani to nevíte, nebo naopak spoléháte... celý článek

Partners Financial Services