Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc
Máte hluboko do kapsy a měli byste platit nemalou částku za ztracené doklady? Ve specifických situacích může jednotlivec nebo rodina požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jde o sociální dávku, na kterou není nárok. Kdy a za jakých okolností o ni můžete požádat?

Zatímco při živelní pohromě, například povodni, vichřici při požáru, si lidé zvykli, že mohou požádat obecní či městské úřady o mimořádnou okamžitou pomoc, málokdo ví, že se tato možnost vztahuje i na jiné případy. Například, pokud v tíživé finanční situaci ztratíte doklady. I v tomto případě je možné požádat o mimořádnou okamžitou pomoc, která patří mezi dávky pomoci v hmotné nouzi. Podobná žádost má ovšem svá pravidla, která je třeba znát.

Kde se dávka vyřizuje:

na sociálních odborech pověřených obecních (městských) úřadů podle místa trvalého bydliště žadatele

Potřebné tiskopisy:

jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na výše uvedených úřadech. Najít je lze i na internetu zde.

Podmínky nároku na dávku:

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka, která není nároková, tj. záleží na uvážení správního orgánu, který o ní rozhoduje, zda ji poskytne. Ovšem v případě, že si žadatel o dávku písemně požádá a úřad ji nepřizná, je o tom vyhotoveno správní rozhodnutí, proti kterému je možné se odvolat a situaci pak posoudí nadřízený správní orgán, kterým je krajský úřad.

Pro jaké situace je mimořádná okamžitá pomoc určena:

  • při hrozící újmě na zdraví – žadatel nemá žádný příjem a nemá možnost si příjem sám zajistit, například v situaci, kdy je sankčně vyřazen z evidence úřadu práce a z toho důvodu nemá nárok na jiné dávky pomoci v hmotné nouzi a ocitá se tak zcela bez příjmu,
  • na uhrazení nezbytného jednorázové výdaje – spojeného například se zaplacením správního poplatku při prokázané ztrátě osobních dokladů, vydání duplikátu rodného listu či dokladů potřebných k přijetí do zaměstnání, s úhradou jízdného v případě ztráty peněžních prostředků či v případě potřeby s úhradou noclehu,
  • na úhradu nákladů spojených s pořízením či opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby a na základní vybavení domácnosti a odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte,
  • v případě vážné mimořádné události, kterou je zejména živelní pohroma (například povodeň, vichřice a vyšší stupně větrné pohromy, zemětřesení, požár nebo jiná destruktivní událost, ekologická nebo průmyslová havárie), kdy sociální a majetkové poměry žadatele jsou takové, že mu neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami,
  • pokud osoba s ohledem na neuspokojivé sociální zázemí a nedostatek finančních prostředků nemůže úspěšně sama řešit svoji situaci a je ohrožena sociálním vyloučením jestliže je propuštěna z výkonu vazby či výkonu trestu odnětí svobody, je po ukončení léčby chronických závislostí propuštěna ze zdravotnického zařízení, je propuštěna ze školního zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy apod.

Před přiznáním dávky probíhá posuzování nároku na ni, kdy je mimo jiné také prováděno šetření v domácnosti žadatele ke zjištění jeho sociální situace a zjištění potřebnosti poskytnutí dávky.

Výše dávky:

U jednotlivých situací se liší, například mimořádná okamžitá pomoc z důvodu hrozící újmy na zdraví se poskytuje ve výši rozdílu mezi příjmem žadatele a částkou existenčního minima 2 020 Kč, v případě úhrady nezbytného výdaje pak až do výše tohoto výdaje apod.

Jak dlouho lze dávku pobírat:

Dávka je poskytována jednorázově, zpravidla se vyplácí do konce následujícího kalendářního měsíce, často je vyplácena formou přímé úhrady výdaje, na který se žádá.

Některá úskalí spojená s dávkou:

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

Jsem svobodná matka, mám ve své péči 2 nezl. děti. Bohužel jsem nyní vedena v evidenci úřadu práce a z důvodu nedostatečných příjmů pobírám i příspěvek na živobytí. Nyní bych potřebovala uhradit taneční kroužek pro starší dceru. Mám na to nárok?
Jak již bylo výše uvedeno, mimořádná okamžitá pomoc není nároková dávka. Podle popisované situace lze však předpokládat, že by žadatelka skutečně mohla mimořádnou okamžitou pomoc obdržet, proto doporučuji si o ni písemně požádat na předepsaném tiskopise. V případě nepřiznání dávky pak o tom správní orgán zašle žadatelce rozhodnutí, proti kterému se bude moci odvolat a pak by její situaci posoudil krajský úřad.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 116 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2013 11:35, aneta

Dobrý den jsem na UP a pobíram živ.minimum 3400,- A Přispěvěk na bydlení 5000,- přišel mi doplatek 20 000,- za teplo, a nemám to z čeho uhradit..myslíte si, že mi někdo nějak pomůže?

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2014 2:29, valerie

Chtela bych se zeptat dostala jsem byt a ted jsem si zadala na UP na doplatek a zivobiti. Jsem svobodna matka s jednim zijicim ditetem a chtela jsem vedet jestli mi daji na zarizeni bytu ????

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (116 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

5. 8. 2010 | Ludmila Řezníčková | 21 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory. celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

3. 11. 2009 | Ludmila Řezníčková | 90 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

29. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 61 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je určen vlastníkům nebo nájemcům domů či bytů, kteří kvůli nízkým příjmům nemohou hradit své náklady na bydlení. Společně se vždy posuzují všechny osoby, které... celý článek

Partners Financial Services