Daně 2009: Jak si vybrat daňového poradce

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 4. 3. 2010
Daně 2009: Jak si vybrat daňového poradce
Pokud chcete daňové přiznání odevzdat a daň platit až v polovině roku, máte nejvyšší čas najít si daňového poradce. Do konce března o výběru musíte informovat finanční úřad, o měsíc později pak i další úřady.

Kdo si neví rady s daňovým přiznáním nebo chce daň za loňský rok platit až o tři měsíce později, může situaci kulantně vyřešit tím, že se obrátí na daňového poradce. Ten je navíc za svou práci zodpovědný a ručí za výpočet daně. V případě chyby ve výpočtu se můžete domáhat škody přímo u daňového poradce, protože ten je proti takovým situacím ze zákona pojištěn. Jestliže se tedy pro spolupráci s daňovým poradcem rozhodnete a chcete s jeho pomocí letos podat daňové přiznání za rok 2009, nezapomeňte o tom informovat příslušný finanční úřad v místě vašeho bydliště či sídla společnosti a následně i další instituce. Jinak vám v dubnu přijde od finančního úřadu výzva pro podání daňového přiznání a správce daně vám může uložit pokutu za pozdní daňové přiznání, přesněji může zvýšit vyměřenou daň až o deset procent.

Nejpozději do 31. března 2010 musíte na finanční úřad doručit plnou moc, kterou svého daňového poradce zmocňujete ke zpracování daňového přiznání. Do 30. dubna 2010 musíte stejnou plnou moc nebo alespoň její kopii doručit i zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Daňové přiznání, které vám zpracoval poradce, musíte se všemi podklady potvrzujícími vaše nároky na daňové úlevy a odečitatelné položky odevzdat do 30. června 2010. Do této doby musíte stihnout zaplatit i případnou daň. To znamená podat příkaz k úhradě v bance o dva až tři dny před tímto datem. Daňovou složenku na poště je nutné zaplatit pro jistotu ještě dříve, tj. letos například již v pátek 26. 6. 2010. Na finančním úřadě lze daň zaplatit i v poslední červnový den. (O tom, kdy nejpozději je třeba zaplatit daň, se dočtete v článku Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni)

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Kvalitní daňový poradce by měl podle viceprezidenta Komory daňových poradců České republiky (KDPČR) Jiřího Škampy umět klientovi pomoci především při plnění jeho daňových povinností. Měl by se umět dobře orientovat v daňovém právu, účetnictví, ale také v obchodním, občanském i trestním právu, a to v těch oblastech, které s daněmi souvisejí. „Vzhledem k rozsahu a složitosti problematiky samozřejmě nemůže být každý odborníkem na všechno, takže daňoví poradci se prakticky vždy specializují na určitou oblast daní,“ uvádí Škampa.

Termíny pro poplatníky s daňovým poradcem

  • Do 31. března 2010 doručit plnou moc daňového poradce na finanční úřad
  • Do 30. dubna 2010 doručit plnou moc daňového poradce zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení
  • Do 30. června 2010 doručit finančnímu úřadu daňové přiznání i s podklady, které potvrzují nároky na daňové úlevy a zaplatit doplatek daně
  • Do 31. července 2010 odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Hlavní devizou daňového poradce by měla být snaha klientovi ušetřit maximum na daních. Na rozdíl od těch, kdo podávají jednou ročně daňové přiznání, se totiž orientuje v možnostech daňových slev, odčitatelných položkách, tak i ve výběru nejoptimálnějšího způsobu zdanění. Poradí vám, zda je pro vás výhodnější odečítat si daňový paušál či vést si účetnictví a uplatňovat skutečné daňové výdaje, popřípadě zda je nejvýhodnější využít paušální daně. Z toho může vyplynout i způsob další spolupráce.

Poradce může za vás zpracovávat nejen daňové přiznání, ale třeba vám i dlouhodobě pomáhat v jiných situacích. Například když se potřebujete dostat z daňových problémů, které vznikly v minulosti. Daňový poradce vás pak zastupuje a uplatňuje za vás opravné prostředky. „Jinak řečeno, daňový poradce za klienta bojuje a musí udělat v jeho prospěch všechno, co je legální,“ popisuje Škampa. Někteří daňoví poradci s klienty ovšem spolupracují dlouhodobě, kontrolují jim nebo vedou účetnictví či poskytují konzultace a sestavují daňové přiznání. (Spočítejte si, kolik byste měli zaplatit na dani z příjmu za loňský rok)

Na začátku spolupráce by se vám daňový poradce měl prokázat průkazem daňového poradce a osvědčením, které vydala KDPČR. Měli byste s ním ve svém vlastním zájmu uzavřít písemnou smlouvu, v níž detailně vymezíte rozsah spolupráce a termíny, kdy si musíte předat podklady. Pro případné stížnosti na práci poradce je určitě lepší mít smlouvu v písemné formě než ústní.

V případě nespokojenosti s prací poradce či nedodržení smlouvy z jeho strany můžete jeho služby snadněji reklamovat. „Nejdříve je dobré se pokusit o dohodu a nápravu. Slušný daňový poradce by měl okamžitě reagovat a udělat vše proto, aby byl klient spokojen. Stížnost na Komoru daňových poradců je až krajní řešení," říká Škampa a dodává, že každá stížnost je předmětem řízení před dozorčí, případně disciplinární komisí KDPČR.

Pokud se obrátíte na daňového poradce, aby vám zpracoval daňové přiznání, počítejte s tím, že se budete muset několikrát sejít nebo spolu jinak upřesnit detaily potřebné pro zpracování přiznání. Je to navíc vaše povinnost mu poskytnout součinnost při výkonu daňového poradenství. Poradce si může chtít ujasnit třeba to, zda v bytě s hypotékou ve skutečnosti sami bydlíte. Existuje i možnost, že poradci předáte veškerou dokumentaci s tím, aby vše včetně podání daňového přiznání zajistil sám. Měli byste ale vědět, že za správnost a množství předaných dokumentů či podkladů zodpovídáte jako klient vy. Vypočtenou daň musíte zaplatit také vy. (Více o tom, které dokumenty vám mohou pomoci snížit daň, se dočtete v článku Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty )

Cena za služby daňových poradců je na rozdíl od notářů či advokátů smluvní a nemá stanovené sazby. „Cena je vždy stanovena dohodou smluvních stran, a jakákoliv regulace cen by byla v rozporu se zákonem o hospodářské soutěži. Pozor na příliš lákavé nabídky, kvalita a cena služby jsou většinou přímo úměrné. Jinak řečeno, kdo poskytuje kvalitní služby, může si dovolit vyšší ceny,“ konstatuje Škampa. Poradci si cenu stanovují buď na základě hodinové sazby, nebo paušálem. Hodinová sazba se podle odbornosti a lokality může pohybovat od 500 do 5000 korun. I zcela jednoduché daňové přiznání tak může přijít na tisícikorunu až pět tisíc korun. Cena za složitá daňová přiznání se pohybuje v desítkách tisíc korun.

Anketa

Kolikrát vám zpracovával daňové přiznání daňový poradce?

S výběrem daňového poradce vám může pomoci vyhledávač na stránkách KDPČR. V něm lze hledat nejen poradce podle lokality, ale i podle statusu poradců vůči profesní komoře, specializaci, oboru činnosti či jazykových schopností. Vybírat můžete i podle toho, zda se poradce neustále profesně vzdělává. Důležitou informací je i fakt, zda se daňový poradce přihlásil k Etickému kodexu KDPČR a zda je zapojen do odborné práce v rámci komory či Odborného kolegia KDPČR. Publikační a přednášková činnost může rovněž napovědět o vysoké odbornosti v oblasti, kde klient potřebuje pomoci. Při výběru daňového poradce ale lidé podle oslovených daňových expertů nejčastěji dají na doporučení odborníků či známých, kteří s daňovým poradcem již spolupracovali.

Daňoví poradce musí mít vysokoškolské vzdělání, absolvovat zkoušku u KDPČR, být jejím členem a mít sjednané povinné pojištění odpovědnosti. Poradce má nejen „kulaté“ razítko, ale i své identifikační číslo. Momentálně v Česku podle informací z KDPČR působí přes 4100 daňových poradců.

Jaké jsou vaše zkušenosti s daňovými poradci. Podělte se o ně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: OSVČ mohou za rok 2009 platit nižší daně

2. 3. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Daně 2009: OSVČ mohou za rok 2009 platit nižší daně

Podnikatelé mají až tři způsoby, jak si vypočítat daň z příjmů za loňský rok. Jen dva z nich ale lze uplatnit ještě letos.

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

18. 2. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

Vyplnit a odeslat daňové přiznání elektronicky není až tak složité, jak se někomu může zdát. Abychom vám to, co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný návod jak na to.... celý článek

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

11. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

Pro snížení daní prostřednictvím odečitatelných položek si nezapomeňte včas zajistit všechna potřebná potvrzení. Jinak si nebudete moci za tyto položky z daní odečíst nic.

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Partners Financial Services