Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 4. 2. 2010 | 7 komentářů
Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů
Od loňského daňového přiznání se změnily výdajové paušály i možnosti dalších odpisů pro malé podnikatele. Letos si osoby samostatně výdělečně činné budou moci na paušálech odečíst více než loni.

Na větší změny u vyúčtování daníse musí letos připravit především živnostníci a lidé ve svobodných povoláních. V roce 2009 začaly platit dvě novely zákona o daních příjmů, které změnily výši výdajových paušálů. Ty si mohou podnikající fyzické osoby odečíst od příjmů, pokud si neevidují skutečné náklady spojené s podnikáním.

Výdajové paušály se měnily poprvé v dubnu 2009. Tehdy se podle daňové poradkyně ze společnosti TPA Horwath Jany Skálové zvýšily výdajové paušály obecně pro všechny samostatně podnikající osoby ( OSVČ) pro rok 2009. Druhá, listopadová novela zákona nicméně některým těmto lidem paušály opětovně snížila. Tato druhá změna ale bude platit až pro zdaňovací období roku 2010. (Využijte interaktivní formulář daňového přiznání na peníze.cz.)

Podnikatelé v zemědělství, lesním či vodním hospodářství si za loňský rok mohou odečíst 80 procent příjmů. Na změnách výdajových paušálů nejvíce vydělali řemeslníci. Zatímco v roce 2008 mohli uplatňovat šedesátiprocentní paušál, za rok 2009 si mohou odečíst 80 procent příjmů.

Lidé pracující ve svobodných povoláních, jako lékaři, auditoři, daňoví poradci, umělci či tlumočníci, si mohou v letošním daňovém přiznání odečíst paušál ve výši 60 procent z příjmů. V minulém roce to bylo jen 40 procent. Na tuto sazbu se jejich paušál vrátí zase při přiznání k dani za rok 2010. (Spočítejte si, kolik byste měli zaplatit na dani z příjmu za loňský rok)

Za alespoň jednoleté zvýšení výdajového paušálu vděčí tato skupina daňových poplatníků podzimnímu chaosu, který vznikl při schvalování úsporného Janotova balíčku. Původní vládní návrhy úsporného balíčku chtěly toto zvýšení u svobodných povolání zrušit i pro rok 2009.

Ostatní živnosti, jako vedení účetnictví, administrativní práce, úklid nebo třeba výuku jazyků či doučování, si letos mohou odečíst 60 procent z příjmů. Loni to bylo 50 procent. Šedesátiprocentní paušál jim zůstane i pro daňové přiznání za rok 2010.

Jak se mění výdajové paušály

Typ podnikáníza rok 2008za rok 2009za rok 2010
Řemeslné živnosti60 %80 %80 %
Ostatní živnosti50 %60 %60 %
Svobodná povolání (lékaři, daňoví poradci…)40 %60 %40 %
Zemědělská a lesní výroba80 %80 %80 %
Příjmy z nájmu dle § 930 %30 %30 %

Od loňského září platí rovněž novela zákona, která zahrnuje ještě jeden typ paušálu, který může podnikatelům částečně usnadnit vyúčtování daní. Novinka se týká používání osobních aut k podnikatelským účelům a nahrazuje tzv. knihu jízd. „Jde o zavedení paušálního výdaje ve výši 5 tisíc korun za měsíc, který nahradí skutečně vynaložené výdaje na pohonné hmoty a parkovné osobního automobilu používaného poplatníkem daně pro podnikání, tj. pro dosahování svých zdanitelných příjmů,“ vysvětluje Skálová.

Podnikateldíky této změně ve svém daňovém přiznání neuplatní skutečné výdaje, ale paušál. Výpočet je poměrně snadný, 5 tisíc korun se vynásobí počtem měsíců, po které se podnikatel rozhodl paušál využívat. „Začátek používání paušálu může být stanovený již od loňského ledna. Za rok 2009 se pak dá takto uplatnit 12 x 5 = 60 tisíc korun jako celoroční paušální výdaj,“ počítá Skálová a doplňuje, že všechny další náklady jako jsou odpisy, opravy či třeba pojištění bude podnikatel i nadále uplatňovat v prokázané výši, tedy podle dokladů a sumy, kterou skutečně musel vynaložit.

Uvedený typ paušálu na auto je výhodný především pro podnikatele, zpravidla neplátce DPH, kteří počítají základ pro výpočet daně z příjmu jako rozdíl příjmů a výdajů, pokud neutratí za pohonné hmoty měsíčně více než 5 tisíc korun.

Podnikatelé, kteří si loni koupili určitý typ hmotného majetku, uvítají, že si je nově budou moci celé „odepsat“ do daňově uznatelných nákladů. Červencová novela zákona zavedla speciální „mimořádné odpisy hmotného majetku“. Podmínkou pro odepsání nově pořízeného majetku podle Skálové je, aby byl nakoupen a začal se používat v době od 1. ledna 2009 do 30. června 2010. Podnikatel , který tento majetek používá pro zajištění svých zdanitelných příjmů, musí být současně prvním vlastníkem tohoto majetku.

Takto lze daňově odepsat majetek, který náleží dle zákona o daních z příjmů do první odpisové skupiny (kancelářské stroje, počítače, televizní kamery, jízdní kola…). Movité věci z této skupiny, které přišly na více než 40 tisíc korun, může podnikatel odepsat celý v průběhu celého roku. Odepisovat je možné rychleji i majetek z druhé odpisové skupiny (osobní automobily, traktory, autobusy a jiné dopravní prostředky či nábytek nebo stroje…) , a to 24 měsíců. První rok lze zahrnout do daňově uznatelných nákladů 60 procent z pořizovací ceny a v dalších 12 měsících pak zbývajících 40 procent.

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2010 22:11, Vladimír

Zajímalo by mne, co přesně je třeba dělat v případě, že v roce 2008 jsem uplatňoval výdaje dle skutečnosti a za rok 2009 chci přejít na paušál.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 3. 2010 18:57, Bez záruky

Nejsem odborník, ale myslím si, že stačí zaplatit FÚ příslušnou silniční daň za rok 2009 a pak už můžete v daňovém přiznání použít příslušnou kolonku pro odpočet. Myslím si, že auto ani nemusíte brát do majetkové evidence podnikající firmy, auto může zůstat soukromé.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Daň z nemovitostí 2010: Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

26. 1. 2010 | František Mašek

Daň z nemovitostí 2010:  Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

Termín pro přiznání daně z nemovitostí tentokrát nekončí 31. ledna, ale v pondělí 1. února. Daň bude letos vyšší. Podat přiznání musí nově majitelé novostaveb.

Plánuje se zvýšení daní. Ale co za to poplatník dostane?

21. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Plánuje se zvýšení daní. Ale co za to poplatník dostane?

Na ministerstvu financí se pracuje na plánu, jak zvýšením daní porazit obří rozpočtový deficit. Bohužel občan nebude mít nikdy jistotu, že vyšší daně půjdou skutečně na snížení schodku... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Peníze dostanete na účet rychleji a další lhůty, které byste měli znát

2. 11. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

PŘEHLEDNĚ: Peníze dostanete na účet rychleji a další lhůty, které byste měli znát

Peníze z banky do banky budou od listopadu putovat minimálně o den kratší dobu než dosud. Naopak pozor si budete muset dát při placení daní, odvodů a úvěrů. Říká to nový zákon o platebním... celý článek

Vyšší paušální výdaje sníží řemeslníkům daň i o tisíce

20. 8. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Vyšší paušální výdaje sníží řemeslníkům daň i o tisíce

Vyšší procentní paušální výdaje ušetří některým živnostníkům na dani z příjmu i tisíce korun. Největší daňovou úlevu pocítí řemeslníci a volné profese. U příjmů z pronájmu zůstávají... celý článek

Partners Financial Services