Stát chystá pro rodiny novou daň. Za neekologické kotle.

Pavel Baroch | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 9. 2009 | 6 komentářů
Stát chystá pro rodiny novou daň. Za neekologické kotle.
Domácnosti, které topí ve starých neekologických kotlích a znečišťují okolní ovzduší, by za pět let měly platit novou daň. Počítá s tím návrh zákona o ochraně ovzduší, které ministerstvo životního prostředí právě poslalo k připomínkování ostatním úřadům.

V roce 2015 by měl "smogový" poplatek činit 500 korun, postupně by měl ovšem narůstat až na 3 tisíce za rok.

O konečné podobě zákona rozhodnou poslanci. Cílem ministerstva je vyčistit ovzduší především v malých obcích, kde je topení nekvalitním uhlím a někdy i odpadky ekologickým problémemčíslo jedna. Kdo totiž bude topit "čistě", žádnou daň platit nebude.

Uhlím v současnosti topí na půl milionu domácností. Podle expertiz pocházelo v roce 2007 z vytápění domácností 70 procent emisí rakovinotvorných polycyklických aromatických uhlovodíků. U drobných prachových částic to bylo 30 procent. Kromě toho neekologické kotle mnohdy obtěžují okolí zápachem a kouřem.

Stát nabízí miliardy na výměnu

Pětiletá lhůta na zavedení nového poplatku by podle ministerstva měla být dostatečně dlouhá na to, aby si rodiny se starými kotli pořídily vyhovující zdroje nebo ekologická topení třeba na biomasu.

"Mohou využít podporu z programu Zelená úsporám, která dosahuje až 95 tisíc," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Z prvních 107 vyřízených žádostí o příspěvek z programu Zelená úsporám se přitom 81 týká právě výměny starých kotlů na uhlí. Státní fond životního prostředí na to rodinám přispěje celkovou částkou přesahující 4,7 milionů korun, což představuje přibližně třetinu pořizovacích nákladů na kotle na biomasu anebo tepelná čerpadla.

Zbylých 26 rodinžádalo státní peníze na částečné anebo celkové zateplení svého domu.

Poplatek jen na velké kotle

Návrh nového zákona o ochraně ovzduší počítá s tím, že se "smogový" poplatek bude vztahovat jen na velké kotle s příkonem 15 až 300 kilowatt. Bez daně tak zůstanou domácí kamna v pokojích nebo malé kotle.

Výnosy z poplatků získají z poloviny obce z rozšířenou působností a z poloviny do malých vsí, kde nevyhovující kotle znečišťují ovzduší.

Ministerstvo životního prostředípůvodně plánovalo, že by nový poplatek byl součástí daně z nemovitosti, nakonec se ovšem přiklonilo k příspěvku do obecních pokladen.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=647563

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2009 5:29, mag

Ohromně vtipné - zase na ministerstvu nemají co dělat, jakou mají analýzu, že pro půl milionu domácností bude stačit zásobování biomasou ? Už teď rostou ceny pilinových briket enormně. Asi by se raději měli zabývat snižováním hluku v republice, ale ouha, to není v kompetenci ministerstva.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2009 13:52, Zdeněk

Pokud se nepletu,tak na uhlí je ekologická daň a ještě na kotel?Pracoval jsem v hlubině,po odchodu do důchodu jsme měli nárok na deputát 41 q uhlí.To se nestalo,dávali nám 1680.-kč na rok,ale i to skončilo.Kolik myslíte,že bych si asi pořídil uhlí za takovou částku,když nyní kupuji 1q za 289.-kč?Vy nahoře ani nevíte jak se žije lidem dole,ale zato vy s těmi zlatými příjmy můžete hýřit.Do hlubiny za ten směšný peníz co jsme dostávali,tak z vás by pracovat nešel ani jeden.Když si pořád něco vymýšlíte,tak si sundejte své platy na rozumnou úroveň vůči ostatním a pomozte republice v oddlužení.Nechtějte to ale na těch dole,kteří budou čím dál tím víc živořit.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daně, vytápění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti?

17. 9. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti?

Pojišťovny v řadě zemí cílí na rodiče malých dětí kvůli pojištění jejich ratolestí. Ne všude jim to ale vychází. Víte, ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti? Tipněte si a... celý článek

Kde se pomoc rodičů dětem při zakládání rodiny považuje za samozřejmost?

16. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kde se pomoc rodičů dětem při zakládání rodiny považuje za samozřejmost?

Pomoc rodičů a prarodičů dětem při zakládání domácnosti je důležitá. To si myslí všichni Evropané. Víte, ale kde to považují téměř za samozřejmost? Tipněte si a dozvíte se víc.

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

14. 9. 2009 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

Deset let má pan Patrik účty u Raiffeisenbank a na nich desetitisíce korun. Přesto mu banka naúčtovala neoprávněně poplatky za spořící účet a jejich zaplacení pak vymáhala prostřednictvím... celý článek

O kolik se zvýší přídavky na děti?

11. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

O kolik se zvýší přídavky na děti?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí

28. 8. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí

Neutěšená situace v práci i v soukromém životě může někoho vést k rezignaci. Kdo ale nechce takto skončit navzdory momentálním nezdarům, má šanci s tím něco udělat. Pomoci mu v tom... celý článek

Partners Financial Services