Na jaké finanční či naturální náhrady mají poslanci nárok?

Na jaké finanční či naturální náhrady mají poslanci nárok?
Poslanci pobírají základní hrubý plat přes 60 tisíc korun. K příplatkům za funkce mají nárok i na paušální náhrady, jako třeba náklady na reprezentaci či leteckou dopravu v ČR. Náhrady nejsou kontrolované a někteří je využívají na úhradu jiných věcí. Mají na to právo nebo by to tak být nemělo a je třeba kontrola? Měli by poslanci vůbec náhrady dostávat? Napište svůj názor a přečtěte si mínění ostatních.

Poslanci ani zdaleka nejsou špatně placenými státními zaměstnanci. Kromě základního poslaneckého platu přes 60 tisíc korun hrubého měsíčně mají také různé další funkce ve výborech, které dále navyšují koeficient, kterým se základní plat násobí. Nejmenší navýšení o 0,1 získává místopředseda podvýboru a 0,2 například místopředseda sněmovního výboru. Kromě příplatků za funkce mají poslanci podle zákona nárok i na další složky platu. Poslanci náleží například víceúčelová paušální náhrada za reprezentaci či stravování při tuzemských cestách a to až do výše 16 procent platové základny.

Podobně jsou stanoveny i další náhrady na dojezd z místa trvalého pobytu do místa orgánu, v určitých případech mohou nárokovat proplacení letecké cesty, stravování v zahraničí či výdaje na administrativní a odborné práce. Kromě toho má poslanec ještě nárok na ubytování v místě sídla orgánu, pokud tam nemá trvalý pobyt, na jednu přiměřeně vybavenou kancelář ve volebním kraji, telefonní stanici a zdarma má i cestování veřejnou dopravou. Zdaleka ne všichni poslanci ovšem tyto náhrady využívají na účely, které uvádějí.

Například podle deníku Hospodářské noviny (HN) Bohuslav Sobotka přiznal, že i díky těmto náhradám si mohl v nedávné minulosti koupit byt v Praze za sedm milionů korun. Náhrady tak poskytují poslanci v podstatě jen další příjem. Ten se navíc podle HN nedaní a ani prý neexistuje systém kontroly těchto náhrad. Nikdo tak kupříkladu nekontroluje, zda prokázané výdaje na dopravu při zahraničních cestách či jiné náhrady jsou reálné. Měli by poslanci pobírat náhrady výdajů a naturální plnění v takovéto výši? Nemají tuzemští politici příliš mnoho nadbytečných privilegií? Měl by se zavést systém kontroly prokázaných výdajů pro náhrady? NAPIŠTE SVŮJ NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH ČTENÁŘŮ.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

3. 2. 2010 18:55 | Themis

Vláda působí jako stát ve státě.Určuje pravidla hry....Jiná pro sebe,jiná pro druhé.
Jako bývalému státnímu zaměstnanci mi nikdy nikdo neproplácel jízdné do zaměstnání ani nadstandardní bydlení.Pokud jde o nemocenskou,to už je vrchol zhovadilosti.
Komu jinému je trpěno aby se klidně na tři dny "pouze" omluvil ze zaměstnání.Ostatní ti nevyvolení své nemoci přecházejí a nebo vybírají dovolenou.

Dobré zákony pro všechny může tvořit pouze ten,kdo je bez rozdílu sám dodržuje.Jen tak je možné aby rozpoznal,co dobré je a co není.
Naší vládě však chlebíček který dává ostatním nevoní a to je jasný důkaz toho,že vědomě dělá zákony špatné.
Vědomě odvádí špatnou nekvalitní práci.Šije šaty které by sama na sebe nevzala.
A takový zaměstnanec by se měl propustit,takový zaměstnanec podniku škodí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2009 19:23 | Jirka

Tento "schopný" poslanec coby nedouk na místě ministra financí zadlužil náš stát tak, že další generace budou mít co splácet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2009 9:10 | Jan

Asketici tedy mohou krást, nebo jen asketa Svoboda? Hi.
Já se na to necítím, ale někdo kompetentnější by se měl někde? dotázat, podle jakého zákona jsou poslanci osvobozeni od prokazování oprávněných výdajů! Sice si takový zákon mohou odhlasovat, ale myslím, že to dosud neučinili. Je-li to tak, pak se jedná o obyčejné rozkrádání. Proč neplní svou povinost FÚ? Nejde o trestní čin velkého rozsahu? To se našich všemohoucích bohů netýká? Oni jsou vytížení produkcí zákonů plných nesmyslů i protiprávných důsledků, takže takovou maličkost lehce přehlédnou to je jasné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2009 8:43 | mirka

Je to špinavost,pobírat obrovské platy i náhrady,když většina zaměstnanců musí vyžít s platem 10-15 tisíc, i méně. To se potom radí,stěhujte se za prací, jenže na rozdíl od papalášů nám nikdo neproplatí jízdné, bydlení apod. Tito lidé žijí úplně mimo realitu běžného života. Nejlepší by bylo zrušit úplně senát a poslanců by nám stačila polovina. Ušetřené peníze by pomohly třeba teď zrovna vyplaveným rodinám.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2009 6:28 | Guth

Pokus hochů novinářů z přízně ODS proti poslanci Sobotkovi, který si za své úspory koupil byt v Praze otevřel kauzu, která ukazuje, že poslanci a funkcionáři PS a asi i senátu mají napříč politickým spektrem obrovské výhody.Přitom se ukazuje, že i pan Topolánek se nestydí využívat jak doběhu nároků jako expremiér, služební auto pro sebe i odvrženou manželku,včetně ochranky ale i cestovní náhrady, bude to stejné i u ostatních. Je to nehorázné a mělo by to být hodnoceno ve volbách. Když to porovnám s asketickým Sobotkou, otcem rodiny a schopným poslancem, není co dalšího říci.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

8. 7. 2009 | Petr Čermák

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

I přes existenci různých typů grafů zůstává čárový graf tím základním. Na něm se nejlépe provádí grafická technická analýza, která využívá různých opakujících se formací, které mají... celý článek

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

8. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Vybíráte spořicí účet? Dívejte se, jak často připisuje úroky.

7. 7. 2009 | Petr Čermák | 4 komentáře

Vybíráte spořicí účet? Dívejte se, jak často připisuje úroky.

Banky většinou ukazují jednu sazbu, kterou úročí vklady střadatelů u daného produktu. Tato sazba ale málo vypovídá o tom, jaké je skutečné roční zhodnocení, na které má vliv četnost... celý článek

Partners Financial Services