Nová pravidla výběru daní začnou platit v roce 2011

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 6. 2009
Nová pravidla výběru daní začnou platit v roce 2011
Dlouho očekávaný nový daňový řád, který má nahradit dosavadní zákon o správě daní a poplatků, začne být účinný až od roku 2011. Odložení účinnosti o jeden rok schválili poslanci minulou středu.
Více práv pro poplatníky

Daňový řád upravuje procesní pravidla pro výběr daní, práva poplatníků i finančních úřadů, daňové spory a podobně. Netýká se samotné výše daní. Dosavadní pravidla z roku 1992 byla téměř šedesátkrát novelizována a jsou nepřehledná také kvůli soudním rozhodnutím, která fakticky rušila, upřesňovala či doplňovala sporná ustanovení zákona.

„Připravili jsme moderní, přehledný a srozumitelný předpis," říká k novému daňovému řádu náměstek ministra financí Peter Chrenko. Návrh je výsledkem mnohaletých diskuzí, výhrady k jeho předchozím podobám měli především zástupci podnikatelů. Chrenko od novinky očekává také snížení administrativní zátěže poplatníků i úřadů, stejně jako celkové zrychlení daňového procesu.

"Cílem je snížit administrativní zátěž, aby správa daněbyla co nejmodernější a nejefektivnější. Předloha obsahuje mnohem větší podporu elektronizace daňové správy, jasná pravidla pro doručování, jasná pravidla pro vedení daňového spisu a nahlížení do něj. Je jasně stanoveno, že ke všemu, co má být použito jako důkaz, bude zajištěn poplatníkovi přímý přístup," komentoval návrh exministr financí Miroslav Kalousek.

Odvolání získá odkladný účinek

Jednou z nejvýraznějších novinek, posilujících práva poplatníků, je odkladný účinek odvolání. Dosud například platí, že když finanční úřadvyměří podnikateli vyšší daň, musí ji firma zaplatit a teprve poté proti tomu protestovat. Při „rychlosti" sporů to může vést až ke krachu podnikatele. Nově má v zásadě platit, že spornou část daně lze zaplatit až po skončení odvolacího řízení.

Zákon také omezuje některé pravomoci státu, včetně údajně „feudální" možnosti ministra prominout v individuálním případě daňnad rámec zákonných úlev. Nový daňový řád podporuje elektronickou komunikaci a zpřísňuje pravidla pro doručování. Adresáti se tak nebudou moci vyhýbat zásilkám z finančního úřadu. Práva občanů i firem má posílit také výslovně stanovená povinnost, aby úřady svá rozhodnutí odůvodňovaly. Jasnější pravidla mají platit také pro daňové kontroly, zejména pro jejich opakování.

Podnikatelé: Posun k lepšímu

Zástupci podnikatelů i většina odborníků návrh vítá jako změnu k lepšímu. "Nový daňový řád je srozumitelnější, přehlednější a přesnější než dosavadní zákon," říká Tomáš Barták ze Svazu průmyslu a dopravy. Spokojenost převažuje také u Hospodářské komory. Obě sdruženíoceňují zejména posun směrem ke zrovnoprávnění vztahu mezi poplatníkem a úřadem.

Podle podnikatelů však v návrhu chybí jimi dlouho požadovaná všeobecná editační povinnost, tedy povinnost úředníků podávat závazný výklad určité nejasnosti v zákoně či postupu v konkrétní situaci. Oproti současnému stavu má sice dojít k rozšíření editační povinnosti, nicméně stále jen na několik výslovně stanovených případů. Hospodářská komora má výhrady také k právu kontrolorůvstupovat do obydlí, přestože oproti dosavadní úpravě bude omezeno. Nelíbí se jí ani, že oslabí povinnost mlčenlivosti pro úředníky.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese:

http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/dane/clanek.phtml?id=639819

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odpovědi na nejčastější otázky ohledně daňového přiznání

19. 3. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Odpovědi na nejčastější otázky ohledně daňového přiznání

Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Do redakce nám docházejí nejrůznější dotazy jak si poradit s přiznáním daní. Přinášíme odpovědi na nejčastější problémy, se kterými si... celý článek

Otestujte se, jestli jste připraveni na podání daňového přiznání

12. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Otestujte se, jestli jste připraveni na podání daňového přiznání

Ovládáte daňovou terminologii? Vyzkoušejte náš kvíz. Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Kdo zvládne vyplnit daňový formulář bez daňového poradce, musí ho odevzdat finančnímu... celý článek

Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů

4. 3. 2009 | Eva Sovová

Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů

Vyznat se v pojmech, které se vyskytují v daňovém přiznání či v zákonu o dani z příjmů, bývá často složité. Připravili jsme proto slovníček základních pojmů, s nimiž se můžete setkat. celý článek

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

24. 2. 2009 | Eva Sovová | 28 komentářů

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

Společné zdanění manželů, na kterém vydělávaly rodiny, kde se příjmy manželů výrazně lišily, skončilo. Letos musí oba podat vlastní přiznání k dani. I tak ale zaplatí na dani méně než... celý článek

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Partners Financial Services