Kde vezmou sociální demokraté peníze na předvolební sliby

Kde vezmou sociální demokraté peníze na předvolební sliby
Sociální demokraté vyhráli s přehledem krajské volby také díky několika slibům, které chtějí zaplatit z krajských rozpočtů. Vtip je v tom, že zastupitelé mohou volně manipulovat jen s necelou polovinou peněz, které má kraj k dispozici.

Co všechno zajišťuje kraj

Zajišťuje

  • Ve zdravotnictví kraj zřizuje (bývalé okresní) nemocnice a zdravotní záchrannou službu. 
  • Ve školství zřizuje střední, učňovské a speciální školy, platy pedagogům však neurčuje a nerozděluje kraj, ale Ministerstvo školství (tzv. přímé náklady ve školství).
  • V oblasti dopravy kraj vlastní silnice II. a III. třídy, tedy svým nákladem na nich provádí údržbu, opravy a obnovu. Kraj také plánuje základní dopravní obslužnost (jízdní řády veřejné hromadné dopravy) a hradí dopravcům náhradu ztráty vzniklé ze základní dopravní obslužnosti (stanoví, které linky se mají provozovat i ztrátově)
  • Kraj zřizuje instituce ústavní sociální péče.
  • Kraj zřizuje muzea a galerie umění.
  • Kraj rozděluje dotace ze svého rozpočtu (či v některých případech spravuje dotace z jiných rozpočtů), například na opravy památek a památkově hodnotných objektů, na obnovu venkova, na hospodaření v lesích, na volnočasové aktivity dětí a mládeže, na kulturu, na sport apod. – opět celá řada, záleží opět na rozhodnutí samosprávy.

Nezajišťuje

  • Kraji nepatří základní školy, které jsou obvykle obce/města, soukromé či církevní, ani vysoké
  • školy.
  • Kraji nepatří nestátní neziskové organizace, které mohou například poskytovat sociální služby.
  • Kraji nepatří silnice I. třídy, rychlostní silnice a dálnice (majitel stát), stejně jako místní a účelové komunikace (majitelé obvykle obce, města, nebo např. Lesy ČR či soukromí vlastníci).
  • Kraje obvykle nezřizují umělecké instituce (divadla, kina, orchestry, apod.)

Nedávný vítěz krajských voleb, Česká strana sociálně demokratická, má dlouhodobý cíl zrušit poplatky ve zdravotnictví. Teď svého snu může dosáhnout v nemocnicích, které zřizují kraje. Může to ale udělat jen tak, že náklady na poplatky, které se v jednotlivých krajích pohybují mezi padesáti a osmdesáti miliony korun, bude platit z krajského rozpočtu. "Je to zanedbatelná částka, náš kraj má rozpočet 12,5 miliardy," řekl už před volbami serveru Aktuálně.cz ústecký sociálnědemokratický lídr Jaroslav Foldyna. S tolika penězi sice kraj opravdu hospodaří, nicméně zastupitelé mohou rozdělovat podstatně menší část.

Všechny kraje si mezi sebe rozdělí část vybraných daní. Jde o 8,92procentní podíl na celostátním hrubém výnosu daně z přidané hodnoty a stejný podíl z balíku, který obsahuje 60 procent z celostátně vybrané daně z příjmu právnických a fyzických osob (FO). U daně příjmu FO odváděné zaměstnavatelem a počítané zvláštní sazbou se podíl krajů počítá z celého vybraného objemu. Z takto vypočtené sumy se přidělují jednotlivým krajům příjmy podle velikosti. Nejvíce, 13,77 procenta, připadne Středočeskému kraji. Nejmenší díl připadne Karlovarskému kraji a Praze (přes 3 procenta).

„Rozsah krytí potřeb krajů z tohoto daňového příjmu je různý, v případě Libereckého kraje tvoří toto přerozdělení daní zhruba třetinu rozpočtu,“ míní Karel Dolejší statutární náměstek hejtmana. Středočeský kraj očekává, že mu touto cestou v roce 2009 přibude do kasy sedm miliard, z kterých pokryje kolem 45 procent výdajů.

„Další peníze kraj získává čerpáním z nejrůznějších fondů. Nejštědřejší jsou prostředky Evropské unie,“ vysvětluje Dolejší. Tyto příjmy jsou však vázané na konkrétní projekty. Třetí velká část prostředků kraje jsou tzv. přímé dotace ze státního rozpočtu. U nich však kraj funguje pouze jako pošťák. „Kraj je přeposílá určeným subjektům,“ říká Maria Ptáčková, mluvčí Jihočeského kraje.

Foldynovo tvrzení o 12 miliardách, které má kraj k dispozici, je proto trochu zavádějící. Zastupitelé totiž mohou skutečně rozdělit z této částky „pouze“ 4,5 miliardy. Osmdesát milionů tedy sice představuje 0,66 procenta výdajů kraje, ale téměř dvě procenta reálně použitelných finančních prostředků.

Poslední částí příjmů, která ale nepředstavuje velký objem peněz, jsou peníze přijaté za licence pro kamionovou dopravu, správní poplatky (v Ústeckém kraji to dohromady dává zhruba 2 miliony), z úroků a z pronájmu nemovitostí.

Výdaje kraje vyplývají z jeho samosprávné a přenesené působnosti. V prvním případě si kraj určuje sám, do jakých projektů či poskytovaných služeb se pustí, v druhém plní nařízení některého zákona. V rámci těchto kompetencí vynakládá peněžní prostředky. Kraje se liší v tom, za co utratí kolik procent ze svého rozpočtu, ale obecně se dá říct, že největší výdaje má kraj spojené se zdravotnictvím, školstvím a dopravou. Například Středočeský kraj vydá na školy polovinu svého rozpočtu, na zajištění dopravní obslužnosti necelou třetinu. Na zdravotnictví jdou 4,42 procenta rozpočtu, tedy 779 milionů korun.

Výdaje Středočeského kraje v roce 2009

Výdaje Středočeského kraje

Pravomoci krajů jsou rozsáhlé. „Kraj v plné míře zodpovídá za zdravotní záchrannou službu a řídí některé nemocnice. V oblasti kultury zřizuje Liberecký kraj tři muzea v Liberci, Turnově a České Lípě, galerii v Liberci a Krajskou vědeckou knihovnu. Nejsložitější je situace ve školství, kde kraj zřizuje síť středních škol, avšak o mnohých činnostech včetně mzdové politiky stále rozhoduje stát,“ říká Dolejší.

Zaplatit všechny předvolební sliby proto nebude pro sociální demokraty v krajích jednoduché. Přestože nyní tvrdí, že peněz bude dost.

Věříte, že sociální demokraté najdou peníze na své hlavní předvolební sliby? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2008 9:44, Mayha

Lidi jsou tupé stádo. Podle cirkusu, co kolem toho socani spáchali, to vypadá, jako kdyby poplatek za návštěvu lékaře nebyl 30 Kč, ale 3000 Kč. Neřeší se reálné a hrozící problémy, není žádná vize, strategie - ne, řeší se tři pětky za návštěvu doktora. Že mezitím třeba zdraží plyn nebo elektřina na dvojnásobek? Že to může být měsíčně tisícovka? Strategie do budoucnosti by byla třeba rozjet zalesňování všech nevyužitých ploch v zemi nějakými rychle rostoucími dřevinami. Až nám Ivani za pár let vypnou plyn, bude dost lidem zima. Kdo si pak vzpomene na poplatky!? Voliči - tupé stádo nechtějí od politiků strategie a vize, chtějí prachy - co nejvíc různých dávek a dotací. A politici - populisté jim to rádi splní, neb chtějí ke korytu.

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

30. 10. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

Banky si konkurují, stále víc spotřebitelských úvěrů se dá splatit předčasně bez pokuty. Některé banky ale klienty za mimořádné splátky stále trestají tisícovými sankcemi. Změny v úvěrových... celý článek

Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

29. 10. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

Na knižní pulty přišel komentovaný výklad zákona o dani z přidané hodnoty. Tato publikace je dobrý pomocník a rádce, jak na dani ušetřit a neudělat v daňovém přiznání zbytečnou chybu. celý článek

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Je z krajů k lidem skutečně blíž?

24. 11. 2004 | Kateřina Havlíčková

Je z krajů k lidem skutečně blíž?

Opravdu nám pomůže, když bude stát na kraje převádět více peněz než dosud? Skutečně chceme, aby krajští úředníci rozhodovali například o tom, kolik peněz budou dostávat školy? Jedno... celý článek

Partners Financial Services