Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2008 | 10 komentářů
Čeští daňoví poplatníci si možná polepší
Změny v procesním právu, které navrhuje Ministerstvo financí ČR, patří k těm nejzajímavějším částem daňové reformy. Pokud by se podařilo prosadit nový zákon podle ministerského návrhu, znamenalo by to výrazné posílení postavení daňového poplatníka vůči správci daně.

„Prokažte, že jste neměl jiné příjmy, než ty, které uvádíte do 15 dnů.“ I takové požadavky je v dnešní době schopen vznést finanční úřad na daňového poplatníka. Pokud tento absurdní požadavek poplatník nesplní, je povinen uhradit finančním úřadem vyměřený doplatek, eventuálně také úroky z prodlení a penále. Teprve pak může začít organizovat obranu, dokazovat, rozporovat. To vše navíc s výsledkem mimořádně nejistým. Možná se ale tato situace v dohledné době pro českého daňového poplatníka zlepší. O změnu má podle aktuálního návrhu zákona totiž zájem i ministerstvo financí.

Na poplatníky je uplatňován princip viny. Jeho daňové přiznání je a priori nedůvěryhodné. Finanční úřad si může vyžádat prakticky jakékoliv další doklady a důkazy, i když s výší přiznané daně nesouvisejí, nebo jejich dokázání je prakticky nemožné v rámci platných zákonů,“ říká daňový poradce, který si raději nepřeje uvést své jméno a dále dodává: „Stalo se například, že k faktuře za zboží dodané kurýrem finanční úřad požadoval také doložit i evidenční značku vozidla a jméno řidiče kurýrní služby.“ Jediné, co proti tomu však dnes může daňový poplatník udělat, je podat stížnost pracovníkovi správce daně, který je nadřízen zaměstnanci, jenž tyto údaje po poplatníkovi vyžaduje.

Mnohé by v tom ovšem mohla změnit právě reforma procesních pravidel. V rámci návrhu daňové reformy ji zveřejnilo k veřejné diskusi ministerstvo financí na webových stránkách letos v dubnu. Smysl navrhovaných změn v procesních pravidlech lze přitom zjednodušeně charakterizovat jako nastolení stavu, kdy daňové přiznání je správné a platné a naopak správce daně musí zdůvodňovat, co a proč se mu na něm nezdá. Případně musí ještě i dokazovat, proč od poplatníka chce více peněz.

Kromě jiných úprav by tak reforma měla posunout i splatnost daně ve výši, která byla stanovena nad rámec tvrzení daňového poplatníka, a to až za právní moc rozhodnutí. Také každá změna daňového tvrzení bude muset projít i novým daňovým řízením a každé rozhodnutí bude muset obsahovat zdůvodnění. Pokud pak například správce daně zvýší daňovou povinnost poplatníka proti daňové povinnosti, kterou si poplatník sám vypočítal v daňovém přiznání, bude muset správce daně zdůvodnit zvýšení daňové povinnosti. Poplatník bude mít možnost se proti rozhodnutí i odvolat. Nebude přitom muset ani hradit doplatek požadovaný správcem daně, dokud toto řízení neskončí, nebo dokud neuplynou všechny lhůty pro případné odvolání.

Nyní je tomu obráceně. Pokud v současnosti správce daně zvýší daňovou povinnost poplatníka proti povinnosti, kterou si poplatník sám spočítal v daňovém přiznání, nemusí nic zdůvodňovat a poplatník je povinen nejprve rozdíl uhradit a pak teprve řešit případný nesouhlas. Nová právní úprava tím významně posiluje možnosti daňových subjektů bránit se proti neoprávněným daňovým rozhodnutím správce daně vůči daňovému poplatníkovi.

Dlužná daň by se také měla podle návrhu hradit dříve, než její příslušenství (úrok z prodlení, penále, pokuty, aj.). Díky tomu by tak už nemělo docházet k dalšímu úročení (i v tomto případě je tomu nyní právě naopak). V neposlední řadě má nový zákon přinést přesná pravidla pro možnost opakování daňové kontroly. To by také mělo přinést daňovému poplatníkovi větší právní jistotu v tom, že mu nebude vyměřena daň dvakrát za stejnou věc.

„Vztahy mezi finančními úřady a daňovými poplatníky se za uplynulá léta ale výrazně zlepšily. Zvýšila se profesionální úroveň zaměstnanců finančních úřadů a správci daně začínají daň skutečně spravovat,“ říká Leo Ferenc, daňový poradce. Pokud by se podle něj podařilo změnit legislativu tak, jak navrhuje ministerstvo financí, znamenalo by to další a velmi výrazný posun ve vztahu poplatníka a správce daně, především i kvůli zvýšení právní jistoty poplatníků. „Nyní správní řád u daní neplatí. Platí jen speciální zákon, který práva poplatníků silně ořezává. Tato praxe se pak vymyká obecnému správnímu řízení. Ačkoliv třeba daňový poplatník finančnímu úřadu nic nedluží, z pohledu zákona je dnes daňovým dlužníkem,“ dodává Ferenc.

Nový zákon by měl definovat i způsob, jakým se má daň vybírat a spravovat. Jeho přijetí je nutné už jen z toho důvodu, že zákon o správě daní a poplatků z roku 1992 byl dosud dvaapadesátkrát novelizován. Návrh vydat nový zákon rovněž vychází z dlouholetých problémů s interpretací původního zákona. Ta se projevuje jak třeba rozdílným rozhodováním v obdobných případech krajskými soudy, tak i jednotlivými správci daně. Ministerstvo financí počítá s tím, že by nový zákon mohl vstoupit v platnost v roce 2010.

Jaký názor na jednání finančních úřadů máte vy? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2008 14:28, P.C.

Však ona nám Evropa tu plánovanou demokracii zatrhne. Už jste slyšeli o připravované směrnici (?) o zneužívání veřejného práva? Mimo jiné by tam mělo být zakotveno, že si občan nebude moci vykládat nedokonalý zákon ve svůj prospěch, tj. nebude si moci spočítat daň tak, aby byla nižší, i když to zákon přímo nezakazuje atd.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2008 1:53, jezevec

Chtělo by se říci - je děsivé, že takto samozřejmé věci trvaly dvacet let a šest vlád. Kterápak svině asi vymyslela ty zákony a paragrafy, které je dnes třeba měnit k normálnu? Škoda že autoři právních norem jí nemusí podepisovat vlastním jménem.

-49
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

22. 4. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

Reformní kroky navrhované ministerstvem financí zřejmě povedou ke zjednodušení výběru a správy daní a k úsporám jak na straně státu, tak na straně daňových poplatníků. Neřeší však výši... celý článek

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

10. 4. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

Ministerstvo financí chce rušit výjimky u daně z příjmu. Mezi nimi i šestiměsíční test u výnosů z cenných papírů, tedy i podílových fondů. Vydělal by na tom pár set milionů korun. Přitom... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně

21. 3. 2008 | Petr Čermák | 49 komentářů

Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně

Lidé v Česku jsou zastánci vyššího zdanění bohatých. Dlouhodobě si to myslí zhruba sedmdesát procent občanů. Navíc se také většina lidí domnívá, že lidé s vysokým příjmem mají nízkou... celý článek

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

5. 3. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

Hospodaření státu za první dva měsíce letošního roku vypadá lépe, než loni. Rozpočtové příjmy výrazně vzrostly tam, kde to ministerstvo financí čekalo nejméně – na dani z příjmu fyzických... celý článek

Partners Financial Services