Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 7. 2. 2008 | 2 komentáře
Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007
Od základu daně z příjmu si lze odečíst příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypoték a úvěru ze stavebního spoření či hodnotu darů. Pokud za vás sestavuje daňové přiznání zaměstnavatel, musíte mu potvrzení o těchto platbách dodat do 15. února.

Finanční produkty jako kapitálové životní pojištění, penzijní připojištění, úvěry ze stavebního spořenínebo hypoteční úvěry podporuje stát pomocí daňových odpočtů. Příspěvky zaplacené na životní kapitálové pojištění, penzijní připojištění a zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru tvoří nezdanitelné části příjmu, které snižují základ daně. Pokud za zaměstnance sestavuje daňové přiznání zaměstnavatel, musí dotyčný doručit všechny doklady o zaplaceném pojistném či úrocích, či o dalších nezdanitelných částkách do mzdové účtárny do 15. února. Kdo si podává daňové přiznání sám, má čas pro získání všech potřebných potvrzení až do konce března.

Za nezdanitelnou část příjmu se nepovažují automaticky celé zaplacené částky. U životního kapitálového pojištění lze do nezdanitelné části příjmu zahrnout platby maximálně do výše 12 tisíc korun za rok. Má-li daňový poplatník uzavřeno více smluv o kapitálovém životním pojištění, může platby sčítat, dvanáctitisícový limit ale platí i pro celkový součet. Na odpočet má ovšem nárok jen ten, kdo má sjednánu výplatu pojistného plnění až po 60 měsících od uzavření smlouvy a zároveň nejdříve v roce, kdy mu bude šedesát let. U pojistek na dožití sjednaných na dobu od 5 do 15 let, musí být pojistná částka minimálně 40 tisíc korun. U delších pojistek musí být pojistná částka vyšší než 70 tisíc korun.

U penzijního připojištění je od sumy zaplacených příspěvků nutno odečíst státní příspěvek 6 000 korun. Pak pro odpočet od daňového základu opět platí limit 12 tisíc korun ročně. Jinými slovy, kdo na penzijní připojištění zaplatil za minulý rok 18 tisíc korun, může si od základu daně odečíst celých 12 tisíc korun. Kdo na příspěvcích odvedl více než 18 tisíc, může uplatnit také pouze maximální odpočet 12 tisíc korun. Ze zákona smí mít jedna osoba uzavřenu jen jednu smlouvu o penzijním připojištění, o žádném sčítání jako u životního pojištění proto nelze uvažovat.

V případě zaplacených úroků z úvěrů ze stavebního spoření nebo z hypotečních úvěrů si lze od daňového základu odečíst maximálně 300 tisíc korun ročně. Do této výše lze zaplacené úroky sčítat z různých smluv (např. z hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření). Musí být ale dodržena další podmínka, že úvěr byl poskytnut na pořízení bydlení (nákup pozemku, nemovitosti, stavbu či rekonstrukci domu nebo bytu) a úvěr musí být čerpán daňovým poplatníkem nebo nejbližšími příbuznými zařazenými do 1. skupiny spřízněných osob (to jsou děti, rodiče a prarodiče).

Uplatnit tyto nezdanitelné části příjmu lze jen s potvrzením o výši zmíněných plateb ve zdaňovacím období 1. ledna až 31. prosince 2007. Potvrzení o zaplaceném pojistném či úrocích vystaví daňovému poplatníkovi příslušná instituce, které poplatník tyto platby zasílal: tzn. pojišťovna, penzijní fond, stavební spořitelna nebo hypoteční banka.

Zpravidla tyto instituce zasílají klientům potřebné potvrzení samy bez vyžádání, a to s dostatečným předstihem (nejčastěji už během ledna). Pokud vám příslušné potvrzení ještě nedorazilo, je možné, že pro odečet zaplacené částky jako nezdanitelné části z příjmu nesplňujete zákonné podmínky. Nicméně i tak je vhodné příslušnou instituci kontaktovat a potvrzení si případně vyžádat. 

Pokud potvrzení máte a nebudete sami vyplňovat daňové přiznání, předáte je mzdové účtárně toho zaměstnavatele, který vás zaměstnával k datu 31. prosince 2007. Zaměstnavatel vám vrátí přeplatek na dani, který vznikl pravidelným strháváním záloh na daň z příjmu z měsíčních výplat.

Pokud si daňový poplatník sestavuje a odevzdává daňové přiznání sám, příslušné odpočty nezdanitelných částí příjmu si sám uplatní a příslušná potvrzení k daňovému přiznání přiloží. Na to má ovšem čas do 31. března. Pokud mu daňové přiznání sestavuje daňový poradce a pokud plnou moc ve prospěch daňového poradce odevzdal na finančním úřadu do 31. března, termín odevzdání daňového přiznání i se všemi potvrzeními o nezdanitelných částkách se posouvá na 30. června.

Pokud daňový poplatník uplatňuje zaplacené úroky jako nezdanitelnou část příjmu poprvé, měl by k daňovému přiznání přiložit i kopie úvěrových smluv, smluv o životním pojištění a smlouvy o penzijním připojištění.

Od základu daně lze odečíst i hodnotu poskytnutých darů, zaplacených odborových příspěvků či dva tisíce korun za každé darování krve jako bezpříspěvkový dárce (viz tabulka). I pro uplatnění těchto odpočtů budete potřebovat patřičná potvrzení o předání daru, zaplacení příspěvků či dárcovství krve.

DokladPoznámkaLimity odpočtu
Potvrzení od penzijního fonduV případě příspěvků, vyšších než 6 000 Kč za rokmax. 12 000 Kč
Potvrzení od životní pojišťovnyTen, kdo má životní pojištění, odpovídající pravidlům pro odpočetmax. 12 000 Kč
Darovací smlouva 1)Při odpočtu daru na humanitní a podobné účelymax. 10 % základu daně, min. 2 % základu nebo 1 000 Kč
Potvrzení odborů o zaplacených členských příspěvcíchČlenové odborůmax. 1,5 % základu daně a max. 3 000 Kč
Potvrzení od stavební spořitelnyOdpočítávané úroky z úvěru ze stavebního spořenímax. 300 000 Kč
Potvrzení od hypoteční bankyOdpočítávané úroky z hypotečního úvěrumax. 300 000 Kč
Vysvětlivky:
1) nebo jiné potvrzení od obdarovaného, z něhož je patrna darovaná částka a účel jejího použití.
Zdroj: zákon o dani z příjmů

Měl by stát podporovat daňovými odpočty vybrané finanční produtky?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podívejte se, jak bude vypadat vaše únorová výplatní páska

5. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Podívejte se, jak bude vypadat vaše únorová výplatní páska

V únoru dostanou zaměstnanci v Česku poprvé výplatní pásku, která se bude sestavovat a počítat podle nových pravidel o výpočtu daně z příjmu. Připravili jsme interaktivní výplatní pásku,... celý článek

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

18. 1. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

Reforma daní přinesla změny v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nově jsou některá přilepšení k platu zdanitelným příjmem, ze kterého se navíc musí odvést i platba na sociální a... celý článek

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

2. 11. 2007 | Josef Janda

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

Jednou z možností, jak si snížit základ pro výpočet daně z příjmu, je kromě nákupu státem podporovaných finančních produktů i dárcovství. Finančním příspěvkem nejen neziskovým organizacím... celý článek

Kdy lze díky penzijnímu připojištění ušetřit na daních

10. 10. 2007 | Jan Pekař

Kdy lze díky penzijnímu připojištění ušetřit na daních

Dobrovolné spoření si na vlastní důchod formou penzijního připojištění stát podporuje řadou daňových úlev. Naopak z povinných odvodů na sociální pojištění se chystá vybírat od ledna... celý článek

Partners Financial Services