Kolik peněz přinese do státního rozpočtu zdanění on-line hazardu

PR článek | rubrika: Když se řekne | 8. 9. 2015
Mezi hazardními hráči po celé České republice je novela zákona o loterijních a jiných podobných hrách nejdiskutovanější téma. Má s sebou totiž přinést omezení hazardu, vyšší zdanění a především umožní legálně vstoupit na trh zahraničním on-line operátorům. Ti u nás sice běžně fungují, ale zatím nelegálně. Stát tak přichází ročně o stamiliony korun na daních.
Kolik peněz přinese do státního rozpočtu zdanění on-line hazardu

O tom, že jsou hazardní hry u nás velmi populární, není pochyb. Podle informací Ministerstva financí se v roce 2014 v Česku prosázelo celkem více než 138 miliard korun. V meziročním srovnání je to o 11,4 procenta víc než v roce 2013. Nejvíc se loni hrálo na výherních automatech. Do nich lidé stihli naházet necelých šestnáct miliard korun českých.

Zdroj: Ministersvo financí

Celých 138,1 miliardy ovšem není celkový zisk provozovatelů loterijních her, kasin a heren. Víc než 106,6 miliardy korun se vrátilo zpět hráčům, operátoři si tak odnesli 31 miliard nezdaněného zisku. Do státní kasy pak odvedli 7,9 miliardy korun a dalších 0,4 miliardy korun zaslali provozovatelé číselných a okamžitých loterií a kurzovních sázek Českému olympijskému výboru.

Kolik Češi prosázejí v roce 2015, zatím není jasné, ale podle odhadů by se stomiliardová hranice mohla prolomit v září 2015. Provozovatelům loterií a jiných hazardních her by mohlo jít do kapes asi pětina této částky, tedy 20 miliard.

On-line hazard v České republice

Všechna tato čísla pocházejí ovšem jen z legální části hazardního průmyslu. Nejsou v nich tedy započtena především virtuální neboli on-line kasina, která z velké částí působí na našem trhu bez souhlasu státu. Jak ukládá novela zákona o loterijních a jiných podobných hrách, aby provozovatel takového kasina mohl u nás získat licenci, musí mít mimo jiné sídlo firmy v České republice, musí zde registrovat své hráče a nesmí mít v aktivech podíl zahraničního kapitálů.

Proti těmto podmínkám ale ostře protestuje Evropská komise, vidí v nich nedovolené bránění vstupu zahraničních firem na trh. Už loni komise dala České republice ultimátum, ve kterém požaduje změnu legislativního rámce do 1. ledna 2016. Pokud se tak nestane, hrozí našemu nám sankce až půl milionu korun za každý den prodlení.

Právě k tomuto datu chce Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem prosadit novelu zákona o hazardních hrách, která kromě jiného vstup zahraničních subjektů na trh dovolí. Vzhledem k tomu, že podle odhadů se u nich ročně prosází přibližně 30 miliard korun, do státního rozpočtu, by pak z on-line hazardu mohla přitéct až miliarda korun navíc.

Zahraniční on-line kasina se k novele zákon staví velmi pozitivně. Drtivá většina by byla ochotná zažádat si o licenci a zapojit se do daňového sytému. Záležet bude ovšem především na výši dani. Limitem podle nich měla být dvacetiprocentní hranice.

Zdanění podle novely zákona

Ministerstvo financí by ovšem rádo zvedlo sazbu odvodu daně z příjmů pro poskytovatele loterijních a podobných služeb na 25 procent. Společně se zvýšením poplatku z výherních automatů z 55 na 110 Kč si vláda slibuje zvýšení daňového výnosu z hazardu až o 2,5 miliardy korun.

Realita ovšem může být někde jinde. Vladimír Eichinger, výkonný sekretář Asociace společností provozovatelů kasin, se ke zvyšování odvodu daně vyjádřil v tiskové zprávě takto:

„Jsme doslova zděšeni ‚žonglováním‘ koaličních poslanců s čísly daňové sazby a vůbec netušíme z jakých zdrojů, studií či analýz jejich závěry a navrhované sazby vycházejí. Pokud dojde ke schválení dohody vládní koalice, nastane velký problém a některá kasina budou muset trh opustit. Očekávaný daňový výnos, kterým se všichni zaklínají, nakonec nebude žádný, nebo spíše negativní v růstu nezaměstnanosti a kriminality,

Mohla by se tak opakovat situace například z Polska, kde kvůli daňovým bariérám velká část on-line kasin přešla do šedé ekonomiky nebo, situace z Rumunska, které kvůli zpětnému dodanění, zahraniční kasina opouštějí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services