Sluneční svit: Zdaněno!

Senátem prošla novela energetického zákona. Povedlo se jí zdanit elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. I tu, která byla vyrobena jen pro vlastní spotřebu. Gratulujeme!
Sluneční svit: Zdaněno!

Když někdo jí a obléká se bio, eko, green a fair, většinou se to od něj dozvíte. Vy si koupíte obyčejné vejce. Ovšem jeho vejce má příběh, rodokmen a kupu přívlastků a vlastností, které snad ani vejce nepotřebuje. Rozhodně jste o nich nemuseli vědět. On vědět musí. Ví. Je uvědomělý. A dřív nebo později se pokusí tíhu svých vědomostí předat vám. Berte, nebo nechte být.

Zatím jsem ale neslyšel, nikoho, kdo by se právě potřeboval někomu naléhavě svěřit, že si kupuje bio, eko, green, fair elektřinu.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Umíte rozlišit čistou a špinavou energii?

Ta možnost tu přitom je. A navíc: takové biomléko ze šťastného vemene může být klidně dvakrát dražší než standardní průmyslový krabicák, ale zelená elektrika rozhodně dvakrát dražší než ostatní elektrika není. Naopak – s cenou ostatní elektriky je ta její srovnatelná.

Proč si ji tedy nekupuje zdaleka tolik lidí jako biomléko?

Rozdíl může být v tom, že příznivec biostravy má za to, že si kupuje vyšší kvalitu a lepší zdraví (v zásadě je lhostejné, jestli to tak doopravdy je), příznivec bioelektřiny si koupí jen dobrý pocit. Jen příběh o zelené energii. Ani profesoři nedokážou v drátech přenosové soustavy rozlišit čistou a špinavou energii. Když koupíte bioelektriku a zmáčknete knoflík, rozhodně nemáte jistotu, že teď vám svítí jen sluníčková nebo jen větříčková elektrika. Elektrony jsou přísně ekologicky neutrální. Cynik vám bude tvrdit, že podle něj k vám nejvíc elektronů zcela určitě zrovna doteklo z nejšpinavější hnědouhelné elektrárny.

Je šetřit a šetřit

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Každodenní referendum

Jak je tedy vlastně možné, že si můžete zelenou elektřinu koupit?

Je to taková obdoba středověkého církevního obchodu s odpustky. Kupujete si ráj, ale sáhnout si na něj nemůžete. To, co dostanete je jen jakési potvrzení, že si přejete, aby se elektřina vyráběla z obnovitelných zdrojů. Taková továrna na ekologickou elektřinu dostane potvrzení, že vyrobí ekologicky tolik a tolik elektřiny, a to potvrzení pak může přenechat (jistěže za úplatu) distribuční společnosti. A ta pak může nabízet bioelektriku, dokud jí potvrzení nedojdou. Může si ji koupit jak domácnost, tak i firma – pokud chce zákazníkům ukazovat, jak je zodpovědná.

Domácnosti se ale zatím chytají spíš v tisících než v masách, zdá se, že jim ekologickou energii dodavatelé neumějí správně prodat. I když první vlaštovky, dodavatelé zaměření výhradně na ekologickou elektřinu, už na trhu jsou. Taky je ovšem možné, že poptávka prostě není, že o diplom zodpovědného odběratele nikdo zvlášť nestojí. Přitom je to pro příznivce obnovitelných zdrojů veliká výhoda: dennodenně můžou rozhodovat o budoucí energetické koncepci země. Když poptávka po zelené energii začne dohánět nebo předhánět nabídku, jistě přibudou i její výrobci. Fanoušci jiných zdrojů tuhle šanci nemají. Kdyby se tak zavedly průkazy původu pro elektřinu z dalších zdrojů a dodavatelé energií na nich postavili speciální tarify… Pak by se vidělo! Ministr Mládek by jistě kupoval jenom tu z uhlí a hlasoval tak nepřímo v nevyhlášeném referendu o prolomení limitů těžby. A ještě by schválně nechával rozsvíceno, aby měl vyšší účet.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom šťastlivci, který sázel numera do lutrie a vyhrál dvě a půl miliardy. Ptali jsme se, co byste si s nimi počali.

Odpovědí bylo hodně a řada jich byla přínosnějších než článek nad nimi. Knížky bychom tedy tentokrát rozeslali rádi hned tři: Pavlovi za komentář, kterým vrací na zem některé skroměnšjí diskutéry, kteří by nejraději skoro všechno rozdali. havlae za podrobný výčet (mimochodem poslední bod stojí za citování: Rozuměn se velké části výhry zbavit. Vzala by klid.) A Miloši Zemanovi za reminiscenci na kultovní filmový snímek. Jen se obáváme, že z jeho e-mailu nedorazá odpověď, kam máme knížku poslat.

Sluneční svit: Zdaněno!

A já bych si mohl na každý vypínač dát samolepku hrdě hlásající, že kupuju jen elektřinu jadernou, neboť ji mám za nejčistější a nejdůstojnější člověka vědeckotechnického věku. Tedy pokud si člověk nemůže zrovna vyrábět elektřinu vlastní. Ukazuje se totiž, že decentralizované systémy jsou neobyčejně vitální, těžko zranitelné. Nejlíp to bohužel prokazují teroristické „organizace“.

Málo lidí si uvědomuje, že dokonce i naše pečující republika decentralizaci a samostatnost člověka tu a tam i podporuje. Dokáže podpořit lidi, kteří chtějí bydlet ve svém. Dokáže nastavit daňové paušály tak, aby se velké množství živnostníků uživilo bez závislosti na jiných. Podniká nejrůznější nešikovné pokusy o podporu spoření či investování na penzi.

Je tu ovšem i protichůdná tendence, bohužel viditelnější a sílící. Ministr školství útočí proti domácímu vzdělávání. Ministři financí jdou po živnostenských daňových paušálech. Koalice sestřelila druhý pilíř důchodového systému. A novela energetického zákona zrušila osvobození od daně pro šetrnou energii. Tedy například pro elektřinu z obnovitelných zdrojů. Platit daň teď budou dokonce i ti, kteří s energií neobchodují, vyrábějí jen pro svou potřebu. Nebude to daň vysoká, ale jednak s ní bude papírování, jednak když už daň jednou je, zvýšit se dá snadno. A tak jsme došli k tomu, že je zdaněné i sluneční světlo pro vlastní potřebu.

Podle důvodové zprávy je to proto, že se prý při obchodování s průkazy původu blbě sledovalo, kdo a proč má být od daně osvobozený. Druhý důvod, který zpráva uvádí, by se dal přeložit jednoduše: Když je někdo osvobozený od daně, neplatí daň, jenže my chceme víc peněz.

Co si myslíte vy? Chtěli byste si vybírat z jakého zdroje má pocházet elektřina, která u vás doma svítí a hřeje? Připlatili byste si za plyn, který určitě není z Ruska? A myslíte, že se u nás skutečně najdou oblasti, ve kterých stát podporuje člověka samostatného, soběstačného? Napište nám do diskuze pod článkem. Z dobrých příspěvků jeden odměnímě knížkou od Grady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 7. 2015 13:49 | paskvil alias zákon

kdybych měl ušetřit na sluneční energii tak pro sebe a ne abych ještě z toho někomu ještě něco dával!?!?! To co bych na to potřeboval je na tom daň tak co by ještě nenažranej stát chtěl??? Šetřím a trhám si od huby abych něco následně ušetřil tak proč z toho dávat další daň? Jak se podílí ten rádoby stát na tom abych mohl žít v blahobytu? = Občane vydělávej plať daně, kupuj plať daně, vše co děláš, konzumuješ jídlo, bydlíš, abys mohl žít - platíš daně, piješ lihoviny, jezdíš a kouříš platíš navíc 2x daně - SPD (spotřební daň) a DPH 21%. NA CO??? Proč??? 3-4 daně by nechtěly na jednom výrobku či službě???!!! Dává snad jakýkoli jiný savec jež je i člověk i když "inteligentní" ze svého úlovku a života na této zemi někomu něco?!?! Jen svým potomkům, ostatní ať i naserou a nebo uloví taky něco...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2015 14:26 | petr

A kdy nám zdaníte vzduch který dýcháme ?????
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2015 11:35 | jezevec

autor nemá pravdu. není zdaněné sluneční světlo pro vlastní potřebu - zdaněný je bonus placený námi všemi (zastánci jaderné energetiky a nevlastníci fotovoltaických šibenic) za to, že někdo si na svůj barák pověsil fotovoltaickou elektrárnu, a spotřebovává si pro svou potřebu. mně do toho nic není, přesto to musím platit. pokud státní úředník alespoň zpětně pochopil, jaká je to hovadina, nebo nepochopil ale podle se na tom přiživí státní rozpočet - proč ne.
kdo bude sluneční svit spotřebovávat pro vlastní potřebu (či potěchu) a NEBUDE PŘITOM NATAHOVAT RUKU DO MOJÍ KAPSY - žádnou daň ze slunečního svitu platit nebude.

tuším, že takhle nějak to mají domkáři v německu (nebo přinejmenším v bavorsku). radostně si nakoupili fotovoltaické elektrárny na střechy, s vědomím že si na sebe nikdy nevydělají, a provozují je v ostrovním zapojení bez dotací a bez bonusů, jako symbol svého ekologického uvědomění. proč ne.

mimochodem - v rakousku prodávají gretz, který předřadíte před spotřebič do zásuvky, a on "rozpozná" elektřinu vyrobenou v jaderné elektrárně, a vrátí jí nespotřebovanou zpátky do sítě :-). kdyby se tohle prodávalo v česku na fotovolatickou elektřinu, (a tedy kdyby to fungovalo) - věřím že čepsu shoří stožáry. lidem nevadí fotovoltaika ani obnovitelné zdroje, lidem vadí že jim přitom někdo násilím státu hrabe v kapse.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2015 9:34 | cml11

Přesně tak. O nákupu "zelené" elektřiny ani nepřemýšlím mimo jiné proto, že příspěvek na obnovitelné zdroje platím z rozhodnutí státu automaticky chca nechca. Zdanění autonomních systémů mi přijde být naprosto ujeté. Je obodobou vymáhání DPH ze zeleniny a ovoce vypěstovaných na vlastní zahrádce. Ale nechci navádět...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2015 9:13 | Josef Kušnirak Liberec

Ano,náš stát podporuje člověka samostatného,soběstačného.Jsou
u nás oblasti,kde můžeme přispět k ještě většímu rozkvětu:
Zavést progresivní daň:
-podle počtu stromů v okolí bydliště
-podle počtu osob v domácnosti /spotřeba kyslíku/
-z deště /při zalévání zahrady úspora za vodné,stočné/
-ze slunečného počasí/úspora za opalování v solárku/
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2015 23:27 | godzilla

Určitě nevadí, vy byste to stejně dal za nějaké blbosti.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2015 22:49 | Pavel

Právě to, že domácnosti hromadně neblbnou s odběrem zelené energie je dokladem toho, že to jsou zodpovědní odběratelé.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2015 18:36 | Kamil

A autorovi nevadí že na to eko elektřinu se přispívá každý z nás. Obecně proti do elektřině nic nemám, mám jen problém s různými zvýhodněními a dotacemi, protože pak člověk ani neví jaké jsou skutečné náklady.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2015 16:58 | valčík

Jednou se dočkáme,že ráno vyndáme kýbl z vlastními fekáliemi před dveře a státní úředník zkontroluje a sepíše údaje do notesu k dalšímu zpracování.Je málo úředníků a daní!Stoupá jenom státní dluh.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2015 16:46 | josef

vzdyt uz minulosti existovala dan z okna....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2015 16:39 | Hugo

To přijde, i s daní z hlíny. Bureš chce přidat státním slouhům, nabrat stovky nových a přitom roční deficit snížit na 70 miliard... Agenti StB zřejmě neprobírali základy logiky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2015 14:26 | Pedro

Chybí už jenom daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna,...
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 12 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

19. 3. 2015 | Jana Poncarová | 1 komentář

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

O příspěvek na nová okna nebo fasádu loni požádalo 6110 majitelů rodinných domů. Stát na úsporná opatření rozdal 1,4 miliardy korun. Program Nová zelená úsporám, který je financovaný... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Vyplatí se vybírat spotřebiče podle energetických štítků?

25. 2. 2015 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Vyplatí se vybírat spotřebiče podle energetických štítků?

Jsou barevné, plné ikonek a v obchodech se objevují na stále větším počtu spotřebičů. Letos je nově získaly třeba digestoře nebo plynové a elektrické trouby. Smysl energetických štítků... celý článek

Partners Financial Services