Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

Josef Janda | rubrika: Daně | 2. 11. 2007 | 6 komentářů
Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních
Jednou z možností, jak si snížit základ pro výpočet daně z příjmu, je kromě nákupu státem podporovaných finančních produktů i dárcovství. Finančním příspěvkem nejen neziskovým organizacím lze pomoci okolnímu světu a zároveň si snížit daně.

Dárcem se člověk stane příspěvkem do dobročinné sbírky na ulici. Také je možné zaslat dárcovskou SMS (takzvanou DMS) nebo věnovat staré šaty do sběrného boxu. Ani jedna z výše uvedených možností ale neumožňuje snížení daňového základu pro výpočet daně z příjmů. Aby si fyzická osoba mohla o dary snížit daň, musí za celý rok darovat minimálně 2 procenta z ročního daňového základu, nebo 1 000 Kč, podle toho, která částka je vyšší. Snížit základ pro výpočet daně z příjmu o dar lze ovšem pouze do výše 10 procent daňového základu. Další úskalí se skrývá v nutnosti získání potvrzení o zaplacení, nejčastěji v podobě příjmového pokladního dokladu.

Od základu daně lze odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím či krajům. Zvýhodněné jsou i dary pro organizace, které pořádají veřejné sbírky na financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury či školství, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické. Z daní lze odečíst i příspěvky humanitárním a charitativním organizacím, církvím, sportovním organizacím či politickým stranám. Odečíst z daňového základu se dají i dary fyzickým osobám, které bydlí v Česku a pobírají částečný nebo plný invalidní důchod, na zdravotnické prostředky, a to do částky, kterou nehradí zdravotní pojišťovny.

Komu dát dar a ušetřit tak na daních
  • Obcím
  • Krajům
  • Organizačním složkám státu
  • Pořadatelům veřejných sbírek na financování:
    • vědy a vzdělávání
    • výzkumných a vývojových účelů
    • kultury
    • školství
    • policie
    • požární ochrany
    • podpory a ochrany mládeže
    • ochrany zvířat
    • sociálních, zdravotnických a ekologických účelů
    • humanitárních a charitativních organizací
    • registrovaných církví a náboženských společností
    • tělovýchovných a sportovních organizací
    • politických stran a hnutí
  • Poživatelům částečného či plného invalidního důchodu a dlouhodobě těžce zdravotně postiženým dětem na úhradu zdravotnických prostředků nejvýše do částky, kterou nehradí zdravotní pojišťovny.
Zaměstnanci, kteří si chtějí finanční dary odečíst z daňového základu, musí svému zaměstnavateli do 15. února příštího roku předložit doklad o poskytnutém daru. Nejčastěji se jedná o darovací smlouvu.

Pro osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) je postup podobný, ale místo darovací smlouvy postačí i běžný příjmový doklad při platbě v hotovosti. Je-li platba zaplacena převodem z účtu, dokládá se bankovním výpisem a darovací smlouvou mezi dárcem a příjemcem. Jak v dokladu o poskytnutém daru, tak i v pokladním dokladu musí být vždy uveden účel, na který se dar věnuje. Na rozdíl od zaměstnance, který vše předkládá zaměstnavateli, jenž za něj zpracovává daňové přiznání, musí OSVČ zohlednit doklad o daru sama při vyplňování daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Firmy, které si chtějí darované částky odečíst ze základu pro daň z příjmu právnických osob, musí v účetnictví použít odčitatelnou položku, která snižuje základ daně z příjmu. Aby bylo možné takto snižovat daně, musí hodnota darů poskytnutých právnickou osobou činit nejméně 2 000 korun.

Základ daně mohou firmy snížit nejvýše o 5 procent základu daně. Jinými slovy, pokud základ daně z příjmu činí u podniku milion korun, může si od něj odečíst dar až do výše 50 tisíc korun. Výjimku představují dary vysokým školám nebo veřejným výzkumným institucím, u kterých si může dárce snížit daňový základ až do 10 procent daňového základu.

Tím však výčet možností pro snížení daňového základu nekončí. Možností, jak si snížit daňový základ je třeba i darování krve a krevních derivátů jako bezpříspěvkový dárce. To se podle zákona o dani z příjmu považuje za dar na zdravotnické účely. Za jeden odběr se od daňového základu odečítá 2 000 korun. Za každý odběr obdrží dárce potvrzení o darování krve, který musí přiložit k daňovému přiznání, pokud odpočet uplatňuje.

"Motivů k dárcovství je hodně. Někdo dává, protože chce pomoci a má z toho dobrý pocit. jiný dává, protože má špatné svědomí. Někteří dárci zase podporují na základě zkušenosti nebo tradice v rodině. Někdy funguje soucit," shrnuje Marek Šedivý, ředitel Informačního centra neziskových organizací, důvody, které vedou lidi k finanční pomoci jiným. O snižování daní se ovšem nezmiňuje.

Jaké máte zkušenosti s uplatňováním darů při snižování daňového základu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2007 0:20, jezevec

Snižování daní pomocí daru je asi stejná pitomost, jako oblíbený aforism že si nějaký podnikatel "odečte z daní" cosi co koupí.
Prostým výpočtem lze i na uvedeném případu rozpoznat, že pakliže firma má milion korun základ daně, a daruje někomu padesát tisíc - nesníží svoje daně, ale svůj vyměřovací základ. Ve skutečnosti tedy při "normálním" zdanění odevzdá státu 22% a tedy z milionu zbyde 780.000 - při daru padesát tisíc na charitu odevzdá státu 22% ze zbytku neboli 741.000. Takže dát něco na charitu je oproti bezduchému odevzdání zisku do státní žumpy prudce finančně nevýhodné. (má-li korporátní daň jinou sazbu, bude to jiné číslo, ale stejná metodika výpoičtu a stejný výsledek).

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2007 10:35, VlK vladku@seznam.cz

Ano, máte pravdu, ale někdo raději dá 4Kč charitě než 1Kč státu... (Je to jeden z mých důvodů, proč něco málo daruji...) U charity má dost lidí pocit, že ví kam peníze jdou a něco svými penězi trošičku ovlivní.

Navíc darovta lze i "levně". Pokud tankujete u Shellu, tak za každý litr dostanete bod, který mžete si vybrat ve zboží, 1bod=cca 0,25Kč. Ale body vp oměru 1bod=1Kč můžete darovat nadaci a odečíst si je z daní (pokud Vám ta částka bude stát za to). Já to využívám?

Neznáte podobnou možnost u jiné firmy? (Ještě nějaké obchody dávají za každý nákup pár korun nadaci, ale to je už příliš jen marketing)

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé obce by mohly získat více peněz

25. 10. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Malé obce by mohly získat více peněz

„Hledáme občana, zn.: spěchá, blíží se začátek dalšího roku,“ tak by mohl v minulých letech znít inzerát všech obcí, které se ocitly těsně pod hranicí pro příděl většího množství peněz... celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset... celý článek

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní... celý článek

Daňová poradna: příjmy ze zahraničí

19. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 15 komentářů

Daňová poradna: příjmy ze zahraničí

Stále více lidí odjíždí na "pracovní zkušenou" do ciziny a naopak stále více cizinců rozšiřuje české pracovní řady. Jak je to s daněmi ze zahraničních příjmů a s odvody na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services