Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 13. 11. 2007 | 4 komentáře
Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení
Centrální zásobování, neboli ústřední topení, je v podstatě úplný nákup všech služeb souvisejících s topením a ohřevem teplé užitkové vody. Není sice nejlevnější, ale zato pohodlné.

Centrální zásobování teplem (CZT) bývá pro spotřebitele pohodlné. Nemusí se o topení starat, stačí, když otevře ventil svého radiátoru. Druhou, možná poněkud odvrácenou, stranou centrálního vytápění je úplná závislost domu na jediném dodavateli tepla. Aby teplárny tohoto postavení nezneužívaly, reguluje ceny tepla dodávaného z centrálního zdroje Energetický regulační úřad. Ten stanovuje úrovně cen podle toho, jak a kde se teplo předá distributorům či jednotlivým domům, a podle druhu použitého paliva. ERÚ přitom rozlišuje topení uhlím a ostatními palivy. Překročit tyto ceny dodavatelé smějí jen v případě, že jsou jejich ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk nad stanovenou cenovou úrovní.

Připojení na CZT je výhodné tam, kde je hustá rozvodná síť a přípojka nového bytového nebo rodinného domu tak nepředstavuje zásadní problém. Přípojku a výměníkovou stanici vybuduje teplárna, výměníkovou stanici si ale může pořídit i sám spotřebitel. Stavbu vlastního výměníku zohlední teplárna v cenách dodávaného tepla. "Náklady na připojení k CZT jsou pro spotřebitele srovnatelné s náklady na jiný způsob vytápění, třeba uhlím nebo zemním plynem," říká Pavel Kaufmann, tiskový mluvčí Teplárenského sdružení České republiky. Znamená to, že se připojení na CZT dá pořídit za nějakých 30 až 50 tisíc korun.

Průměrné náklady na vytápění, tzn. měsíční platby za odběr tepla, činí podle serveru tzb-info.cz 357 korun za gigajoule měsíčně. Teplárenské sdružení při porovnávání nákladů vychází z váženého průměru 400 Kč/GJ. Roční provozní náklady, tedy prakticky cena dodávaného tepla, při roční spotřebě 80 GJ se tak pohybuje mezi zhruba 28 500 Kč a 32 tisíci korun na byt.

Konkrétní cena tepla se ale může výrazně lišit. Určující přitom je, k jakému zdroji je spotřebitel připojen. Například při odběru tepla z kombinované výroby elektřiny a tepla (kogenerace) z uhlí může být cena pro spotřebitele kolem 240 Kč/GJ, ale cena tepla z výtopny na zemní plyn bez kogenerace se může vyšplhat i přes 500 korun.

Ještě výraznější diferenciaci cen způsobí ekologická daň, zaváděná od 1. ledna příštího roku. Kogenerační zdroje budou od této daně osvobozeny, ať už jako palivo využívají biomasu, uhlí nebo zemní plyn. Od daně jsou osvobozeny také domovní kotelny na zemní plyn. Ovšem blokové kotelny a výtopny bez kogenerační výroby elektřiny již ekologickou daň zaplatí: plynové ve výši přibližně 12 Kč/GJ, uhelné 35 Kč/GJ. Další zvýšení ceny tepla z CZT způsobí od Nového roku zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 9 procent.

Co se perspektivy týká, skoková zdražení tepla u zdrojů využívajících pevná paliva a vyrábějících souběžně teplo a elektřinu, jichž u nás funguje nejvíce, nebývají obvyklá. To nadcházející, způsobené státními zásahy, je spíše výjimkou.

Většina tepláren využívá domácí palivové zdroje a lze tedy počítat s výhodami, které to s sebou nese ve srovnání s palivy nakupovanými na světových trzích (zemní plyn, ropná paliva). V poslední době dodavatelé tepla přecházejí zcela nebo částečně na biomasu, což by rovněž mohlo vést do budoucna k větší cenové stabilitě.

Regulované ceny dálkového topení
Úroveň předání tepelné energie Úroveň ceny Kč/GJ
Uhlí Ostatní palivo
- z výroby při instalovaném tepelném výkonu zdroje nad 10 MW 232,00 334,00
- z primárního rozvodu CZT 320,00 417,00
- z výroby při instalovaném tepelném výkonu zdroje do 10 MW
- z centrální výměníkové stanice
389,00 482,00
- z rozvodů z blokové kotelny
- z venkovních sekundárních rozvodů
- z domovní předávací stanice
- z domovní kotelny
412,00 505,00
Zdroj: Cenové rozhodnutí ERÚ 5/2007

Je dálkové topení výhodné, nebo se vyplatí přejít na jiný druh vytápění, pokud je to možné?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí

7. 11. 2007 | Jan Pekař | 5 komentářů

Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí

Návratem k topení uhlím se mnohé domácnosti vypořádaly se zdražováním zemního plynu a elektřiny. Dvou druhů energie, které byly v minulosti státem podporovány a posléze se staly nákladovou... celý článek

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

6. 11. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

Moderní, komfortní a bezpečné je vytápění bytů a rodinných domků zemním plynem. Podstatnou nevýhodou jsou trvale rostoucí ceny paliva. Tu ale vyvažují široké možnosti regulace a úspor... celý článek

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

Partners Financial Services