Stát vrátí daně důchodcům i za rok 2013

Ministerstvo financí vrátí pracujícím důchodcům slevu na dani i za loňský rok. Uplatnit svůj nárok mohou do tří let.
Stát vrátí daně důchodcům i za rok 2013

Ministerstvo financí se rozhodlo vrátit všem pracujícím důchodcům slevu na dani i za rok 2013. „Nález Ústavního soudu z léta letošního roku umožnil uplatnit slevu na poplatníka za zdaňovací období 2013 všem starobním důchodcům,“ uvedl úřad. Důchodci, kteří mají vedle starobní penze ještě další příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmu nebo třeba menší fotovoltaické elektrárny na střeše vlastního domu, tak nepřijdou o slevu ani za rok 2013, ani za rok 2014. Nehledě na rozhodnutí Ústavního soudu chtěla současná vládní koalice tuto daňovou slevu vrátit, ale až počínaje příjmy za rok 2015. Návrh v tomto týdnu definitivně schválili poslanci.

O slevu za rok 2013 je třeba znovu žádat. Jak na to?

O slevu za rok 2013 si přitom důchodci musejí zažádat v novém daňovém přiznání, nebo přes zaměstnavatele. Nové (řádné) daňové přiznání mají podat ti důchodci, kteří chtějí zpětně slevu a zároveň nepodávali sami daňové přiznání za rok 2013, když daně odváděli přes zúčtování provedené zaměstnavatelem, ve kterém nepožadovali odečtení daňové slevy.

V jiné situaci jsou důchodci, kteří daně také nechali na svém zaměstnavateli, ale zároveň požadovali už v tomto vyúčtování odečet daňové slevy, ale zaměstnavatel jim kvůli znění zákona odmítl slevu uplatnit. Ti musí slevu nyní znovu uplatnit přes zaměstnavatele.

Dodatečné daňové přiznání pak podají důchodci, kteří sami už daňové přiznání za rok 2013 podali (podrobnosti vysvětluje finanční správa zde).

Trest pro aktivní seniory?

Sporné ustanovení prosadila koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vedená Petrem Nečasem v rámci takzvaného úsporného balíčku. Podle schváleného zákona si příjemci starobních penzí, kteří si přivydělávají zaměstnáním, brigádou, podnikáním, pronájmem nebo třeba provozováním fotovoltaické elektrárny na střeše vlastního domu, nebudou moci od příjmů za léta 2013 až 2015 odečíst základní slevu na poplatníka – tedy až 24 840 korun ročně.

Zhruba čtvrtina z 80 tisíc důchodců se zdanitelnými příjmy zkusila v roce 2013 toto omezení obejít. Zákon totiž doslova říká, že slevu nelze uplatnit u lidí, kteří "k 1. lednu zdaňovacího období pobírali starobní důchod“. Lidé si tak přerušili pobírání důchodů na jediný den, případně na několik málo dnů. Dostali sice nižší důchod, ale při zachování daňové slevy by se jim tento trik finančně vyplatil. Velká část z výdělečně činných důchodců se přitom nachází ve skupině takzvaně vysoce kvalifikovaných profesí - jde tedy například o lékaře či advokáty.

Před obcházením zákona varoval už tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na doslovném znění trvalo i nové vedení ministerstva financí, respektive finanční správy.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Nerovné podmínky

Ústavní soudci však už ve svém předchozím verdiktu letos v létě konstatovali, že omezení je v rozporu s principem rovnosti, protože konkrétní formulace v zákoně zvýhodňuje část pracujících důchodců, kteří k 1. lednu nepobírali starobní penzi. Lidé, kteří berou penzi k 1. lednu, přicházejí podle zákona o celou slevu, zatímco když někdo začne pobírat důchod k 2. lednu, může ji využít celou. 

Soudu vadí i nerovnost mezi pracujícími starobními důchodci a ostatními poplatníky daně z příjmů. „Zákon totiž těmto dvěma skupinám nezaručuje ve shodném nebo srovnatelném rozsahu určitou minimální částku příjmu, u které se s ohledem na její potřebnost k zajištění důstojného života nepředpokládá její zdanění. Zatímco v případě starobních důchodců má tuto funkci plnit starobní důchod, jehož výše se u jednotlivých poplatníků liší, v případě ostatních výdělečně činných osob ji plní sleva na dani na poplatníka, která u všech činí 24 840 korun ročně,“ uvádí Ústavní soud. Na zrušení slevy tak doplácejí hlavně lidé s nižšími důchody.

Protiústavní je podle soudu i fakt, že zákonodárci nechali po definitivním přijetí zákona jen čtyřdenní prostor, aby se s ním lidé mohli seznámit a přizpůsobili tomu své ekonomické aktivity.

Dané ustanovení proto Ústavní soudci zrušili, nikoliv však se zpětnou účinností. I proto finanční správa v srpnu uvedla, že slevu na dani mohou pracující penzisté žádat pouze za letošní rok, za loňský to možné není. V praxi by se tak důchodci museli "dostat" až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Pokračování článku najdete na webu aktualne.cz.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

24. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

Vláda nachystala balíček daňových změn. Účinný má být od roku 2015. Poslanci ho nechali projít prvním čtením, definitivně se o něm rozhodne na podzim. Vzhledem k vládní převaze ve Sněmovně... celý článek

Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

29. 6. 2014 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 21 komentářů

Ministerstvo financí: O daňovou slevu přijdou důchodci i letos

Návrh, aby důchodci dostali slevu zpět už na letošní příjmy, ministerstvo odmítlo. Loňská přiznání teď finanční úřady aktivně kontrolují.

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

9. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Penzista jde do práce: zaměstnání, přivýdělek a podnikání v důchodu

Důchody příští rok vzrostou průměrně o čtyřicet pět korun. Přiměla vás tato neradostná zpráva k úvahám o přivýdělku? Nebo se chcete penze nepenze normálně vrátit do práce? Vše důležité... celý článek

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

24. 9. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 7 komentářů

Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

Jdete si zažádat o starobní důchod a jste v dočasné pracovní neschopnosti. Může se stát, že vám na sociálce řeknou: „Nelze, vraťte se, až budete zdraví.“ Nenechte se odbýt, nemluví... celý článek

Partners Financial Services