Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

Jste vysoký úředník státní správy na odpočinku. Trochu požitkář. Za horkých zimních večerů popíjíte brandy a vychutnáváte západ slunce z jachty na Maledivách. Šušká se, že si čas od času rád zaletíte soukromým tryskáčem na poker do Vegas. Jednou v noci vám na dveře zaťuká beranidlo a s ním dvacet zakuklenců. Ve sklepě vaší pražské vily najdou dvacet mega v krabici od bot. Trochu se polekáte, ale pak si uvědomíte, že můžete být úplně v klidu. Neprokážou vám vůbec nic…
Nikdo neví, kde se vzaly, a přece tu jsou. UFO zisky. Co s nimi? Zabavit, zdanit, nechat být?

… jsou to přece peníze vašeho strýčka. A ten si zase půjčil od vzdáleného bratrance, který se výhodně oženil. V propletenci půjček od bližších i vzdálenějších příbuzných a s výpomocí štědrých přátel a štědrým přátelům, kteří si u vás obnos uschovali, policie brzy ztratí stopu i dech. Dokud vám neprokážou, že peníze a váš úctyhodný majetek pocházejí z trestné činnosti, nic vám nehrozí. A tak vše skončí podáním ruky a úsměvem – váš bude blažený, vyšetřovatelův bude mít nejspíš pachuť hořkosti.

Mít honosné vily, luxusní auta nebo drahé jachty, na které jste si nemohli nikdy legálně vydělat, je v Česku stále bezpečné. Zatím.

Diagnózu máme, medicína je teprve ve vývoji

Přiléhavý název diagnózy – UFO zisky – už máme. Nikdo neví, kde se vzaly. Choroba je to bohužel nevyléčitelná. Tedy zatím. Vláda už vyvíjí „meducínku“. Včera projednávala analýzu Ministerstva financí, která nastiňuje možné scénáře, jak s nelegálně nabytými majetky zatočit – jednou z variant byla i takzvaná daň ze životního stylu.

UFO a UFO zisky

Zkratka UFO (z anglického Unidentified Flying Object, česky neidentifikovaný létající předmět) se používá pro jevy na obloze, jejichž původ si nedokážeme racionálně vysvětlit. Většina z nás si UFO představuje jako létající talíř — dopravní prostředek vzdálených sousedů z vesmíru.

Stejně záhadné a nevysvětlitelné jako létající talíře na noční obloze bývají nedozírné majetky některých pozemšťanů s vcelku běžnými příjmy. Luxusní vila, jachta, Rolls-Royce v garáži — kde se vzaly, tu se vzaly. Souvislost s návštěvou mimozemšťanů je nasnadě, a tak se pro majetky z neznámých, neidentifikovatelných zdrojů vžilo pojmenování „UFO zisky“.

Opatření by mělo cílit na lidi, kteří si žijí nad poměry, i když přiznávají nízké příjmy. Předpokládá definování nadstandardních prvků životního stylu, popřípadě mapy blahobytu pro jednotlivé regiony. Pozornost by se pak zaměřovala právě na lidi, kteří se obklopují luxusem.

O tom, že by měl stát přestat jen bezmocně přivírat oči, není pochyb. Najít k potírání podezřelého majetku účinnou, právně čistou a ústavně nenapadnutelnou cestu ale není jednoduché. Má stát jít po lidech, kteří původ majetku neumí prokázat, nebo přímo po tomto majetku? Má se takový majetek danit, nebo rovnou zabavovat?

Sahat lidem na majetek, do jejich soukromého vlastnictví, je vždy ošemetné. Nehledě na to, že fakt, že člověk luxusní statky užívá, ještě neznamená, že je jejich (oficiálním) vlastníkem. A pak tu máme otázku retroaktivity – je přípustné potírat i hříchy minulosti? Nebo se zaměříme jen na budoucnost a na majetky, které lidé teprve získají? Otázek je víc než odpovědí. Zkusme si nastínit alespoň základní kontury možných řešení. Hlasujte, jak se vám líbí.

Otočit logiku

+85
+
-

Prvním krokem ke změně – ať už bude jakákoli – je otočit logiku dokazování a prokazování. Dnes musí policisté nasbírat důkazy k tomu, že majetek pochází z činnosti za hranou zákona. Nově by měli nést důkazní břemeno naopak lidé podezřelí z toho, že si k majetku pomohli nelegálně – sami by museli dokládat, jak peníze a majetek získali.

Na koho (a na co) se zaměřit

Podezřelí z trestné činnosti

+63
+
-

Preventivně

+39
+
-

Zásadní otázkou je, na koho se zaměřit, od koho prokazování původu majetku vlastně žádat.

  • Má jít pouze o lidi, kteří jsou podezřelí z trestné činnosti – třeba obchodu s drogami, finančních machinací nebo korupce?
  • Nebo by se mělo postupovat preventivně formou majetkových přiznání?

V takovém případě ale ještě bude třeba určit, kdo má majetkové přiznání povinně podávat. Mají se zavést plošně pro všechny? Nebo pouze pro vybrané skupiny – například pro lidi, kteří v předešlém roce nabyli majetek od určité hodnoty? ČSSD v minulosti hovořila o hranici deseti milionů korun u nemovitostí a dvou milionů u movitých věcí…  

Prvky životního stylu

-29
+
-
  • Třetí možností je, na základě jakýchsi prvků životního stylu jednoznačně vymezit, co už je nadstandard – a zaměřit se na základě toho na lidi, kteří si žijí nad poměry.

Podobně to funguje například ve Francii, kde se platí paušální daň z bohatství. Úřady se tam zajímají kupříkladu i o to, zda lidé mají služky a zahradníky, drahá auta, lodě, letadla či dostihové koně…

Daňově, nebo soudně?

Daňově

+81
+
-

Další otázkou je, jak postihovat člověka, který původ majetku uspokojivě nedoloží. Varianty se nabízí dvě: daňová a soudní.

  • První předpokládá, že na majetek, jehož původ vlastník neprokáže, uvalí finanční úřad speciální dodatečnou daň.

ČSSD v minulosti hovořila až o sto procentech. Podle ministerstva financí ovšem stoprocentní daň uvalit nelze – byla by tím popřena samotná podstata daně, protože by suplovala konfiskaci. Na druhou stranu – nižší daň přeci v podstatě legalizuje to, co vlastníkovi z nelegálního majetku zbyde. V praxi by to mohlo fungovat tak, že se vypočte rozdíl mezi přiznanými příjmy a hodnotou nabytého majetku a tato částka se dodatečně zdaní.

Soudně

+38
+
-

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o daňových novinkách, které nás čekají od roku 2015. Zdá se, že i start do příštího roku přišel pánům politikům příliš nudný, proto se nám rozhodli zpestřit salvou změn, úprav a inovací, které nám zase několik nocí nedají spát. Celý článek si můžete přečíst zde:

Diskuze tentokrát příliš bohatá nebyla, a tak se omlouváme, ale knížku si necháme. Snažte se, diskutujte

  • Vedle varianty daňové, je tu ještě varianta soudní. Podle ní by měl věc posuzovat soud – když dojde k závěru, že je pravděpodobné, že je původ majetku nelegální, nebo když vlastník nedokáže prokázat, z jakých peněz si ho koupil, bude soud moci majetek zabavit.

Znovu se ale musíme vrátit k tomu, na čí popud by měl soud jednat. Mohlo by jít o podněty finančních úřadů, celní správy nebo policie – pokud získají podezření, že někdo přišel k majetku nelegálně.

Zvolit ale můžeme také slovenskou – všelidovou cestu. U našich východních sousedů může oznámení finanční policii podat kterýkoli občan, který získá dojem, že někdo jiný nabyl majetek podezřele. Podnět mohou podat i státní instituce. Policie pak vyzve podezřelého, aby doložil, že majetek získal legálně. Když dělá rozdíl mezi doloženými příjmy a majetkem víc než 1500násobek minimální mzdy, soud může nechat rozdíl propadnout státu. Během dvou let platnosti zákona ovšem na žádnou konfiskaci nedošlo; udání přitom prý bylo požehnaně.

Co si o tom myslíte vy? Která z cest se vám zamlouvá nejvíc, a proč? Napadá vás nějaký zlepšovák? Má stát vůbec právo zajímat se o to, co vlastníte a jak jste k tomu přišli, když vám neprokáže žádný trestný čin? Své názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme knížkou. Tak nám nezapomeňte nechat mail, ať se můžeme domluvit, kam ji zašleme. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 10. 2014 11:06 | Viliam Hanuš

Zkuste si laskavě uvědomit, že dokázat lze pouze existenci něčeho, ne neexistenci (dokažte, že neexistuje hejkal, nebo že nelétáte v noci na koštěti). Takže policie musí dokázat, že se něco stalo, protože dokázat, že se něco nestalo, je nemožné. To tady voláte po znovuzavedení čarodějnických procesů. Platí presumpce nevinny, je to tak v ústavě. Jestli je pro někoho ústava cár papíru, přeji mu, aby se musel obhajovat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2014 7:59

Citace - Marcela / 05.08.2014 17:46

To je ta chyba, že tady v ČR musí pořád PČR dokazovat něco, ale občan nic.

Zkuste si laskavě uvědomit, že dokázat lze pouze existenci něčeho, ne neexistenci (dokažte, že neexistuje hejkal, nebo že nelétáte v noci na koštěti). Takže policie musí dokázat, že se něco stalo, protože dokázat, že se něco nestalo, je nemožné. To tady voláte po znovuzavedení čarodějnických procesů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2014 17:46 | Marcela

Když už se tu zmiňovala Francie, tak tam to funguje výborně!!! Lidi musí prokázat jak přišli k majetku /auto, dům,.../ a jinak se zabavuje vše.
I na anonymní udání, že si soused koupil nové auto, nebo udělal přístavbu domu, hned je tam "finančák" a dle daňových přiznání zjistí jak na tom jste a pokud jste přišli nelegálně k penězům /podnikání-zisky,.../ tak jdete do basy,zabaví majetek.
Proto se také nelíbila zvýšená daň pro "bohaté" a někdo se odstěhoval z Francie nebo přesunul firmu jinam.
To je ta chyba, že tady v ČR musí pořád PČR dokazovat něco, ale občan nic. Opravdu je třeba začít myslet jinak a také zrušit "daňové ráje", kde končí finance podnikatelů i jejich majetek, na který stát nedosáhne. To je tak těžké udělat nějakou smlouvu s daným státem proti daňovým únikům?!
Zvýšit také trestní sazby, které jsou oproti zahraničí směšné!!! A to myslím ve všech kriminálních činech!!!
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 11:03 | jp

Jen další systém, který bude buzerovat většinu slušných lidí, a ukázka impotence vlády a policie. Kořeny problému jsou jinde: příliš velký a nenasytný stát. Čím větší stát (anonymní balík peněz), tím větší korupce a tím více UFO zbohatlíků. Řešení? Zmenšit stát, balík, z kterého je možné krást, snížit lidem daně, ať se každý stará a naloží s nimi dle libosti. Korupce zřejmě nikdy nezmizí, ale určitě se její míra sníží. Majetek z jiné trestné činnosti? Má-li policie podezření, ať se těmto individuím nebo skupinám nalepí na paty 24 hodin denně a dělá svoji práci. Technických a jiných prostředků k tomu snad má dost. Zabavování je jen populistické gesto, které hraje na jeden z nejprimitivnějších lidských pudů – závist (jakkoliv jsou krádeže apod. špatné). A pak, jedněm lumpům se majetek eventuelně zabaví a druzí u moci jej znovu rozkradou nebo přihrají svým druhům formou dotací za nejrůznější nesmysly. Tím se vracíme k řešení výše. Placením nižších daní (a chtěním od státu méně) vás to trápit nemusí.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2014 10:29 | Josef

Mě stále fascinuje naivita zákonodárců. A co takhle situace, kdy člověk jezdí v BMW řady 7, bydlí v domě o hodnotě několika desítek milionů, ale vlastně je totální chuďas, protože nic z toho není jeho, ale je to v majetku společnosti registrované na Seyschelách. Budete zabavovat i té společnosti? Asi ne, že? Z toho by totiž mohl být mezinárodní průšvih. A hlavně nemáte, jak to té společnosti dokázat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 16:07 | jezevec

njn. tak holt tunelář koupí ještě pár bílých koníků a několik sro-ček, které mu propadnutím zástavy či za výjimečně výhodných podmínek prodají své 7x přeprodané rollsy, až tunelář ho nabyde za těžko uvěřitelnou ale smluvně neprůstřelnou cenu, a řetězec sroček pak pošle ke dnu či do rumunska.
a deset tisíc dalších z nás, kdo zdědil rodinné dědictví, bude předmětem zájmu udavačů a berňáku ....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:51 | Petr.

Na lidi co získali majetek křišťálově čistě, že ani křišťálově čistěji jej získat nemohli, v ČR nikdo nemá. Než stačili v potu tváře vystudovat a skončit ve vysokých funkcích dostali od svých "poradců" stříbrnou disketku s hříchy jiných mocných.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:38 | ing.Václav Čížek

Není pochyb o tom, že Karel Schwarzenberg je zámožný miliardář a jeho majetek v ČR je dost velký i přesto, že většinu již odklonil na Johannese Schwarzenberga se švýcarským občanstvím.
Jakým způsobem k majetku Schwarzenberg přichází, mohu dát příklad ze současné doby.
Dle daňového přiznání Karel Schwarzenberg přiznal, že koupil rybník v Ostrovci na Písecku za 17.585,-Kč. Nebylo by to nic zvláštního, za takovou cenu by rybník koupil i největší chuďas v ČR, zvláště když rybník má cenu min. 450.000,-Kč.
Pan "Karel", ale koupil rybník od státu, tzn. od nás všech, prostřednictvím Pozemkového úřadu. I to by se dalo dobrým právníkem krkolomně zdůvodnit restitučními nároky pana Schwarzenberga. Jak je, ale možné, že Pozemkový úřad prodal státní majetek Schwarzenbergovi za směšnou cenu 3,50 Kč/m2 ? Vzpomeňme si jakou cenu za pozemky a stavby musíme zaplatit církvi v restitučních náhradách a rybník je kromě pozemku i stavbou.
Na tomto rybníku dlouhodobě hospodařím a když jsem krátce před tím než PÚ rybník prodal Karlu Schwarzenbergovi požádal o jeho koupi, tak mě Pozemkový úřad sdělil, že to nepřichází v úvahu, protože rybník je zařazen do veřejné nabídky pro širokou veřejnost. Najednou se objeví záhadný kupec a PÚ s klidným svědomím rybník prodá.
Nejde jen o tento rybník, ale Schwarzenberg takto přišel k miliardovému majetku prostřednictvím tzv. "bílých koní" nejen na Pozemkovém úřadě, ale i při veřejných soutěžích a nikdo neprokáže, jestli někoho podplatil nebo ne.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 9:22 | Dlazh

Zákonodárci se už dobrých 15-20 let o tento typ zákonů hádají a jak jsem si všimnul, většinou to nakonec ztroskotá na tom zda retroaktivita ano, nebo né. Pokaždé se kolem retroaktivity strhne velká právní bitka, která nakonec vyústí v odložení přijetí zákona. Když by už před těmi 15-20 let zákonodárci přijali tyto zákony bez retroaktivity, tak dnes už ty zákony platí 15-20 let dozadu a všechno by bylo právně zcela čisté, v souladu s Ústanou, nenapadnutelné. Takže, abychom si za dalších 15-20 let neříkali, že kdyby se dnes tyto zákony přijaly bez retroaktivity, tak už mohly 15-20 let platit...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 7:23 | Jana Husálová

Dobrý den,
Váš článek "UFO zisky" se mi líbí, ale co z toho.
Ty co v tom umí chodit, si vždy nějakou kličku najdou, popř. dobrého právníka. Střední třída je stále chudší a chudší. Neustálé zdražování, zvyšování daní...Odměna pro pracující spočívá v tomto státě v tom, že občané nemají nárok na nic (přídavky..), jen musí poctivě platit a platit. Ti co pracují si nemohou finančně dovolit více dětí, nic na ně nedostanou. Jsem znechucená, co si dovolují státní zaměstnanci za peníze daňových poplatníků. Ale to je asi možné jen u nás v Čechách, nakonec kdo vydává zákony. Dříve jsem byla hrdá na českou republiku, ale teď? Celý život pracuji, odvádím daně, ale jenom z médií slyším, nebude na důchody (nevím zda budu mít do 66 let práci a zda budu schopná ještě pracovat),připlaťte si na to a zase to!
Je mi jen líto mladých poctivých a pracujících občanů. Nic dobrého je zde nečeká.
Hezký den
Jana Husáková
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2014 6:40 | cml11

Daň ze životního stylu mi přijde být už z principu poměrně hloupá a s ní i většina variant jak ji aplikovat. I bez ní tady jsou nástroje jak postihovat daňové úniky a zabavovat majetek nabytý nelegální cestou. To že se tyto nástroje státu nedaří efektivně používat by nemělo být příčinou k dalšímu nárůstu byrokracie. Každopádně pokud má finanční správa podezření na daňový únik, ať ho vyšetřuje individuálně. Je opravdu hloupé kvůli pár desítkám, maximálně stovkám, potenciálních provinilců zavádět systém, který bude obtěžovat a sekýrovat úplně všechny.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 11 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

7. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

Ministerstvo financí připravuje zákon o prokazování původu majetku. Jedni se radují, že si stát konečně posvítí na podvodníky, druzí upozorňují, že nelze z každého majetnějšího člověka... celý článek

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

6. 9. 2013 | Michal Kašpárek | 33 komentářů

1. Zabavíme majetek zlodějům 2. Zloděj je ten, o kom to řekne Okamura

Zemanovci a Okamurův Úsvit před volbami útočí na nízké pudy frustrátů. V Česku přitom nekrade jen horních deset tisíc, ale i spodních deset milionů.

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

21. 6. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nečasovy děti: sprostí podezřelí

Petr Nečas přispěl k tomu, že se zuřivě, a přitom bez jakýchkoliv čísel v ruce, začali hledat paraziti a vyžírky na každém k rohu. Nenašli se. Tak stát začal preventivně šikanovat každého. celý článek

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

7. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

V posledních letech jsme byli svědky řady zázračných zbohatnutí mezi bývalými politickými špičkami a předními lobbisty. Měl by se jim majetek, jehož původ nedokážou prokázat, nekompromisně... celý článek

Partners Financial Services