Daně: Finanční úřady přitvrdí. Pokuta může vyrůst na desetinásobek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 7. 2014 | 1 komentář
Novela daňového řádu, jejíž návrh nyní vláda posílá do Poslanecké sněmovny, zvyšuje jednu pokutu a zavádí dvě nové.
Daně: Finanční úřady přitvrdí. Pokuta může vyrůst na desetinásobek

Až desetinásobně vyšší „pořádková pokuta“ než dosud hrozí od příštího roku lidem a firmám od finančního úřadu. Novela daňového řádu, jejíž návrh nyní vláda posílá do Poslanecké sněmovny, zároveň nově zavádí až půlmilionovou pokutu za nesplnění oznamovací nebo evidenční povinnosti.

Třetím zpřísněním je pak nová pokuta nejméně 2000 korun, pokud podnikatelé a firmy podají daňové přiznání, přihlášku k registraci nebo oznámení o změně jinak než elektronicky v případě, že zákon předepisuje elektronické podání. To je od letošního roku povinné u daně z přidané hodnoty.

Hospodářská komora, zaměstnavatelské svazy či daňoví poradci namítají, že opatření z dílny Ministerstva financí jsou nepřiměřeně tvrdá. Výhrady mají i legislativci z některých jiných resortů.

Podle kritiků je navrhované zvýšení pořádkové pokuty z 50 tisíc na 500 tisíc korun nepřiměřeně vysoké také v porovnání s jinými procesními předpisy. Komora daňových poradců připomíná, že u správního řádu, občanského soudního řádu nebo trestního řádu je tato sankce ohraničena 50 tisíci korunami.

Ze zákona má vypadnout i dosavadní výslovné ustanovení o tom, že včas podané odvolání proti pokutě má odkladný účinek. Podle ministerstva je nadbytečné. Efekt odkladného účinku je fakticky dosažen tím, že pokuta je splatná do patnácti dnů až po právní moci rozhodnutí o jejím uložení.

Nestyďte se!

Malý i velký podnikatel může si nechat poraditi v daňové poradně na Peníze.cz

Nástroj pro boj s úniky

V současnosti mohou finanční úřady ukládat dva typy pořádkových pokut.

První typ hrozí lidem, kteří závažně ztěžují jednání vedená „správcem daně“ tím, že navzdory předchozímu napomenutí ruší pořádek, neuposlechnou pokynu úřední osoby nebo se navzdory napomenutí chovají urážlivě k úřední osobě. Takové sankce jsou ale v praxi výjimečné. Podle údajů Generálního finančního ředitelství ji loni dostalo osm lidí, celková výše dosáhla 48 tisíc korun. O rok dříve dostali pokutu jen dva lidé (celkem za tisíc korun), v roce 2011 jen pět osob. Pro tento typ sankcí má i nadále platit hranice 50 tisíc korun.

Navrhované desetinásobné zvýšení se týká druhého typu pořádkové pokuty. Tu může uložit finanční úřad osobě nebo firmě, která „závažně ztěžuje nebo maří správu daní tím, že bez dostatečné omluvy nevyhoví ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která mu byla stanovena zákonem nebo správcem daně“. Typicky jde o nedodání listin vyžádaných úřadem. Loni finanční úřady uložily 76 takových pokut v celkové výši 367 tisíc korun, předloni 215 pokut v součtu za 1,24 milionu, v roce 2011 to bylo 260 pokut v celkové výši 1,48 milionu.

Zvýšení horní hranice z 50 tisíc na 500 tisíc korun odůvodňuje Ministerstvo financí bojem s daňovými úniky, které se mohou pohybovat i v miliardových částkách. Hospodářská komora i další zástupci podnikatelů se však obávají, že zvýšení horní hranice bude nutně znamenat zvýšení výše pokuty i za bagatelní porušení zákona. Zpřísnění tak v praxi pocítí běžní podnikatelé, zatímco vůči daňovým podvodníkům nebude účinné.

Ministerstvo nicméně ujišťuje, že cílem není zvyšovat průměrnou sankci za prohřešky bagatelního charakteru, nýbrž dát finančním úřadům k dispozici účinnější nástroj pro boj s významnými daňovými úniky. Základním mantinelem pro výši pokuty v konkrétním případě zůstane zásada přiměřenosti zakotvená v daňovém řádu.

Pořádkovou pokutu lze ukládat i opakovaně, jestliže předchozí sankce nevedla k nápravě a „protiprávní stav“ trvá.

Celý článek si můžete přečíst na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

19. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády)... celý článek

Datová schránka nebo elektronický podpis: Od příštího roku povinnost pro každého podnikatele

11. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Datová schránka nebo elektronický podpis: Od příštího roku povinnost pro každého podnikatele

Zákon přímo nenařizuje živnostníkům vlastnit datovou schránku ani elektronický podpis, jenže bez alespoň jednoho z toho nepodáte příští rok lejstro, které bezpodmínečně odevzdat musíte.... celý článek

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

3. 6. 2014 | Petra Dlouhá

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

Výše měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění se u podnikatelů a živnostníků po podání každoročních přehledů odvíjí od výše zisku v předešlém roce. Jenže, co když letos vyděláváte... celý článek

Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

29. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Živnostníku, (o)třes se! Chodí Babiš okolo

Změny v živnostenských daňových odvodech se poslední dobou ohlašují pomalu každý týden. Pak ministr odvolá, co odvolal, slíbí, co slíbil, a jdeme dál. Škubat se samozřejmě bude, nejdřív... celý článek

Očima expertů: Sto dnů s Babišem. Zač ho pochválit, zač pokárat?

23. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Sto dnů s Babišem. Zač ho pochválit, zač pokárat?

Miliardář Andrej Babiš je bezesporu nejvýraznější tváří vlády. Jak hodnotí jeho dosavadní působení v křesle ministra financí ekonomové, finanční analytici, podnikatelé, investoři a... celý článek

Partners Financial Services