Kolik platí Mládkovi paraziti? Vědci porovnali daně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 20. 10. 2013 | 55 komentářů
Podnikatelé sice mají v průměru výrazně vyšší hrubé příjmy než zaměstnanci, přesto platí v průměru o téměř 27 procent nižší daně. Vyplývá to z nové studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), „think-tanku“ založeného ekonomem Janem Švejnarem.
Kolik platí Mládkovi paraziti? Vědci porovnali daně

Daně z příjmů fyzických osob spolu s povinnými odvody na sociální pojištění a zdravotní pojištění tvoří podle údajů Ministerstva financí z letošního května 56 procent všech daňových příjmů v Česku. „Kdo by měl více nebo méně přispívat do tohoto balíku, to je logicky důležité politické téma. Touto studií vnášíme do politické debaty reálná čísla o zdanění různých typů ekonomicky aktivních osob na českém trhu práce,“ říkají ekonomové Libor Dušek, Klára Kalíšková a Daniel Münich.

V rámci projektu Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR pracovali s údaji Českého statistického úřadu o příjmech zhruba dvaceti tisíc výdělečně činných osob. A mimo jiné připravili „kalkulačku“, do které nyní budou moci úředníci na Ministerstvu financí projektovat plánované změny daní. „Když chci něco měnit, měl bych jednak vědět, jaký je současný stav, a jednak co plánovaná změna může přinést. Na základě složitých algoritmů jsme vytvořili daňový nástroj, který takové kalkulace jednoduše umožní,“ vysvětluje Münich.

Ze studie také vyplývá, že zhruba třetina daňových poplatníků – díky slevám a odpočtům – neplatí žádnou daň z příjmů. Mezi zaměstnanci je takových lidí 30 procent, mezi podnikateli pak 38 procent.

Anketa

Máte pocit, že platíte – vzhledem k ostatním – fér daně?

Rozdíl je 35 tisíc korun

Hlavní zjištění studie potvrzuje dobře známý rozdíl, který si nyní velká část populace spojí se „slavným“ výrokem stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka. Toho, který na březnovém stranickém sjezdu mluvil o podnikatelích, kteří parazitují na zaměstnancích.

Na základě reálných dat IDEA ukazuje, že průměrný zaměstnanec čelí v praxi daňové sazbě 37,4 procenta, zatímco průměrný podnikatel 28,1 procenta.

„Přestože mají podnikatelé výrazně vyšší průměrné hrubé příjmy (331 233 korun ročně) než zaměstnanci (247 480 korun ročně), platí v průměru o 27 procent nižší daně – 95 310 korun oproti 129 680 korunám, které platí průměrný zaměstnanec,“ přidává studie další zjištění.

Výzkumníci přitom do celkových daní odváděných zaměstnanci počítají i pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. „Toto pojištění totiž také patří do celkových daňových nákladů práce,“ zdůvodňuje použitou metodu, která ještě zvětšuje celkový rozdíl mezi odvody živnostníků a zaměstnanců, Klára Kalíšková.

Výzkumníci se ale vyhýbají jakémukoliv hodnocení těchto dat. Nestaví se do role soudce, který si podle svého ideového přesvědčení může vybrat celou škálu interpretace těchto výsledků, kde na jedné straně je závěr, že podnikatelé platí malé daně, a na straně druhé naopak závěr, že zaměstnanci odvádějí příliš mnoho.

Průměr bývá často – a mnohdy oprávněně – napadán, že o celkovém stavu zachycovaného problému toho ve skutečnosti mnoho neříká a zkresluje jej. Následující graf ovšem ukazuje, že vyššímu zdanění čelí téměř všichni zaměstnanci. „Zatímco průměrné daňové sazby se pohybují pro většinu podnikatelů mezi 22 a 38 procenty, většina zaměstnanců čelí daňovým sazbám mezi 30 a 44 procenty,“ uvádí studie.

Osa x ukazuje skutečnou daňovou sazbu v rozmezí od minus dvaceti do šedesáti procent, osa y ukazuje procentuální zastoupení zaměstnanců (oranžový sloupec) a podnikatelů (modrý sloupec) v jednotlivých daňových sazbách.

Autor: Studie IDEA [pdf]

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 55 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2013 22:30, Rada

"Tedy motivace 'nebýt zaměstnancem' je stále velmi malá, řekl bych. Je to prostě pohodlnější - vlastně mnohem pohodlnější."

Těžko odhadnout, jak moc je to o pohodlí a jak moc o jiných věcech. Průzkum na toto téma jsem nezaznamenal.

Jistě záleží nejen na osobních preferencích jedince (které získal od svých rodičů, většinou zaměstnanců), ale i na oboru, který vystudovali a ve kterém pracují. Jsou obory ve kterých je práce na ŽL standardem (co vím, tak finanční poradci, umělci a sportovci téměř jinou formou nepracují), jsou obory ve kterých je běžné pracovat jako živnostník i jako zaměstnanec (řemeslníci, automechanici atd.) a jsou profese ve kterých je podnikání téměř nemožné (zdravotní sestra, laborant, skladník, sociální pracovnice, úředník, pracovník na přepážce v bance, vědec atd.).

Posledně zmínění samozřejmě mohou podnikat v jiném oboru, než ve kterém pracují, začátek je ale jistě řádově těžší a osobně bych to nikomu nedoporučoval.

Dříve si mnoho lidí myslelo, že restauraci si může založit každý, kdo chce a kdo na to má peníze. Pak samozřejmě přišli na to, že lidé, kteří o tomto podnikání nemají ani páru, nemají příliš velkou šanci na úspěch.

Většina lidí může investovat do podnikání maximálně desítky tisíc korun (úvěr dá banka většinou jen tomu, kdo může zastavit nemovitost a to mladí, kteří mají na ROZJEZD podnikání energii, většinou nemohou, protože sice mají nemovitost, mají ji ale zatíženou hypotékou) a s těmito penězi lze rozjet podnikání jen ve velmi málo oborech.

I kdyby podnikatelé neplatili žádné daně, tak by to podle mě k rozmachu podnikání nevedlo. Ono v podstatě už teď neplatí živnostníci skoro žádné přímé daně - jeden milion živnostníků zaplatí na daních 1.7 miliardy (jeden živnostník tedy zaplatí ročně na daních v průměru cca 1 700 Kč).

Zobrazit celé vlákno

+220
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2013 10:45, czhunter

Vzhledem k tomu, že mnoha lidem se daří mezi oběma stavy (zaměstnance a OSVČ) volně přecházet, přitom stále sedí na stejné židli ve stejným kanvlu a dělají stejnou práci - pouze za jiný čistý příjem, tak to asi "dvě zcela rozdílné, naprosto nesrovnatelné kategorie" asi nejsou ...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (55 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

7. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Jan Mládek a ČSSD

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Peníze.cz přichystaly rychlý ekonomicko-finanční dotazník pro strany, které se ucházejí... celý článek

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

29. 3. 2013 | Michal Kašpárek | 248 komentářů

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

24. 3. 2013 | Jiří Hovorka | 53 komentářů

Daně podle ČSSD: Tohle čeká „parazitující živnostníky“

Přinejmenším tisíce, ale spíše desítky tisíc korun na daních a odvodech si připlatí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a zaměstnanci s nadprůměrnými příjmy v příštích letech, pokud... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services