Daňových kontrol ubývá, ale vyberou víc. Jak na sebe poštvat berňák?

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 6. 2013 | 1 komentář
Daňových kontrol ubývá, ale vyberou víc. Jak na sebe poštvat berňák?
Daňových kontrol ubývá, ale vyberou víc. Jak na sebe poštvat berňák?

Zatímco v roce 2000 uskutečnily úřady téměř 187 tisíc kontrol a v dalším roce pak přes 174 tisíc, v roce 2008 už jich bylo jen 86 tisíc. A výrazný pokles pokračuje: V roce 2010 jich bylo necelých 70 tisíc, předloni jen 47,5 tisíce a loni 42 466.

Průměrný „výnos" z kontrol přitom roste. Součet daní doměřených z kontrol - 8,43 miliardy korun - loni překonal i rok 1997, kdy měli lidé a firmy doplatit 8,38 miliardy korun. Pro srovnání: Za rok 2010 úřady doměřily na daních 8,27 miliardy, za rok 2011 pak 6,69 miliardy.

Do výše uvedených čísel o doměřených daních není zahrnutý objem neoprávněně vykázaných ztrát. Jen za loňský rok si firmy a podnikatelé po kontrolách museli snížit ztrátu o zhruba 2,5 miliardy korun.

„Sestupný vývoj počtu daňových kontrol je trendem posledních let, kdy se správce daně soustředí na náročnější, hlubší, efektivnější a cílenější provádění kontrol zejména tam, kde je očekáván fiskální efekt," uvádí Generální finanční ředitelství ve zprávě o činnosti za loňský rok.

Zaměřeno na DPH

Nejvyšší důraz přitom stát klade na daň z přidané hodnoty. Loni tam zkontroloval zhruba každého čtyřicátého poplatníka (2,5 procenta). Díky tomu doměřil daň za téměř 6,83 miliardy korun, což je při obdobném počtu kontrol téměř dvojnásobné zvýšení oproti roku 2011.

Podle úřadu k tomu přispělo především ukončení několika obzvláště rozsáhlých a komplikovaných daňových kontrol, jejichž šetření vyžadovalo delší dobu. K vysokému průměru doměřené částky pomohl i Specializovaný finanční úřad, který sice provedl malé množství kontrol, ovšem s velmi vysokými doměřenými částkami.

daně z příjmů právnických osob se kontrola zaměřila na 1,44 procenta registrovaných poplatníků, úřady pak doměřily přes 1,1 miliardy korun (a o více než dvě miliardy snížily firmami vykazovanou ztrátu).

U lidí, kteří loni sami podali přiznání k dani z příjmů fyzických osob, se kontrola zaměřila jen na každého 200. člověka.

Dodejme, že mezi „kontroly" se nepočítá takzvaný „postup k odstranění pochybností", kdy úředník vyzve například k doplnění příloh, prokázání nároků na odpočty či k odstranění nesrovnalostí. Finanční správa zaznamenala za loňský rok téměř 24 tisíc takových situací, v jejich důsledku doměřila zhruba 6,7 miliardy korun.

Jak na sebe poslat kontrolu

Kontroly se v posledních letech ještě více než dříve zaměřují hlavně na rizikové a významnější daňové poplatníky. Tím zároveň roste časová náročnost kontrol, takže úřady jich nestihnou tolik jako dřív.

Zástupci finanční správy potvrzují, že firmy i lidé navíc častěji zkoušejí různé obstrukce. A situaci komplikují i neustále se měnící daňové zákony, do nichž se navíc dodatečně promítají častá rozhodnutí soudů.

Úřady se častěji zaměřují hlavně na takzvané propojené subjekty, specifické obory podnikání, nadměrné odpočty DPH, značné a nedostatečně vysvětlené výkyvy v hospodářských výsledcích či na firmy dlouhodobě vykazující ztrátu.

Kontrola je pravděpodobnější také u podnikatelů, kde finanční úřad už v minulosti objevil nedostatky. Důvodem zvýšené pozornosti bývá také hodnověrný podnět zvenčí, typicky tedy „udání" od konkurenta.

Pokračování článku čtěte na webu Aktuálně.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

6. 6. 2013 | Gabriel Pleska | 8 komentářů

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

Den daňové svobody má poukázat na to, kolik nás stojí provoz státu. Už roky nám ale nabízejí dvě data: chtít protestovat proti daňové zátěži, ani nevíme, kdy se sejít. Co si o tom myslíte?... celý článek

Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

24. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

Nový zákon o DPH, kterým chce ministerstvo zlepšit výběr daní, je účinný od ledna. Kromě jiného zřizuje seznam nespolehlivých plátců. První firmy se na černé listině mají objevit až... celý článek

Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

18. 3. 2013 | Michal Chleboun | 3 komentáře

Daňová optimalizace pro OSVČ a firmy

V článku o daňové optimalizaci pro fyzické osoby jste mohli získat přehled o všech obvyklých možnostech, jaké mají běžní plátci daní bez ohledu na to, zda se jedná o živnostníky, nebo... celý článek

Daňová optimalizace pro fyzické osoby

11. 3. 2013 | Michal Chleboun | 8 komentářů

Daňová optimalizace pro fyzické osoby

Co obyčejným smrtelníkům často vadí na podnikatelích? Ne, není to závist, že ve většině případů vybudovali mnohem bytelnější hmotné statky. Závist už přece v našich zeměpisných šířkách... celý článek

Daňové ráje i pekla. Nový žebříček finančních úřadů

3. 4. 2011 | Petr Kučera | 1 komentář

Daňové ráje i pekla. Nový žebříček finančních úřadů

Podnikatele v Blansku kontroluje tamní finanční úřad v průměru každých šest let. Zato do firmy se sídlem v Praze 2 zavítá kontrola v průměru jednou za 142 let.

Partners Financial Services