Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

Smršť špatných zpráv je (snad!) za námi. Lidi zasažené povodní čeká tvrdá dřina, řada z nich si bude muset domov vybudovat od nuly. Ministr Kalousek se vzpamatoval z „virózy“ a rozhodl, jakým způsobem poškozeným uleví na daních. Přetahuje se s premiérem, kdo je větší haur. Co si o tom myslíte?
Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

Být cynik, musel by člověk říct, že ničivá povodeň je pro skomírající popularitu vládních stran darem z nebes. Vše je obsaženo v této větě premiéra Nečase: „Vláda díky dlouhodobé hospodárné politice má prostředky, které dá na podporu postižených území.“ Slyšíte, vnímáte, kapírujete? Tak ono to přece jenom stálo za to.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? mluvili o dni daňové svobody. Respektive o dnech daňové svobody. 

Diskuzi ovšem ovládli mimozemšťané. Knížku pro autora nejlepšího komentáře jsme si nechali v redakci, na Mars pošťák nejezdí.

Život jako bonboniéra

Takže: daně se kvůli povodni zvyšovat nebudou, speciální povodňová daň jako v roce 2010 nebude, vyšší schodek rozpočtu kvůli povodni nebude, na peníze občanů se nesáhne, a co víc – část daní se dokonce odpustí. Vypadá to, jako by si pro nás ty nejsladší kousky z bonboniéry schovávali až nakonec. Višně v rumu vyzobal ministr Kalousek a hořká čokoláda se úplně přestává podávat. Bitka je jen o to, kdo nasadí šéfcukrářskou čepici a laskominky z vlastní dílny roznese. Právě jemu totiž nastrkají lidé do kapes nejštědřejší diškrece. Zkrátka co sme si, to sme si a příští rok dáme s novou nadějí své staré dobré partaji zase hlas.

Jenže jak vyhlásit vítěze? S odpouštěním sankcí a posouváním termínů začal při povodních premiér Nečas. Takže byl první… jednička. Jenže Mirek Kalousek ho rychle strčil do kapsy: některé daně se odpustí úplně, vytáhl ten nejsilnější kalibr ministr financí. Tím strhl pozornost jednoznačně na sebe. A pak ji ještě nechtěně přiživil…

... když se pokoušel v Českém rozhlase telefonicky vysvětlovat, jak se bude při odpouštění daní postupovat, bylo evidentní, že mu tabletky na virózu vzala velká voda a bacil udeřil v plné síle. Pro televizi Nova nahrávka na smeč: rychle začala žhavit drát. Výsledek jsme slyšeli v hlavních zprávách. Trošku rána pod pás – reportérům nešlo o odpouštění daní, chtěli opilého Kalouska.

Hlasujte o ministerské viróze

Odpustit!

+20
+
-

Ať už se to má s Kalouskovým sklonem k virózám jakkoli – že opilost přiznal, působí sympatičtěji než hradní kamufláž v téže věci. Argument, že tři dny nespal a sám má zatopený dům, člověk musí vzít. Co si o tom myslíte vy? Prominete mu to?

Ale zpátky k daním. Přesný postup odpouštění Ministerstvo financí ladilo pár dní. Uveřejnilo ho předevčírem. O tom, jak se vám líbí či nelíbí, můžete hlasovat.

Bravo ministr financí!

-13
+
-
  • Fyzickým i právnickým osobám bude za zdaňovací období 2013 prominuta daň z příjmů ve výši škody na majetku používaném k podnikání.
  • Podnikajícím fyzickým osobám bude prominuta sankce v případě pozdní úhrady záloh splatných po povodních v roce 2013.
  • Podnikajícím fyzickým i právnickým osobám poškozeným povodní, kterým k 30. červnu 2013 vzniká povinnost doplatit daň z příjmů za předchozí zdaňovací období, bude prominuta sankce, pokud daň zaplatí nejpozději do 31. října 2013.

Bravo premiér!

+1
+
-

Odpouštění daní je v kompetenci Ministerstva financí, zahanbit se ale nechce nechat ani premiér:

  • Vyjednal v ČEZ rozšíření úlev zákazníkům, které postihly povodně. ČEZ už dříve oznámil, že lidem, které zasáhla vyšší než půlmetrová povodeň, odpustí tři měsíční zálohy. Premiér později oznámil, že sleva se bude týkat i lidí, kteří byli zaplaveni méně než půl metrem vody – odpuštěna jim bude jedna měsíční záloha. Ke stejnému postupu Nečas vyzval Jihočeskou energetiku a Pražskou energetiku.

Bravo ministryně práce!

-6
+
-

Vstřícné je také Ministerstvo práce a sociálních věcí:

  • Podnikatelům a firmám, které kvůli povodni zaplatí pozdě zálohu na sociální pojištění, se odpustí penále.

Bravo... ten chlapík, co si ho nikdo nepamatuje

-1
+
-

Pozadu nezůstalo ani Ministerstvo pro místní rozvoj:

Kuba sí!

-4
+
-

Plán už chystá i Ministerstvo průmyslu a obchodu:

• Ministr Kuba už prý připravuje opatření, které umožní podnikatelům postiženým povodněmi žádat o váhodně úročené překlenovací úvěry garantované státem, aby mohli svou činnost obnovit.

Bravo neznámý primátor!

+3
+
-

Přidali se radní hlavního města:

  • Pražané postižení povodní nebudou muset platit daň z nemovitosti. Příslušná vyhláška začne platit od roku 2014. Rozhodnutí o osvobození může platit až na pět let.

O tom, že nám v poslední době politici až podezřele často servírují dobré zprávy, už jsme psali:

K nejnovější porci servírované radosti nás napadá snad jen to, že ministr Kalousek odpouští daň, kterou většina živnostníků vlastně vůbec neplatí. Loni stát od osob samostatně výdělečně činných vybral na dani z příjmů 1,7 miliardy. Živnostníků je v Česku přes milion – na každého tak připadá méně než sedmnáct set ročně.

Přesto ale – bez ironie – platí, že v těžkých časech je lidem dobrých zpráv třeba. I když jsme k našim politikům jako obvykle kritičtí a kousaví, musíme uznat, že svou účast poškozeným – byť třeba symbolicky – vyjádřili. A tak jim pro tentokrát dáme dvojku… Nic moc nepokazili. Jen ta divadýlka kolem toho, kdo je větší lidumil, kdo nám vlastně co může odpustit, a kdo na to přišel jako první, si mohli... odpustit.

Jak si vláda v době povodní (a po nich) poradila podle vás? Jakou známku byste jí vystavili? Své postřehy a názory pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

L. Neščáková: Jak skončit pracovní poměr z pohledu zaměstnavatele a zaměstnance

Publikace se zabývá všemi způsoby skončení pracovního poměru, dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

J. Jakubka, Z. Schmied: Zákoník práce 2013 s výkladem

Publikace zahrnuje komplexní seznámení se změnami, které přinášejí všechny novely zákoníku práce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 6. 2013 17:03 | miro

Jak budou potrestáni ti,co to všechno dopustili,ti co se nepoučili z povodní 2002,co nechali opět plné přehrady a neobtěžovali se něco dělat,i když se týden předem vědělo co se blíží.Je hezké odpouštět daně firmám,zejména těm co nás okrádají 20 let s odůvodněním,že takové jsou světové ceny,a když se provalí že ceny šly na polovic,laskavě nám sníží ceny o celých 8 procent.Situace je nadále neúnosná a není možné dál živit ve vládě zločince ať již bývalé,nebo budoucí(až se na ně přijde).Tady pomůže jen změna celého systemu,který neumožní lidem nečinně sedícím za stolem pohodlně pobírat desetinásobky dobře placené manuální práce a ještě se lidem vysmívat.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2013 22:51 | Kamil

Vy v redakci neznáte ministra Kamila Jankovského? Styďte se!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2013 13:41 | Marky

Škoda, že mi Češi jsme ochotní si pomáhat jen při pohromách. Přesto jsem byla mile překvapena tím, jak si lidé navzájem pomáhali a tentokrát i úřady fungovaly tak, jak to má být. Nezaspala ani vláda a možná, kdyby naši zástupci (ať již z levice či pravice)nám všem dávali víc najevo, že pro ně nejsme jen volební hlasy, všem by se nám žilo lépe. Byla jsme už vůči naší společnosti dost skeptická, ale dokud zde budou lidé, kteří jsou schopni bezzištně druhým pomáhat, tak snad ještě i ve mně zbyde kousek hrdosti na naši malou zem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2013 10:01 | Tomáš

Nevím, jestli jsem pochopil tu slevu na elektřinu správně, ale odpuštění tří měsíčních záloh to není. ČEZ nabízí slevu na energii - a ta rozhodně netvoří celou část platby za elektřinu. Zbytek se objeví v ročním vyúčtování, to se budou vytopení divit...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povodeň a pojištění. Balíček první pomoci

4. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Povodeň a pojištění. Balíček první pomoci

Velká voda ještě neřekla poslední slovo. Už teď je ale jasné, že škody se budou počítat na miliardy. Některé pojišťovny přestaly na riziko povodní přechodně uzavírat pojistky. Jiné... celý článek

Rok do voleb, čas na populární opatření!

18. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Rok do voleb, čas na populární opatření!

Kormidelník nepopulární vlády začíná počítat: do voleb zbývá rok. Pokud Petr Nečas nechce dopadnout jako kapitán Schettino, odřít si zadek o dno a nechat flotilu ztroskotat, musí změnit... celý článek

Příprava na řádění živlů? Správné pojištění

25. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Příprava na řádění živlů? Správné pojištění

Třetí povodňový stupeň odvolán, voda ustupuje. Na jak dlouho? Loni stály živelné pohromy pojišťovny téměř osm miliard korun. Voda z toho utopila zhruba polovinu, zbytek šel na účet... celý článek

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

19. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

Po opadnutí povodní přijdou na řadu likvidátoři pojišťoven. Poškození jim mohou práci usnadnit, a dostat se tak k rychleji k penězům. Přinášíme základní rady, na co nezapomenout.

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

26. 6. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

Tisíce lidí, kterým nynější povodně poškodily dům, hlásí pojišťovnám škody na majetku. Ve spolupráci s pojišťovnami jsme připravili stručný manuál, jak nejlépe postupovat a na co nezapomenout... celý článek

Partners Financial Services