Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

Den daňové svobody má poukázat na to, kolik nás stojí provoz státu. Už roky nám ale nabízejí dvě data: chtít protestovat proti daňové zátěži, ani nevíme, kdy se sejít. Co si o tom myslíte? Jako bonus k článku nabízíme „hru na Kalouska“ – zkuste, jestli v tahání peněz z kapes a šrajtoflí poplatníků budete úspěšnější než hlavní výběrčí!
Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

Den daňové svobody. Zní to krásně. Znamená to taky něco pěkného? Ani ne. Tedy – samozřejmě záleží na tom, na kdy nám ho spočítají. 

Den daňové svobody by mohla být těžká a bytelná hůl, kterou si lidé našli, aby mohli bít rozhazující státy. První krok při výpočtu dne daňové svobody je ten – velmi zhruba řečeno –, že se vezmou výdaje státu a propočte se podíl na jednoho občana. Pak se vezmou státní příjmy, tedy daně, a spočítá se, kolik dní člověk pracuje, aby svůj podíl splatil. Nebo se na to jde jinak: vezmou se výdaje státního rozpočtu a odhad hrubého domácího produktu a počítá se, kolik stát přerozdělí z každé koruny, která se v zemi v daném roce vyprodukuje. Detaily není potřeba se zvlášť zabývat, nejsou tolik podstatné.

Samozřejmě, že normální člověk pracuje tak, aby především uživil sebe, něco si vydělal... a až pak, většinou spíš jako na nutné zlo, myslí na placení daní. Při počítání dne daňové svobody se ovšem počítá nikoli s normálním člověkem, ale s ideálním občanem, který nejprv myslí (ať už z nějakého smyslu pro povinnost, nebo ze strachu) na blaho a rozpočet svého státu. Teprve, když zaplatí, co má, začíná vydělávat pro sebe, pro svou rodinu, pro svou církev, na psí útulek nebo třeba na jachting u ostrovů v Pacifiku.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

L. Neščáková: Jak skončit pracovní poměr z pohledu zaměstnavatele a zaměstnance

Publikace se zabývá všemi způsoby skončení pracovního poměru, dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

J. Jakubka, Z. Schmied: Zákoník práce 2013 s výkladem

Publikace zahrnuje komplexní seznámení se změnami, které přinášejí všechny novely zákoníku práce.

Kdy se bouřit proti vysokým daním?

Nejde ovšem o daňového poplatníka ideálního jen v tomto směru, je idealizovaný i pro výpočet. Jde o průměrného občana a zprůměrované daně. Kdybychom to dokázali personalizovat, měl by každý svůj den daňové svobody jinde. Jenže to by jednak bylo těžké, jednak by to už nebyla bytelná hůl. Taková symbolická hůl má váhu a sílu, jen když ji zvedá symbolická ruka – ruka národa, ruka živnostníků, ruka nějakého společenství. Zvlášť když bitým nemá být psisko, ale otrlý hrošák.

Zatím se taková ruka nenašla. Jedním z důvodů je i to, že nám tu hůl řežou hned v několika lesích. Máme tu Liberální institut, který den daňové svobody vyhlašuje od roku 2000, a máme tady společnost Patria Finance, ta se po sukovici shání od roku 2003. Každá instituce používá svou metodu – hrubě jsme je nastínili výš; první odpovídá postupu Patrie, druhá postupu Liberálního institutu. Obě instituce mají jistě ve svém středu odborníky a výtečné počtáře, obojí metodika má jistě svá pro i proti. Jenže to je vcelku fuk: jako nelze sedět najednou na dvou židlích, nejde jednou rukou valchovat někomu záda dvěma holemi.

Jedno je jisté: zaplatíme víc

A tak den či dny daňové svobody zůstávají jen jakousi perličkou, která v zásadě zajímá především dvě poměrně malé skupiny obyvatel: nás novináře a spolky, které je vypočítávají. Jedni jsme rádi, že můžeme zauvažovat o tom, jestli se daní vybírá moc, málo, jestli jejich objem odpovídá tomu, co za ně dostáváme, a podobně. A ti druzí jsou rádi, že se přitom zmíní jejich firma. Dělají pro to ledacos, Patria zveřejňuje svoje datum poprvé už někdy v lednu, datum spočtené Liberálním institutem nám letos do redakce přišel připomenout kurýr vyslaný společností KPMG. Ten nám dvacátého května doručil adventní kalendář s čokoládkou na každý den, který do „liberálněinstitucionálního“ dne daňové svobody zbývá.

Liberální institut mimochodem své datum stanovil na 11. června, Patria na 21. června. V obou případech přichází daňová svoboda o dva dny později než loni (nebo vlastně jen o den – loni byl přestupný rok, takže část roku, kdy „pracujeme na stát“, byla delší o 29. únor). Posun má na svědomí zvýšení DPH, daňová přirážka u daně z příjmu fyzických osob, které vydělávají víc peněz, zrušení stropu u příspěvků na zdravotní pojištění a další daňové změny. Aspoň v tom je jakási jednota.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme si v rubrice Co si o tom myslíte? tak trochu utahovali z pražského dopravního podniku. Přišlo nám zajímavé poukázat na nápady, kterými chce společnost placená z veřejných peněz zatraktivnit své služby. Nebo na sebe jen upoutat pozornost. Nebo vypustit kouřovou clonu před zdražováním služeb.

Praha v centru pozornosti: Pojízdná seznamka pro všechny. A zadarmo!

Nejzajímavější nám přišly dva komentáře, které měly za to, že jednak takováhle témata nepatří na web o osobních financích a jednak že bychom měli prozkoumat, jakou všivárnu chce dopravní podnik zakrýt. Zamyslili jsme se, ne že ne. A snažili se v diskuzi obhájit jak téma textu, tak jeho formu – která zřejmě pisatelům taky ležela v žaludku. Knížku nepošleme ani jednomu z komentujících – neoblažili nás kontaktem.

Necháme se koupit

A my teď v redakci máme těžkou hlavu, které datum vzít za své, už kvůli té hře níž. 

Věřte, že některé motivace jsou řádně přízemní. Když zvolíme časnější datum, máme šanci předběhnout konkurenci, pokud se ona rozhodne pro datum pozdější. Když zvolíme druhý termín, můžeme pak státu klnout „o deset dní hlasitěji“ – a čtenáři dnes rádi čtou, když se státu klne...

Rozhodli jsme se ale, že tyto přízemní motivace necháme být, konkurence stejně bude psát o obou datech a na nadávání na stát jsou tu jiní, s proříznutější pusou. Při našem rozhodování nabere vrchu motivace ještě přízemnější: děkujeme, za tu čokoládu, naším dnem daňové svobody bude letos jedenáctý červen. Příští rok očekáváme tuny čokolády od Patrie i KPMG. Obě firmy jistě vymyslí, jak si ji strhnout z daní.

Měli bychom den daňové svobody brát vážněji? A který? Prodali jsme se lacino? Je den daňové svobody užitečný ještě někomu jinému než společnostem, které ho využívají ke své medializaci? Nebylo by užitečné, kdyby takový den vypočítal taky sám stát, i kdyby si třeba vymyslel výpočet tak, aby přicházel o měsíc dřív? Mohl by pak na ten den zastavit výplaty svým zaměstnancům a nařídit jim půst a vůbec se tvářit, že daně nejsou, aby si víc vážil těch, kteří daně platí... Napište nám, co si o tom myslíte. Pro autora zvlášť výjimečného komentáře máme přichystanou knížku od nakladatelství Grada.

A zkuste si porazit Kalouska!

Nandejte to ministrovi

Tým Peníze.cz pro vás přichystal jednoduchou hru, ve které si můžete vyzkoušet tu nejhezčí z rolí ministra financí Kalouska: sbírání peněz. Jakmile se někde objeví peníze či peněženka, jděte po nich. Dokážete do dne daňové svobody vybrat od nebohých občanů dostatek peněz na chod státu? Budete snad lepší než Kalousek? Nebo zklamete na plné čáře a budete muset přemýšlet, jestli prodat spíš Karlštejn, nebo baletky z Národního divadla, aby stát nepřišel na buben?

Malé dementi

Ve skutečnosti máme pro volbu dne daňové svobody podle Liberálního institutu (a distributorů cukrovinek z KPMG) dva docela dobré důvody. První: přišli s tím dřív. Druhý: používají stejnou metodiku jako OECD. Výhoda pak je, že můžeme porovnávat, kdy k pomyslné daňové svobodě dospějou v jiných zemích. Tedy porovnávat neporovnatelné, což milujeme: v Jižní Koreji spočítali daňovou svobodu na konec dubna, v Dánsku na prvního srpna. Co to znamená? Po tom se můžete pídit i vy v diskuzi pod článkem. 

Tady to mezinárodní (a meziroční) srovnání máte, zvětšíte si ho klikem:

Zdroj: Liberální institut

Ta čokoláda tedy vlastně takovou váhu neměla. Především proto, že 20. května bylo v Praze odpoledne pořádné horko..., takže jsme ji rozteklou museli dát do lednice. 

Ta lednička není jen redakční. A někdo nám tu dobrotu sežral.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

8. 6. 2013 20:22 | eďa

Máte ode mne bod, autore. Návod je esmírně účinný. Spočívá v navození tzv. nelítostnosti ke svému egu, prostě se přestanete litovat a začnete jednat novým způsobem na povel ducha, a to tak, že se stanete jeho kanálem. Pak se teprve ve vašem životě mohou měnit parametry = iniciace kundalíny a merkaby - tedy skutečná transformace vědomí. Tak sválně jak se jmenuješ tentokrát, nestyť se, to je projev lítostivosti = sebedůležitosti = opaku nelítostnosti, dej si jméno a udrž si jeho životnost alespoň dva dny. Buď už konečně dospělý chlap a né jen ubrečený tydýt z pískoviště, kde se mu právě rozsypala bábovička.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2013 7:53

Tedy pane Eďo, kloubouk dolů. Jak Vy to děláte? Nezaplatit státu na daních a poplatcích ani korunu - to už chce ducha odvahy a "vyčuranství". To byste svou gramatickou múzu mohl trochu poškádlit a na tomto serveru, kde si zvolili název PENÍZE, napsat nějaký návodíček pro nás neznalé. Proč být takovým sobcem? Nebo Vám to Vaše vnitřní přesvědčení zakazuje a brání Vám v šíření pravdy a lásky?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2013 19:57 | eďa

No, povídejte si, co chcete, ale já vím jistě, že jste slaboduchým, steklým a ustrašeným zajíčkem a sponzorem výpalného na 100% a že vás to štve, to chápu, ale máte podstav milý Broučku - vybitou baterku z Matrixu, abyste tuhle triviální početní záležitost vyřešil a nemusíte tady před publikem, stačí, když si to srovnáte sám v sobě Broučku - sponzoroučku mafie a ustrašený zajíčku.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2013 14:08 | Brouk Pytel

Ne, příšero diluviální, to se pletete. I matematika má totiž gramatiku. Kdo zvládne gramatiku matiky, pro toho není gramatika přirozeného (notabene rodného) jazyka problém. Bez řádné gramatiky nemůžete pořádně zadat slovní úlohu. A bez pořádného zadání není pořádný výsledek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2013 12:45

Ale Broučku, vy přece velice dobře víte, že ten, kdo ovládá gramatiku, většinou neovládá počty, tak to prostě je a tedy si neumí spočítat příjmovou optimalizaci, aby byl vždy k 1.1. daňově osvobozen. Koneckonců a právě proto, že ve společnosti převládá těch, co umí gramatiku, ale neumí si nic spočítat, proto jsme tam, kde končí záda a ještě po pás ve vodě, že Broučku ? Prostě, kde jsou sponzoři, tam jsou i zloději. Tohle se snažte pochopit a povodní, jakožto dokonalého byznysu, nebude třeba. Přeji kouzelný den.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2013 12:30 | Brouček Pytlíček

To byste ale napřed musel trochu převibrovat do gramatické dimenze, aby vám bylo rozumět. Jestli se to povede, těším se na článek.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2013 12:11 | eďa

Sponzoři výpalného mafii, ať si platí klidně celý rok, proč jen 166 dnů, když je placení rajcuje, jako pěkná sousedka. Preferuji daňovou svobodu vždy k 1.1., což souvisí s příjmovou optimalizací, nikoliv však optimalizací na straně výdajů podle zákona o dani z příjmů, paušály, odpisy atp. Dost se tyto optimalizace pletou, milióny sponzorů ani nevědí, že existuje, možná by stálo za úvahu napsat o ní celý článek, no uvidíme.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2013 0:34 | jezevec

Obávám se že nejlepší komentář už v textu zazněl. V den daňové svobody by stát měl zastavit výplaty svým zaměstnancům a nařídit jim půst a vůbec se tvářit, že daně nejsou, aby si víc vážili těch, kteří daně platí. ANO.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

5. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 29 komentářů

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro... celý článek

Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

6. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

Měsíc růžového formuláře je tady. Daně, daně, jak na ně – každý den budete číst ty nejbáječnější rady, jak ušetřit stovku nebo dvě. A je to tak dobře, škoda stovky, která padne vedle... celý článek

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Partners Financial Services