Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 6. 3. 2013 | 3 komentáře
Měsíc růžového formuláře je tady. Daně, daně, jak na ně – každý den budete číst ty nejbáječnější rady, jak ušetřit stovku nebo dvě. A je to tak dobře, škoda stovky, která padne vedle (vaší peněženky). Pokud ale počítáte ve výrazně jiných řádech a potřebujete ušetřit miliony? Pak hledáte daňový ráj. Vyzkoušejte náš přehled.
Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

Těch důvodů, proč hledat daňový ráj, může být překvapivě hodně. Samozřejmě: daně tak vysoké, že se vyplatí podstupovat námahu se zakládáním firmy v zahraničí. Ale důvod můžou být taky daně tak složité, že se vyplatí hledat zemi, kde daňové předpisy nebují do neprostupné džungle. Jindy převáží touha po anonymitě – daňové ráje často nevedou (nebo nezveřejňují) žádné obchodní rejstříky nebo jejich obdoby. Pokud máte strach z gangsterů, kteří by po vás šli, kdyby věděli, co máte... pokud máte strach, že by se gangsteři mohli zmocnit vlády a začít znárodňovat, jak už se jim jednou povedlo, je daňový ráj přirozená volba.

A pak samozřejmě najdeme důvody jaksi méně čisté.

Nejlepší recept na daňové úniky? Dobrý hospodář

Mnohé vlády se zkoušejí dopočítat, kolik peněz jim do daňových rájů uteče, a snaží se jejich odtékání bránit. Represí, silou a tlakem. Přitom opravdu účinné je asi jen řešení „mírové“: přehledné daně a služby na úrovni tak nějak odpovídající tomu, co si stát bere – říct „nízké daně“ by asi nebylo přesné, jsou země, ze kterých se utíká málo, ačkoli mají daně vysoké. Jejich obyvatelé ale zřejmě nemají pocit, že peníze, které odevzdali, končí v černých tunelech.

Rozpočitadlo: Kam jdou daně?

Interaktivní grafika. Kde končí vaše daně

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Líbilo by se vám v daňovém ráji? Zabodněte prst do glóbusu, vždycky nějaký poblíž najdete. Státy, které víc či míň mezi daňové ráje můžeme počítat, leží nejen na ostrovech uprostřed oceánu, ale také v Evropě nebo Severní Americe. Mezi daňové ráje, kam přichází relativně nejvíc dušiček, tak patří třeba i Delaware, jeden z padesáti Spojených států – a adresa v USA vypadá na vizitce jistě líp než nějaké Kajmanské ostrovy...

Pokud radši čtete, než klikáte, můžeme doporučit dva starší články z pera Jana Müllera:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak škodí korupce a daňové úniky ekonomice? Méně, než si myslíte

18. 2. 2013 | Petr Hampl | 21 komentářů

Jak škodí korupce a daňové úniky ekonomice? Méně, než si myslíte

Podrobnější rozbor ukazuje, že nepoctivost při zadávání státních zakázek neškodí bohatství národů až tolik, někdy dokonce naopak. Totéž platí o některých daňových únicích.

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

7. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

V posledních letech jsme byli svědky řady zázračných zbohatnutí mezi bývalými politickými špičkami a předními lobbisty. Měl by se jim majetek, jehož původ nedokážou prokázat, nekompromisně... celý článek

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

6. 6. 2012 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

Stát si z našich výdělků bere docela dost. A nikdo nezaručí, že nebude chtít víc. Naopak, že bude chtít víc, je spíš ta pravděpodobnější varianta. A nejsou tak vzdálené časy, kdy chtěl... celý článek

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

16. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

Anonymní akcie na doručitele jsou nástrojem ďábla, díky němuž snadno mizí peníze ze státních zakázek v kapsách korupčníků. Souhlasí s tímto tvrzením ekonomové Jan Procházka a Jiří Weigl,... celý článek

Partners Financial Services