Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 3. 1. 2013 | 3 komentáře
Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý pilíř penzijní reformy a platí nová pravidla exekucí. O tom všem (i mnohém dalším) v následujícím přehledu.
Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Start důchodové reformy

Snad nejvýznamnější změnou začátku roku 2013 je start druhého pilíře důchodové reformy. Druhý (dobrovolný) pilíř umožňuje lidem, aby si tři procenta z odvodů na sociální pojištění převedli na soukromé důchodové spoření (jak zní oficiální název produktu) – pokud tedy přidají další dvě procenta ze svého. Zásadní vliv na výši budoucí penze lidí, kteří do druhého pilíře vstoupí, má výše jejich platu a délka spoření – ale také zvolená investiční strategie. O druhém pilíři důchodové reformy už jste toho na Peníze.cz četli hodně. Připomeňme, že zároveň dochází k rozsáhlé transformaci pilíře třetího, kde současné penzijní připojištění (které ovšem zůstává pro své účastníky konzervováno v současné podobě) nahrazuje nový produkt: doplňkové penzijní spoření.

Odkazy na přehledové články o změnách najdete vpravo v boxu Naše pilíře.

Nové sazby DPH: 15 a 21 procent

Bylo to napínavé do poslední chvíle, ale nakonec se vládní koalici podařilo prosadit zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod – a svým podpisem před koncem minulého roku je posvětil i prezident Klaus. Sazby DPH se tedy od prvního ledna zvýšily ze 14 na 15 a z 20 na 21 procent. Původně schválená varianta sjednocené DPH ve výši 17,5 procenta tak byla smetena ze stolu – respektive odložena na rok 2016. Připomínáme, že snížená sazba DPH se vztahuje například na potraviny, léky, časopisy, knihy a některé zákonem vymezené služby (například opravy zdravotnických prostředků, ubytovací služby, úklidové práce v domácnostech, kulturní a sportovní činnosti, péči o děti, seniory a zdravotně postižené).

Pro naprostou většinu zboží a služeb ale platí sazba horní. Výrazně pocítí zdražování především rodiny s malými dětmi: nově totiž vyšší sazba DPH platí také pro dětské pleny.

Odborníci odhadují, že zvýšení DPH přijde průměrnou rodinu zhruba na tisícikorunu ročně. Pokud si chcete přesně propočítat, jak velký průvan v peněžence vám zvýšená daň z přidané hodnoty způsobí, využijte naši kalkulačku.

Do kalkulátoru si zadejte jakoukoli částku, kterou jste v roce 2012 utratili za libovolné zboží. Kalkulátor vám obratem sdělí, jak změna DPH zvýší cenu právě toho zboží...

Bohatí budou solidární. Povinně

Kromě vyšších sazeb DPH zavádí na poslední chvíli přijatý úsporný balíček také řadu dalších opatření. Jedním z nich je „solidární daň“ pro bohaté – určená je pro všechny, kteří vydělávají víc než čtyřnásobek průměrné mzdy (což je zhruba sto tisíc korun měsíčně). Ze všeho, co člověk vydělá navíc, musí nově odvádět ještě sedmiprocentní daň: jako solidární příspěvek. Nová povinnost by se podle odhadů vlády měla dotknout zhruba osmdesáti tisíc lidí. Opatření má však platit pouze dočasně, do roku 2015.

Končí stropy zdravotního pojištění

Od roku 2013 také končí stropy pro výpočet zdravotního pojištění. Z každého zaměstnaneckého platu nebo podnikatelského výdělku tak půjde na zdravotní pojištění 13,5 procenta – nezávisle na tom, zda vyděláváte měsíčně deset tisíc nebo milion. I tato změna však má přechodný charakter – platit by měla rovněž pouze do roku 2015.

Pohorší si důchodci

Hned několik nepříjemných změn nachystali zákonodárci pro důchodce. Penze jim v letošním roce vzrostou míň, než bylo původně v plánu. Průměrně by se měly starobní důchody od ledna zvýšit o 137 korun, místo původních 425 korun. Průměrný důchodce tak může v roce 2013 počítat s 10 913 korunami měsíčně. Proč neříkáme, že si polepší méně, než čekali? Vyšší daně a zvýšení cen (viz níž) valorizaci smažou jako nic.

Inflační indexy: Víte, o kolik se prodraží život právě vám?

Inflace není jen jedna. Každý z nás má svou vlastní, osobní inflaci, která se odvíjí podle toho, jaká je jeho struktura výdajů. Právě proto jsme pro vás ve spolupráci s PEF Mendelu připravili tři unikátní inflační indexy – index horních dvaceti procent, index důchodců (ekonomicky neaktivních občanů) a index studentů (lidé do třiceti let). Neinformují Vás sice o Vaši osobní inflaci (jsou získány přepočtem odhadů převzatých z Eurostatu), o tom, jak se vám zvyšují náklady na živobytí, vám ale řeknou mnohem více než standardní inflační křivka.

Zdrojem dat pro naše výpočty je Eurostat.

HCIP – index spotřebitelských cen
Index důchodců
Index horních dvaceti procent
Index studentů
Připraveno ve spolupráci s Provozně-ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.
Garantem projektu je doc. Ing. Svatopluk Kapounek, Ph.D.

Ještě bolavěji pocítí vládní úsporná opatření lidé, kteří si v důchodovém věku přivydělávají. Pracující důchodci totiž nebudou moci za zdaňovací období 2013, 2014 a 2015 uplatňovat daňovou slevu na poplatníka ve výši dvaceti pěti tisíc korun. Nové pravidlo se přitom vztahuje na všechny druhy zdanitelných příjmů – od příjmů z pronájmů, přes brigády až po příjmy z živností.

Pro ty, kteří o daňovou slevu přijít nechtěli, jedna lehce krkolomná (avšak legální) cesta existovala – ovšem jen do prvního ledna:

Propojeno

Realitní novinky: vyšší daně, deregulace

Změny můžete očekávat i v oblasti bydlení, respektive na trhu nemovitostí:
  • Poslední bašty regulovaného nájemného v čele s Prahou padly. Od teď už všude jen za tržní.
  • Daň z převodu nemovitostí stoupne ze tří na čtyři procenta z prodejní ceny
  • Zvýšení DPH se týká také novostaveb
Co změny udělají s cenou bytů? Jaké jsou dlouhodobé trendy?

Podraží energie, doprava i cigarety

O tom, že kvůli vyšší DPH podraží veškeré zboží a služby, už víte. Některé firmy ovšem zdraží ještě víc než o jeden procentní bod daně z přidané hodnoty. Jako nejčastější důvod zmiňují podražení elektřiny a pohonných hmot.

Tržní cena elektřiny sice klesá, ale kartami zamíchá další zvýšení příspěvku na dotace obnovitelných zdrojů. Domácnosti i drobní podnikatelé by si tak měli v roce 2013 za elektřinu připlatit řádově o několik stokorun víc. Podrobnou analýzu cen elektřiny v roce 2013 včetně modelových příkladů najdete v našem nedávném článku:

Dražší bude v roce 2013 také teplo a plyn. Teplárenské sdružení avizovalo, že dálkové teplo by mělo podražit zhruba o dvě až sedm procent. A připlácet si budeme také za plyn. Domácnosti si letos budou muset na plyn nachystat až o tisíc korun více než loni. Podrobnou analýzu cen plynu pro rok 2013 najdete v našem starším článku:

Připlácet si budete v roce 2013 i za cestování vlakem. České dráhy zdražily už devátého prosince: kilometrické jízdné se vzrostlo průměrně o dvě a půl procenta. Poměrně výrazně podražily také režijní jízdenky: místo původních pěti set za ně nyní dáte sedm set padesát korun ročně. A v roce 2014 bude ještě hůř: cena by se měla vyšplhat až na tisícikorunu.

S prvním lednem podražila také řada spojů Student Agency: na většině žlutých tras si v roce 2013 připlatíte zhruba o pět až deset korun.

Hlouběji do kapsy si v roce 2013 sáhnou také kuřáci – kvůli zvýšení spotřební daně na cigarety a řezaný tabák. Cena každé krabičky cigaret by měla poskočit o dvě koruny – a o další dvě koruny od ledna 2014. 

Kalkulujte s námi

Co se ještě může hodit

Ještě před koncem loňského roku jsme vám přinesli první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Řada dalších už je připravena mezi našimi kalkulačkami – řadu jich blíž představíme už příští týden.

Omezení výdajových paušálů pro OSVČ

V roce 2013 dojde také k omezení výdajových paušálů pro živnostníky a podnikatele – čili osoby samostatně výdělečně činné. Ale pozor – změny platí až pro zdaňovací období roku 2013, čili se podle nich budete řídit až v roce 2014, kdy budete podávat daňové přiznání za letošní rok.

Pokud pracujete jako OSVČ a využíváte výdajové paušály, nebudete moci nově využít daňovou slevu na dítě a současně uplatnit slevu na manžela či manželku. Další daňové úlevy však budete moci i v roce 2013 využívat beze změny.

Pokud u vás dochází k souběhu více druhů činností a výdajové paušály využíváte pouze u některých z nich, budete mít nárok na daňové úlevy pouze v případě, že součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než padesát procent součtu základů daně bez využití paušálu.

Pokud pro obor vaší činnosti platí výdajové paušály ve výši třiceti a čtyřiceti procent, budete je nově moci využít pouze, když vaše příjmy nepřesáhnou dva miliony korun.

OSVČ: rostou minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění

Už na konci loňského roku jsme vás informovali o tom, že v roce 2013 se zvýší minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. Výše minimální zálohy za sociální pojištění dosahuje v letošním roce 1890 korun, zatímco loni dělala 1836 korun. Pokud jste podnikali už v roce 2012, začnou pro vás nové výše záloh pro rok 2013 platit, teprve až podáte Přehled o příjmech a výdajích za rok 2012 (čili ve většině případů od května 2013). Pro ty, kteří zahájí podnikání až v roce 2013, platí nová minimální sazba od počátku.

Minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2013 dosahuje 1748 korun, loni byla o něco nižší – dělala 1697 korun. Ale pozor – v případě zdravotního pojištěná nečekejte na odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích. Novou výši záloh musíte uhradit už za leden 2013 – čili nejpozději do osmého února. Podrobnosti o zálohách na zdravotní a sociální pojištění OSVČ v roce 2013 najdete v našem starším článku:

Nová čísla účtů finančních úřadů

Změnu prodělala také struktura finančních úřadů. Zatímco dosud jich fungovalo skoro dvě stě, od roku 2013 budeme mít pouze čtrnáct krajských úřadů. Z ostatních budou jejich územní pracoviště. Podrobně jsme vám vyložili změnu struktury finančních úřadů v článku, který jsme věnovali dani z nemovitosti v roce 2013:

Dřív než budete daň platit, byste si tedy měli ověřit číslo účtu příslušného úřadu – od loňska se totiž mohlo změnit.

Minimální mzda pro všechny stejná

Ještě loni mohli zaměstnavatelé při najímání lidí bez praxe a osob se zdravotním postižením využívat sníženou sazbu minimální mzdy. Od prvního ledna je s tím amen. Nově jsou na tom čerství absolventi i handicapovaní stejně jako všichni ostatní: jejich minimální mzda dělá osm tisíc korun měsíčně.

Nová pravidla exekucí

Rozsáhlé změny, platné od prvního ledna 2013, prodělala oblast exekucí. Podrobný výklad všech novinek najdete v článku, který jsme jim věnovali na konci minulého roku:

Anketa

Jaký bude tenhle rok?

Silnější regulace spotřebitelských úvěrů

Větší ochraně by se měli začít v roce 2013 těšit spotřebitelé – přinejmenším ti, kteří si berou spotřebitelské úvěry. Před koncem loňského roku totiž Sněmovna schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která přináší sérii nových opatření namířených proti lichvě:

  • Spotřebitelé budou moci nově do čtrnácti dní odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru
  • Při sjednávání úvěrů už nebude možné využívat „drahá telefonní čísla“
  •  Zajištění úvěru nebude smět být ve zjevném nepoměru k výši půjčky
  • Věřitel bude muset před poskytnutím půjčky prověřit žadatelovu schopnost splácet
  • Ke splacení nebo zajištění splácení spotřebitelského úvěru už nebude možné použít směnku ani šek

Podrobný výklad změn, které novela zákona o spotřebitelském úvěru přináší, najdete v našem starším článku:

Aktuálně čeká novela na projednání v senátu.

Tolik seznam nejdůležitějších změn, které zasáhnou naše peněženky v roce 2013. O dalších novinkách vás budeme průběžně informovat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

14. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

Na daňové přiznání času dost, říkáte si? Jak na které, říkáme my. Nezapomínejte, že přiznání k dani z nemovitosti musíte odevzdat už v lednu. Je tedy správný čas si připomenout vše... celý článek

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

3. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

Podnikáte? Pracujete jako živnostníci nebo jste „zaměstnaní na švarcsystém“? Je na čase se podívat, jak vysoké zálohy na zdravotní a sociální pojištění budete platit příští rok. Peníze.cz... celý článek

Porodné a mateřská 2013

21. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Porodné a mateřská 2013

Seriál o novinkách, které nás a naše peněženky čekají od začátku příštího roku, pokračuje. Tentokrát se na Peníze.cz dozvíte, jak bude v roce 2013 vypadat porodné a peněžitá pomoc v... celý článek

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

16. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská 2013: co se změní a co zůstane při starém

Rok 2013 pomalu klepe na dveře. Čeká celá řada novinek. Peníze.cz vás o nich budou postupně informovat v podrobných přehledech. Dnes se zaměříme na všechny lazary a marody. Přečtěte... celý článek

Partners Financial Services