Udej neplatiče daní a shrábni prachy! Recept pro Kalouska?

O odměně lidem, kteří „udají“ spoluobčany, že neplatí daně, uvažuje rumunský ministr financí. Ve Spojených státech, Indii nebo třeba Keni už podobný systém funguje.
Udej neplatiče daní a shrábni prachy! Recept pro Kalouska?

Čeští politici jsou zatím zdrženliví a podobný prvek zavést nezamýšlí, třebaže v šedé ekonomice ročně mizí miliardy korun.

„Institut odměňování pokládáme za problematický, což potvrzuje i absence tohoto systému v naprosté většině států Evropské unie,“ říká mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Homolové přijdou tuzemské daňové správě desítky udání měsíčně. Řada z nich obsahuje informace, které lze využít. „Ale často se v nich objevují pouze nelichotivá až urážlivá hodnocení konkrétních osob a firem nebo jejich činnosti,“ říká Homolová a doplňuje, že většina informátorů neuvede své jméno ani kontaktní údaje.

Malý tip, velká sklizeň

Pomocníky při odhalování daňových úniků v současné době peněžně ohodnocují například v USA, Velké Británii, Indii nebo Keni.

Ve Spojených státech amerických platí od roku 1989 takzvaný Whistleblower Protection Act, který mimo jiné nastavuje i pravidla pro ochranu svědků. Podněty občané dávají ve Whistleblower Office, která je součástí federálního daňového úřadu.

„Odměny se mohou pohybovat v rozmezí 15 až 30 procent dodatečně vybrané daně,“ upřesňuje Martin Pizinger z českého velvyslanectví ve Washingtonu.

Indická vláda dokonce vypracovala speciální manuál. Aby bylo udání platné a informátor si skutečně zasloužil odměnu, musí mimo jiné zaslat otisk svého levého palce. To je mimochodem zajímavé proto, že levá ruka je jinak v zemi považována za nečistou.

V Indii si aktivní občané mohou přijít až na pětinu sumy, která kromě dlužné částky zahrnuje i vyměřené penále. „Malý tip, který nám dáte, může vést k velké sklizni,“ stojí v oficiálním dokumentu jedné z poboček tamního Celního a daňového úřadu.

Anketa

Udali byste neplatiče daní?

Motivačnímu prvku se nebrání ani Velká Británie. Například v letech 2008 až 2010 odměnil Finanční a celní úřad Jejího Veličenstva (HMRC) informátory celkovou částkou, která přesáhla 437 tisíc liber.

V posledních dvaceti letech se tu podle listu Telegraph přitom vyplacené odměny postupně snižují – například v letech 1997 až 1998 politici rozdali udavačům až přes 1,6 milionu liber.

Úřady v Keni nabízí na webu i formulář, který aktivní občan vyplní. V příručce pro dobrovolníky zároveň uvádějí, že lze předat informaci také při osobní návštěvě, telefonicky nebo faxem.

Práskačství, nebo záslužný čin?

Podle analytika Petra Gapka z GE Money Bank přitom podobný návrh zazněl i u nás.

„Od nápadu k realizaci je ale daleko a spíše se jednalo jen o velmi skromnou diskuzi,“ komentuje pro Aktuálně.cz. Karel Pluhař ze společnosti Akont.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Oblíbená témata

daně, daňové úniky, výběr daní

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

13. 9. 2012 | Martin Vlnas | 21 komentářů

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Veřejná listina neplatičů DPH by se měla začít plnit od ledna příštího roku. Že poctivě platíte, a nemusíte tedy číst dál? Jen čtěte! Pokud budete obchodovat se subjektem uvedeným na... celý článek

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

7. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Měl by stát zabavovat majetek s neprokázaným původem?

V posledních letech jsme byli svědky řady zázračných zbohatnutí mezi bývalými politickými špičkami a předními lobbisty. Měl by se jim majetek, jehož původ nedokážou prokázat, nekompromisně... celý článek

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

25. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 61 komentářů

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

Část mzdy na výplatní pásce, zbytek na ruku: v řadě profesí naprosto běžná praxe. A praxe na první pohled výhodná. Na druhý pohled ale zjistíte, že háčků má víc než dost. Pokud jste... celý článek

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

2. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Vydupej si ve večerce doklad, vyhraj milion. Proč účtenková loterie nedorazila do Evropy

Na Tchaj-wanu už 60 let bojují proti daňovým únikům originálním způsobem: v televizi losují výherní účtenky.

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

16. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Jsou anonymní akcie nástrojem ďábla?

Anonymní akcie na doručitele jsou nástrojem ďábla, díky němuž snadno mizí peníze ze státních zakázek v kapsách korupčníků. Souhlasí s tímto tvrzením ekonomové Jan Procházka a Jiří Weigl,... celý článek

Partners Financial Services