Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2012 | 6 komentářů
Minulou středu odpovídal Jan Müller z webu Malé peníze na dotaz čtenáře, který chtěl – obávaje se politického vývoje, který nebude přát majetným – vědět, jak bezpečně uchovat peníze v zahraničí.
Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

V odpovědi jsme se zatím dozvěděli, proč lidé nejčastěji peníze do cizích krajů přesouvají – důvodem může být zmiňovaná obava z nástupu znárodňovacích partají nebo obecně z politické nestability, ochrana před závistivci, ale také snaha vyhnout se placení daní doma, ať už proto, že daně jsou příliš vysoké, nebo proto, že jejich placení je příliš komplikované. Víme už také, že jde o řešení pro mohovité lidi, na chudší je prostě příliš náročné.

Dočetli jsme se, jaké zemi (případně území, protože nemusí jít o suverénní státy) se říká daňový ráj.

A dočkali jsme se slibu, že dnes se dozvíme, jak se v takovém daňovém ráji – konkrétně na Kypru – zakládá firma. A pak se vrátíme k původnímu dotazu a podíváme se na to, jak se schovávají peníze...

Začínáme varováním:

Je důležité zdůraznit, aby nedošlo k nějakému nedorozumění, že vyhýbat se placení daní může být trestným činem a v každém případě jde o porušení zákona. Pokud se však placení daní vyhýbat nechcete, čtěte dál.

Jak založit holding na Kypru

Na Kypru obecně platí daň z příjmů právnických osob ve výši deset procent. Dále zde máme standardní DPH ve výši 15 procent. Daňová struktura je samozřejmě mnohem složitější a zahrnuje mimojiné. také v některých případech příspěvek na obranu (pozůstatek řecko-tureckého konfliktu). Osvobozeny od daně z příjmů jsou ale výnosy z kapitálových investic v zahraničí a to je právě ten důvod, proč má mnoho firem holdingy právě na tomto středomořském ostrově.

Přesunutím holdingové firmy na Kypr se tedy dostanete do výhodnějšího režimu a ušetříte významnou část nákladů. Jenže... tak jednoduché to není.

Předně daňové osvobození z kapitálových investic a souvisejících výnosů se vztahuje pouze na holdingové kyperské společnosti s ručením omezeným vlastněné Kypřany. Chcete-li si takovou firmu založit, musíte se tedy na Kypru dohodnout s někým (nejčastěji jde o právníky nebo auditory), kdo pro vás firmu založí a bude ji vlastnit a provozovat, tedy bude svolávat valné hromady, uskutečňovat zasedání statutárního orgánu, povede účetnictví, provede audit a tak dále. Tyto osoby budou rovněž před zákonem vlastníky dotyčného majetku nebo investic. Vy se tedy svého vlastnického práva svým způsobem vzdáte.

O vzájemném majetkovém vztahu se podepíše smlouva, která stanoví, že Kypřani majetek drží a spravují pro vás, nicméně jisté riziko je nasnadě. Na druhou stranu provozování holdingových firem na Kypru je pro místní lidi zavedeným, dobře fungujícím a výnosným obchodem, takže si tu také hledí toho, aby k žádným majetkovým excesům nedocházelo. Není nám znám případ, kdy by k okradení skutečného majitele aktiv došlo, i když si ho samozřejmě netroufneme stoprocentně vyloučit.

Provozování takové holdingové firmy ovšem něco stojí – na provoz počítejte několik tisíc či desítek tisíc euro ročně. Je potom otázka, kdy se taková konstrukce opravdu vyplatí. Zvlášť když by se dalo očekávat, že Evropská unie se bude snažit takové „daňově mimořádně výhodné možnosti“ omezovat.

Schematický postup založení holdingu na Kypru

Kypr
  • Najděte si vhodnou společnost, jejímž prostřednictvím holdingovou firmu na Kypru založíte. V Česku existuje několik firem, které se touto činností živí. Bývá ale levnější jednat přímo s nějakou firmou na Kypru, navíc vynecháte mezičlánek, který nutně nepotřebujete. Nejlepší je získat reference od lidí, kterým důvěřujete a kteří již takovou firmu používají. Kyperské firmy jsou běžně zvyklé komunikovat anglicky, nemusíte tedy shánět jazykového specialistu.
  • Spojte se s vybranou firmou a nechte si udělat od ní nabídku na založení a správu kyperské holdingové společnosti. Typicky vám bude tyto služby poskytovat právní, účetní anebo auditorská firma, což je jistá výhoda při poskytování dalších služeb. Buďte důslední u informací o průběžných nákladech na správu společnosti a tyto náklady si nechte odsouhlasit. Nezapomeňte na náklady na vedení bankovního účtu na Kypru.
  • Projednejte se svým daňovým poradcem, zda nastavením dané holdingové struktury nedojde k porušení našich daňových zákonů.
  • Připravte a sepište se svým kyperským dodavatelem smlouvu o správě majetku (fiduciary agreement). Ve smlouvě musíte mít jasně stanovenou povinnost kyperských osob jednat výhradně na základě vašich písemných informací. Z tohoto pravidla je rozumné učinit nějaké praktické výjimky, jako je vedení účetnictví, provádění auditu a pořizování zápisů z jednání orgánů společnosti. Veškeré majetkové pohyby nebo zástavy majetku musí podléhat vašemu předchozímu souhlasu. Společnost také musí mít zakázáno si brát úvěry.
  • Po aktivaci společnosti můžete holdingovou společnost začít používat. Váš kyperský dodavatel totiž bude mít pro tento účel založené některé firmy (dokonce vám často nechá si vybrat, jaký název vám bude nejvíce vyhovovat), z nichž jednu po podpisu příslušných smluv a dokumentů začne používat pro vaše účely.
  • Průběžně sledujte, co se s firmou děje a buďte důslední při její kontrole.

Když doma, tak sejf

Pokud tedy nemáte peněz zase až tolik, aby se vám vyplatila vcelku nákladná řešení, možná se bude hodit nějaké řešení poměrně laciné. Tak, aby cenné věci zůstaly doma, ale nikdo o nic nevěděl.

Americká FBI má program, kde sleduje výrobce speciálních schránek na peníze a trezorů. Někteří výrobci se už natolik přizpůsobili poptávce, že vyrábějí speciální bezpečnostní schránky, které mají tvar nějakého běžného předmětu, hrnku na kávu, obalu na počítač, knihy, svíčky, hodin nebo třeba i falešné elektrické zásuvky, která je ve skutečnosti uzpůsobené jako schránka na peníze. Tato zařízení se nazývají diverzní sejfy a lze je pořídit za několik desítek dolarů.

Anketa

Máte doma peníze a cennosti?

Domníváme se ale, že se zatím pořád spíš vyplatí cennosti doma nemít, ať už je tou cenností pamětní mince, prstýnek po babičce, sbírka komiksů nebo první zub vlastního dítěte. A nezapomeňte, že obrovskou hodnotu pro vás můžou mít i dokumenty například typu hypoteční smlouvy.

Pokud trváte na tom, že svoje cenné záležitosti chcete mít doma pod palcem a vlastním dohledem, nejlepší je mít na ně domovní trezor nebo nehořlavou schránku. O věci totiž nepřicházíme jen kvůli zlodějům, ale také pro požáry či záplavy.

A kde lidé často schovávají své cennosti? Podívejte se na následující seznam, jež by vám měl být inspirací, kam rozhodně cennosti nedávat, jelikož zloději bývají velmi zkušení a tato místa rozhodně nepřehlédnou.

Kam peníze neschovávat

  • do obálky nalepené na spodní straně nábytku (stolu, kuchyňské linky, zásuvky, odpadkového koše…) nebo nějaké krabice
  • do voděodolné schránky ve splachovací nádržce záchodu
  • do mrazáku
  • do ponožek nebo zásuvky se spodním prádlem
  • do krabičky od léků (nejlépe v koupelně)
  • do kapsy košile nebo obleku ve skříni se šatstvem
  • za nástěnné dekorace (obraz, tapeta, tapiserie…)
  • do knížky
  • do odkládací schránky v autě
  • do spodní části květináčů
  • do hrnečků, piksel od kávy, čaje, sušenek…), prázdných lahví
  • do elektronických přehrávačů a zařízení (např. vysouvací šuplík CD)
  • mezi hygienické a toaletní potřeby (toaletní papír, dámské vložky, prázdné tuby od parfémů…)
Autor provozuje web Malé peníze, otázky mu můžete posílat na redakční mail

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2012 20:45, J.Müller

Pokud jde o DPH 17%, tak máte pravdu. Všem se za chybu omlouvám. Je to o to horší, že jsem o změně věděl, ale při koncipování článku jsem jel v tomto směru stále ve starých kolejích.

U otázky majitele jsem se držel té podle mého názoru nejvýhodnější varianty a tou je kyperský vlastník - ten má funkci nominee (drží podíl pro skutečného vlastníka a jedná podle jeho pokynů).

V otázce možného dodanění v ČR máte také pravdu, avšak já vidím takovou možnost spíše jako teoretickou nebo marginální. Neznám takový případ a ani jsem o takovém případu neslyšel. Pokud se ale v prostředí pohybujete a máte opačné zkušenosti, dejte vědět.

Skuteční vlastníci používají nominee mj. právě z toho důvodu, aby jejich vlastnictví nebylo vidět a mohli např. před finančním úřadem tvrdit, že s daným majetkem nemají vůbec nic společného. V některých případech jde dokonce o tak okatou záležitost, že se skuteční vlastníci nerozpakují nazvat kyperskou společnost stejným jménem, jako je jejich tuzemská firma.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

6. 6. 2012 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

Stát si z našich výdělků bere docela dost. A nikdo nezaručí, že nebude chtít víc. Naopak, že bude chtít víc, je spíš ta pravděpodobnější varianta. A nejsou tak vzdálené časy, kdy chtěl... celý článek

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

15. 2. 2012 | Jan Müller | 29 komentářů

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

Je čas vzít pytel a běžet do banky vybírat úspory? Bude jim pod polštářem líp? Nebo je zatím máte nechat na účtu být a klidně spát? Je jedna banka lepší než dvě banky? Na otázky čtenářů... celý článek

Kam schováváte své peníze? V oblibě jsou i velmi bizarní skrýše

30. 9. 2010 | Andrej Rády | 9 komentářů

Kam schováváte své peníze? V oblibě jsou i velmi bizarní skrýše

Peníze vládnou světem. A věděly to už naše babičky, když schovávaly vkladní knížky mezi světovou literaturu a peníze zašívaly do matrací. Fantazii se však meze nekladou, a tak už se... celý článek

Jak se na dovolené vyhnout okradení

15. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se na dovolené vyhnout okradení

Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak si ohlídat kapsy, věci v hotelu či kempu nebo auto, ať už dny volna strávíte doma, nebo v zahraničí. Podíváme se i na situaci, když by vás... celý článek

Cennosti v bezpečí

28. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Cennosti v bezpečí

Bojíte se zlodějů či jen chcete mít dobře uloženy důležité dokumenty? Zkuste navštívit pobočku vaší banky, možná tam pro vás mají řešení – bezpečnostní schránku.

Partners Financial Services