Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 6. 2012 | 2 komentáře
Přátelé, pracanti, daňoví poplatníci! Už je to tu, už se to blíží. Na dveře klepe Den daňové svobody, den, kdy konečně začneme pracovat a vydělávat sami na sebe. Všechno, co jste vydělali dosud, bylo určeno chřtánu státního Otesánka. Poslední týden, kdy ho sytíme, právě začíná.
Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

Samozřejmě je to trochu zjednodušené. V životě vyděláváte na stát a na sebe jaksi najednou, nejsou žádné dvě skutečné hromádky označené a ERÁR. Kdyby ale byly, podle chytrých hlav bychom – prostřednictvím přímých i nepřímých daní včetně daní, které se daň nejmenují – na tu s nápisem erár přestali letos sypat 9. června. A do konce roku už bychom pak hrabali jen na hromádku vlastní.

Dlužno podotknout, že chytré hlavy z Liberálního institutu, které tradičně v Česku Den daňové svobody počítají, odvedly letos dobrou práci. Jeho datum totiž vychází na sobotu, takže ho můžeme oslavovat bez obav, že bychom vydělávání do vlastních tobolek začínali oslabeni kocovinou.

O fousek dřív než loni

Očima ekonoma Pavla Kohouta: Jsme byrokratická velmoc

Pavel Kohout

Co říká na vládní daňové veletoče posledního roku ekonom Pavel Kohout? „Zvyšování daní je chyba v situaci, kdy jsou veřejné výdaje jako cedník. Máme obrovský prostor pro šetření v administrativě a ve veřejném sektoru. Patříme mezi byrokratické supervelmoci. Počet pracovníků v průmyslu a ve stavebnictví během let 1993–2009 poklesl o 26,2 procent. Naopak počet zaměstnanců veřejné správy a sociálního zabezpečení vzrostl ve stejné době o 69,6 procent (nepočítám vojáky a učitele, jejichž počet poklesl).“

Ačkoli nám vládne pravice, žádná jiná vláda v historii České republiky ještě tak rychle nezvyšovala daně:

Ovšem žádná jiná vláda také tak zarputile nehlásala nutnost škrtů, natož aby je provádaěla. I tyto snahy vlády mají podíl na tom, že letosm máem Den daňové svobody dřív než v předešlých třech letech. Oproti loňsku jsme si polepšili o pět dní. „Posun Dne daňové svobody směrem k Novému roku je jednoznačně pozitivní, neboť značí menší apetit vládních institucí utrácet prostředky daňových poplatníků vzhledem k hrubému domácímu produktu v naší zemi. V České republice je ale stále mnoho prostoru pro reálné systémové zeštíhlování státní správy, které je nutné odlišovat od úprav výdajových položek prostřednictvím účetních triků," uvedl k tomu analytik Liberálního institutu Aleš Rod. Za posledních dvanáct let se ovšem pohybujeme stále zhruba na téže úrovni. Jsou na světě civilizované země s daňovým zatížením o tolik nižším, že Den daňové svobody slaví i o měsíc dřív, rozdíly v řádu dní jsou z tohoto pohledu spíš zanedbatelné.

Liberální institut vychází při svých propočtech z kalkulace Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Aplikuje metodu, která pracuje s odhadem poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Den daňové svobody podle Liberálního institutu

Den daňové svobody: Liberální institut

Zdroj: libinst.cz 

Jiný úhel pohledu… a výpočtu

Ne všichni ovšem s výpočtem Liberálního institutu souhlasí. Například společnost Patria Finance využívá vlastní metodiku a její výsledky se liší. Na stát podle ní budeme pracovat o deset dní déle – až do příštího úterka. Oproti loňsku jsme si podle firmy Patria Finance navíc rozhodně nepolepšili. „Podle námi používané metodiky, která k výpočtu dne daňové svobody používá poměr celkové daňové zátěže a čistého národního důchodu, vychází v letošním roce datum dne daňové svobody na 19. června, tedy o čtyři dny později než loni. Důvodem je především zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty, které zvýšilo daňovou kvótu z 34,7 na 35,1 procenta hrubého domácího produktu," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Den daňové svobody podle Patria Finance

Den daňové svobody: Patria finance

 Zdroj: ČTK

Pochybnosti o tom, že jsme si oproti loňsku polepšili, jakož i o propočtu Liberálního institutu, už vyjádřil i známý kritik zvyšování daní a státních dluhů – ekonom a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Podle dat OECD, z nichž měl Liberální institut vycházet, činil loni podíl výdajů vládního sektoru na HDP 43,5 procenta a letos má činit 43,3 procenta. Loni jsme měli 365 dnů, takže 43,5 procenta vyšlo na 159. den v roce, což byl 8. červen. Letos máme 366 dnů v roce, takže 43,3 procenta vychází též na 159. den v roce, což je 7. června. Určitě se tedy nedá říct, že by se Den daňové svobody za rok přiblížil o pět dní, nanejvýš o den, a to jen díky přestupnému roku. Ani těmto údajům ale nevěřím,“ píše Mach na svém blogu. OECD má podle něj jen taková data, která jí pošle ministerstvo financí. A ještě zastaralá.

Jak jsou na tom v cizině?

Nemáme píšťalku, abychom dělali rozhodčí. Nicméně budeme nadále vycházet především z údajů Liberálního institutu – hlavně proto, že stejnou metodiku používají i jinde, takže můžeme porovnávat s cizinou. Kdo by nechtěl vědět, komu se žije líp, komu hůř a kdo se na výdaje svého státu nejvíc nadře. Pracovat skoro půl roku jen na „erár“ sice žádná velká sláva není, ale pořád se můžeme konejšit tím, že aspoň o kousek větší část roku vyděláváme sami na sebe. V tom se ostatně výsledky Liberálního institutu i Patria Finance shodnou. Co mají říkat takoví Dánové, kteří letos daňovou svobodu oslaví až 12. srpna? Ze všech sledovaných zemí dopadli vůbec nejhůř. Druhá příčka odzadu připadla Francouzům, kteří si na svou daňovou svobodu počkají do 24. července. O týden dříve, 13. července, mohou začít slavit Švédové.

Anketa

Ale upřímně – jak moc odpovídá to, co dostanete od státu, penězům, které jste mu museli odevzdat?

Jako první si letos opět své „povinnosti“ vůči státu splnili občané Jižní Koreje. Australané přestali vydělávat na státní útraty 4. května, Švýcaři o dva dny později.

Na čem vlastně záleží?

Dmete se pýchou, že jsme na tom líp než Švédové i Francouzi? Jak se to vezme. OECD má k dispozici také celou řadu jiných údajů. Je sice hezké, že výdaje za „erár“ máme splacené dřív. Ale pokud jde o životní úroveň člověka s průměrnou mzdou, jsme na tom o poznání hůř. Na záda ještě Švédům ani Francouzům ani zdaleka nedýcháme. Když přepočteme průměrnou mzdu v dané zemi na paritu kupní síly, vyjde nám pro Švédsko údaj 38 161, pro Francii 36 068 a pro Dánsko dokonce 44 439. Na „chudáka“ Čecha připadá jen 19 061. Vyplývá to z loňské analýzy OECD. Ukazuje se tedy, že daňová svoboda rozhodně není všechno. No řekněte, kdo z vás by neměnil se Švédem?

Ono totiž zdaleka nezáleží jen na tom, kolik stát vybere, ale především na tom, co se s vybraným obnosem udělá. Kolik spolkne „byrokracie pro byrokracii“, kolik se ztratí, kolik prošustruje, kolik rozkrade a kolik rozdá v krabicích všeho druhu.

Kam jdou vaše daně? Ukáže vám to interaktivní grafika na Peníze.cz!

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Odhadovat, kdy se dopracujeme k daňové svobodě napřesrok, si netroufáme – opatrní jsou ostatně v předpovědích i ekonomové. O tom, že by státnímu molochu neuškodila dieta, ovšem pochyb není. Jakou byste mu naordinovali vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik?... celý článek

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

12. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 48 komentářů

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

Koalice vydržela, vláda přežije. Možná až do roku 2014. Nefunkční manželství se udržují kvůli dětem. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných tu zůstává kvůli „nezbytným reformám“ a „nutným... celý článek

Očima expertů: Jak zefektivnit český daňový systém?

6. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Jak zefektivnit český daňový systém?

Daně v České republice jsou vysoké, a především – nepřehledné. Jak upravit daňový systém, aby byl spokojený stát i daňový poplatník? Zeptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Pavla Sobíška,... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Den daňové svobody bude letos dřív, stát nás přesto přijde draho

27. 5. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Den daňové svobody bude letos dřív, stát nás přesto přijde draho

Podle Liberálního institutu letos robotujeme na stát o tři dny méně než loni. Den daňové svobody, kdy máme pomyslně vyděláno na daně a začínáme pracovat pro sebe, připadá na 15. června.... celý článek

Partners Financial Services