Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 13. 4. 2012 | 13 komentářů
Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát
Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik? Máte to spočítané: na Peníze.cz.

Užuž se schylovalo k tomu, aby to bylo poslední kolo, které spolu tahle skvadra sehraje, předčasné volby se zdály být na spadnutí. Nakonec je ale všechno jinak. Ještě před pár dny si vzájemně drželi nože u krku, v úterý se ale dohodli, že půjdou v čele naší země ruku v ruce dál. Vláda se navíc rozhodla poslat do každé domácnosti balíček. Nadílku ovšem nečekejte. Spíš pořádné nadělení. Jde o balíček opatření, která nás – jak jinak – vyjdou draho. Bude se ještě víc danit a ještě víc šetřit. Přečtěte si jak.

Na co se uplatňuje vyšší a na co nižší sazba DPH

Základní (vyšší) sazba DPH se uplatňuje na naprostou většinu zboží a služeb. Snížená sazba pak na teplo, chlad, potraviny, zvířata, rostliny, léky, knihy, vstupenky nebo třeba zdravotnické pomůcky. A ze služeb dále například na rozvod vody, odvoz komunálního odpadu, hromadnou dopravu, ubytovací služby, úklidové služby v domácnostech, pečovatelské služby, služby fitcenter nebo pohřebních ústavů.

Daně, kam se podíváš

Žádná pravicová vláda neměla ve sněmovně takovou přesilu jako ta Nečasova a žádná pravicová vláda ještě tak zběsile nezvyšovala daně. Předvolební sliby odvál čas, dnes je hlavním tahákem Nečasova kabinetu zvyšování DPH. Politiky to nestojí žádné velké koumání, jednodušší způsob, jak napumpovat do státní kasy peníze, neexistuje. DPH se nikdo nevyhne, nikdo ji neobejde. Pro občany jsou navíc nepřímé daně stravitelnější, neznamenají totiž bezprostřední snižování platu – „jen“ se zkrátka všechno prodraží.

Aktuální sazby DPH dělají čtrnáct a dvacet procent. Koalice se už loni dohodla, že v roce 2013 se DPH sjednotí na 17,5 procentech. Podle čerstvé dohody mají ale před sjednocením obě sazby na tři roky o vzrůst jeden procentní bod – čili na 15 a 21 procent. Co konkrétně to pro vaše peněženky znamená? Pokud nyní utratíte za potraviny měsíčně pět tisíc korun, příští rok to bude o čtyřicet korun víc. Jestli dáte za teplo každý měsíc dva tisíce, příští rok to bude o šestnáct korun víc. A tak bychom mohli pokračovat dál. V celkovém součtu si průměrná domácnost musí měsíčně nachystat navíc minimálně dvě stovky. Vůbec nejvíc by měly podražit dětské plenky a zdravotnické pomůcky – ty totiž pravděpodobně z vůle Evropské unie vypadnou ze snížené sazby DPH.

S kalkulačkou od Peníze.cz budete mít okamžitou představu, co zvýšení DPH udělá s cenou různého zboží. Plánujete koupi automobilu? Pak vás rozdíl v dani bude určitě zajímat a radši se vydáte pro auto ještě poslední den v roce, než abyste v roce novém platili třeba o deset tisíc vyšší daň
Pravda, auto nekupujete každý den a na housce se růst daně tolik nepozná. Pokud ale sledujete svoje rodinné výdaje, můžete schválně vyzkoušet, co udělá zvýšení DPH s vaší měsíční útratou... 

Jak ovlivní zvýšení DPH váš rodinný rozpočet?

Divoké manévry se nevyhnou ani dani z příjmů. Od roku 2014 už nebudeme odvádět daň ze superhrubé mzdy, ale opět ze mzdy hrubé, jak tomu bylo před nástupem vlády Mirka Topolánka. Do státní kasy z naší hrubé mzdy poputuje celých dvacet procent. Premiér Nečas rád zdůrazňuje, že to bude reálně méně než dosud. Kupodivu už nedodává, že naše výplatní pásky přesto čeká pořádný sešup – od roku 2014 totiž vzrostou odvody na zdravotním pojištění. Lidé s průměrným platem tak budou ve výsledku o další pětistovku měsíčně lehčí.

Zchudnou bohatí i důchodci

Ještě nedávno to bylo pro pravicové strany tabu, dnes je to realita: víc zkasírováni budou i bohatí. Kdo bere víc než čtyřnásobek průměrné mzdy (aktuálně bezmála sto tisíc), bude z částky přesahující tento limit muset do společného měšce navrch odvádět „solidární příspěvek“ ve výši sedmi procent. Opatření by prý ale mělo platit také jen tři roky.

Dalším bičem na bohaté má být zrušení stropu pro platbu zdravotního pojištění. Dnes tvoří maximální roční vyměřovací základ pro výpočet pojistného 1,8 milionu korun a maximální měsíční záloha dělá 20 361 korun. Na vyšší částky se už nebere zřetel, to se však od příštího roku změní. Na majetnější skupinu obyvatel je cílen také starší záměr ministra Kalouska zvýšit daně z nemovitostí na „dobrých adresách“.

A aby vláda ukázala, že platí „padni, komu padni“, vedle boháčů si na tři léta pohorší také důchodci. Nyní se důchody pravidelně zvyšují o inflaci a třetinu průměrné mzdy. Od příštího roku se budou zvyšovat pouze o třetinu inflace a třetinu nárůstu průměrné mzdy. Jedinou útěchou pro seniory je, že jim důchody nebudou zmraženy úplně, jak prosazoval ministr financí Kalousek.

Horší zprávou je, že si důchodci už nebudou moci z daně z příjmů ze svých přivýdělků odečítat základní daňovou slevu na poplatníka, která dělá 24 840 korun. Vracíme se tak do stavu z roku 2007.

Živnostníci přijdou o výhody

Co říká na daňové manévry ekonom Pavel Kohout?

Pavel Kohout

„Zvyšování daní je chyba v situaci, kdy jsou veřejné výdaje jako cedník. Máme obrovský prostor pro šetření v administrativě a ve veřejném sektoru. Patříme mezi byrokratické supervelmoci. Počet pracovníků v průmyslu a ve stavebnictví během let 1993–2009 poklesl o 26,2 procent. Naopak počet zaměstnanců veřejné správy a sociálního zabezpečení vzrostl ve stejné době o 69,6 procent (nepočítám vojáky a učitele, jejichž počet poklesl).“

Velké emoce budil Kalouskův záměr snížit výdajové paušály pro živnostníky, nakonec ale zůstanou nezměněné. Přesto ani živnostníky natažená lačná ruka státního molochu neminula. Pokud budou využívat daňové paušály, musí se od příštího roku rozloučit s některými daňovými úlevami – zejména se slevou a bonusem na dítě a slevou na vyživovaného partnera. Na rozdíl od důchodců ale nepřijdou o možnost uplatnit základní slevu na poplatníka. Zůstanou jim i slevy pro tělesně postižené.

Pokud vykonáváte více druhů činností a u některých paušály využíváte a u jiných ne, budete mít nárok na daňové úlevy v případě, že součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než polovina součtu základů daně bez odečtu paušálních výdajů. Paušály ve výši třiceti a čtyřiceti procent budou moci nově využívat jen podnikatelé, jejichž roční příjmy nepřekročí dva miliony korun.

Posvítit si chce vláda i na firmy sídlící v daňových rájích – zvýší jim daň z patnácti na pětatřicet procent.

Zemědělci i vinaři bijí na poplach

Udělejme si malé mezishrnutí – vedle zdražení DPH, které postihne všechny bez rozdílu, vláda namíchla bohaté, důchodce i živnostníky. A není jí to dost. Zuří také zemědělci a vinaři. Obě skupiny už se šikují k veřejným protestům. Zemědělcům se dnes vrací část spotřební daně z nafty, kterou využili na zemědělskou produkci. Od roku 2013 nejspíš budou mít s touto daňovou úlevou utrum. A protože si zemědělci i prodejci potravin potrpí na prevenci, rádi myslí a zdražují dopředu, snadno odhadneme, co to pro nás bude znamenat. Dřív než první traktor s „dražší“ naftou vyjede do pole, budeme si za každou (ještě nezoranou) bramboru připlácet. A stejně tak si připlatíme za každý doušek vína. Na každý litr chce totiž vláda zavést novou desetikorunovou spotřební daň. Pokud se tedy chystáte zahánět chmury z vládních reforem nad sklenkou lahodného moku, nabažte se ho, dokud je čas. Příští rok si sáhnete hlouběji do kapsy. Ministrovi Kalouskovi totiž vadí, že se u nás konzumují hlavně nekvalitní vína z dovozu. Místo toho by rád podpořil české pivovarníky. „Největší spotřeba alkoholu není u těch, kteří si hodlají pochutnat na dobrém vínu, ale u těch co hledají, jak si tu opici pořídit za co nejmenší cenu,“ nechal se slyšet ministr. Premiér Nečas doplnil, že vláda bude hledat řešení, které by ochránilo malé tuzemské vinaře.

Dražší bude vedle vína také řezaný tabák – jeho zdanění stoupne na roveň cigaret.

Zdraží i bydlení

Větší sumu si musíme do budoucna vyčlenit i na bydlení. Kromě zvýšené DPH se do něj totiž promítnou také další daně. Statisíce domácností, které mají kotel na uhlí či na plyn, pocítí dopady takzvané uhlíkové daně, jejíž zavedení chystá Evropská unie. Platit by měla začít v roce 2014. Podle odhadů si české rodiny za topení připlatí desítky až stovky korun měsíčně – podle (ne)ekologičnosti paliva.

Anketa

Z které novinky vás bude nejvíc bolet hlava?

Lidé s nízkými příjmy se navíc budou muset rozloučit s jednou z dávek v hmotné nouzi – doplatkem na bydlení. Vláda ho chce zrušit. Jeho výše je dnes stanovena tak, aby rodině po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstalo dost peněz na základní živobytí. Rodinám s nízkými příjmy však zůstane příspěvek na bydlení.

Dráže nás vyjde, i když budeme chtít své „bydlení“ prodat. Daň z převodu nemovitosti se zvýší ze tří na čtyři procenta. Když prodáte byt či dům za tři miliony, připadne tak státu místo dnešních devadesáti tisíc rovných sto dvacet tisíc.

Zadarmo nebude ani studium

Školné vláda do roku 2014 zavést nestihne, vymyslela ale náhradní řešení. Od začátku akademického roku 2012/2013 budou vysokoškoláci platit při nástupu do nového semestru zápisné. Jeho výše by se mohla pohybovat kolem tří nebo čtyř tisíc. Otázkou zatím zůstává, zda budou zápisné platit pouze noví studenti, nebo jestli nová povinnost dopadne i na ty stávající.

Jako náplast zůstává porodné

Začínáte podléhat splínu? Vláda to nejspíš očekávala, a tak se rozhodla být ke svému lidu vstřícná a šlechetným gestem mu ponechala aspoň porodné, nad kterým se ještě nedávno vznášela hrozba zrušení. Zní to velmi pěkně, ale nejásejte příliš – stejně jako dosud budou mít nárok na porodné pouze rodiny s minimálními příjmy, které nepřekračují 2,4násobek životního minima, a pouze u prvního dítěte. Loni stát na porodném vyplatil 300 milionů korun.

A k čemu že nám má být balíček škrtů a zdražování, který přistane v každé domácnosti, dobrý? Příští rok prý podle vládních propočtů do státní kasy přinese 57 miliard, napřesrok dokonce 98 miliard. Máte radost?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2012 10:45, Jana Maxová

Začnu citátem W. Churchilla , který docela dobře vystihuje situaci
" zajistit prosperitu zvyšováním daní to je jako sám sebe zvednou v kýblu ". Řekla bych, že je to velmi výstižné. Důkazem je spotřebitelská turistika již dnes a nákup PHM v zahraničí všemy kteří přes naše území pouze projíždějí.
Někdy se opravdu domnívám, že za vším je úmysl a ne zrovna dobrý poškodit tento stát a jeho občany.
Místo aby byla ekonomika nastartována vyšší spotřebou tak prostě bude zabržděna.
Navíc s ohledem na to, že zvýšené DPH budou platit i státní instituce ( policie, vezeňská služba apod.) tak bude nutné z rozpočtu tyto náklady
uhradit.Takže i z tohoto pohledu se jedná o kontraproduktivní jednání.
Možným řešením by bylo důsledně vybírat daně. A samozřejmě vyšetřit veškeré kauzy, které poškodily jak stát tak jeho občany a viníky odsoudit k náhradě škody.
Nazvučení českého předsednictví 750 000 000 Kč
Open CARD 1 000 000 000 Kč
Zelená Praha 250 000 000 Kč
Bezdrátová Praha (WiFi-Praha) 150 000 000 Kč
Arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč
Aféra Český dům 100 000 000 Kč
Diag Human 2 000 000 000 Kč
Aktuální kauzy staveb tunelů v Praze 10 000 000 000 Kč
Podpora na fotovoltaické elektrárny 900 000 000 000 Kč

Částky jsou zaokrouhlené a uvedené 0 nejsou omyl. .Je tu samozřejmě mnoho dalších ale to by se sem snad ani nevešlo.Otázka je kdo byl a nebo bude někdy odsouzen k náhradě škody. Jana

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2012 7:30, T

Konečně se začne šetřit ! Dobře už bylo, žilo se na dluh !!!

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

13. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia... celý článek

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

12. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 48 komentářů

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

Koalice vydržela, vláda přežije. Možná až do roku 2014. Nefunkční manželství se udržují kvůli dětem. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných tu zůstává kvůli „nezbytným reformám“ a „nutným... celý článek

Daňové přiznání jinak: Petr Frisch představuje Daňový automat

25. 3. 2012 | Pavel Kohout | 3 komentáře

Daňové přiznání jinak: Petr Frisch představuje Daňový automat

Daňový automat je společný internetový projekt poradenské společnosti Mazars a ekonoma Pavla Kohouta z Partners Financial Services. Jde o internetový poradenský systém nejen pro OSVČ... celý článek

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

11. 3. 2011 | Petr Šafránek | 12 komentářů

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

Osudí se točí, publikum tají dech, osudí se zastavuje. Jeden z koaličních kouzelníků si vysouká rukáv a šátrá v losovacím bubnu: Dámy a pánové, nová sazba DPH bude – chvilka napětí... celý článek

Partners Financial Services