Vláda schválila zdanění hazardu, platit začne v lednu

Tereza Mynářová | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 8. 2011
Vláda schválila zdanění hazardu, platit začne v lednu
Česká vláda poprvé v historii schválila zdanění hazardu. Přispívat do státní pokladny by měly herní společnosti od 1. ledna 2012. Nový zákon je součástí daňové reformy.

Provozovatelé loterií budou muset státu nově odvést pětinu rozdílu mezi penězi, které získají od sázkařů a které vyplatí na výhrách.

Spočítáme-li novou daň na případu skupiny Sazka, kde v roce 2010 činily vklady 7,3 miliardy Kč a vyplacené výhry 3,6 miliardy Kč, bude dvacetiprocentní daň představovat 720 milionů Kč.

Předseda Věcí veřejných Radek John minulý týden uvedl, že na daních z hazardu by mohlo do státní pokladny ročně přitéct až 7 miliard Kč.

Herní firmy toto rozhodnutí nijak zásadně nepřekvapilo. Jak zástupci jednotlivých společností uvedli, na podobné zpřísnění se dlouhodobě připravovali.

Na druhou stranu zaznívá kritika, že se o dané problematice vedou diskuse již tolik let, že bylo jen velmi těžko odhadnutelné, kdy se zdanění hazardu skutečně stane součástí legislativy.

Zákon vytlačí české společnosti

Zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta je nicméně přesvědčený, že tento zákon nahraje zahraničním sázkovým kancelářím, kterých se daňové dopady nijak nedotknou a které tak získají volný prostor k vytlačení české konkurence.

„Tato forma zdanění loterijních společností je zcela likvidační, povede k odchodu seriózních společností do zahraničí a nástupu šedé ekonomiky,“ říká Valenta pro Aktuálně.cz a pokračuje: „Stovky lidí přijdou o práci. Nejvíc na to doplatí neziskové organizace a sportovní kluby, které už dnes nemají žádné peníze a tímto krokem je nebudou mít vůbec.“

Tisková mluvčí skupiny Sazka Lenka Angelika Tichá na adresu nového zákona pouze uvedla, že zavedení daně zatíží podniky z hlediska cash flow a sníží zisk pro akcionáře.

„Ať dopadne schvalování v parlamentu jakkoliv, vnímáme tuto záležitost primárně jako problém nového majitele společnosti, nikoliv insolvenčního správce,“ doplňuje Tichá.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

5. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

Česká republika je ráj hazardu. Na kasino či hernu narazíte takřka na každém kroku. Na to, co je hlavní příčinou tohoto stavu a jak hazard efektivně regulovat, jsme se zeptali Tomia... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

23. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

Poslanci schválili novelu loterijního zákona. Když projde přes Senát a prezidenta, budou o veškerém hazardu na svém území rozhodovat obce, které ostatně po jeho omezení volaly. Nově... celý článek

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

22. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

Hra na nových hracích videoterminálech je skoro stejně návyková jako alkohol. Jejich provozování povoluje ministerstvo financí i v místech, kde obce zakázaly klasické hrací automaty.... celý článek

Partners Financial Services