Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Hra | 13. 6. 2011 | 10 komentářů
Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!
Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než ministr financí!

Co všechno dostáváme od státu? Policii, která nám pomáhá a taky nás chrání, hasiče, záchranku, něco ze zdravotnictví (a něco ze zdravotnictví zas ne), silnice bez děr a silnice s dírami, rozhlas se sedmadvaceti písničkami Heleny Vondráčkové denně, Českou televizi s Četnickými humoreskami, arbitráž s Diag Human, správu sociálního zabezpečení, do které nalijeme na důchody třikrát víc peněz, než pak na důchodech dostaneme, prokurátory a soudce. A muzea a divadla a...

Není toho málo, že? Však na to taky pěkně přispíváme.

Zhruba polovina naší práce je povinná robota na všechny tyhle vymoženosti – ať už o ně stojíme, ať už je využíváme, nebo ne.

Den daňové svobody

Abychom si to dobře dokázali představit, vymyslely chytré hlavy den daňové svobody: představte si, že od začátku roku napřed vyděláváte jen pro stát, na daně a povinné odvody. A datum, kdy jsou výdaje státu pokryté a vy můžete konečně pracovat a vydělávat „na sebe“ se jmenuje den daňové svobody.

Způsoby jeho výpočtu bývají různé, výsledky jsou však obdobné. V Česku tak letos můžeme slavit den daňové svobody třikrát. Pro stát nejpříznivější výpočet je ten, který zveřejnilo Centrum pro studium demokracie a kultury a CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, stanoví den daňové svobody na desátý červen. Podle výpočtů společnosti Patria Finance je dnem daňové svobody 20. červen.

Anketa

Váš oblíbený loupežník?

A přesně uprostřed je výpočet Liberálního institutu: podle něj připadá den daňové svobody na 15. červen. Na serveru Peníze.cz se přikláníme právě k tomuto datu, a to nejen kvůli tomu, že je to zlatá střední cesta.

Nejsme na tom v Česku zdaleka nejhůř – například v Dánsku se na stát vydělává půl roku a měsíc! Jenže popravdě – jaká je kvalita servisu, který od státu dostávají Dánové, a jak kvalitní servis máme my?

Nandejte to ministrovi

Tým Peníze.cz pro vás přichystal jednoduchou hru, ve které si můžete vyzkoušet tu nejhezčí z rolí ministra financí Kalouska: sbírání peněz. Jakmile se někde objeví peníze či peněženka, jděte po nich. Dokážete za 165 dní vybrat od nebohých občanů dostatek peněz na chod státu? Nebo budete dokonce lepší než Kalousek? Nebo zklamete na plné čáře a budete muset přemýšlet, jestli prodat spíš Karlštejn, nebo baletky z Národního divadla, aby stát nepřišel na buben?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2011 11:28, franta

Nemám nic proti reformám, ale pokud chci kázat vodu nemůžu pít víno. Rozhazování státních peněz za předražené armádní zakázky (Kalousek je s tím též spojený), rozprodávání státního majetku pod cenou (bez jediného důsledného vyšetření) a už nemluvě o zvýhodňování skupiny státních zaměstnanců (výsluhy). Nejvíce mě dostalo, jak byli politici překvapeni snížením platů (vlivem zdanění náhrad). Tam ani neví o čem hlasují. Mimochodem poslední dobou mě připadá, že se v těch jejich osočování vyzná jen mimozemšťan. Takový lidé nemůžou mít důvěry.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2011 17:02, Slávka

Pokud se budeme dívat na pana Kalouska,jako na výběrčího daní,pak si vede excelentně.Pokud se chceme dopídit významu slova - reforma- (podle mne = významná vnitřní změna),pak je to naprosto nevhodně užívané slovo.Žádná změna se nekoná. Stát funguje podle všech starých pravidel,mění si zákony a pravidla ze dne na den,pobírá se v parlamentu a senátu mzda za špatně nebo vůbec nevykonanou práci,nadužívají se další požitky ve formě různých mimořádných příplatků,využívá se v plné míře dotací stravy a nápojů v parlamentě,státní zakázky jsou stále neprůhledné,kauzy úplatků nedořešené a politicky ochraňované,ministerstva markantně nezeštíhlela,stejně tak státní správa,právo stále platí jen pro někoho,stále se neřeší dlouhodobě nezaměstnaní, zdanění hazardu a prostituce....
Kriminalita roste,věznice nestačí(komunistům stačily).Kolaps vězeňství nenastal díky tisícům odsouzenců,kteří do výkonu trestu nenastoupí,kde je radikální důchodová reforma změna zdravotnictví,farmacie,školstv í..Místokonstruktivní práce jen vzájemné napadání a boj o koryta.
Slovo reforma je zneužíváno pro zvyšování daní,poplatků utopické úvahy,kdy do důchodu( za 50 let bude všechno úplně jinak),vyhrožování a zastrašování lidí možným krachem rozpočtu (samotnými původci).A lide dělný makej,mlč,plať,ještě jsme se své moci nenabažili,ještě nemáme dost.Pan Kalousek tiše a cíleně v pozadí sprádá své sítě.

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Den daňové svobody bude letos dřív, stát nás přesto přijde draho

27. 5. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Den daňové svobody bude letos dřív, stát nás přesto přijde draho

Podle Liberálního institutu letos robotujeme na stát o tři dny méně než loni. Den daňové svobody, kdy máme pomyslně vyděláno na daně a začínáme pracovat pro sebe, připadá na 15. června.... celý článek

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

15. 3. 2011 | Veronika Najmanová | 10 komentářů

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

Kdo pracuje, je po zásluze potrestán daněmi. Kdo daně neplatí, je potrestán. Kdo je platí pozdě, je rovněž potrestán. A to není všechno, potrestáni můžete být i za „nesplnění povinností... celý článek

Partners Financial Services