Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory

Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory
Všechno špatně! Zpátky na stromy, začněme znovu! Podobný závěr je nejspíš přehnaný, odbory však označují chystané reformy za „zákeřné“ a chystají kvůli nim v sobotu 21. května v Praze s některými občanskými iniciativami velkou demonstraci. Mají ale odbory jasnou představu, jak reformy udělat jinak?

Otevřete oči – než vám je vláda zatlačí! Chystané reformy jsou zákeřné! Podobnými slovy lákají představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na sobotní demonstraci proti chystaným vládním reformám. Některá vyjádření mají spíše politický charakter. Podívejme se raději na to, co odborům vadí na daňové reformě a co navrhují.

„Státní rozpočet letos prochází velmi podivným vývojem. Příjmy jsou nižší, výdaje zatím naopak rostou více, než se očekává,“ řekl včera na tiskové konferenci vedoucí oddělení makroekonomických analýz a prognóz ČMKOS Martin Fassmann. Rozpočtové příjmy za první čtyři měsíce roku jsou prý proti předpokladům o deset miliard nižší, k čemuž přispěl hlavně propad výnosů u daně z přidané hodnoty. Jediná „daň“, kterou se daří vybírat, je pojistné. Rozpočtový deficit již dosáhl poloviny výše stanovené pro celý rok.

Zaměstnavatelé a OSVČ versus zaměstnanci?

Oči na stopkách...

... dnem i nocí. Analýzy, komentáře, kalkulačky:

Chystaná reforma má přitom podle Fassmanna posílit roli daní, které se neplatí, a oslabit ty, které jsou hrazeny. Podle jeho analýzy plánovaná reforma daní sníží příjmy státního rozpočtu nejméně o dalších 20 miliard. Daňové zatížení firem má klesnout o 31 miliard korun a u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) o sedm miliard korun, zato zaměstnanci podle něj mají na daních a odvodech odvést o 15 miliard korun ročně více. O dvě procenta jim má totiž vzrůst platba na zdravotní pojištění (u zaměstnavatelů o stejné procento klesne), k tomu je třeba přičíst další ztráty, zejména zdanění benefitů.

Na chystané podobě daňové reformy by vydělali i zaměstnanci s velmi vysokými příjmy. Za dalšího vítěze označil Fassmann penzijní fondy, které kromě snížení daní získají na rozšíření byznysu při důchodové reformě v rámci opt-outu (vyvedení části peněz ze státního penzijního systému do soukromého) 21 miliard korun ročně.

Rozdíly mezi daněmi z příjmů u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných by se tak prohloubily, zatímco příjmy veřejných financí klesly. Pro zaměstnavatele je pak stále zajímavější tzv. švarcsystém, tedy zaměstnávání lidí, kteří pracují na živnostenský list jako OSVČ. Fassmann není proti podpoře podnikání, podporu švarcsystému ale pokládá za okrádání všech lidí, a je tedy podle něj třeba přijmout systémová opatření, aby se zaměstnavatelům ani zaměstnancům nevyplácel. Svou představu o těchto opatřeních však neuvedl.

Propojeno!

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?
Ptáme se na Peníze.cz i vás v dnešním článku z rubriky Co si o tom myslíte.

V Česku činí podle jeho slov podíl OSVČ na celkovém počtu zaměstnaných 20 %, zatímco ve srovnatelných zemích 10 %. Asi polovina z nich tedy možná podniká nedobrovolně. Hlavně proto, že jinak neseženou místo. Fassmann se však přitom nezajímá o druhou stranu rovnice: když OSVČ odvádí málo na sociální pojištění, má i nižší důchod. Odevzdá méně, ale méně také čerpá. 

Chybí audit na příjmové straně veřejných rozpočtů?

Na webu ČMKOS najdete kritiku chystané daňové reformy, nikoliv ale návrh, jak ji řešit. Jak ale řekl Fassmann serveru Peníze.cz, před rozhodnutím, jak upravit jednotlivé daňové sazby, by byla nutná „nulová etapa daňové reformy“, jejímž cílem by bylo posoudit, zda daně platí všichni, kdo mají. Návrh daňové reformy podle něj vůbec nehovoří o boji proti daňovým únikům.

Fassmann upozorňuje i na společný návrh podnikatelů a odborů pro vládu Jana Fischera, aby byl proveden audit na příjmové straně veřejných rozpočtů a posouzena každá daňová sleva a úleva veřejných rozpočtů.

Teprve pak je podle něj možné hovořit o tom, jaké daně (přímé či nepřímé) mají plnit veřejné rozpočty, zda mají vzrůst majetkové daně atd. Za „monstrózní a neuchopitelnou“ označil vzhledem k řadě slev a výjimek daň z příjmu právnických osob.

Zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas však jednoznačně odmítá tvrzení, že vláda, respektive ministerstvo financí s daňovými úniky nebojuje. Miroslav Kalousek je prý první ministr financí, kterému se podařilo dojednat smlouvy o výměně informací s takzvanými daňovými ráji, prosadil navíc několik „opatření v rámci DPH“.

Další detaily k tomuto tématu, včetně informací o vzniku specializovaného finančního úřadu pro velké poplatníky, budou podle Haase zveřejněny na dnešní tiskové konferenci.

Za audit či inventuru daňových výjimek pak podle zástupce ministerstva lze považovat návrh reformy přímých daní zveřejněný letos v březnu.

Dohoda? Asi spíše protesty

Osud vlády – a tedy i reforem – je stále nejistý. A je otázka, zda se v tomto případě podaří dosáhnout konsensu. Odbory nedávno opustily jednání tripartity (vláda, odbory, zaměstnavatelé) s odůvodněním, že jim vláda nenaslouchá a staví je před hotovou věc.

Nyní tedy odboráři chystají na sobotu 21. května „poslední varování před razantnějšími akcemi“.

Co je tripartita

Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) je iniciativní a dohadovací orgán vlády ČR složený ze zástupců vlády, odborových organizací (za zaměstnance) a zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (za zaměstnavatele). Jeho předsednictvo tvoří předseda RHSD (premiér vlády), zástupce odborových svazů a zástupce zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Výhrady mají odbory jak k reformám, tak k přístupu vlády. Tvrdí – a to bylo jedním z důvodů pro zmiňovaný odchod z tripartity, že jsou často stavěni před hotovou věc. Také tento pátek se má podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové na jednání tripartity jednat o záležitostech, které již vláda ve středu schválila.

Odejdou tedy odbory z tripartity znovu? „Dohodli jsme s odbory pokračování jednání, proto to nečekáváme. Jsou to naši důležití partneři a i v našem zájmu je nacházet s nimi společnou řeč,“ řekl pro server Peníze.cz Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, člena tripartity.

Anketa

Měla by vláda vzhledem k chystaným protestům odborářů změnit obsah reforem?

K otázce, zda vláda tripartitě nepředkládá již schválené materiály, se vyjádřil diplomaticky: „Pro nás je podstatné, abychom se nemuseli donekonečna vracet k jednotlivým tématům. Budeme se proto snažit je diskutovat, ale i uzavírat. Od vlády očekáváme, že budou předkládané materiály ucelenější a budou mít jasné závěry. Považujeme také za zcela nezbytné, že se nejprve dohodneme na tripartitě a pak teprve budou materiály projednávány ve vládě.

Bude se tedy v pátek na tripartitě jednat, nebo už se odboráři plně soustředí na svou sobotní akci?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2011 8:24, eďa

A na nočníku si už byl ?

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2011 7:58, eďa

Jsou to kašpárci prahnoucí po boji, vyzbrojené klacky proti tankům, hořekující, že nemají vůdce, který by je pořádně nažavil do boje, ale současně připouštějí, že by ho hned zradili.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

22. 4. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Odbory práskly dveřmi! Čekají nás kvůli reformám lidové bouře?

Kritika vládních reforem zleva i zprava vyvrcholila tím, že odbory opustily jednání tripartity. Po předchozích vyjádřeních odborářů na adresu vlády to není zvlášť překvapivé. I představitelé... celý článek

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

31. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová kalkulačka pro OSVČ: když nevyděláte aspoň 350 tisíc ročně, budete po reformě daní ještě chudší!

Ministr financí tvrdí, že živnostníci na daňové reformě vydělají. Nespletl se náhodou? Podle nás jich řada naopak prodělá: ti nejchudší. A co vy? – naše kalkulačka vám ukáže, kolik... celý článek

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji... celý článek

Partners Financial Services