Navržená reforma: trest za odpovědnost

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 19. 3. 2011 | 3 komentáře
Navržená reforma: trest za odpovědnost
Vláda, která měla být vládou rozpočtové odpovědnosti, a tedy zejména vládou snižování výdajů, se změnila ve vládu zvyšování daní a rostoucího přerozdělování. Ještě horší ale je, že se stala vládou, trestající odpovědné a úspěšné.

Představená reforma je ambiciózní snahou odstranit řadu výjimek, z nichž některé měly zmizet z daňových pravidel už dávno. Bohužel ale při představení chybělo vysvětlení, proč zrovna tyto výjimky mají zmizet, zatímco jiné (a často s mnohem vyšším dopadem na výběr daní) v systému zůstávají. Ale věřme tomu, že ve finální podobě návrhu se tyto věci vysvětlí a počet výjimek navržených na zrušení ještě naroste, neboť ministr financí zatím proti sobě nechtěl poštvat všechny lobby najednou. Konečná podoba novely daňových zákonů bude mimo jiné totiž velmi viditelným přehledem moci jednotlivých lobbistických skupin a jejich schopnosti zachovat získané výhody.

Bohužel problematická je podoba navržené daňové reformy svým filozofickým základem – trestá totiž odpovědné, kteří se sami starají o svou budoucnost, a úspěšné, kteří něčeho dosáhli a na které by měla být jejich zem pyšná. Posledních zhruba osm let se také mluví o tom, že by se česká ekonomika měla více zaměřit na obory s přidanou hodnotou a podporovat tak místo montoven automobilů podniky, které přinášejí inovace, zaměřují se na vědu či výzkum a zajímavé služby. Navržená daňová reforma ale vysílá přesně opačný signál, protože lidem s nízkými příjmy pár desítek korun měsíčně ušetří, ale lidem s nadprůměrnými příjmy, tedy zaměstnancům, kteří přinášejí nové myšlenky a vytvářejí větší hodnotu, naopak stovky až tisíce korun měsíčně z kapsy vytáhne.

Nadnárodní firmy, které by chtěly v České republice vybudovat svá výzkumná centra, poradenské firmy, které by si z Prahy chtěly udělat svou středoevropskou základnu, IT firmy sázející na chytré české programátory – ti všichni si budou muset poradit s tím, že kvůli daňové reformě jejich nejcennějším lidem klesnou příjmy. Nebo spíše firmám narostou výdaje, protože budou muset svým klíčovým odborníkům tento výpadek kompenzovat.

Zvláštní také je, že se pravicová vláda rozhodla daňovou reformou trestat ty, kteří se odpovědně starají o vlastní osud a nechtějí být závislí na státu. Jak jinak si vysvětlit třeba zrušení odpočtu úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření? Vždyť člověk, který si pořídí vlastnické bydlení, výrazně zvyšuje své majetkové zajištění na rozdíl od těch, kteří svůj příjem průběžně utrácejí za spotřebu, nemluvě o tom, že po splacení hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření lidem výrazně klesnou výdaje, neboť nemusí platit nájem v pronajaté nemovitosti. Snížení výdajů je přitom stejně funkční možností zabezpečení životního standardu v důchodu jako navýšení příjmů z našetřených peněz, vláda ale bez jakékoliv analýzy postavila jednu variantu zabezpečení důstojného stáří nad jinou.

Vedle přínosu pro jednotlivce má navíc podpora vlastnického bydlení také pozitivní dopady na celou ekonomiku, protože podporuje bytovou výstavbu. Pokud vláda uznala, že podpora stavebního spoření má zajímavý multiplikační efekt a že je tedy rozumné podporovat spoření občanů, na základě jakých analýz rozhodla, že se nevyplatí podporovat bytovou výstavbu?

Nebo bychom neměli klást tak naivní otázky a vzpomenout na oblíbený citát, že politika je uměním možného – a že tedy navržená reforma svědčí pouze o tom, co ministerstvo financí vnímá jako nejlépe průchodné návrhy bez ohledu na jejich dopady na českou ekonomiku a na předvolební sliby?

Psáno pro Hospodářské noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji... celý článek

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

15. 3. 2011 | Veronika Najmanová | 10 komentářů

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

Kdo pracuje, je po zásluze potrestán daněmi. Kdo daně neplatí, je potrestán. Kdo je platí pozdě, je rovněž potrestán. A to není všechno, potrestáni můžete být i za „nesplnění povinností... celý článek

Proč nemá vláda ráda své voliče?

15. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 27 komentářů

Proč nemá vláda ráda své voliče?

Pokud by byl někdo natolik masochistický, že by se vrátil k volebním programům vládní koalice, našel by v nich zejména slova o snižování výdajů či o efektivním využití státního majetku... celý článek

Partners Financial Services