Nové daně znamenají více práce

Jan Pekař | rubrika: Daně | 21. 9. 2007 | 11 komentářů
Nové daně znamenají více práce
Senátem prošla reforma veřejných financí, která radikálně změní výplatní pásky čtyř milionů zaměstnanců. Na změny se musí rychle připravit i účetní či firmy vyvíjející účetní software.

Češi si od prvního ledna budou muset zvykat na nové výplatní pásky. Nejspíš je na první pohled potěší vyšší hrubá, resp. superhrubá mzda. Zarazí je ovšem podstatně vyšší odvody státu, než jaké jsou zvyklí vidět dnes. Do superhrubé mzdy se započítá i sociální a zdravotní pojištění, které za zaměstnance platí firma. Další změny, které přináší reforma veřejných financí, která prošla ve středu Senátem, motají hlavu účetním a vývojářům účetního software.

"Důsledky pro administrativu budou značné. Účetnictví pro nás bude složitější," domnívá se Pavel Fojtík, účetní a daňový poradce a majitel společnosti Arx Účetnictví. "Odhaduji, že s účetnictvím budeme mít o čtvrtinu až třetinu více práce. Bude to i složité vysvětlovat lidem, účetní pásky budou složitější."

I když některé účtárny uvádějí na výplatní pásce částku sociální a zdravotního pojištění, které platí za zaměstnance zaměstnavatel, tedy část tzv. superhrubé mzdy, už dnes, pro většinu zaměstnanců bude superhrubá mzda novinkou. Lidem bude zpočátku nutné vysvětlit, proč se jim daní i sociální a zdravotní pojištění, včetně části odváděné zaměstnavatelem, když je to fakticky daň. Zaměstnanci si rovněž budou moci hůře srovnat absolutní výši všech odvodů a čistou mzdu po 1. lednu se stavem před reformou.

Konečné dopady změny daňového základu na výpočty mezd, daní a sociálního a zdravotního pojištění ještě nyní nelze přesněji zhodnotit. K přijatému zákonu chybějí vyhlášky, prováděcí předpisy a metodické pokyny, které upřesní některé hraniční hodnoty, např. minimální mzdu pro OSVČ, postupy výpočtů, způsob vykazování či způsoby zaokrouhlování.

Výrobci účetního software nicméně už na nových programech pracují a slibují, že vše zvládnou včas a bez zvýšení ceny pro své zákazníky. "Naši analytici daňové změny pečlivě zkoumají. Pravidelná aktualizace software pro příští rok bude určitě rozsáhlejší, ale do jaké míry, to ještě nevíme," říká obchodní ředitelka jedné z velkých softwarových společností, která si nepřála být jmenována.

"Už připravujeme zapracování všech schválených legislativních změn do našeho ekonomického systému. Změna výpočtů odvodů ze superhrubé mzdy nepředstavuje pro vývojový tým katastrofální změnu. Pro uživatele našeho programu bude přechod na novou legislativu jednoduchý a rozhodně nedojde ke zkomplikování programu ani výplatních pásek pro zaměstnance." říká Petr Klička, ředitel společnosti Stormware.

Kromě změny daňového základu se mění i celá řada dalších parametrů, které se mezd nějakým způsobem týkají. Jde třeba o hranice násobku životního minima pro přiznání dětských přídavků, mění se daňové úlevy zaměstnavatelů pro příspěvky na důchodové připojištění a životní pojištění.

Dodavatelé softwaru zpravidla ani neplánují změny v cenících či doplatky za zvýšené úsilí při aktualizaci programů. "Nepočítáme s jakoukoli formou zdražování našich produktů nebo služeb v souvislosti s novou legislativou nebo dokonce nabízením ‚nových' či ‚mimořádných' aktualizací. Vše spolehlivě pokrývá naše služba pro aktualizace, žádné zvýšené náklady se konat nebudou," ujišťuje Tomáš Bobek, marketingový manažer společnosti Cígler Software. "Samozřejmě také rozšíříme nabídku školení a posílíme linky technické podpory. To vše nás bude něco stát, ale jsme na to připraveni," dodává.

Jak se daňová reforma promítne do vaší práce či příjmů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2007 13:44, Hanibal

To odváděli církvi ne feudálovi.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2007 8:33, Pavel

Jo, celková daňová zátěž sedláka v 17. století (při započítání roboty) prý byla asi 90 až 95 %,. Ono až 250 dnů roboty do roka zadarmo a s použitím vlastních nástrojů, to je docela slušná daň.

Nicméně, možná to zase až tak žhavé nebylo. Podle dobových záznamů například svoz dvaceti klád z lesa trval několik měsíců, takže se ti sedláci v robotě nepřetrhli.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

28. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Pastelkovné a další sociální dávky pro děti

Letos naposledy se bude rozdávat štědrá dávka předchozí vlády tzv. pastelkovné ve výši 1000 korun. Na tento příspěvek, který je určen výhradně na nákup školních pomůcek pro prvňáky,... celý článek

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní... celý článek

Partners Financial Services