Sláva a pád fondu Amaranth: plus 26 procent za 8 měsíců

Antonín Bouček | rubrika: Investiční produkty | 20. 2. 2007
Sláva a pád fondu Amaranth: plus 26 procent za 8 měsíců
Harry Arora, který Briana Huntera do Amaranth Advisors přijal, začínal mít tohoto nekontrolovatelného Kanaďana až až. A protože Hunter pro Amaranth získal miliardu dolarů, bylo jasné, který z nich loď opustí. Hunter povýšil a Amarant vydělal nejvíce ve své historii. Pak ovšem přišel šok a s ním také nejhorší měsíční propad v životě fondu. Přesto Hunterova pozice ještě posílila a jeho 8členný tým (v porovnání s 420 zaměstnanci Amaranth) získal do správy 56 % portfolia.

Počátkem roku 2006 alokoval Maounis pod Hunterovu správu 1 miliardu dolarů (profil, názory), na které Kanaďan během měsíce vydělal 300 miliónů dolarů. V tu dobu toho Harry Arora, bývalý trader Enronu a šéf energetického tradingu Amaranth Advisors, začínal mít už dost. Velikost Hunterovy pozice, obtížnost kontroly jeho obchodů v tisíce mil vzdáleném Calgary (viz minulý díl) a faktická Kanaďanova nezávislost mu nedělaly dobře. Tradeři žijí z volatility a jako takoví jsou zvyklí na velké sázky. Podle Arorova názoru však byla Hunterova pozice příliš veliká k rizikovosti trhu, na kterém působil. A tak Arora zašel za Nickem Maounisem, šéfem Amaranth Advisors a nejspíš mu dal na vybranou: buď Hunter, anebo on.


Hunterova pozice sílí

Jenže jakkoliv byl Arora úspěšný a zkušený trader, byl to Hunter, který Amaranthu vydělal miliardu dolarů. Zima 2005/2006 byla neobyčejně tuhá a Hunterova pozice vysoce profitabilní. Takoví lidé se nevyhazují.
Arora rezignoval a po odchodu z Amaranthu založil v březnu 2006 společnost ARCIM Advisors, která od 1. července 2006 začala spravovat komoditní hedge fond. Hunter byl povýšen (stal se jedním z šéfů na Arorově pozici) a rozsah prostředků pod jeho správou zvýšen na úkor ostatních traderů.

Hunter utrácí vydělané dolary
Někdy v té době začal Hunter utrácet v roce 2005 vydělaný bonus. Třetina prostředků zůstala na 3 roky investovaná v Amaranthu, zbytek byl jeho. Jednoho dne šokoval své sousedy v pick-upy a dodávkami vybaveném předměstí Calgary, když před domem zaparkoval Ferrari. Jako druhé auto si pořídil Bentley Arnage, protože na zimních silnicích lépe jezdí. V prestižní čtvrti Rocky View západně od Calgary na jednohektarovém pozemku, který Hunter koupil v roce 2004, stouply náklady stavebních prací na novém traderově domu na 3 milióny dolarů.


Bentley Arnage

V dubnu Amaranth vydělal 13 %, nejvíc ve své historii, téměř vše na Hunterových obchodech. Za první 4 měsíce byl fond v plusu 26 % čili 1,8 miliard dolarů, v době, kdy ostatní hedge fondy s více strategiemi vydělaly "jen" 5,3 %, americké akcie 3,30 % a dluhopisy ztratily 1,78 %.

V květnu přišel šok. S neobvykle teplým počasím se ceny ropy a zemního plynu propadly a s nimi i Hunterova pozice. Amaranth ztratil jednu miliardu a Amaranth International 10,53 % za jediný měsíc, nejhorší měsíční propad v historii fondu.


Fat tails aneb příliš časté mimořádné příhody

Nízká volatilita Amaranthu zmizela s přechodem z konvertibilní arbitráže do více investičních strategií. Roční annualizovaná volatilita Amaranth International byla v květnu 2006 už 9,1 %, a místo dluhopisů srovnatelná spíše s akciovými indexy. Přesto by se však ztráta -10,53 % přihodit neměla. Pokud by měly měsíční výsledky Amaranthu normální rozdělení, ležela by květnová ztráta ve vzdálenosti 4násobku směrodatné odchylky. Pravděpodobnost, že se přihodí, by tak byla 0,0031 %. Jinými slovy, za normálních okolností se měla stát jednou za 32 709 měsíců čili necelých 2 726 let.

Problémem finančních trhů však je, že rozdělení jejich výsledků není zcela normální a mimořádné příhody se stávají častěji, než by se stávat měly. Statisticky se tomuto jevu říká "fat tails" (těžké konce). Jeho výsledkem jsou paniky, krachy a neuvěřitelná zbohatnutí, které by se nikdy neměly stát, leč v praxi se přesto staly.

Investujete-li (stejně jako hedge fondy) prostřednictvím krátkých prodejů, s úvěrovou pákou anebo prostřednictvím derivátů (které jsou zadlužené už svojí podstatou), ztrácí vaše výsledky normální rozdělení už samy od sebe. Krátké prodeje (spekulace na pokles ceny aktiva) mají limitovaný zisk, ale neomezenou ztrátu.

U investic s dluhovou pákou (včetně derivátů) musíte z výnosů nejprve uhradit náklady financování. Čim více jste zadluženi, tím větší náklady financování musíte uhradit. Násobíte nejen možné zisky, ale i ztráty. A ztráty potenciálně více než své zisky. Půjde-li trh výrazně proti vám, můžete obdržet tzv. "margin call", tj. upozornění vašeho brokera, abyste dodali jistinu k úhradě svých ztrát. Nemáte-li další peníze (což se stalo Long Term Capital Managementu v roce 1998), ocitnete se rázem v problémech. Bez ohledu na to, zda byla vaše sázka správná anebo ne.
A zkombinujete-li své zadlužení či krátké pozice se statistickým "fat tails" jevem, mohou se dít věci, nad kterými zůstává rozum stát.


Spread 2006 - vývoj spreadu v roce mezi dodávkou zemního plynu v březnu a dubnu 2007 prvních 8 měsíců roku 2006. Všimněte si, že spread roste, zatímco zemní plyn klesá. Ještě v půli srpna se tak Hunterův obchod mohl jevit jako relativně bezpečný.


Co dál?

Maounis se sešel s Hunterem a Robem Jonesem, riskmanažerem Amaranthu, aby probrali další postup. Jones prosazoval snížení rizika a prodej části Hunterových pozic. Amaranth měl 420 zaměstnanců v Greenwich, Houstonu, Londýně, Singapuru a Kanadě, 8členný tým pod Hunterovým vedením však spravoval 50 % investovaných prostředků. To ano, argumentoval nejspíš Hunter, ale těchto 8 lidí také tvořilo většinu zisků. Přes květnovou ztrátu byl fond přes 13 % v zisku, především díky Hunterově týmu. Ostatní strategie negenerovaly téměř nic.

Celosvětové investice v hedge fondech se v té době pohybovaly mezi 1,2 až 2 bilióny dolarů v deseti tisících fondech. Oproti roku 2000 se tedy objem prostředků a počet fondů nejméně zdvouapůlnásobil. Masivní příliv investic vedl k razantnímu poklesu investičních příležitostí a zvýšení efektivnosti finančních trhů. Kreditní úrokové spready, akciová volatilita i dlouhodobé dluhopisové výnosy se držely poblíž historických minim. Příliš mnoho psů honilo příliš málo zajíců. Pro hedge fondy to byl tuhý život.

Hunter stále věřil v růst jím oblíbeného spreadu. Aby ukryl před zbylým trhem velikost své pozice, rozprostřel dlouhé březnové a krátké dubnové pozice až do roku 2012. Co jednou spadlo, půjde zase nahoru. A pak tu byl onen hurikánový faktor.
Na konci května Klotzbach a Gray totiž potvrdili pro rok 2006 už jednou publikovaná čísla: 17 velkých bouří, 9 hurikánů, pět z toho kategorie 3 a výše, s 81% pravděpodobností nejméně jeden z nich zasáhne USA. Predikce agentury NOAA vypadala podobně. Zdálo se jisté, že s hurikány půjde cena zemního plynu vzhůru.

Maounis rozhodl šalamounsky. Hunter měl nyní konzultovat své pozice s ním a riskmanažerem Jonesem. Ostatní tradeři dostali příkaz omezit své pozice a generovat cash. Hunterův podíl se tak ještě zvýšil, v červnu dosáhl 56 % portfolia. Generoval však 78 % fondových zisků, červnový 6procentní zisk šel čistě na jeho konto.
Od června do srpna fond v energiích vydělal 1,35 miliardy dolarů. Na konci srpna byl Amaranth International v zisku 26,84 % při 9,4% annualizované volatilitě. Aktiva pod správou Amaranth Advisors dosáhla 9,2 miliard dolarů, což bylo více, než měl například Sorosův legendární fond Quantum.
Pak ale přišlo září a rázem bylo všechno jinak.

Co bylo dál? Dozvíte se příště...

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Víte, co přinesla loňská hurikánová sezóna? A jak se to odrazilo ve výsledcích fondu Amaranth? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sláva a pád fondu Amaranth: Hunter nakupuje zemní plyn a začíná se formovat Katrina

13. 2. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: Hunter nakupuje zemní plyn a začíná se formovat Katrina

Problémem obchodu se zemním plynem je stálá nerovnováha mezi poptávkou a nabídkou. Cena zemního plynu je velmi volatilní a velmi sezónní. Jeho 40% roční volatilita znamená, že při očekávaném... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

8. 2. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

Začátek roku 2005 nestál za nic. Jediné, co Amaranthu vynášelo, byly energetické investice. Komoditní hedge fond Amaranth Energy & Commodities Fund měl v květnu 2005 už pořádně vyšlápnuto... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: jak se šplhá k vrcholu

30. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: jak se šplhá k vrcholu

Pád akciových trhů v letech 2000–2003 a marné úsilí Fedu tento pokles zastavit snižováním úrokových sazeb znělo portfoliomanažerům hedge fondu Amaranth jako rajská hudba. Na investory... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: Nick Maounis a Amaranth Advisors

17. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: Nick Maounis a Amaranth Advisors

31. srpna 1999 oznámil největší penzijní fond světa CalPERS, že 11 miliard dolarů ze svého 150miliardového portfolia přesune do "hybridních" investic, včetně hedge fondů. Investoři... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic

11. 1. 2007 | Antonín Bouček

Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic

Kolik peněz byste byli ochotni vsadit na to, že v březnu bude větší zima než v dubnu? Čtyři a půl miliardy dolarů? A pokud byste tolik peněz vsadili, dokážete si představit, že vás... celý článek

Partners Financial Services