Texas aneb hodně ropy, nízké daně a levné nemovitosti

Texas aneb hodně ropy, nízké daně a levné nemovitosti
Zdálo by se, že chladnoucí trh nemovitostí a vyšší ceny energií ekonomice země ublíží. Třeba v případě Texasu tomu ale tak není. Tomuto druhému nejlidnatějšímu státu USA se totiž daří velice dobře. Jak je to možné? Podívejme se, jak si vede stát, kde se těží ropa, nevybírá se žádná daň z příjmu a nepočítá se každý akr země.

Texas je se svými téměř 23 milióny obyvatel druhým nejlidnatějším státem USA (po Kalifornii) a druhý největší co do rozlohy (po Aljašce). Kdybychom Texas posuzovali jako samostatný stát, podle propočtů úřadu "Kontrolora národních účtů" (Comptroller of Public Accounts) by se stal v roce 2005 desátou největší ekonomikou světa. V porovnání s ostatními státy USA je po stránce mohutnosti svého hospodářství 3. největší, po Kalifornii a New Yorku.

Texasu se daří velice dobře. Loni se mu povedlo vytvořit největší počet pracovních míst od roku 1998, a to, v čistých číslech, 293 000. Tříprocentní růst), kterým tato místa přibývala, překonal průměr USA o polovinu. Letošní odhady jsou ještě optimističtější. Pokud se naplní, bude to znamenat, že ekonomika Texasu poroste rychleji než ekonomika USA jako celku, která již navíc podle různých ukazatelů zpomaluje. Toto (podle slov FEDu) udržitelnější tempo má částečně na svědomí chladnoucí trh nemovitostí, zvyšování úrokových měr a rostoucí ceny energií. Jak se dočtete dále, právě tyto dva faktory, pomalejší trh s rezidenčním bydlením a vyšší ceny energií, by naopak mohly hrát Texasu do karet.

Důvodů, proč by tento stát mohl překonat rychlost ekonomiky federace, je hned několik. Postupně se na ně podívejme.


High-tech oborům se v Texasu daří

Stát je domovem třech ze sedmi největších amerických aerolinek (American Airlines, Continental Airlines, Southwest Airlines). Tyto společnosti sice silně pocítily dopad teroristických útoků z 11. září 2001 a stále ještě se spíš učí znovu "doletět až k ziskovým výšinám", než že by se topily v penězích. Ale letecká přeprava zdražuje, z čehož ekonomika státu profituje, třeba vyšší zaměstnaností v odvětví letecké přepravy. Její podíl na celkové zaměstnanosti je významný, např. jen American Arlines zaměstnávají srovnatelný počet lidí jako zaměstnávají všechny těžební společnosti v aglomeraci Dallas/Forth Worth dohromady.

Texas je po Kalifornii druhým největším zaměstnavatelem v high-tech oborech. Dvojka a čtyřka, co do počtu obyvatel státu, tedy město Dallas a hlavní město Austin (jinak také mekka společností vyvíjejících počítačové hry a počítačového průmyslu vůbec), si opravdu na nezájem high-tech firem nemohou stěžovat. Kdo by neznal společnosti jako je Dell Computers (profil, názory) či Texas Instruments (profil, názory).
Nejnovějším korporátním "přistěhovalcem" do Austinu je jihokorejský gigant Samsung Electronics, který zde právě staví továrnu na výrobu paměťových čipů. Do příštího roku prý zaměstná 800 lidí s průměrnou mzdou 60 000 dolarů ročně (pro srovnání, průměrná mzda v USA se pohybuje kolem 36 000 dolarů ročně).

Ropa, dostatečná poptávka a ochota utrácet

Neopomenutelnou část ekonomiky Texasu tvoří ropný průmysl. Přiznejme si, že většině z nás se při vyslovení slova "Dallas" spíš vybaví jméno seriálového naftového magnáta J. R. Ewinga, než třeba jméno J. F. Kennedyho, prezidenta USA, na kterého byl v Dallasu spáchán atentát. Ropa prostě k Texasu patří. Nenaleznete ji ale ani tak v Dallasu, ten se zaměřuje spíše na high-tech (viz výše). Ropným průmyslem ale nepochybně žije třeba Houston, největší texaské město. Surovou ropu je cítit na mnohých místech státu, Texas je prostě ropou napuštěn.
Když začala cena ropy po letech opět růst, ropné společnosti se bály přijímat nové pracovníky. V současné době, kdy cena za barel přesahuje 70 USD, někdy také 75 USD, zaměstnanost na ropných nalezištích opět stoupla. Nyní je v Texasu otevřeno 730 vrtných věží, jejich počet poprvé od poloviny 80. let převýšil 700.

Také hurikán Katrina, ač se to na první pohled nemusí zdát, ekonomice pomohl (Katrina, na rozdíl od následné Rity, území Texasu nezasáhla). Desítky tisíc lidí před Katrinou utekly ze státu Louisiana do sousedního Texasu, který jim nabídl velkorysou pomocnou ruku. "Hurikánoví uprchlíci" pak dobročinnost Texasu vrátili (a stále vrací, protože jich zde spousta zůstala) vlnou maloobchodních nákupů. Také nevytíženost bytů a domů v Dallasu a Houstonu byla rázem vyřešena.

Neopomeňme rovněž fakt, že Texas je ze všech států USA druhým největším výrobcem a že láká stále nové a nové továrny. San Antonio, texasská trojka co do počtu obyvatel, se např. v současné době stalo domovem nové výrobní haly společnosti Toyota Motor Corp (profil, názory). Ta zde na podzim začne vyrábět Tundra "pickup trucky", a to s pomocí 4 100 zaměstnanců.
Proč si Toyota vybrala právě Texas? O žádných daňových prázdninách pro společnost či dotacích na pracovní místa, která tak dobře známe z českého tisku, není slyšet. Důvod je zcela prozaický: "Chceme vyrábět pickup trucky uprostřed největšího trhu s těmito auty v zemi," nechali se slyšet představitelé společnosti.


Proč firmy láká právě Texas?

Toyota má svůj specifický důvod, proč se usadila v Texasu (Texasané mají v oblibě všechno velké až obrovské, proto mají rádi i trucky, které používají jako osobní auta; některé automobilky proto dokonce vyrábějí zvláštní sadu trucků jen pro Texas, tzv. Texas edition, ty jsou pak ještě větší než ty obvyklé - pozn. autorky). Obecně ale společnosti jako důvod pro přemístění se do Texasu či založení svého podniku zde uvádějí nízké životní náklady.

Texas nevybírá žádnou daň z příjmů, a to ani od fyzických osob ani od společností (korporátní daň, tedy daň ze zisku společností, nemají ze všech států USA pouze v Texasu, Nevadě, státu Washington a ve Wyomingu). V Texasu se na rozdíl od převážné většiny jiných států platí z příjmu jen daň do federálního rozpočtu. Výpadek příjmů je kompenzován vyšší daní z prodeje, tzv. sales tax (USA nemají DPH). Ta v Texasu činí základních 6,25 %, ale může se vyšplhat až k 8,25 % podle jednotlivých okresů a měst, které si mohou něco přirazit (ve většině států USA se základní sazba této daně pohybuje kolem 4-6 %). Texas se tak drží obecných ekonomických rad, že je lepší uvalit daň nepřímou než přímou. Tu přímou, tedy z daň příjmu, tak radši vůbec nevybírá. Řešení jednoduché a účinné.

Nejen daně ale také cena bydlení je pro spoustu lidí při jejich rozhodování, kde založit podnik nebo koupit domov, důležitá. Od března 2000 do března 2006 se v rámci nemovitostní bubliny ceny domů v Kalifornii a jiných pobřežních státech více než zdvojnásobily. V Texasu ovšem v té době vzrostly jen o 31 %. Medián cen rodinných domů v Texasu dosahuje hodnoty 139 000 USD, zatímco průměrná hodnota pro celé Spojené státy činí 217 000 dolarů.

Nízké životní náklady jsou dlouhodobou výhodou tohoto státu. Tempo růstu cen nemovitostí sice podle odhadů bude v Texasu rychlejší než v ostatních zemích federace, jen těžko se ale nůžky zavřou úplně. Na rozdíl od Kalifornie či severovýchodních států není Texas nucen stavět nové nemovitosti na omezené ploše, ceny proto nejsou tolik tlačeny nahoru. Ročně se kolem velkých měst staví tisíce relativně dostupných domů v rámci nových a nových suburbií, tj. satelitních komunit. Texas má totiž téměř neomezené množství využitelné země a populaci, které nevadí nasednout do svého velkého trucku a jet v něm každý den několik desítek mil za prací.

Co si myslíte o Texasu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2006 12:23, JirkaNeprihlaseny

Souhlas. Pěkný příklad, jak podporovat investice a podnikání. Po velkym domu netoužím, ale velký výběh je moje slabost. Nejlépe pár hekterů lesa. Jsou tam lesy?
Sem věděl, že nemají DPH, ale nevedě o daní z prodeje. Autorovi článku díky za info.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovenský tygr pod novým bičem zkrotne: reformy reforem

29. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Slovenský tygr pod novým bičem zkrotne: reformy reforem

Smer, strana odštěpená z bývalé Komunistické strany Slovenska, jinak také vítěz slovenských voleb, včera večer oznámila, že vytvoří vládu s extrémně pravicovou SNS radikála Jána Sloty... celý článek

Jak investují lidé s miliónem dolarů v kapse? Nechte se inspirovat

21. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Jak investují lidé s miliónem dolarů v kapse? Nechte se inspirovat

Po světě již chodí přes 8,7 miliónů superboháčů. Nejvíce jich žije v USA, ti noví se ale nejrychleji "klubou" v Jižní Koreji, Indii, Rusku a v jižní Africe. Podívejme se, jak světoví... celý článek

Znamenají daňové škrty vyšší příjmy pro státní rozpočet?

2. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Znamenají daňové škrty vyšší příjmy pro státní rozpočet?

Je den voleb, nechme tedy českou politickou scénu stranou a podívejme se na tu americkou. Právě třeba dohady na téma vyšších či nižších daní se řeší všude. "Nikdo nemůže upřímně věřit... celý článek

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

24. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

Banky ve střední a východní Evropě zažívají žně. Účty si zakládá víc a víc lidí a potenciál není zdaleka vyčerpán. Sice čím dál tím míň spoříme, objem osobních půjček za uplynulých... celý článek

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

18. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

Ze zemí Visegrádské čtyřky vyděláváme nejvíce. Na vrchol evropského žebříčku to ale máme hodně daleko. Vyděláme si totiž pouhých 13 % toho, co za stejnou práci dostanou Dánové. Jak... celý článek

Partners Financial Services