Daně: naposledy vybíráme z poradny

Daně: naposledy vybíráme z poradny
Do tohoto pátku musí mnozí z nás odevzdat daňové přiznání a odvést daň z příjmu. Času mnoho nezbývá, přesto se na nás stále valí nové a nové dotazy související s touto daňovou povinností. Většina z nich se týká i dalších poplatníků, naposledy tedy vybíráme to nejdůležitější z daňové poradny. Pokud ještě nemáte ve všem jasno, využijte příležitosti.

Jako poslední "ucelenou pomocnou ruku" pro vypořádání s daňovým přiznáním za rok 2005 jsme pro vás připravili článek Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!. V 10 srozumitelných krocích jsme vás jeho pomocí provedli letošním daňovým bludištěm, a to doslova od získání formuláře až po odeslání daňového přiznání a zaplacení dlužné daně.

Důležité daňové informace podle jednotlivých témat naleznete v našem Průvodci daňovými povinnostmi za rok 2005. Některé vaše konkrétní dotazy pak v článcích Daňová poradkyně odpovídá!, Daňová poradkyně odpovídá! II, Daňová poradkyně odpovídá! III., Z daňové poradny IV. a Daně: vybíráme z poradny V. 

Nové a nové dotazy ale stále do naší poradny přicházejí, podívejme se tedy naposledy na některé další, které jste položili.

Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Připravili jsme pro vás nový seriál, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005!

Mimo jiné zde naleznete interaktivní daňové formuláře včetně přehledů pro pojišťovny, nové sazby daně z příjmů fyzických osob, daňový kalendář a spoustu dalších informací o jednotlivých daních.

Společné zdanění manželů a sleva na dítě

Eda
Manžel OSVČ, manželka mateřská dovolená - platí pro oba při společném zdanění minimální základ daně, nebo jen u OSVČ?

Kateřina Havlíčková: Na ženu na mateřské se žádné minimum nevztahuje.

Alena
Lze použítt společné zdanění manželů, když manželka pobírá plný invalidní důchod, manžel je zaměstnán a mají jedno společně vyživované dítě? Lze odečíst u manželky plnou invaliditu a zároveň celou nezdanitelnou částku 38 040 Kč?

KH: Ano, společné zdanění je možné. Manželka může uplatnit odpočet na invaliditu a zároveň základní odpočet na poplatníka.

Lenka
Žiji s moji dcerou a s mými rodiči ve společné domácnosti. Já pobírám rodičovský příspěvek. Otec dcery má zdanitelné příjmy, ale nemůže uplatnit slevu na dani, protože nežijeme ve společné domácnosti. Může na moje dítě uplatnit slevu moje matka - babička dcery?

KH: Trefila jste se do zapeklité záležitosti, v níž naprosto není jasno, a to ani pracovníkům FÚ. Zákon hovoří o tom, že prarodiče mohou, pokud rodiče nemají příjmy. Nehovoří o případu, že rodič nežije s dítětem ve společné domácnosti. Přesto logicky by to mělo jít. Nemohu jinak než doporučit vám, abyste se domluvila přímo na vašem FÚ, protože oni budou ti, kdo vaší matce ten odpočet mohou uznat.

Odpočet úroků

Jiří:
Lze v případě společného zdanění použít úroky ze stavebního spořeni manželky jako odpočitatelnou položku i zpětně za předchozí roky?

KH: Odečíst můžete pouze úroky zaplacené v příslušném daňovém období - tedy v průběhu roku 2005. Ovšem nikoli ze spoření, ale z úvěru ze stavebního spoření.

Kanovská
Můžu u zaměstnavatele při mém ročním zúčtování uplatnit manželovy zaplacené úroky z úvěru na stavební spoření?

KH: Pokud jste společně vlastníky předmětu financování a společně i účastníky úvěrového případu, tak ano (při splnění dalších podmínek).

Pesek
Známý koupil bytový dům se čtyřmi byty, v jednom z bytů bydlí. Může uplatnit celé úroky z úvěru na koupi domu, nebo jen 1/4?

KH: Uplatnit úroky z úvěru lze pouze za poměrnou část soužící k vlastnímu bydlení. V tomto případě tedy 1/4.

Musím podat daňové přiznání?

Petra
Otec starobní důchodce /roční důchod vyšší než 38 040 Kč/ měl příležitostní příjem za rok 2005 15 000 Kč, musí podávat daňové přiznání?

KH: Jste na hranici :-) Do 15 000 Kč nemusí, nad tuto částku ano.

Petra:
Jestliže daň z příjmu je větší než 30 000 Kč, fyzická osoba platí pololetní zálohy. Při společném zdanění má povinnost platit i druhá fyzická osoba? Z čeho se vypočítají 40% daňové zálohy? Ze společné daňové povinnosti, nebo každý za sebe?

KH: Tohle se probírá už třetí měsíc pořád dokola. Není to vůbec jasné. Podle zákona se platí zálohy ze společného zdanění. Ministr financí slíbil, že to dá do pořádku, ale změnil jenom případ, kdy jeden z manželů nemá žádné příjmy. Zálohy se neplatí vůbec, pokud je příjem ze zaměstnání vyšší než ze SVČ. Pokud je to u vás naopak, zeptejte se vašeho správce daně, protože si v tomhle blázinci netroufám říct, co je skutečně správně.

Lenda
Přivydělávám si na dohodu o provedení práce. Za rok 2005 mám příjem cca 25 tis. Kč. Musím tento příjem danit?

KH: Příjem z dohody o provedení práce je daněn srážkovou daní - do 5.000 Kč měsíčně je to 15 %. Nemusíte tedy už podávat daňové přiznání.

Portugal
Před třemi lety jsem koupil stavební pozemek za účelem stavby svého rodinného domu. Situace se změnila a já bych tento pozemek nyní potřeboval prodat a získané peníze použít na koupi družstevního bytu. Moje otázka zní: bude po mně a v jaké výši finanční úřad požadovat daň z příjmu? Šlo by využít osvobození od daně podle analogie či smyslu zákona, že finanční prostředky budou použity na nákup bytu?

KH: Na pozemek toto ustanovení využít nelze. Daň z příjmu se vypočítává z příjmu za prodej po odpočtu výdajů - těmi je minimálně kupní cena, zaplacená daň z převodu nemovitosti, a další výdaje, související s uskutečněním prodeje (kromě výdajů na osobní potřeby).

Další problémy

Libor
Jsem zaměstnanec a souběžně i OSVČ. Jako OSVČ jsem v minulém roce neměl žádné příjmy a živnost jsem ukončil. Podávám daňové přiznání pro společné zdanění manželů. Musím vyplnit i přílohu č. 1, nebo stačí přiložit čestné prohlášení, že jsem jako OSVČ nedosáhl určitých příjmů, jak jsem to činil v předcházejících letech?

KH: Při ukončení živnosti jste povinen za rok, v němž jste živnost ukončil, podat daňové přiznání, ve kterém doúčtujete všechny závazky, pohledávky atd. Týká se to např. nedoplatků a přeplatků pojistného. Ukončení podnikání jste již FÚ nepochybně nahlásil - jinak by vám živnost ukončena nebyla.

Veselá
Podnikatel - invalidní důchodce přerušil činnost k 3. 1. 2005, obnovil 14. 10. 05. V daňovém přiznání za rok 2004 dodanil přeplatek soc. pojištění a doplatek zdrav. pojištění. Přeplatek ze sociálního pojištění byl nakonec větší, než uvedl v DP za rok 2004. Měl by za rok 2004 podat dodatečné DP, kde neuvede přeplatek SP a doplatek ZP - mělo by být zaúčtováno až v dubnu 2005 (k datu kdy byly přeplatky a doplatky vyrovnány)? A může si dát do daňově uznatelných nákladů fakturu za vedení daňové evidence za rok 2004, kterou zaplatil v dubnu 2005?

KH: Přeplatky a doplatky pojištění se započítávají vždy v roce, ve kterém byly zaplaceny či obdrženy. Není tedy třeba opravné přiznání. Fakturu za vedení daňové evidence si dát do nákladů může, také ve zdaňovacím období, kdy byla proplacena.

Co nás čeká v roce 2006?

Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Zvládnete letošní daně? Nebo máte nějaké další dotazy? Podělte se vaší zkušenost s výpočtem daňové povinnosti za 2005?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

24. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

Máme před sebou poslední víkend před "daňovým silvestrem 2005". Těm, kdo ho budou trávit nad daňovým přiznáním, nabízíme pomocnou ruku. Jednu z posledních. Provedeme vás letošním daňovým... celý článek

Daně: vybíráme z poradny V.

6. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daně: vybíráme z poradny V.

Co užitečného jsme pro vás dnes připravili z naší daňové poradny? Pro uplatnění výdajů paušálem je třeba vědět, o jakou živnost se jedná. Z dnešního článku tedy např. zjistíte, zda... celý článek

Z daňové poradny IV.

27. 2. 2006 | Kateřina Havlíčková

Z daňové poradny IV.

Již počtvrté vám nabízíme výtah toho nejdůležitějšího z naší daňové poradny. Tentokrát jsou odpovědi na vaše dotazy doplněny také obecným komentářem vysvětlujícím problematiku. Zaměříme... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá! III.

20. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková | 1 komentář

Daňová poradkyně odpovídá! III.

Jako již obvykle, i toto pondělí zavítáme pro článek do naší daňové poradny. Daňová expertka Jaroslava Voharčíková opět zodpověděla některé z vašich dotazů týkajících se daňových přiznání... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá! II.

13. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková

Daňová poradkyně odpovídá! II.

Vašich dotazů týkajících se daní z příjmů za rok 2005 přichází spousta. Podívejme se, jak na ně odpovídá daňová expertka Jaroslava Voharčíková. Přinášíme vám další soubor cenných informací,... celý článek

Partners Financial Services