Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné

Elektřina zdražila. Jít k levnějšímu dodavateli nebude snadné
Zdá se vám váš současný dodavatel elektřiny drahý? Můžete jej změnit. Že to však nebude tak jednoduché, a že se zdražování stejně nevyhnete, se dozvíte dále. Kromě elektřiny zdražuje i zemní plyn a další formy energie. Provoz domácnosti vás tak ročně může vyjít o stovky i tisíce Kč více než loni.

Od 1. ledna 2006 máte možnost sjednat si dodávku elektřiny u libovolného dodavatele. Proces liberalizace trhu s elektřinou, který začal v roce 2002, je totiž u konce. Pokud tohoto práva nevyužijete a zůstanete u současného dodavatele, pocítí zdražování nejcitelněji ti z vás, kteří bydlí na severní Moravě, a to o 13,3 %, nejméně pak ti bydlící ve středních Čechách, o 4,2 %. Zvýšení cen elektřiny se liší region od regionu, důvodem jsou hlavně rozdílné předchozí ceny v jednotlivých regionech, kdy například severomoravský region udával nejnižší ceny elektřiny. Dojde tedy ke sjednocení doposud regionálně odlišných poplatků za dopravu elektřiny na distribučních územích, více se o tom dozvíte dále. (Změny cen ve všech regionech najdete v tabulce.)

Jaký je rozdíl mezi distribucí a dodávkou elektřiny?
Distribuce elektřiny je zajištění její fyzické dopravy od výrobců do místa spotřeby každého zákazníka. Je regulována Energetickým regulačním úřadem, který stanovuje jak sazby distribuce, ve kterých může být elektřina distribuována, tak formou cenových rozhodnutí i ceny, které si za distribuci elektřiny může distributor účtovat.
Dodávka elektřiny je zajištění jejího nákupu od výrobce a její prodej ve vašem odběrném místě. Dodávku elektřiny pro vás zajišťuje dodavatel elektřiny, který ji prodává prostřednictvím produktů na dodávku elektřiny a stanovuje její ceny prostřednictvím ceníků dodávky elektřiny.
zdroj dat: E.ON

Dodavatel, nebo distributor?

Rozsah a kvalita služeb, stejně jako ceny za dodávku elektřiny reguloval dosud Energetický regulační úřad (ERÚ). Od ledna však došlo k rozdělení stávajících služeb, sloučených doposud pod dodávku elektřiny, na služby spojené s distribucí elektřiny, které budou nadále regulovány, a samotnou dodávku elektřiny, která se bude řídit tržními principy. Tímto se změní i účtování cen na faktuře. Ta bude nyní obsahovat:

  1. novou položku vztahující se k dodávce elektřiny (stálý měsíční plat a plat za spotřebu elektřiny v Kč/MWh, který si stanovuje každý dodavatel sám),
  2. novou položku vztahující se k distribuci elektřiny (stálý měsíční plat podle velikosti hlavního jističe, položku za distribuci elektřiny závislé od množství distribuované elektřiny v Kč/MWh, neboli poplatek za použití energetické sítě, který upravuje ERÚ a je vždy shodný pro jednotlivá distribuční území, tedy pro ČEZ, PRE, E.ON),
  3. další 3 položky za související služby distribuce uvedené opět v Kč/MWh. (pro přepočet na kWh, v nichž se elektřina udávala předtím, vydělte cenu 1 000).

Pokud jste například jihočeská domácnost, která dosud brala elektřinu od společnosti E.ON, a rozhodnete se  pro Pražskou energetickou společnost (PRE), bude muset podle tiskového mluvčího PRE Petra Holubce uzavřít dvě smlouvy, smlouvu o distribuci s E.ON a smlouvu o dodávkách elektřiny s PRE. Budete mít tedy dvě faktury, každou k jinému subjektu.

Dodavatelé elektřiny:
E.ON Energie: JČE, JME,
Pražská energetika: Praha, město Roztoky,
ČEZ Prodej: SČE, SME, STE, VČE, ZČE.
zdroj dat: www.tzb-info.cz

 V ČEZ vám však bude stačit pouze jedna smlouva. "Skupina ČEZ nabízí svým zákazníkům možnost uzavřít sdruženou smlouvu na dodávku elektřiny, na základě které zákazník platí celou částku za elektřinu obchodníkovi, který poté provede rozúčtování platby a úhradu regulovaného poplatku za distribuci vyřídí za zákazníka přímo s distributorem na daném území. Tato služba je bezplatná," dodává tisková  mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Nárůst cen dodávek elektřiny pro domácnosti v jednotlivých regionech (v %)
Praha 9,9
Střední Čechy 4,2
Severní Čechy 9,7
Západní Čechy 9,4
Jižní Čechy 9,5
Jižní Morava 9,5
Severní Morava 13,3
Východní Čechy 6,3
Zdroj dat: ERÚ

Kdy k novému dodavateli?

Dodavatele elektřiny však nemůžete změnit ihned, jakmile se k tomuto kroku rozhodnete, ale společnosti si udržují určitou výpovědní lhůtu, která je dána obchodními podmínkami. Například u ČEZ musíte čekat na změnu 3 měsíce, u PRE 30 dní. Podle Holubce to však platí jen pro smlouvy uzavřené po 1. září 2002, u starších smluv trvá výpovědní lhůta 6 měsíců, u smluv na dobu neurčitou musíte zůstat u PRE až do 30. září 2006, protože už pro vás nakoupila elektřinu na celý rok. Změnit dodavatele elektřiny můžete jednou za půl roku.

Výpověď smlouvy i žádost o zahájení odběru musí být písemná a podepsaná zákazníkem. Ve výpovědi musíte specifikovat přesný den, ke kterému chcete smlouvu ukončit a je také vhodné, abyste v žádosti o nový odběr uvedli stejný den. Vyhnete se tím problémům s možným odmontováním elektroměru distributorem. Nezapomínejte však, ze změnit můžete pouze dodavatele, distributor zůstává stejný. Rozsah distribučních sítí je totiž pevně stanoven a vzájemně se nepřekrývají, z tohoto důvodu není možné přejít k jinému distributorovi.

Zemní plyn se na dodavatele neptá

Společně se zdražováním elektřiny došlo od nového roku i ke zdražení zemního plynu, a to opět rozdílně podle regionů. Nejvíce si připlatí jihočeské domácnosti, nejméně pak domácnosti na východě Čech. Pro změny cen dodávek plynu v jednotlivých regionech se podívejte do tabulky. Nejste-li spokojeni se svým dodavatelem, máte zatím smůlu, ještě rok  si budete muset počkat, než se uvolní i trh s plynem.

Nárůst cen dodávek plynu pro domácnosti v jednotlivých regionech (v %)
Praha 4,96
Střední Čechy 2,97
Severní Čechy 7,27
Západní Čechy 3,01
Jižní Čechy 8,93
Jižní Morava 4,61
Severní Morava 5,77
Východní Čechy 2,65
Zdroj dat: ERÚ

Zdražování by však nemělo být tak znatelné jako v případě cen elektřiny. Nejhůře na tom budou ti z vás, kteří místo plynu používáte elektřinu, a to i k vytápění domu. Může tak ročně přijít o několik tisíc Kč. Pokud ale bydlíte v panelovém domě, kde vám například elektřina slouží převážně k provozu domácích spotřebičů a na vaření, nemusí se vaše roční náklady na elektřinu zvýšit ani o tisíc Kč, měsíčně utratíte navíc 70 až 80 Kč. Za plyn byste v tomto případě, tedy při jeho spotřebě na topení, ohřev vody a na vaření, dali zhruba o 300 Kč víc. V přílohách tiskové zprávy ERÚ o změnách cen elektřiny, zemního plynu a tepla v roce 2006, kterou najdete na tomto místě, můžete nahlédnout, jak se změní výdaje u vybraných domácností. Ti z vás, kteří odebírají mezi 1,89 a 9,45 MWh, tedy používáte-li plyn maximálně k vaření a ohřevu vody, můžou místo zdražování očekávat, že pár stovek ušetří.

Zeptali jsme se tiskových mluvčí plynárenských společností v některých regionech, o kolik víc zhruba zaplatí domácnost bydlící v jednogeneračním domě s roční spotřebou 2 500 m3 v případě, že plyn používá k vaření, ohřevu vody a na vytápění a v případě, že plynem pouze vaří (s roční spotřebou 80 m3). Odpovědi najdete v tabulce.







O kolik přibližně zaplatí domácnost navíc při spotřebě plynu na:
Vybraná plynárenská společnost vaření, ohřev vody a vytápění (roční spotřeba 2 500 m3) vaření (roční spotřeba 80 m3)
Jihomoravská plynárenská 1 443 Kč 50 Kč
Středočeská plynárenská 900 Kč 150 Kč
Jihočeská plynárenská 2 784 Kč 157 Kč
Severočeská plynárenská 2 230 Kč 89 Kč
Pražská plynárenská 1 567 Kč 81 Kč
Severomoravská plynárenská 1 905 Kč 30 Kč
Zdroj dat: plynárenské společnosti

Začnete-li topit například uhlím nebo dřevem, ani zde se nevyhnete zdražování, uhlí však nezvýší cenu o víc než 3 %. V porovnání s cenami zemního plynu a elektřiny jde však o zanedbatelné částky a topení těmito formami energií je několikrát levnější, avšak také mnohem neekologičtější. Za uhlí sice zaplatíte výrazně méně (podle společnosti pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWatt by mohla domácnost topit uhlím více jak dva roky, kdežto při použití elektřiny by za stejné peníze vytápěla pouze rok), ale nezapomínejte, že musíte vynášet popel, sami přikládat a mnohdy se v menších městech nebo na vesnicích večer nedá kvůli dýmu ani otevřít okno. Východiskem může být naučit se hospodárně zacházet s energií, nepřetápět byt, nebo třeba provést jeho zateplení. Přechod k jiným formám energie, než kterou jsme používali dosud, se zpravidla nevyplatí, protože je spojen s nemalými náklady na jejich pořízení.

Kromě těchto forem energie zdražilo i vodné a stočné. Podle odhadů vodohospodářských společností se cena zvýšila zhruba o 6 %, a to i přesto, že spotřeba vody domácnostmi klesá. Příčinou jsou zvyšující se fixní náklady spojené s údržbou a provozem zařízení. Například v Praze za vodné a stočné vydáte o 3,2 % více, v Brně o 4 %, v Ostravě o 5 %, v Hradci Králové o 2,4 % a v Přerově o 7,41 %.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Jak se vás dotkne zdražování energií? Přejdete na topení uhlím nebo dřevem? Nebo uvažujete o nových ekologických formách vytápění? Podělte se s námi

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2006 17:23, zk

Pri horeni se ze dreva uvolnuje uhlik, ktery se vaze s kyslikem na oxid uhlicity/uhelnaty. Pri rustu dreva dochazi k opacnemu procesu, kdy je uhlik opet vazan zpet z atmosfery - v tomto pripade do dreva. Nebo to tak neni? ;-)

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2006 8:11, Jarmila

Nejenom zemědělské produkce, ale taky částečně nezaměstnanosti. Hodí se to na menší vesnice a městečka, pro velká města to není tak přínosné. Pokud vím, tak kotelnu, spalující dřevo, zkouší v Trhových Svinech. Vytápí tím půl obce a na energiích za rok ušetřila obec asi 300.000,- Kč. V Jindřichovicích pod Smrkem mají podobné zkušenosti, pokud vím, tak tam tímto druhem topení trvale zaměstnávají 3-4 lidi a dalšími podobnými aktivitami prakticky odstranili nezaměstnanost.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

4. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

Významnými novinkami, které můžeme využít při účtování za rok 2005, jsou daňové zvýhodnění a společné zdanění manželů. Poradíme, zda se vám tyto instrumenty vyplatí a jak je co nejlépe... celý článek

Na nemocenské dostaneme přidáno

3. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Na nemocenské dostaneme přidáno

Oblastí, ve které si letos finančně polepšíme, je nemocenská. Chcete vědět, o kolik stoupne právě vám? Víte, kolik nově dosahuje nejvyšší možná částka?

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

3. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

Zásadnější změny, které nás v tomto roce čekají, byly provedeny u daně z příjmu. Upravena byla daňová pásma, odčitatelné položky, pravidla pro odepisování úroků z úvěrů atd. Na co všechno... celý článek

Neviditelné zvyšování daní

21. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Neviditelné zvyšování daní

Sazby daně z příjmu fyzických osob se nezvyšují, přesto platíme na daních stále víc. Nejen nominálně, ale i procentuálně. Jak je to možné? Podívejme se, co s našimi daněmi udělalo "zakonzervování"... celý článek

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

3. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech... celý článek

Partners Financial Services