Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?
Zásadnější změny, které nás v tomto roce čekají, byly provedeny u daně z příjmu. Upravena byla daňová pásma, odčitatelné položky, pravidla pro odepisování úroků z úvěrů atd. Na co všechno se musíme připravit a jak nás to zasáhne?

Od počátku letošního roku se snižují sazby prvních dvou daňových pásem a zvyšuje se limit prvního pásma. Měsíční sazby daně jsou nyní tyto:

Hrubá mzda v Kč sazba
do 10 100* 12 %*
od 10 100 do 18 200 19 %*
od 18 200 do 27 600 25 %
od 27 600 32 %
Zdroj dat: Pozn.:* změny

Stejně jako v předcházejícím roce se odčitatelná položka na dítě změnila na daňovou slevu, tedy odpočet přímo z daně, nově dochází ke stejné změně u ostatních osobních odčitatelných položek - na poplatníka, manžela/ku, studenta a na invaliditu.

Výše slev:
poplatník 600
manžel/ka 350 je-li ZTP/P, tak 700
student 200
částečná invalidita 125
plná invalidita 250
ZTP/P 800
dítě 500 je-li ZTP/P, tak 1 000

Slevy přibližně odpovídají dřívějším odčitatelným položkám u poplatníka s mezní daňovou sazbou 20 %, ovšem bez valorizace od roku 2001 (!). Pro osoby se sazbou vyšší jsou v každém případě nevýhodné. Nutno podotknout, že tentokrát nedošlo ani k valorizaci slevy na dítě (doposud byla odčitatelná položka na dítě jako jediná pravidelně valorizována). Této problematice jsme se věnovali už před časem, více si přečtěte v článku Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší.

U slev na dítě platí, že pokud sleva převyšuje daň, má zaměstnanec nárok na daňový bonus až do celkové výše 2 500 Kč měsíčně, pokud pobírá alespoň minimální mzdu. Pokud má mzdu nižší, může přesto získat nárok na bonus, a to při ročním zúčtování, jestliže jeho celkový příjem za rok dosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy.

Ostatní odčitatelné položky zůstaly, nadále je tedy možno si od daňového základu odečítat příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění, úroky z hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření, dary, odborové příspěvky.

Spočítejte si to!

Chcete vědět, jaký bude váš čistý příjem v roce 2006?
Co všechno si můžete odečíst ze základu daně?
Nebo vás zajímá přesný rozpis toho, kolik z vámi vydělaných peněz připadne státu?
Využijte naše kalkulačky!

Odpočty úroků - změny k horšímu

U úroků z hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření se snížila maximální částka odpočtu z 300 tisíc na 150 tisíc ročně, a to celkem pro všechny poplatníky, kteří uplatňují odpočet na jednu nemovitost. Platí to ale až pro odpočty z úvěrů, na které byla uzavřena smlouva po 31. 12. 2005 - odpočty z dříve uzavřených smluv zůstávají beze změny.

Odpočtu úroků se týká ještě jedna změna. Nově nebude zaměstnavatel odečítat poměrnou část úroků již v průběhu roku, ale až při ročním zúčtování daně. To je změna citelně nepříjemná, protože oproti loňsku se daňový základ o úroky zvýší a rozdíl zaměstnanec získá zpět až při ročním zúčtování, tedy v březnu 2007. Zároveň byla sice zrušena povinnost podávat kvůli odpočtům úroků daňové přiznání, ale vzhledem k tomu, že zůstala zachována z mnoha dalších důvodů (zejména při společném zdanění manželů), počet lidí, podávajících přiznání, se tím nijak významně nesníží.

Co se týče společného zdanění, u zaměstnanců se do placení záloh na daň nijak nepromítá, každý platí zálohy i nadále pouze ze své mzdy.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Penzijní připojištění ukončené před limitem? Dodanit!

U penzijního připojištění poslanci odstranili možnost spekulativního uzavírání a rušení pojištění. Nově je před limitem (60/60) vypovězené penzijní připojištění dodaňováno stejně jako životní pojištění (odebrání státního příspěvku zůstává). Poněkud problematické je, že u této části novely není vyloučena zpětná účinnost. Není tedy úplně jasné, zda se to týká i případného výběru finančních prostředků, vložených před 1. 1. 2006, ale zřejmě ano.

Nicméně jde opět o typicky nejednoznačné ustanovení, čehož by se snad už jak Ministerstvo financí, tak legislativní rada vlády a poslanci mohli vyvarovat. Senátoři tentokrát neměli možnost zasáhnout, jako obvykle dostali "velkou" daňovou novelu na stůl pozdě. Takže jakékoli zásahy, a tím vrácení novely sněmovně by mělo za následek, že by nemohla začít platit od 1. ledna. Je ovšem otázkou, jestli to MF a vláda nedělají schválně.

Novinky v odpisech, růst minimální mzdy

Pro zaměstnance mají význam i některé změny, týkající se zaměstnavatelů. Především jde o možnost poskytnout zaměstnancům druhý příspěvek na stravu, pokud je směna delší než 11 hodin včetně přestávky. Dále si zaměstnavatel může nově dát do nákladu příspěvek na dopravu zaměstnanců do zaměstnání, ovšem za specifických podmínek. Musí jít o dopravu vlastním či pronajatým vozidlem nebo vozidlem smluvního dopravce s kapacitou alespoň 10 osob. Nelze tedy využít této možnosti pro příspěvek na hromadnou dopravu.

Nová je i možnost příspěvku na přechodné ubytování i v případě, kdy nejde o pracovní cestu, a to do výše 3 500 Kč měsíčně. Netýká se případu, kdy je zaměstnanec ubytován v rodinném domě či bytě.

Obou stran - zaměstnanců i zaměstnavatelů - se týká zvýšení minimální mzdy. Od 1. ledna se zvyšuje na 7 570 Kč a k dalšímu zvýšení dojde 1. července, na 7 955 Kč. Vláda zdůvodňuje zvyšování minimální mzdy posílením motivace pracovat namísto pobírání sociálních dávek. To by mohla být pravda, ovšem nebýt toho, že současně zvyšuje i sociální dávky. Namísto úbytku osob pobírajících dávky se tudíž spíše zvýší počet osob pracujících načerno.

Pro pracující důchodce se starobním důchodem nižším než 38 040 Kč ročně nově platí, že mají nárok na celou slevu na poplatníka (dříve pouze na část daňového odpočtu po odečtení důchodu). Mají-li důchod vyšší, nárok na slevu nemají.

Co si myslíte o změnách daně z příjmu? Vyhovují vám? Nebo byste navrhovali změny jiné?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2006 17:45, pepa krušnohorský

Nikde nemohu nalézt, zda došlo k nějaké změně ve zdanění příjmu ve VPP při výdělku do 5.000,-Kč. Dosud bylo daněno zvlaštní 15 % sazbou.

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2006 21:19, JirkaZ

PP ukončené před limitem - má asi zpětnou účinnost i na částky vložené před 1.1.2006. Zajímavejší je to v případě, kdy smlouva byla ukončena v roce 2005, ale k výplatě peněz z fondu dojde až v roce 2006. V tomto případě se pravděpodobně dodaňovat nemusí.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neviditelné zvyšování daní

21. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Neviditelné zvyšování daní

Sazby daně z příjmu fyzických osob se nezvyšují, přesto platíme na daních stále víc. Nejen nominálně, ale i procentuálně. Jak je to možné? Podívejme se, co s našimi daněmi udělalo "zakonzervování"... celý článek

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

3. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech... celý článek

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

23. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

Jaroslava Voharčíková zodpověděla další sadu vašich dotazů týkajících se letošních daňových přiznání a s nimi souvisejících problémů. Článek jsme dnes, ve středu 23. 3., aktualizovali... celý článek

Ptejte se daňové poradkyně!

18. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 18 komentářů

Ptejte se daňové poradkyně!

Daňový silvestr už stojí doslova za dveřmi. Dosud si nevíte rady s některými problémy? Pak neváhejte a využijte jedinečné možnosti: zeptejte se daňové a účetní expertky Jaroslavy Voharčíkové... celý článek

Zdravotní pojištění: dani z příjmů v patách

22. 2. 2005 | Lucie Aschenbrennerová

Zdravotní pojištění: dani z příjmů v patách

Odvedli jste daň z příjmů? Kalkulačky a peněženky přesto ještě nechte na stole. Pokud podnikáte, nebo máte jiné příjmy, které neplynou z vašeho zaměstnání, musíte ještě srovnat dluhy... celý článek

Partners Financial Services