ODS nižší daně nechce

ODS nižší daně nechce
"Když neušetří všichni, ať tedy nikdo, všem stejně," hlásá česká pravice. Že toto rovnostářství bychom čekali někde nalevo? Poslance ale zajímají voliči jenom v den voleb. Volební sliby i programy padnou, když jde o ambice a zviditelnění. Česká pravice si příliš zvykla kázat vodu.

Vybrat politickou stranu, která má prosazovat zájmy voličů? Od toho tu přece máme volby. Jejich poslední výsledek z roku 2002 platí dodnes a říká, kdo je malou, velkou nebo i opoziční stranou. Velké strany bez ohledu na pozici ve sněmovně touží po tom, aby po dalších volbách na pomyslných stupních vítězů vystoupali úplně nahoru. Do dalších voleb však platí výsledek těch minulých. A jednotlivé strany musí kličkovat takový slalom, který jim voliči svými hlasy připravili. Neboli opozice nemá sílu na to, aby prosadila svůj volební program. Jejím úkolem je číhat ve svém opozičním střehu na každičkou možnost, jak do kroků vlády prosadit alespoň něco ze svého programu.

Nedávno jsme ale byli svědky dvou zcela odlišných přístupů a potažmo výsledků v našem zákonodárném sboru. Zatímco ohledně zákoníku práce, který nenalezl podporu ani v samotné koalici, zareagovala komunistická opozice tak, že své zájmy prosadila, v otázce daní zvítězila politická nevraživost nad programem a rozložením sil ve sněmovně. ODS neprosazovala snížení daní, jak by jí velely volební program a pravicová orientace. Namísto toho snížení daní blokovala a brojí proti němu dodnes s poukazem, že se týká pouze méněpříjmových skupin.

Když opozice oponuje všemu

Tak snížit nebo ne?

Poslanci ODS předložili vládě návrh na zrušení tří druhů daní. Konkrétně dědické, darovací a daně z převodu nemovitosti. ODS tvrdí, že výnosy z uvedených daní jsou vzhledem k administrativním nákladů jejich vybíraní velmi nízké. V roce 2004 tvořily příjmy z těchto daní 1,44 % všech daňových příjmů.

ODS zablokovala projednávání daňové novely, a to tak, že využila procedury k zamezení změny programu sněmovní schůze, byl-li již tento program jednou schválen. Namísto zákonů se tak opět řešily politické půtky. Vládní návrh, který nebyl původně zařazen na program 47. sněmovní schůze se tak projednával na mimořádné schůzi o týden později, tedy před dvěma dny. Dny však nejsou podstatou tohoto článku.

ODS jako opoziční strana měla bez váhání využít situace a přidat se s hlasy pro schválení snížení daní. V médiích by se pak našlo jistě dost prostoru pro vysvětlení toho, že to je sice málo, možná špatně, ale pořád je to lepší, než daně nesnížit vůbec. Místo toho začali modří poslanci rudnout vzteky a soptit, že jim ČSSD vykrádá program a snižuje daně. ODS opakuje, že je nespravedlivé snížit daně jen lidem s nízkými a středními příjmy. V tom duchu také předložila ve druhém čtení několik pozměňovacích návrhů. Požadavek ODS na všeobecné snížení, tedy včetně vysokopříjmových jedinců, je poslaneckou sněmovnou neprůchodný.

Takže místo snížení daní vyslala ODS jasný signál, že jí na míře zdanění až tak nezáleží. Důležitější je, aby se to nepodařilo stále populárnějším sociálním demokratům. Kdo je v dané situaci rukojmím, jakoby poslanci netušili. V praxi se totiž může stát, že se snížení daní opozdí a bude platit například až od poloviny roku 2006. I když ministr financí by jistě hledal způsoby, jak zaonačit platnost od začátku roku, podobně jako se snaží o retroaktivitu výdajových paušálů podnikatelům.

Volič není hlupák

ODS si asi neuvědomuje, na co je pravicový volič náchylný. US-DEU před volbami 2002 vyhlašovala, že chce nízké daně. Pak se stala členem současné vládní koalice a svým hlasováním také přispěla ke zvýšení daní. Jistě si vzpomeneme na zvyšování DPH, které bylo způsobeno především přesunem běžných položek (např. telefonování) do základní sazby. US-DEU byla pro. Bez ohledu na důvody volič vnímá, že ten, kdo sliboval snižování daní po volbách zvedl ruku pro zvýšení. Od té doby preference unionistů klesaly na úroveň, která je od zvolení do parlamentu na hony vzdálená.

Co může udělat určitá skupina voličů ODS? Většině to vadit nebude. Jsou přesvědčení pravičáci a jinou volbu v našich politických vodách prakticky nemají. Jiní utečou do středu alespoň na pár týdnů. To se neprojeví u voleb, ale jen v preferencích. Ti, co vnímají, že ani ODS nehodlá plnit svůj program alespoň po částech, a nemají jinou alternativu, budou muset zvážit, zda k volbám jít a přes klukovské chování dát modrým šanci. Na druhou stranu se politici zcela nepochopitelně diví, že volební účast je vždy celkem nízká. Chování jednotlivých stran je takové, že nepřesvědčí voliče o tom, že má cenu hlas někomu z nich svěřit. Stejně si to vždycky zaonačí po svém a ani hlavní předvolební sliby jim nejsou svaté. A vymlouvat se na to, že karty rozdali voliči, je strašně laciné. Karty rozdány být mohou a přesto jde hrát podle stanovených pravidel a do konce hry přiznávat barvu.

Jaký je váš názor na postup ODS? Byl správný, pomohl lidem v této zemi, nebo měl jiný dopad? Mají strany hlasovat spolu, když se jejich koky shodují jen částečně, nebo mají nekompromisně trvat na své pravdě i z opozičních lavic?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-110
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 58 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2005 12:58, zinfo

Současný daňový systém je nespravedlivý a pokřivený. Novela ČSSD jej ještě více deformuje a zvyšuje daňovou nespravedlnost. Rozumím kroku ODS tak, že je lepší než zvýraznění nespravedlnosti, raději ponechání současného stavu. To je ale nepopulární pro stádo ovcí. Rovná daň neznamená, že budou platit všichni stejně, ale poměr zvyšování bude stejný. Kdo vydělá 2x více, zaplatí 2x více... Už i tak pro něj státní služby budou dvakrát dražší. Jako by třeba i cena lístku do kina závisela na výši příjmu. V současném modelu se stejně díky inflaci všichni postupně sunou do vyšších pásem s vyšší mírou zdanění. Občas se to sice zvalorizuje,ale ne dost rychle a ne dostatečně.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2005 16:00, JMK

Bohuzel, kdyz se tak divam okolo sebe, tak nasi KSC(M) duchodci si diky nasi politicke scene zacinaji celkem uspesne vychovavat sve nastupce :-(

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (58 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Daně, DPH, ODS, příjmy, zdanění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zpětná účinnost práva: zákony, nebo cáry papíru?

20. 10. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zpětná účinnost práva: zákony, nebo cáry papíru?

Zpětná účinnost právních předpisů je sice slovně považována za nepřijatelnou, ve skutečnosti k ní ale dochází poměrně často. Příkladem mohou být návrhy politických stran na změnu důchodového... celý článek

Progresivní zdanění servírované jako rovná daň

6. 10. 2005 | Matěj Šuster

Progresivní zdanění servírované jako rovná daň

Málokdo si uvědomuje, že koncepce rovná daně s existencí nezdanitelného minima je ve skutečnosti progresivní zdanění. Ověřme si to na slovenském příkladu efektivního zdanění. Zároveň... celý článek

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

19. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

Minimální mzda, minimální daň a minimální odvody na pojistné jsou pro každého liberála zavrženíhodné. Jsou ale jednoznačně negativním prvkem? Český trh práce je bezpochyby nutné uvolnit,... celý článek

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

12. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

Ministerský návrh na zvýšení procenta pro uplatnění výdajů paušálem nikomu neuškodí a mnoha lidem pomůže. Paušální výdaje totiž prakticky eliminují kontroly finančních úřadů, náročné... celý článek

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele

1. 9. 2005 | Eva Marzini

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele

Na první pohled se zdá, že návrh na zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu je konečně vstřícným krokem vlády k podnikatelům. Opravdu si ale podnikatelé přilepší? Například Sdružení... celý článek

Partners Financial Services