Máme Slovensku závidět chystanou reformu?

Máme Slovensku závidět chystanou reformu?
Naši východní sousedé si řádně vyhrnuli rukávy a daňová reforma, kterou chystají, zřejmě nebude jen "aby se neřeklo". Jak tedy bude vypadat a jak ovlivní Českou republiku?

V posledních dnech a týdnech plní stránky českého tisku články, které mají společného jmenovatele – podmínky pro podnikatele se kvůli současné české vládě radikálně zhoršují a hrozí odchod domácích i zahraničních investorů. A jako příklad státu, kde se naopak snaží firmám vyjít vstříc je uváděno sousední Slovensko. V Čechách nejdiskutovanější je asi připravovaná slovenská daňová reforma. V čem spočívá? Je skutečně tak radikální? Hrozí doopravdy odchod českých firem na Slovensko?

Pouze jedno zdanění příjmů

Slovenská reforma vychází ze zásady, že všechny příjmy by měly být zdaňovány pouze jednou. Proto navrhuje úplné zrušení daně z převodu a z přechodu nemovitostí a zrušení daně dědické a darovací. V komentáři slovenského ministerstva financí se uvádí, že kromě toho, že tyto daně porušují zásadu jednoho zdaňování příjmu, příjmy z výběru těchto daní jsou zároveň minimální. Zrušení těchto daní by mělo také významně snížit administrativu na finančních úřadech. Domnívám se, že tato úvaha je opodstatněná a zrušení tzv. trojdaně by v důsledku vedlo k úsporám i v českých státních financích.

Jedna sazba pro všechny

Základním rysem navrhované novely je sjednocení sazby daně z příjmů pro všechny subjekty, tj. fyzické i právnické osoby na 19 %. Tato změna určitě potěší všechny firmy podnikající na Slovensku. Otázkou dnes zůstává, jak bude v navrhovaném znění zákona vyřešeno stanovení daňového základu. Podle současného slovenského zákona o daních z příjmů je řada nákladů daňově neuznatelných a výpočet daňového základu je poměrně komplikovaný, uvidíme, zda reforma i tuto oblast zjednoduší.
V tuto chvíli na Slovensku probíhá velká debata o výši sazby. Vládě je vytýkáno, že 19 % je příliš mnoho, sazba by prý měla být ještě nižší. Zde však souhlasím s názorem ministra Mikloše, že reforma je příliš velký zásah do celého systému a nelze přesně vyčíslit její dopady na příjmovou stránku státního rozpočtu. Proto je rozumné být opatrnější a pokud bude třeba, sazbu dále snížit o rok později. Ale třeba se ještě ve slovenském parlamentu dočkáme překvapení a nižší sazba bude schválena již letos – nejčastěji se v této souvislosti mluví o 17 %.
Stanovení sazby na 19 % bude u fyzických osob s nižšími příjmy kompenzováno zvýšením ročního nezdanitelného minima z 38 760 Sk na 84 100 Sk. Manželským párům bude navíc umožněno nevyužitou část ročního minima převést na manžela (manželku), který dosahuje vyšších příjmů.

Nulové zdanění dividend

Na veřejnosti méně diskutovanou, ale pro společnosti, resp. jejich akcionáře a společníky velmi zajímavou novinkou je navrhované zrušení daně z příjmů z dividend. Nulová daň z dividend spolu s množstvím států, se kterými má Slovensko uzavřené smlouvy o zamezení dvojího zdanění, může ze Slovenska udělat zajímavou destinaci pro mezinárodní daňové plánování a přilákat řadu investorů.

Nic není zadarmo

Výše uvedené změny povedou pravděpodobně ke snížení příjmů slovenského státního rozpočtu, které bude nutné v určité míře kompenzovat. Jedním z hlavních zdrojů příjmů bude DPH. Novela uvažuje s jednotnou sazbou daně DPH ve výši 19 %. Sjednocení sazby DPH na 19 % patří k nejkritizovanějším bodům navrhované reformy, protože existuje obava, že nejvíce budou zasaženy skupiny obyvatelstva s nejnižšími příjmy. Kromě sjednocení sazby dojde i k poklesu limitu pro povinnou registraci k DPH ze 3 mil. Sk na 1,5 mil. Sk ročního obratu.
Ke zvýšení dojde pravděpodobně u daně z nemovitostí, zdaňovat by se měly všechny nemovitosti na základě jejich hodnoty. Novela počítá s vypracováním cenových map a stanovení jednotných pravidel, podle kterých se bude určovat hodnota nemovitostí a z ní procentuálně vypočítávat daň. Konkrétní sazba, resp. koeficient, kterým se bude sazba daně násobit ve větších městech, ještě nejsou stanoveny. Stále je ještě zvažována i alternativa, že by byly zdaňovány pouze pozemky a ne stavby.

Ostatní daně

Ke zvýšení sazeb dojde i v oblasti spotřebních daní, některé změny mají být účinné již od 1.7. letošního roku. Letošní příjmy slovenského státního rozpočtu jsou daleko za očekáváním, a proto se vláda rozhodla navrhnout zvýšení spotřebních daní už v průběhu roku. Změny se mají dotknout i silniční daně. Navrhuje se upustit od zdaňování osobních automobilů a daní zatížit pouze užitková vozidla.

Hrozí odchod českých firem na Slovensko?

Pokud se podaří slovenské vládě výše uvedené návrhy prosadit v parlamentu, dostane Slovensko do vínku výrazně zjednodušený, srozumitelný a pro podnikatele do jisté míry motivující daňový systém. Snahou vlády je dosáhnout toho, aby se firmy soustředily na dosahování co nejvyšších zisků ze svých aktivit a neměly potřebu plýtvat energii na daňovou optimalizaci nebo vyhýbání se daním.
To nepochybně povede i ke zvýšení atraktivity Slovenska pro zahraniční (a tedy i české) investory. Články v novinách o hromadném odchodu českých firem na Slovensko se mohou jevit jako přehnané, ale pravdou je, že se naše bratislavská pobočka v tuto chvíli těší výrazně zvýšenému zájmu českých firem sondujících současné podmínky na Slovensku. Z rozhovorů s českými manažery a podnikateli je cítit velká averze vůči české vládě, kterou její poslední kroky a zejména výroky ministra financí, jenom přiživují.

Jaký je váš názor na připravovanou daňovou reformu na Slovensku? Měli by si podle vás vzít čeští politici od našich východních sousedů příklad ? Pokud ano, v čem zejména? Hrozí podle vás skutečně odchod českých firem na Slovensko? Podělte se o své názory! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2003 8:37, sema

nebudu se moc plést do debaty s Vámi protože (bez urážky) s příznivci socialismu nedebatuji - nicméně narážku na EU jsem nepochopil - Vy jako zastánce názoru, že bohatství vzniká v socialismu si přece musíte v EU lebedit :-) (já osobně jsem proti EU právě proto že jsem proti socialismu)

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 6. 2003 23:25, Mira

Divny to podnikatel, ktery zije ze zakazek statu. Pak je to vice ci mene skryty statni podnik. Pro Slovaky je zvyseni DPH pouze o 3%, takze v pohode. Navic v posledni dobe na Slovensko vtrhli retezce, takze ty budou drzet ceny dole.
Odchody na Slovensko realne hrozi, viz nedavny rozhovor s reditelem Ceskobudejovicke Kohinorky na idnes.cz.
U nas reforma nehrozi. Zemanovci lhali narodu uz pred volbama a presto je vyhrali a Spidlici pak po druhe.
No jo, ze se vubec neco divim, kdyz Zeman povazoval vsechny podnikatele za lumpy a tunelare, takze socdemaci pouze v praxi realizuji sve ... znicit krrkta (podnikatele). Od koho ale budou brat uplatky, az podnikatele znici, nad tim nepremysli.
Slovakum to preju a doufam, ze pujdou prudce nahoru. Nas ceka jeste hlubsi krach statnich financi a tezka krize komunismu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

MMF: není to špatné, ale...

28. 5. 2003 | Martin Zika

MMF: není to špatné, ale...

Mezinárodní měnový fond vydal pravidelnou každoroční zprávu o stavu české ekonomiky. Kromě hodnocení uplynulého roku také překládá svůj pohled na to, co Českou republiku čeká v příštích... celý článek

Jak neuvíznout v pasti chudoby

19. 3. 2003 | Martin Zika

Jak neuvíznout v pasti chudoby

Český sociální systém je poměrně dobře zacílen na podporu 20 % nejchudších rodin, na druhou stranu však tyto rodiny v podstatě demotivuje ke snaze zvyšovat své příjmy vlastní prací.... celý článek

Jdeme do Evropy, nebo opačným směrem?

10. 3. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Jdeme do Evropy, nebo opačným směrem?

Český Institut pro sociální a ekonomické analýzy představil výsledky svých nejnovějších výzkumů. Jeden z nich porovnával trh práce Evropské unie s českým a výsledky pro nás bohužel... celý článek

Náhodně škrtat je špatné, říká finská specialistka

9. 1. 2003 | Martin Zika

Náhodně škrtat je špatné, říká finská specialistka

Debata o tom, jak uzdravit různými neduhy trpící veřejné finance, se rozběhla naplno. Například včera o návrhu reformy, který předložil ministr financí, začala jednat česká vláda. Na... celý článek

Partners Financial Services